Voor 22:00 besteld, morgen in huis

Het grootste deel van ons assortiment (m.u.v. tuinplanten en XL-planten) wordt de volgende dag al geleverd als je voor 22.00 uur bestelt. In de winkelwagen en op de productpagina staat duidelijk aangegeven welke producten morgen geleverd kunnen worden. Wij leveren niet op zondag en maandag. Verzending bij een bestelling boven de €60,- is gratis. Eventuele vertragingen door de bezorgdienst liggen buiten onze macht.

Trustpilot 4.4 (Uitstekend)

Onze klanten bevelen ons aan en dat is te zien aan onze uitstekende score op Trustpilot. Al ruim 4000 klanten schreven een review.

Bewuste keuze

Wij zijn in bezit van het Thuiswinkel duurzaamheidscertificaat. Hier zijn we ontzettend trots op. Wil je hier meer over lezen? Dat kan op onze duurzaamheidspagina!

Bromelia verzorging

De Bromelia, is een kleurrijke kamerplant met exotische flair. Oorspronkelijk komt deze plant uit de bergachtige regio’s van de Andes en de warme gebieden van Midden- en Zuid-Amerika. De verzorging van deze plant is vrij eenvoudig, waardoor het een ideale plant is voor zowel beginnende als ervaren plantenliefhebbers. Lees snel verder voor handige tips over de Bromelia verzorging.

Bromelia soorten

Er zijn meer dan 2800 verschillende soorten, elk met hun eigen unieke kenmerken en uiterlijk. Sommige soorten groeien op de grond, terwijl andere varianten als epifyten leven; dit zijn luchtplantjes die op andere bomen en planten groeien zonder daar voeding van te nemen.

Bekende soorten die je in huis kunt halen zijn de Bromelia Guzmania, Aechmea, Tillandsia, Vriesea en Fortuna. Deze soorten variëren in grootte, kleur en vorm, maar allemaal brengen ze een tropisch gevoel naar je woonkamer. Met de juiste verzorging kunnen deze kamerplanten een opvallende en kleurrijke toevoeging zijn aan je interieur.

Bromelia Guzmania Francesca
volle zonStandplaats:
Indirect zonlicht
planten diervriendelijkDiervriendelijk:
Ja
gemakkelijke verzorgingWaterbehoefte:
Gemiddeld

Bromelia water geven

Het geven van water aan de Bromelia is een belangrijk onderdeel van de verzorging. Deze kamerplant heeft een unieke manier van water opnemen: vooral in de rozet en minder in de potgrond. Zorg ervoor dat er altijd een beetje water in de koker van de plant staat. Het is aan te raden om dit water eens in de twee weken te verversen door het oude water eruit te gieten en nieuw water toe te voegen. Wanneer de potgrond droog aanvoelt, is het tijd om weer water te geven. Het beste is om de plant regenwater te geven, omdat dit zacht water is en dichter bij de natuurlijke omstandigheden ligt waar de plant vandaan komt.

Als je een Bromelia hebt zonder koker, dan is het belangrijk om de potgrond licht vochtig te houden door regelmatig kleine beetjes water te geven. Let op dat je niet te veel water in één keer geeft, want een te natte potgrond kan schadelijk zijn voor de plant.

Lees alles over planten water geven

Bromelia water geven

ONZE Bromelia

Bromelia ananas

Luchtvochtigheid Bromelia

Deze kamerplant houdt van een gemiddelde tot hoge luchtvochtigheid. Om dit te bereiken, kun je een bakje met water naast de plant zetten. Het water zal verdampen en zo de luchtvochtigheid rondom de plant verhogen. Zorg ervoor dat je het bakje water bijvult als het leeg is. Het is ook belangrijk om de plant niet vlakbij de verwarming te plaatsen, omdat de lucht daar erg droog kan worden, vooral als de verwarming aan staat. Een goede luchtvochtigheid helpt de plant om zijn mooie bladeren te behouden en voorkomt dat de punten bruin worden.

Bromelia standplaats

Zet deze kamerplant op een plek waar veel licht is, maar vermijd direct zonlicht. De ideale temperatuur voor de Bromelia ligt tussen de 18 en 24 graden Celsius. Het is belangrijk om een goede balans te vinden, want te veel direct zonlicht kan leiden tot bruine bladeren, wat een teken is dat de plant het te warm heeft.

In de wintermaanden, wanneer de zon minder sterk is, kan de plant dichter bij het raam staan. Maar zorg ervoor dat je de plant geleidelijk laat wennen aan de intensiteit van het zonlicht. Begin met de plant iets verder van het raam af te zetten en verplaats deze langzaam dichterbij naarmate de plant zich aanpast aan de lichtomstandigheden.

Verzorgingsproducten

Tillandsia Mora bromelia bladeren

Bromelia giftig?

