Begonia verzorging

Begonia verzorging
Wist je dat… het zaad van de Begonia heel veel geld waard is? De prijs van 1 gram begoniazaad is zelfs duurder dan de prijs van 1 gram goud! De zaadjes zijn namelijk zo klein als een enkel stofje.

Er bestaan wel 1895 soorten Begonia’s, die grofweg in twee groepen opgedeeld kunnen worden: de bloeiende Begonia en de Bladbegonia. De bloeiende Begonia kan kleine bloemen in alle kleuren produceren: rood, oranje, wit, geel, roze of zelfs meerdere kleuren per plant. De Bladbegonia produceert daarentegen geen bloemen. Deze soort staat bekend om zijn fluweelzachte blad met prachtige bladtekeningen. Naast groen hebben Bladbegonia’s allerlei sprekende kleuren, zoals felroze, rood en zilver. Denk bijvoorbeeld aan de groen-met-zilver gestipte Begonia Corallina of aan de kleurrijke Begonia Maculata. Het zijn echte kunstwerkjes!

De Begonia komt van oorsprong uit warme, tropische gebieden in zuidelijk Afrika, Nieuw-Guinea en de Andes. Aangezien de luchtvochtigheid hier vrij hoog is, is het belangrijk om hier in de verzorging rekening mee te houden. Hoewel het beter is om blad niet direct te besproeien, kun je er wel omheen sproeien om de luchtvochtigheid hoog te houden. Lees verder voor alle Begonia verzorging tips.

Begonia standplaats

Zet de Begonia op een zeer lichte plaats, uit direct zonlicht. Tijdens de winter mag de plant in de ochtendzon staan. Zet de plant daarnaast op een plek waar de temperatuur stabiel is en waar het niet tocht.

Merk je dat het blad verschrompelt? Dan staat de plant waarschijnlijk op een te warme plek, en kun je deze verplaatsen.

Begonia water geven

Houd de potgrond van de lente tot en met de herfst licht vochtig. Geef de plant hiervoor regelmatig kleine hoeveelheden water. Zo voorkom je ook dat er een laagje water onderin de pot komt te staan, wat wortelrot kan veroorzaken. Tijdens de winter is de plant in ruststand, en heeft deze weinig water nodig. De potgrond mag dan een beetje opdrogen tussen gietbeurten in.

De Begonia geeft de voorkeur aan een hoge luchtvochtigheid. Besproei daarom ca. eens per week rondom de plant met een plantenspuit. Kijk wel uit dat je niet direct op het blad spuit. Dit kan namelijk meeldauw (een schimmel) veroorzaken.

planten cursus verzorging

Begonia verpotten

Je kunt de Begonia het beste in maart verpotten. De groeiperiode van de plant start in deze maand, waardoor de wortels snel herstellen na het verpotten. Kies voor een pot uit die minimaal 20% groter is dan de huidige pot.

Meer weten? In onze blog lees je precies wanneer je kamerplanten moet verpotten.

Begonia voeding geven

Zodra je de plant ontvangt heeft deze de komende 2 maanden geen voeding nodig. Dit omdat de plant voorlopig nog voldoende voeding kan halen uit de verse potgrond van de kweker. Hierna heeft de Begonia eens per week plantenvoeding nodig. Vooral wanneer de plant gaat bloeien is dit belangrijk; plantenvoeding kan de bloeiperiode behoorlijk verlengen.

Zorg ervoor dat je nooit teveel plantenvoeding geeft. Dit is namelijk schadelijk voor de plant. Neem voor de specifieke hoeveelheid een kijkje op de verpakking, en gebruik nooit meer dan aanbevolen.

Is mijn Begonia plant giftig?

Bijna alle buiten- en kamerplanten op Plantje.nl zijn bestemd voor een decoratief doeleinde, en niet om te eten – tenzij expliciet staat vermeld dat dit wél kan (denk bijvoorbeeld aan een fruitboom). Het sap van de Begonia is giftig. Zorg ervoor dat kleine kinderen en dieren het blad niet in kunnen nemen, en vermijd aanraking met het sap. Aanraking kan de huid soms irriteren.
Bijzonderheden

Uitgebloeide bloemetjes verwijderen

Om zo lang mogelijk van jouw bloeiende Begonia te kunnen genieten, is het aan te raden om uitgebloeide bloemetjes te verwijderen. Zo ziet de plant er niet alleen mooi en fris uit, maar kan deze ook alle energie in de goede delen van de plant steken.

Bekijk hier alle Begonia planten uit ons assortiment.