Voor 22:00 besteld, morgen in huis

Het grootste deel van ons assortiment (m.u.v. tuinplanten en XL-planten) wordt de volgende dag al geleverd als je voor 22.00 uur bestelt. In de winkelwagen en op de productpagina staat duidelijk aangegeven welke producten morgen geleverd kunnen worden. Wij leveren niet op zondag. Verzending bij een bestelling boven de €60,- is gratis. Eventuele vertragingen door de bezorgdienst liggen buiten onze macht.

Trustpilot 4.4 (Uitstekend)

Onze klanten bevelen ons aan en dat is te zien aan onze uitstekende score op Trustpilot. Al ruim 4000 klanten schreven een review.

Bewuste keuze

Bij de inkoop van onze planten letten we op de certificeringen. We proberen zoveel mogelijk keuzes te maken met duurzame aspecten in gedachten. Daarom zijn we bezig met verpakkingsvrij verzenden in Limburg en Groningen, gebruiken we gerecyclede materialen en hebben we biologische opties. Meer lezen? Bekijk onze pagina over duurzaamheid.

Philodendron verzorging

Direct naar:

De Philodendron behoort tot de aronskelkfamilie (Araceae), en er bestaan ruim 500 soorten waaronder de Monstera. Van oorsprong komt deze kamerplant uit de tropische regenwouden van Midden- en Zuid-Amerika. Philodendron planten kunnen worden opgedeeld in twee soorten: klimmers en niet-klimmers.

Philodendron soorten

De klimmers vormen luchtwortels langs de stam, waarmee ze langs bomen omhoog klimmen. In het tropische regenwoud schijnt er namelijk weinig zonlicht langs de bomen door, waardoor de Philodendron naar het licht moet klimmen. De luchtwortels krinkelen om de bomen heen, wat je haast als een liefdevolle omhelzing zou kunnen omschrijven. En dit is precies waar de naam ‘Philodendron’ vandaan komt! In het Grieks betekent philo namelijk ‘houden van,’ en dendron betekent ‘boom’. Onder de klimmende Philodendrons vallen onder andere de Monstera, Red Emerald en Hastatum.

De niet-klimmende Philodendrons, ook wel laagblijvers genoemd, zijn wat minder bekend. Een deel van deze laagblijvers kan enorm groot worden, wat ze minder geschikt maakt als kamerplant. De Philodendron Xanadu en Atom blijven een stuk compacter, en zul je daarom eerder tegenkomen in huiskamers.

BEKIJK ALLE PHILODENDRONS OP PLANTJE.NL

Philodendron verzorging

Philodendron verzorging

Hoe verzorg je een Philodendron?

De Philodendron is een vrij makkelijke plant om te verzorgen. Geef deze kamerplant regelmatig een scheut water en zorg ervoor dat hij op de goede plek staat. De beste plek verschilt per soort. Sommige soorten staan graag op een lichte plek met indirect zonlicht, waar andere juist liever in de halfschaduw staan. Verder vraagt de Philodendron geen bijzondere verzorging om mooi door te groeien. Met name in de lente en zomer kan deze kamerplant bijzonder snel groeien.

Lees verder voor alle Philodendron verzorging tips.

Wist je dat…

… sommige Philodendron soorten niet uit de aarde ontstaan? Wanneer vogels zaadjes naar bomen verplaatsen, kan de plant hier ontkiemen. Deze soorten zijn luchtplantjes: planten die op een andere plant of boom groeien, zonder hier voeding aan te onttrekken. Ze kunnen alle voeding uit de omgeving halen.

Voor de verzorging van jouw Philodendron

Philodendron water geven

De Philodendron geeft de voorkeur aan een licht vochtige potgrond, en kan slecht tegen te veel water. Geef de plant daarom regelmatig kleine hoeveelheden water. Zo houd je de potgrond licht vochtig zónder dat er een laagje water in de pot komt te staan

Hoeveel water je per keer moet geven hangt af van verschillende factoren, zoals de luchtvochtigheid en het seizoen. Geef daarom in het begin kleine hoeveelheden, en doe dit pas wanneer de grond begint op te drogen.

