Voor 22:00 besteld, morgen in huis

Het grootste deel van ons assortiment (m.u.v. tuinplanten en XL-planten) wordt de volgende dag al geleverd als je voor 22.00 uur bestelt. In de winkelwagen en op de productpagina staat duidelijk aangegeven welke producten morgen geleverd kunnen worden. Wij leveren niet op zondag. Verzending bij een bestelling boven de €60,- is gratis. Eventuele vertragingen door de bezorgdienst liggen buiten onze macht.

Trustpilot 4.4 (Uitstekend)

Onze klanten bevelen ons aan en dat is te zien aan onze uitstekende score op Trustpilot. Al ruim 4000 klanten schreven een review.

Bewuste keuze

Bij de inkoop van onze planten letten we op de certificeringen. We proberen zoveel mogelijk keuzes te maken met duurzame aspecten in gedachten. Daarom zijn we bezig met verpakkingsvrij verzenden in Limburg en Groningen, gebruiken we gerecyclede materialen en hebben we biologische opties. Meer lezen? Bekijk onze pagina over duurzaamheid.

Ficus verzorging

Direct naar:

De Ficus, ook wel bekend als rubberplant, rubberboom of vioolbladplant, is een populaire kamerplant met opvallende bladeren. Deze stijlvolle plant is in verschillende soorten verkrijgbaar. De ene soort is wat makkelijker te verzorgen dan de ander, maar met de verzorging tips op deze pagina komt het helemaal goed!

De Ficus komt van oorsprong uit Afrika, Zuid-Amerika, Australië en Azië. In zijn natuurlijke omgeving kan de rubberboom tot wel 40 meter hoog worden! Als kamerplant houdt hij zich gelukkig een beetje in, hoewel het alsnog een grote plant kan worden. De Ficus elastica, die van oorsprong uit India komt, werd tot zo’n 100 jaar geleden gebruikt voor de winning van rubber. Om deze reden staat de plant ook wel bekend als rubberplant of rubberboom.

Hoe moet je een Ficus verzorgen?

Qua verzorging is de Ficus niet moeilijk, hoewel hij wel een aantal eisen stelt. Zorg ervoor dat de potgrond altijd licht vochtig blijft, zonder nat te worden. De rubberboom staat het liefst op een lichte plek in huis, en houdt er niet van om verplaatst te worden. Lees verder voor alle Ficus verzorging tips.

BEKIJK ALLE FICUSSEN OP PLANTJE.NL

Ficus verzorging

Ficus soorten

Ficus soorten

Er zijn allerlei verschillende soorten Ficussen, met ieder zo zijn eigen kenmerken. Zo heeft de Ficus elastica grote leerachtige bladeren; herken je de Ficus benjamina aan zijn vele kleine en puntige blaadjes; en lijkt de Ficus ginseng op een bonsai boom. Een echte favoriet onder interieurliefhebbers is de Ficus lyrata. De bladeren van deze plant zijn groot en groen, met opvallend gele nerven. Ze lijken qua vorm een beetje op viooltjes, waardoor de F. lyrata ook wel vioolbladplant wordt genoemd.

Ficus water geven

Geef de Ficus regelmatig een kleine hoeveelheid water, in plaats van een grote hoeveelheid in één keer. Zo houd je de potgrond constant licht vochtig, maar wordt deze niet nat. De rubberboom kan namelijk slecht tegen een natte potgrond of – nog erger – een laag water onder in de pot. Dit kan leiden tot wortelrot en bladverlies. De potgrond van boomachtige soorten (zoals de Bonsai Ficus Ginseng) moet kort opdrogen voor je weer water kunt geven.

Voor de verzorging van jouw Ficus

Hoe vaak moet je een Ficus water geven?

Hoe veel en hoe vaak je water moet geven hangt af van de standplaats en het seizoen. Hoe lichter en warmer het is, des te meer water de rubberplant nodig heeft. We raden aan om de potgrond regelmatig te controleren in het begin.

Is de potgrond 2 dagen na het water geven alweer droog? Geef dan wat meer water in het vervolg. Is de potgrond na 5 dagen juist nog erg vochtig? Geef dan wat minder water in het vervolg. Zo krijg je een idee van hoe veel en hoe vaak je water moet geven. Daarna hoef je de potgrond niet telkens te controleren.

LEES ALLES OVER PLANTEN WATER GEVEN »

Luchtvochtigheid

Als tropische kamerplant heeft de Ficus een hoge luchtvochtigheid nodig. Dit kun je plaatselijk verhogen door een schaaltje met water naast de plant te plaatsen. Dit verdampt, waardoor de luchtvochtigheid rondom de rubberboom stijgt. Vul het schaaltje bij zodra deze leeg is. Dit is vooral belangrijk in de winter. Zorg ervoor dat deze kamerplant niet in de buurt van de verwarming staat. De luchtvochtigheid is hier namelijk erg laag.

Ficus water geven

Planten cursus

Ficus verzorging

Om jouw vioolbladplant in topstaat te houden, raden we aan om hem af en toe te besproeien. Zo verwijder je het stof van de bladeren en versterk je de weerstand van de kamerplant. Je kunt de plant ook buiten zetten tijdens een zomerse regenbui.

