Alle planten van Plantje.nl zijn afkomstig van gecertificeerde kwekers. Voor deze blogpost namen wij een kijkje bij twee van onze kwekers: Smit Kwekerijen uit Sappemeer en VDE Plant uit Woubrugge. Omdat juni onze duurzaamheidsmaand is, hebben we onze kwekers gevraagd hoe zij omgaan met duurzaamheid in hun branche.
Eerst naar het hoge noorden…
voor een gesprek met Richard van Smit Kwekerijen uit Sappemeer.
Wat voor bedrijf zijn jullie?
“Wij zijn een bedrijf wat planten vanuit de natuur haalt en de mensen thuis wil brengen. Dat gaat om veel soorten planten. Onze missie is simpel gezegd de wereld vergroenen!”
Wordt duurzaamheid steeds belangrijker in de plantenbranche?
“Ja, zeker! Wat er nu aan de hand is: De vraag naar planten is hoog, daardoor komt er veel druk op de productie. Veel kwekers willen de productie zo hoog mogelijk houden, om aan de vraag te voldoen. Dat betekent: zo snel mogelijk kweken door kunstmest. Dat doen wij niet. We houden vast aan ons eigen teelt principe. Rustig kweken en afwateren. We experimenteren met water geven, maar ook met licht. Dat draagt bij aan de verduurzaming van je product.”
Wat doen jullie verder aan duurzaamheid?
“We maken gebruik van biologische gewasbescherming. Pas als allerlaatste redmiddel zullen we af en toe chemische middelen toepassen. Dat doen we omdat biologische gewasbescherming gewoon niet 100% afdoende is voor al onze planten. Dat zal het ook nooit worden, dus helaas zijn er af en toe nog wat chemische middelen nodig.”
Hoe zit het met plastic?
“Het gebruik van plastic hebben we de laatste jaren al flink gereduceerd. Als we plastic gebruiken, gebruiken we 100% recyclebaar plastic. We gaan ook voor zo weinig mogelijk toevoeging van plastic. Zo doen we bijvoorbeeld geen hoes om de planten, maar liever een kartonnen doos. Hoezen leiden vaak tot meer waarde in verkoop, door ze leuk te designen of er een tekst op te plaatsen. Wij kiezen daar niet voor. We vinden dat een plant zichzelf moet verkopen, daar is geen gekkigheid omheen nodig!”
Hoe kijk je naar duurzaamheid in de nabije toekomst?
“Wij hebben zeker een stip aan de horizon, maar we vinden wel: je kunt hard rennen, maar de stip blijft altijd ver weg. Dat moet je echter niet zien als een teleurstelling, maar als een uitdaging. Vernieuwingen binnen je bedrijf gaan om nieuwe planten, maar ook om kijken naar de toekomst. Je hebt beide nodig voor een goed toekomstbeeld: de planten zelf, maar ook de wijze hoe je ze maakt. We zullen zeker nog meer focussen op duurzaamheid!”
Wat is jouw ultieme verzorgingstip?
“Het mooie tegenwoordig is dat het allemaal wat losser mag! Het verzorgen van je plant mag wat mij betreft dus wel wat soepeler. Het resultaat van je plant mag afwijkend zijn van die van anderen of die op de website of in tijdschriften. Als een bakker 24 keer dezelfde slagroomtaart moet maken, kan hij niet afwijken en zullen ze identiek zijn. Echter, als ik er zelf 24 zou maken, zijn ze vandaag zus en morgen zo! Desondanks zijn ze (hopelijk) allemaal lekker. Planten kunnen wel eens afwijken, maar elke plant is uniek.”
Van het hoge noorden…
weer terug naar Aalsmeer, en dan nog een stukkie zuidelijker: VDE Plant uit Woubrugge. In gesprek met Sven en het teeltteam!
Wat kun je ons vertellen over VDE Plant?
“Wij werken al sinds 1948 samen met onze enthousiaste medewerkers aan de mooiste tropische planten voor de consumenten in huis. Wij zijn een echt familiebedrijf! In onze moderne kwekerij worden het hele jaar door op milieuvriendelijke wijze, de mooiste kamerplanten gekweekt. We vinden het belangrijk om met respect met onze omgeving om te gaan en doen er veel aan om het milieu niet te belasten. We proberen in te spelen op de wensen die onze klanten stellen op het gebied van steeds strengere milieueisen.”
Wat betekent duurzaamheid voor jullie?
“We zijn erg bezig met duurzaamheid. Door bijvoorbeeld duurzaamheidscertificeringen hebben we inzicht in wat we doen en waar we kunnen verbeteren. Ook zijn we nauw betrokken bij Greenhouse Sustainability. Deze organisatie berekent en verbetert de footprint van bedrijven en hun producten in de internationale land- en tuinbouw. Na deze berekening helpen ze ondernemers met de verdere verduurzaming van het bedrijf.”
Planten hebben veel water nodig, hoe gaan jullie daarmee om?