Deze kamerplant is niet giftig voor mensen of huisdieren. Je kunt de Bromelia dus zonder zorgen in je huis plaatsen. Hoewel deze plant niet bedoeld is voor consumptie, hoef je je geen zorgen te maken als je huisdier een keer een hapje neemt. Het is natuurlijk niet goed voor de verzorging van de plant als er aan de bladeren geknabbeld wordt, dus het is slim om de plant buiten bereik van nieuwsgierige huisdieren te houden. Zo blijft jouw plant gezond en mooi.

Bromelia verpotten

Het verpotten van een Bromelia kan je het beste in het voorjaar doen. Wanneer de plant te groot wordt voor zijn pot om goed te kunnen groeien is een goed moment. Het voorjaar is het seizoen waarin de plant het beste herstelt en nieuwe wortels kan vormen.

Hoe verpot je de Bromelia?

  • Kies een nieuwe bloempot die ongeveer 20% groter is dan de huidige pot.
  • Vul de bodem van de nieuwe pot met een laagje hydrokorrels voor een goede drainage.
  • Haal de Bromelia voorzichtig uit de oude pot en controleer de wortels op tekenen van rot of beschadiging.
  • Plaats de plant in de nieuwe pot en vul aan met verse potgrond.
  • Druk de potgrond licht aan rondom de wortels, zodat de plant stevig staat.
  • Geef de plant water om de wortels te helpen zich te settelen in de nieuwe potgrond.

Verpotten is dus niet vaak nodig, maar als je het doet, zorg dan voor een goede voorbereiding en een zachte aanpak om de plant de beste start te geven in zijn nieuwe thuis.

Lees alles over planten verpotten

Lees alles over wanneer je planten het beste kan verpotten

Tillandsia Leiboldiana Mora

VAAK IN COMBINATIE MET DE Bromelia GEKOCHT

Voordeelbox
VOORDEELBOX
Zelf samenstellen
 24,49
Bromelia ananas in pot

Bromelia voeding

Wanneer je deze kamerplant in huis haalt, heeft deze de eerste tijd geen extra voeding nodig. De Bromelia kan namelijk genoeg voedingsstoffen halen uit de potgrond waarin hij geplant is. Daarnaast staat deze plant bekend om zijn lage behoefte aan extra voeding.

In de periode van de lente tot en met de zomer kun je de plant ondersteunen met een klein beetje plantenvoeding, maar dit is niet strikt noodzakelijk. Als je ervoor kiest om voeding te geven, volg dan altijd de instructies op de verpakking en geef nooit meer dan de aanbevolen hoeveelheid.

Gedurende de wintermaanden gaat de plant een rustperiode in en is het geven van extra voeding niet nodig. Deze rustperiode helpt de plant om energie te sparen voor het volgende groeiseizoen. Door de Bromelia verzorging simpel te houden, kun je lang genieten van de levendige kleuren en unieke vormen van deze prachtige kamerplant.

Bromelia ziektes

Deze kamerplant is niet erg gevoelig voor ziektes. Soms kan de plant last hebben van ongedierte zoals spint. Je kunt dit helpen voorkomen door de luchtvochtigheid op peil te houden, de plant regelmatig te besproeien en de plant niet op een plek met veel tocht te zetten. Als je de tips voor Bromelia verzorging uit dit artikel volgt, is de kans klein dat je plant ziek wordt.

Mocht jouw plant toch ongedierte hebben, dan hebben we verschillende middelen die je plant kunnen helpen. Zo vind je bij ons plantvriendelijke sprays die het ongedierte kunnen bestrijden.

Gratis cursusIn 7 dagen plantenexpert

Bromelia stekken

Hoe moet je een Bromelia stekken? Het is een vrij eenvoudige taak, omdat deze kamerplant van nature kleine stekjes aanmaakt. Deze stekjes, ook wel baby’s genoemd, groeien aan de zijkant van de moederplant. Het stekken kun je het beste doen in de lente of zomer, omdat de stekjes dan de beste kans hebben om goed te groeien.

Dit heb je nodig:

  • Een Bromelia met stekjes die minstens de helft van de moederplant groot zijn
  • Een schoon en scherp mesje
  • Een nieuwe plantenpot met verse potgrond

Zo stek je:

  • Wacht tot de stekjes ongeveer de helft van de grootte van de moederplant hebben bereikt.
  • Geef de moederplant en de stekjes twee weken lang water in de kelken.
  • Haal de stekjes voorzichtig van de moederplant af, het liefst met wortels en al. Probeer de wortels zo min mogelijk te beschadigen.
  • Plaats de stekjes in een nieuwe bloempot met verse potgrond. Maak een kuiltje in de potgrond en zet het stekje er voorzichtig in. Vul de zijkanten op met aarde.
  • Zet de nieuwe plant op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht. Geef regelmatig water en zorg ervoor dat de potgrond licht vochtig blijft.
  • Geef de plant de eerste maand een klein beetje plantenvoeding om de groei te ondersteunen.