Ficus licht / standplaats

Zet de Ficus op een lichte plek in huis, waar hij minimaal 5 uur zonlicht per dag ontvangt. Als de rubberboom te weinig licht ontvangt, kan deze stoppen met groeien. Het is beter om de vioolbladplant niet meer te verplaatsen zodra je deze een plekje hebt gegeven.

De ideale standplaats:

  • Direct voor een raam op het oosten of westen
  • 2 tot 3 meter van een raam op het zuiden

LEES ALLES OVER PLANTEN EN LICHT »

Vaak in combinatie met de Ficus gekocht

Waarom valt mijn Ficus uit?

Er zijn 3 verschillende oorzaken voor bladval bij de Ficus:

  1. Te weinig licht: Jouw rubberplant staat mogelijk op een te donkere plek. Vooral in de winter is de kans groter dat de Ficus uitvalt, omdat de lichtintensiteit dan lager is. In de winter kun je deze kamerplant dan ook beter wat dichter bij het raam zetten.
  2. Verplaatsing: Heb je jouw rubberboom net ontvangen of verplaatst? Dan bestaat er een goede kans dat hij een paar bladeren laat vallen. Het kost deze kamerplant namelijk veel energie om te wennen aan een nieuwe standplaats. We raden daarom ook aan om de rubberplant niet onnodig te verplaatsen.
  3. Te veel water: Deze kamerplant kan slecht tegen een natte potgrond. Blijft er een laag water onder in de pot staan, dan zal de rubberplant in korte tijd veel bladeren verliezen.

Rubberplant verzorging

Voor de verzorging van jouw Ficus

Vioolbladplant verzorging

Ficus gele bladeren

Als jouw Ficus gele bladeren aan de binnenkant van de plant (dichter bij de stam) krijgt, krijgt deze waarschijnlijk te weinig licht. Dit kun je oplossen door de plant te snoeien, zodat het licht ook deze bladeren kan bereiken. Dit zal niet zo gauw voorkomen bij een Ficus elastica of lyrata, aangezien deze bladeren vrij ver uit elkaar staan. Bij een volle plant als de F. benjamina staan de bladeren dicht op elkaar, waardoor de buitenste bladeren het zonlicht kunnen blokkeren voor de binnenste bladeren.

Andere mogelijke oorzaken voor gele bladeren:

  • Veel gekleurde bladeren, niet enkel aan de binnenkant? Er bestaat een goede kans dat de rubberplant plantenvoeding nodig heeft.
  • Gaat het om één of enkele gele bladeren? Dat is niks om je zorgen over te maken. Het is compleet natuurlijk dat sommige bladeren afsterven, en zo ruimte maken voor nieuwe bladeren.

Ficus giftig

Als je de rubberboom snoeit komt er melkachtig sap vrij, dat irriterend kan zijn wanneer het in aanraking komt met de huid. Bij inname kunnen zowel mensen als dieren rode, jeukende bultjes op de huid krijgen. Kijk dus uit dat kleine kinderen en huisdieren hier niet bij kunnen. Heeft jouw kind of huisdier een deel van de plant ingenomen, of twijfel je of dit is gebeurd? Neem dan contact op met de huis- of dierenarts.

LEES ALLES OVER PLANTEN DIE GIFTIG ZIJN VOOR KATTEN »

LEES ALLES OVER NIET-GIFTIGE PLANTEN »

Ficus verpotten

Verpot de Ficus pas wanneer dit echt nodig is, en niet vaker dan eens in de twee jaar. Kies bij het verpotten altijd voor een plantenpot die minimaal 20% groter is dan de huidige pot. Zo krijgen zijn wortels alle ruimte om te groeien. Bovendien zijn de voedingsstoffen uit de verse potgrond goed voor de kamerplant.

Ficus verpotten

Voor de verzorging van jouw Ficus

Ficus verzorging

Tip: meng wat perliet door de potgrond bij het verpotten. Dit maakt de potgrond luchtiger en lichter, wat allerlei voordelen heeft. Zo kunnen de wortels zich beter ontwikkelen en zal jouw plant beter groeien.

Je kunt de rubberplant het beste in de lente verpotten. De plant kan dan het snelst herstellen van het verpotten. Want ook als je heel voorzichtig bent, is het heel lastig om de wortels niet te beschadigen. De kamerplant begint in de lente sneller te groeien, en kan daardoor sneller herstellen.

LEES ALLES OVER HOE JE PLANTEN MOET VERPOTTEN »

LEES ALLES OVER WANNEER JE PLANTEN MOET VERPOTTEN »

Ficus voeding

Geef de rubberboom plantenvoeding tijdens de lente en zomer. In deze seizoenen groeit de rubberplant het snelst, en kan hij de extra bemesting goed gebruiken. Neem voor de specifieke hoeveelheid een kijkje op de verpakking, en gebruik nooit meer dan aanbevolen.