“We gaan zuinig om met water. Als het regent vangen we het water op en gebruiken dat voor onze planten. Al sinds 1992 hergebruiken we het water dat we aan onze planten geven. Hierdoor besparen we op water en voedingsstoffen en lozen we niets in het oppervlaktewater. We bemonsteren het water wat terugkomt van de planten en daar baseren we de voedingsschema’s op. We geven wat de plant vraagt en nemen grondmonsters om te kijken of de potgrond in evenwicht is.”
Hoe zit het met jullie plasticverbruik?
“Al meer dan 20 jaar worden onze terracotta teeltpotten gemaakt uit vrijwel 100% gerecyclede plastic grondstoffen. We zeggen vrijwel 100% omdat er 1 tot 2% kleurstof nodig is om de terracottakleur te maken en deze wordt meestal met nieuw materiaal gemaakt. Door teeltpotten van gerecycled plastic te gebruiken willen we als bedrijf bijdragen aan een reductie van nieuw plastic. Al het plastic wat we binnen ons bedrijf niet meer kunnen gebruiken gaat naar van Krimpen die het weer verwerkt tot nieuwe teeltpotten. Een circulaire stroom om nieuw plastic te verminderen!”
Hoe houden jullie je planten gezond?
“We werken nauw samen met Koppert Biological Systems. Koppert wil in samenwerking met de natuur gewassen weerbaar maken. De natuur is een fascinerende wereld, die circulair werkt en overal een oplossing voor heeft. Koppert werkt aan het economisch toepassen van de oplossingen die de natuur heeft. Doordat we planmatig werken en wekelijks onze gewassen scouten, worden onaangename verrassingen tijdens de teelt zo veel mogelijk voorkomen. Onze filosofie is: biologisch als het kan, chemisch als het moet. Als alle biologische methoden niet helpen worden pas chemische producten ingezet. We streven naar een schone toekomst, maar we moeten de teelt wel kunnen resetten als dat nodig is. Op deze manier komen wij zoveel mogelijk tegemoet aan de steeds strengere milieueisen die onze klanten stellen.”
Jullie verbouwen vooral tropische planten, hebben die ook meer warmte nodig?
“Ja, zeker. Maar we proberen de warmte te centreren. Op ons kasdek liggen stegdoppel platen. Dit zijn 2 kunststof platen op elkaar waar zogenaamde “steggen” tussen zitten. De ruimte die dan ontstaat zijn net kamers. In die ruimte zit lucht wat isoleert en dus de warmte binnen houdt. Stegdoppel platen besparen 30% warmte ten opzichte van een glazen kas. De gewassen staan verdeeld in blokken binnen de kwekerij. Dit geeft ons de mogelijkheid om verschillende temperatuurinstellingen te hanteren in de afdelingen. Onze tropische planten krijgen meer warmte ten opzichte van andere afdelingen, die we koeler houden. We geven de planten de omstandigheden die ze in de natuur ook hebben. Bijkomend voordeel hiervan is dat het aantal m3 gas dat we gebruiken is afgenomen.”
“De warmte die we nodig hebben om onze planten optimaal te laten groeien wordt geleverd door de inzet van een wkk. Een wkk is een motor die door input van gas een generator aandrijft en zo stroom opwekt voor het energienet. De koeling van deze machine wordt gedaan met het water dat in het verwarmingsnet van onze kassen zit. De CO2 die vrijkomt bij de productie van elektriciteit wordt in onze kassen gebruikt, want planten hebben CO2 nodig om te groeien. Door op deze wijze te werken gebruiken we alles wat een wkk produceert: elektriciteit, warmte én CO2. In Nederland worden, als gevolg van het opwekken van elektriciteit, grote hoeveelheden warmte gemaakt. 60% van de energie die vrijkomt tijdens de productie van elektriciteit is warmte en wordt over het algemeen niet gebruikt. Ten opzichte van grote energiecentrales worden bij ons wel álle producten die vrijkomen benut, waardoor dit een duurzame manier van verwarmen is.”
Hoe belangrijk is duurzaamheid in de plantenindustrie?
“We moeten niet alleen aan onszelf denken maar ook aan de volgende generaties. Wij vinden het belangrijk om ons steentje bij te dragen en te onderzoeken wat we hier nog meer aan kunnen doen.”
Wat zijn jullie plannen betreft duurzaamheid voor de toekomst?
“We zijn ons bewust van onze Footprint, we die hebben laten onderzoeken door Greenhouse Sustainability, hierdoor kunnen we door kleine aanpassingen onze footprint verkleinen. Daarnaast onderzoeken we verpakkingsmethodes om te kijken of dat duurzamer kan. Minder plastic trays, vaker trays van karton. Belangrijk voor ons is dat we zeker weten dat het echt duurzamer is dan dat we nu doen.”
Tot slot, welke plantentrend moeten we echt in de gaten houden?
“Een echte trend die volop in ontwikkeling is Hydroponie, planten op water. Bij Hydroponie draait het om planten die hun voedingsstoffen uit water halen. Wij hebben een ruim assortiment met verschillende planten die geschikt zijn voor Hydroponie (Uiteraard zijn al deze planten getest). Doordat we veel verschillende items hebben is er voor elk wat wils! Deze planten zijn makkelijk te onderhouden en de wortels zijn prachtig om te zien!”