Na ongeveer een jaar zijn de Bromelia stekken klaar om te bloeien. Met een beetje geduld en de juiste verzorging kun je genieten van nieuwe, kleurrijke Bromelia’s in je huis.

Bromelia Guzmania Francesca bloem
Fakkelbromelia geel bloem

Bromelia bloei

De Bromelia is bekend om haar opvallende bloeiwijze, waarbij de kleurrijke schutbladeren de show stelen. Deze schutbladeren lijken op bloemen en geven de plant een exotische uitstraling. De bloei van de Bromelia is een eenmalig spektakel en kan drie tot zes maanden aanhouden. Het is een bijzonder moment wanneer de plant bloeit, want na deze periode zal de bloem langzaam afsterven.

Het is belangrijk om te weten dat de Bromelia in huiselijke omstandigheden niet snel opnieuw zal bloeien. De plant steekt al haar energie in die ene prachtige bloei. Geniet dus volop van deze periode en zorg ervoor dat de plant de juiste verzorging krijgt om de bloei zo lang mogelijk te laten duren. Na de bloei kun je uitkijken naar de stekjes die de plant zal aanmaken, waarmee je de levenscyclus van de plant kunt voortzetten.

Bromelia snoeien

Het snoeien van de Bromelia is niet vaak nodig. Deze kamerplant heeft een natuurlijke cyclus waarbij oudere bladeren geel of bruin kunnen worden. Dit is een normaal proces en betekent niet dat de plant ziek is. Als je gele of bruine bladeren ziet, kun je deze voorzichtig verwijderen om de plant netjes te houden. Gebruik hiervoor een schoon en scherp mesje of een schaar.

Zo snoei je:

  • Kies een moment waarop de plant droog is, bijvoorbeeld een dag nadat je water hebt gegeven.
  • Knip het gele of bruine blad dicht bij de basis af, maar laat een klein stukje van de bladsteel zitten. Dit voorkomt schade aan de rest van de plant.
  • Verwijder het afgeknipte blad uit de pot om te voorkomen dat het gaat rotten en schimmels of ziektes aantrekt.

Het is belangrijk om alleen de beschadigde of dode bladeren te snoeien. De gezonde bladeren zijn essentieel voor deze plant om energie op te nemen en te groeien. Door de Bromelia verzorging simpel te houden en alleen te snoeien wanneer nodig, zal de plant zijn aantrekkelijke uiterlijk behouden.

Moet ik de uitgebloeide bloem van een Bromelia eruit knippen?
Ja, als je plant is uitgebloeid, kun je de dode bloem het beste wegknippen. Dit stimuleert de plant mogelijk om nieuwe scheuten te produceren, wat kan resulteren in meer bloemen in de toekomst.

Hoe kan ik mijn Bromelia opnieuw laten bloeien?
Het opnieuw laten bloeien van de plant kan een uitdaging zijn, maar het is mogelijk door de plant op een heldere, indirect verlichte plek te zetten en de juiste water- en voedingsroutine te volgen. Sommige mensen gebruiken de truc met een rijpe appel, die in de buurt van de plant wordt geplaatst om ethyleen gas af te geven, wat de bloei kan stimuleren.

Wat moet ik doen met een uitgebloeide Bromelia?
Nadat de plant is uitgebloeid, kun je de dode bloem verwijderen en goed voor de plant blijven zorgen. De moederplant zal waarschijnlijk geen nieuwe bloemen meer produceren, maar zij kan wel nieuwe zij-scheuten (pups) voortbrengen die uiteindelijk kunnen bloeien.

Welke soorten Bromelia’s zijn er?
Er zijn honderden soorten, variërend in grootte, kleur en vorm. Enkele populaire soorten zijn de Guzmania, Aechmea, Vriesea, en Bromelia Ananas (de ananasplant). Elke soort heeft zijn eigen specifieke verzorgingseisen.

Hoe en wanneer moet ik mijn Bromelia water geven?
Bromelia verzorging vereist een unieke watergeefmethode; het water moet direct in de kelk van de plant worden gegoten, die zich in het midden van de plant bevindt. De grond moet licht vochtig blijven, maar niet doorweekt. Het water in de kelk moet ongeveer eens per week worden ververst om stagnatie en de groei van bacteriën te voorkomen.

Klantenservice
Plantje.nl
nieuwsbrief
Nieuwe plantenweetjes, aanbiedingen en inspiratie!
volg ons

Plantje.nl
Logo
Winkelwagen
Besteed nog € 60,00 voor gratis verzending