Begonia verzorging
De Begonia is een veelzijdige kamerplant met een prachtige variatie aan kleuren en vormen. Deze plant vindt zijn oorsprong in warme, tropische gebieden zoals Zuid-Amerika, Afrika en Azië. In de loop der jaren heeft de plant zich ontwikkeld tot een populaire plant die in veel huishoudens en kantoren een plekje heeft gevonden. Hieronder lees je meer over de Begonia verzorging.
Begonia soorten
Er zijn meer dan 2000 soorten Begonia’s, die onderverdeeld kunnen worden in verschillende groepen. De meest bekende groepen zijn de bloeiende Begonia’s en de bladbegonia’s. De bloeiende soorten hebben met hun opvallende bloemen in diverse kleuren, zoals rood, roze, wit of geel, een vrolijke uitstraling.
De bladbegonia’s staan bekend om hun unieke en soms kleurrijke bladeren. Ze hebben vaak opvallende patronen of texturen die de plant een bijzondere look geven. Een voorbeeld van een populaire bladbegonia is de Rex met zijn opvallende bladtekeningen.
Bij de verzorging van deze planten is het belangrijk om rekening te houden met hun voorkeur voor vochtigheid en licht. Elke soort heeft zijn eigen specifieke behoeften. Lees verder voor alle tips voor jouw Begonia verzorging. Het stekken van deze planten kan ook, maar de methode verschilt per soort.
Begonia water geven
De Begonia houdt van een vochtige omgeving, maar het is belangrijk dat de potgrond niet te nat wordt. Geef de plant ongeveer één keer per week water, om de grond licht vochtig te houden. Dit helpt om wortelrot te voorkomen. In de winter, wanneer de plant minder actief groeit, heeft de plant minder water nodig. Dan kan je deze om de week water geven.
Onze Begonia
Luchtvochtigheid Begonia
Deze kamerplant, de Begonia, voelt zich het beste bij een gemiddelde tot hoge luchtvochtigheid. Dit komt omdat hij van nature uit vochtige, tropische gebieden komt. Om de luchtvochtigheid rondom de plant te verhogen, kun je een schaaltje met water naast de plant zetten. Het water in het schaaltje zal langzaam verdampen, waardoor de luchtvochtigheid in de directe omgeving van de plant toeneemt. Zorg ervoor dat je het water in het schaaltje regelmatig bijvult, zodat de luchtvochtigheid op peil blijft.
Begonia standplaats
Plaats de Begonia op een plek met veel indirect licht. Direct zonlicht kan de bladeren van de plant beschadigen, vooral tijdens de hete middaguren. Een plek waar de plant wel licht, maar geen directe zon krijgt, is ideaal. De plant groeit het beste bij een temperatuur tussen de 15 en 22 graden.
In de winter is het belangrijk om de Begonia niet te dicht bij koude ramen te zetten, omdat de plant niet goed tegen kou kan. Laat de plant geleidelijk wennen aan minder licht door deze iets verder van het raam af te plaatsen.
Als je overweegt om de plant in de zomer naar buiten te verplaatsen, zorg er dan voor dat deze op een beschutte plek staat. Een plek waar de plant wel van het buitenlicht kan genieten, maar beschermd is tegen direct zonlicht en regen, is het beste. Zo voorkom je schade door de elementen en houd je de Begonia gezond en mooi.
Verzorgingsproducten
Begonia giftig?
Het sap van de Begonia is giftig voor mens en dier. Het is daarom verstandig om ervoor te zorgen dat kinderen en huisdieren niet aan de bladeren knabbelen of het sap binnenkrijgen. Als de plant wordt gegeten, kan dit leiden tot maag- en darmklachten.
Als je per ongeluk in aanraking komt met het sap van de Begonia, was dan je handen goed. Mocht je huisdier toch van de plant hebben gegeten, neem dan contact op met de dierenarts voor advies.
Begonia verpotten
Het is goed om de Begonia eens in de twee jaar te verpotten of wanneer je merkt dat de wortels uit de pot groeien. Verpotten geeft de wortels nieuwe ruimte om te groeien en zorgt ervoor dat de plant gezond blijft. Het beste moment om te verpotten is in het voorjaar, omdat de plant dan in de groeifase komt en snel kan herstellen.
Hoe verpot je de Begonia?
- Kies een nieuwe bloempot die ongeveer 20% groter is dan de huidige pot.
- Vul de bodem van de nieuwe pot met een laagje ref=”https://www.plantje.nl/hydrokorrels-zakje/”>hydrokorrels voor goede drainage.
- Voeg wat verse potgrond toe bovenop de hydrokorrels.
- Haal de plant voorzichtig uit de oude pot en controleer de wortels op tekenen van rot of beschadiging.
- Plaats de plant in de nieuwe pot en vul de pot verder aan met potgrond, zodat de wortels goed bedekt zijn.
- Druk de potgrond licht aan rondom de plant, zodat deze stevig staat.
- Geef de plant water om de potgrond te bevochtigen en de wortels te helpen zich te settelen in hun nieuwe omgeving.
Door te verpotten met verse potgrond krijgt de Begonia ook nieuwe voedingsstoffen binnen, wat de groei en gezondheid van de plant ten goede komt.
VAAK IN COMBINATIE MET DE begonia GEKOCHT
Begonia voeding
Zodra je de plant ontvangt, heeft deze de eerste twee maanden geen extra voeding nodig. De plant kan in deze periode genoeg voedingsstoffen uit de potgrond van de kweker halen. Na deze twee maanden is het goed om de Begonia verzorging uit te breiden door regelmatig plantenvoeding te geven, vooral in de lente en zomer, wanneer de plant actief groeit.