Hydroponie

Je kunt de Philodendron ook op water zetten. Dit wordt ook wel hydroponie genoemd, en houdt in dat de wortels deels onder water groeien. De plant neemt precies genoeg water op, wat de verzorging extra makkelijk maakt. Het enige dat je hoeft te doen, is het water in de vaas verversen.

LEES ALLES OVER PLANTEN WATER GEVEN »

Philodendron water geven

Planten cursus

Philodendron verzorging

Luchtvochtigheid

Als tropische kamerplant heeft de Philodendron een hoge luchtvochtigheid nodig. Dit kun je plaatselijk verhogen door een schaaltje met water naast de plant te plaatsen. Dit verdampt, waardoor de luchtvochtigheid rondom de plant stijgt. Vul het schaaltje bij zodra deze leeg is. Zorg er verder voor dat deze kamerplant niet in de buurt van de verwarming staat. De luchtvochtigheid is hier namelijk erg laag.

Besproeien

Om jouw Philodendron in topstaat te houden, raden we aan om hem af en toe te besproeien. Zo verwijder je het stof van de bladeren en versterk je de weerstand van de kamerplant.

Let op: dit geldt alleen voor soorten met gladde bladeren.

We raden het sterk af om Philodendrons met zachte/ fluweelachtige bladeren, zoals bijvoorbeeld de Scandens Micans of Verrucosum, te besproeien. Het water blijft namelijk op de bladeren zitten, wat schimmels aan kan trekken.

Vaak in combinatie met de Philodendron gekocht

Philodendron licht / standplaats

Zet de Philodendron op een lichte standplaats met indirect zonlicht. Sommige soorten doen het ook goed in de halfschaduw, zoals de Monstera en de Philodendron Scandens. Voor alle soorten geldt dat je ze beter niet in direct zonlicht kunt zetten. Hiermee doelen we vooral op het zonlicht in de middag. De zon is in de ochtend en avond doorgaans mild genoeg voor deze kamerplant.

De beste standplaats:

  • Raam op het noorden: 0 – 1 meter afstand
  • Raam op het oosten of westen: ca. 1-2 meter afstand
  • Raam op het zuiden: 3-4 meter afstand

LEES ALLES OVER PLANTEN EN LICHT »

Philodendron giftig

De Philodendron is bij inname licht giftig. Kijk daarom uit dat kleine kinderen of huisdieren niet bij de plant kunnen. Heeft jouw kind of huisdier onverhoopt toch iets binnen gekregen? Neem dan contact op met de huis- of dierenarts.

LEES ALLES OVER PLANTEN DIE GIFTIG ZIJN VOOR KATTEN »

LEES ALLES OVER NIET-GIFTIGE PLANTEN »

Philodendron licht standplaats

Voor de verzorging van jouw Philodendron

Philodendron verpotten

Philodendron verpotten

Verpot de plant eens in de 2 of 3 jaar, tijdens het voorjaar. Kies hierbij voor een bloempot die minimaal 20% groter is dan de huidige pot.

Verpotten heeft de volgende voordelen:

  • De wortels krijgen voldoende ruimte om te groeien
  • Je hoeft minder water te geven; een grotere pot betekent een grotere waterbuffer
  • De verse potgrond biedt nieuwe voedingsstoffen voor de kamerplant

Tip: meng wat perliet of hydrokorrels door de potgrond. Dit zorgt voor een luchtige bodem, en helpt voorkomen dat je de plant te veel water geeft.

LEES ALLES OVER HOE JE PLANTEN MOET VERPOTTEN »

LEES ALLES OVER WANNEER JE PLANTEN MOET VERPOTTEN »

Philodendron voeding

Zodra je de plant ontvangt heeft deze de komende 2 maanden geen voeding nodig. Dit omdat de plant voorlopig nog voldoende voeding kan halen uit de verse potgrond van de kweker. Hierna heeft de Philodendron tijdens de lente en zomer wekelijks plantenvoeding nodig.