Geef in de herfst en winter geen plantenvoeding. De rubberboom verkeert dan in een ruststand en heeft het niet nodig. Sterker nog, het kan zelfs schadelijk zijn voor de wortels als je toch plantenvoeding geeft.

Zodra je de vioolbladplant ontvangt heeft deze de komende 2 maanden geen voeding nodig. Dit omdat de plant voorlopig nog voldoende voeding kan halen uit de verse potgrond van de kweker.

Ficus verzorging

Rubberplant verzorging

Ficus ziektes

De Ficus kan soms last krijgen van bladluis. Controleer de plant daarom regelmatig op de kleine diertjes. Je kunt bladluis ook herkennen door de grond onder de vioolbladplant te voelen. Is dit plakkerig? Dan bestaat er een goede kans dat de plant besmet is. Hoe sneller je een plaag herkent, des te makkelijker het is om deze te bestrijden. Lees alles over bladluis herkennen en bestrijden.

Net zoals elke kamerplant kan ook de rubberplant last krijgen van andere ziektes en ongedierte, maar er is hier geen verhoogde kans op.

Zo verklein je de kans op ongedierte:

  • Verzorg de plant goed
  • Besproei de bladeren regelmatig
  • Zet de plant niet op de tocht

VEEL VOORKOMENDE PLANTEN PROBLEMEN »

LEES ALLES OVER ONGEDIERTE BESTREDEN »

Ficus bloemen

Hoewel de vioolbladplant kan bloeien, komt dit praktisch nooit voor in de woonkamer. De bloemen vallen ook niet echt op. Dit zijn kleine, groene schijnvruchten, en de bloemdelen groeien in deze vrucht. Door de grote, blikvangende bladeren van de meeste Ficus soorten, zal de bloem niet gauw opvallen.

Ficus verzorging

Ficus snoeien

Ficus snoeien

Je hoeft de Ficus niet veel te snoeien. Het verwijderen van dode of verkleurde bladeren is meestal voldoende. Zo kan de plant al zijn energie in de gezonde bladeren steken, in plaats van energie te verspillen aan afstervende bladeren. Bovendien ziet een vioolbladplant er mooier uit zonder verkleurde bladeren.

Je kunt een rubberplant ook snoeien om deze mooi in vorm te houden. We raden aan om dit in de lente te doen, vooral bij de Ficus lyrata. Deze plant heeft namelijk veel energie nodig om terug te groeien na het snoeien, en in de lente is het energieniveau het hoogst.

Andere soorten kun je ook in andere delen van het jaar snoeien. Deze planten maken makkelijker nieuwe takken en bladeren aan na het snoeien. Toch raden we ook voor deze planten aan om ze in de lente of het begin van de zomer te snoeien.

Ficus snoeien: zo pak je het aan

  1. Doe handschoenen aan. Het sap dat vrijkomt tijdens het snoeien kan namelijk huidirritaties veroorzaken.
  2. Gebruik een schone, scherpe snoeischaar om de stengels af te knippen. Doe dit net boven de knooppunten (= waar een stengel zich afsplitst van de stam).
  3. Snoei niet te veel. Het is belangrijk dat er voldoende bladeren overblijven, zodat de rubberboom fotosynthese kan blijven uitvoeren. Houd het bij enkele stengels, om de plant mooi in vorm te houden.

Ficus stekken

Je stekt de rubberboom door een stengel af te snijden. Deze methode wordt ook wel stengelstekken genoemd. Dit heb je nodig:

  • Ficus
  • Schone schaar / mes
  • Vaasje met water
  • Optioneel: stekpoeder

Ficus stekken

Rubberboom verzorging

Ficus stekken: zo pak je het aan

  1. Kies een mooie stengel met minimaal 2 bladeren uit.
  2. Knip deze stengel af met een schone schaar / een schoon mesje. Bij het afknippen komt er witte vloeistof vrij. Dep dit weg, zowel bij de plant als bij het stekje. Zorg ervoor dat de vloeistof niet in aanraking komt met je huid.
  3. Heb je stekpoeder? Dip de onderste 1-2 cm van de stek hierin. Breng ook wat stekpoeder aan bij de wond op de moederplant. Dit helpt de stek bij het wortelen en zorgt ervoor dat de moederplant snel herstelt. Laat het stekpoeder opdrogen.
  4. Zet het stekje in een vaasje met water. Zorg ervoor dat alleen de onderkant van de stengel onder water zit, maar dat de bladeren hier bovenuit komen. Kan dit niet doordat er nog een blad onderaan de stengel groeit? Verwijder dan eerst dit blad.
  5. Zodra de wortels 5 tot 10 centimeter lang zijn, kun je jouw rubberplant stekje overpotten in een bloempot met verse potgrond.

Van welke plant wil jij meer weten over de verzorging?

A
B
C
D
E
F
G
H
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
Klantenservice
Plantje.nl
nieuwsbrief
Nieuwe plantenweetjes, aanbiedingen en inspiratie!
volg ons

Plantje.nl
Logo
Winkelwagen
Besteed nog € 60,00 voor gratis verzending