In de herfst en winter gaat de Begonia een rustperiode in en dan heeft de plant minder tot geen voeding nodig. Kijk altijd op de verpakking van de plantenvoeding voor de juiste dosering en geef nooit meer dan wat er wordt aangeraden.
Begonia ziektes
De plant is redelijk sterk en krijgt niet snel last van ziektes of ongedierte. Soms kan de plant toch last hebben van bladluis of wolluis. Dit kun je helpen voorkomen door de plant niet te veel water te geven en de luchtvochtigheid op peil te houden. Ook is het belangrijk om de kamerplant niet op een plek met veel tocht te zetten. Als je de verzorgingstips voor de Begonia volgt, is de kans op ziektes klein.
Heeft jouw Begonia toch last van ongedierte? Geen zorgen, er zijn genoeg middelen die je plant kunnen helpen. Bij ons vind je verschillende milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen, zoals deze insectenspray.
Gratis cursusIn 7 dagen plantenexpert
Begonia stekken
Hoe moet je een Begonia stekken? Het is een proces dat aandacht en zorg vereist, maar het is zeker de moeite waard. De Begonia kan op verschillende manieren gestekt worden, afhankelijk van de soort. We leggen hier uit hoe je een bladbegonia kunt stekken, omdat dit een populaire en eenvoudige methode is.
Dit heb je nodig:
- Een gezond Begonia blad
- Een schoon en scherp mesje
- Een nieuwe plantenpot met verse potgrond of stekgrond
- Optioneel: stekpoeder
Zo stek je:
- Kies een gezond en volgroeid blad van de kamerplant. Snijd het blad af met een schoon en scherp mesje of knip het met een schaar af.
- Nu heb je een afgesneden blad.
- Als je stekpoeder hebt, doop dan het afgesneden uiteinde van het blad in het stekpoeder. Dit bevordert de wortelvorming.
- Vul een plantenpot met verse potgrond of stekgrond en maak een kuiltje in de grond.
- Plaats het blad in het kuiltje en zorg ervoor dat de snijkant goed contact maakt met de aarde.
Door te stekken, kun je gemakkelijk nieuwe Begonia planten kweken en je collectie uitbreiden of delen met vrienden en familie. De kamerplant is ook te stekken door hem op water te zetten.
Begonia bloei
De bloeiende Begonia kan prachtige bloemen laten zien, maar dit gebeurt niet altijd vanzelf in de huiskamer. De plant heeft goede zorg nodig met voldoende licht en de juiste temperatuur. Als je de plant goed verzorgt, kan hij meerdere keren per jaar bloeien. De bloemen komen in verschillende kleuren zoals rood, roze, wit of geel en kunnen de plant een levendige uitstraling geven.
Let op: het is belangrijk om uitgebloeide bloemen te verwijderen. Dit helpt de plant om energie te steken in het vormen van nieuwe bloemen en houdt je Begonia mooi en gezond.
Begonia snoeien
Het snoeien van de plant is een belangrijk onderdeel van de Begonia verzorging. Dit helpt om de plant in vorm te houden en stimuleert nieuwe groei. Als je merkt dat sommige bladeren van de plant verkleuren of afsterven, kun je deze voorzichtig afknippen. Gebruik hiervoor een schoon en scherp schaartje of mesje.
Soms kan de Begonia te groot of te wild worden. In dat geval kun je de plant wat terugsnoeien. Knip de langere stengels terug tot net boven een bladknoop. Dit zal de plant aanmoedigen om voller en bossiger terug te groeien. Zorg ervoor dat je niet te veel van de plant in één keer wegsnoeit, want dit kan stress veroorzaken.
Na het snoeien is het goed om de Begonia wat extra aandacht te geven. Geef de plant water en zorg ervoor dat deze op een goede plek staat met voldoende licht. Zo kan de kamerplant snel herstellen en nieuwe, frisse bladeren ontwikkelen.
Hoe is de Begonia verzorging buiten?
Als je jouw Begonia buiten wilt houden, plaats hem dan op een plek met veel licht, maar niet in direct zonlicht. Zorg er ook voor dat de grond vochtig is, maar niet doorweekt, aangezien de wortels van deze planten gevoelig zijn voor wateroverlast.
Hoe snoei ik een Begonia?
Je kunt een Begonia snoeien door dode of overtollige bladeren en bloemen te verwijderen. Gebruik hiervoor een schone, scherpe schaar of mes en maak een schone snede dicht bij de basis van de stengel.
Is een Begonia een tuinplant?
Sommige kunnen buiten gehouden worden, maar andere varianten doen het beter in je binnenruimte.
Hoe verzorg ik een Begonia Rex?
Het verzorgen van een Begonia Rex is vergelijkbaar met de verzorging van zijn soortgenoten. Voor de Begonia verzorging zet je de plant op een lichte plek, maar uit de volle zon. Geef regelmatig water, maar laat de grond tussen de gietbeurten door gedeeltelijk drogen om te voorkomen dat de wortels gaan rotten.
Kan een Begonia binnen gehouden worden?
Ja, ze kunnen prima als kamerplant gehouden worden. Plekken met veel licht maar zonder direct zonlicht zijn ideaal voor binnenbegonia’s.
Hoe verzorg ik een Begonia Maculata?
De verzorging van een Stippenplant houdt in dat je de plant op een plek met veel licht maar uit de directe zon plaatst. Net als zijn soortgenoten, heeft de Maculata een regelmatige, maar niet overdadige watergift nodig. Zorg ervoor dat de grond tussen het water geven door gedeeltelijk droogt om wortelrot te voorkomen.”