Tijdens de herfst en winter is het niet nodig om de plant voeding te geven. Zorg ervoor dat je nooit te veel plantenvoeding geeft. Dit is namelijk schadelijk voor de plant. Neem voor de specifieke hoeveelheid een kijkje op de verpakking, en gebruik nooit meer dan aanbevolen.

Philodendron ziektes

Als sterke kamerplant is de Philodendron niet bijzonder gevoelig voor ziektes en plagen. Zeker als je goed oplet let dat je niet te veel water geeft, is de kans op ongedierte heel klein. Raakt jouw plant onverhoopt toch besmet? Dan vind je op Plantje.nl allerlei handige en plantvriendelijke bestrijdingsmiddelen, zoals insectenspray.

VEEL VOORKOMENDE PLANTEN PROBLEMEN »

LEES ALLES OVER ONGEDIERTE BESTREDEN »

Philodendron verzorging

Voor de verzorging van jouw Philodendron

Philodendron bloei

Kleverige druppels onder het blad

Er kunnen soms nectarbolletjes aan de onderkant van het blad ontstaan. Deze zijn doorzichtig en plakkerig, en kunnen doorzichtige plekken in het blad veroorzaken. Dit is geen ongedierte. Philodendrons hebben namelijk extraflorale nectarklieren: nectarklieren die tussen de wortels groeien. In de natuur gebruikt de Philodendron dit om mieren aan te trekken. Mierennesten bieden de plant namelijk voedingsstoffen én bescherming tegen plantetende insecten. Binnenshuis trekt de Philodendron geen mieren aan.

Philodendron bloei

De Philodendron zal als kamerplant waarschijnlijk niet bloeien. In de natuur gebeurt dit wel. De bloemen zijn lichtkleurig en kolfvormig, omhuld door een wit of roodachtig schutblad.

Verschijnt er toch een bloem aan jouw kamerplant? Dat betekent dat hij het erg naar zijn zin heeft! Toch kun je deze bloem het beste verwijderen. Het kost de plant namelijk veel energie om binnenshuis te bloeien, en dat gaat ten koste van de energie voor de bladeren. Bovendien ruiken Philodendron bloemen niet altijd even lekker.

Philodendron stekken

Je kunt klimmende Philodendrons, zoals de Scandens en Monstera, vrij makkelijk stekken. Dit doe je door middel van luchtwortel stekken: het afknippen van een stengel met luchtwortel. Dit heb je nodig:

  • Een Philodendron
  • Een schone schaar / snoeischaar
  • Een vaasje met water
  • Handig: stekpoeder

Luchtwortel stekken: zo pak je het aan

  1. Knip een stengel met minimaal 2 bladeren en een luchtwortel af. Luchtwortels beginnen als bruine bolletjes, en groeien langzaam uit tot langere wortels. Ze groeien aan de andere kant van de bladstengel.
  2. Stekpoeder is niet noodzakelijk, maar wel handig. Heb je stekpoeder? Breng dan een beetje aan bij de stek, op het punt waar je hem hebt afgeknipt. Doe hetzelfde bij de moederplant. Dit helpt om infecties te voorkomen en versnelt de wortelgroei.
  3. Plaats het Philodendron stekje in het vaasje.
  4. Ververs het water regelmatig.

Philodendron stekken

Philodendron verzorging

Philodendron snoeien

Je kunt de Philodendron eventueel snoeien om hem voller te maken. Dit doe je door lange uitlopers af te knippen. Gebruik hiervoor altijd een schone snoeischaar / een schoon mesje.

Verkleurde bladeren

Heeft jouw Philodendron lelijke of verkleurde bladeren? Deze kun je het beste snoeien. Zo kan de kamerplant alle energie in de gezonde, groene bladeren steken. Bovendien zien planten er natuurlijk mooier en frisser uit zonder gele bladeren.

Van welke plant wil jij meer weten over de verzorging?

A
B
C
D
E
F
G
H
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
Klantenservice
Plantje.nl
nieuwsbrief
Nieuwe plantenweetjes, aanbiedingen en inspiratie!
volg ons

Plantje.nl
Logo
Winkelwagen
Besteed nog € 60,00 voor gratis verzending