Sansevieria

De Sansevieria of vrouwentong is een stijlvolle en ontzettend sterke kamerplant. Deze robuuste kamerplant komt van oorsprong uit woestijnachtige gebieden en is een echte overlever. De vetplant is daarom erg makkelijk te verzorgen. Hij kan wekenlang zonder water en houdt het op bijna elke plek in je huis vol. De perfecte plant voor in de vensterbank dus!

Sansevieria kopen

De Sansevieria is een ijzersterke plant die misschien beter bekend staat als de vrouwentong. De vrouwentong heeft zijn naam te danken aan de tongvormige, stevige bladeren die scherp omhoog groeien. De Sansevieria is de perfecte kamerplant aangezien hij makkelijk te verzorgen is en bijna overal geplaatst kan worden. De plant is daarom in veel vensterbanken terug te vinden.

De vrouwentong plant valt onder de vetplanten: een groep planten die veel water op kan slaan in de bladeren. Vetplanten komen van oorsprong uit gebieden waar het weinig regent. Om hier te kunnen overleven, slaan deze planten veel water op in kun bladeren als reserve. Zo kunnen ze wekenlang zonder water. Een droge lucht is ook geen probleem voor de Sansevieria, waardoor je hem gerust in de buurt van de verwarming kunt zetten.

Sansevieria verzorging

Wanneer je een Sansevieria aanschaft is het verstandig om de pagina Sansevieria verzorging door te lezen. De algemene richtlijn van de verzorging van deze plant is dat je ‘m zowel in een donker hoekje kan zetten als in de volle zon en dat de plant weinig water nodig heeft. De verzorging van een Sansevieria is erg makkelijk.

Soorten Sansevieria

De Sansevieria is er in verschillende soorten en maten. De meeste Sansevieria’s hebben platte, brede bladeren met subtiele, horizontale streepjes. De bladeren van deze varianten lijken een beetje op tongen met scherpe punten, en dat is precies waar de bijnaam vrouwentong vandaan komt.

Sansevieria oorsprong

Van oorsprong komt de Sansevieria uit tropisch West-Afrika (Nigeria en Congo), Madagaskar en Zuid-Azië. Ook in Noord-Australië komt de plant veel voor. Zoveel zelfs, dat hij als onkruid wordt beschouwd! In zijn natuurlijke omgeving is het doorgaans vrij droog, waardoor de kamerplant heel lang zonder water kan. In de winter kan de plant makkelijk één á twee maanden zonder water. In de zomer is eens per twee weken water geven voldoende.

De Sansevieria behoort tot de botanische familie Asparagaceae. Deze familie omvat, naast de eetbare asperge, allerlei bekende kamerplanten. Denk bijvoorbeeld aan de Dracaena en de Yucca. De Sansevieria is vernoemd naar een 18e-eeuwse Italiaan, Raimondo di Sangro, Prins van Sansevero.