Bromelia verzorging
Direct naar:
De Bromelia is een bijzondere kamerplant met een lange geschiedenis. Deze plant is namelijk zo’n 65 miljoen jaar geleden ontstaan, in het Krijt (een geologisch tijdperk). Deze tijdsperiode deelde de Bromelia met dinosaurussen! Sinds het Krijt is de Bromelia qua uiterlijk nauwelijks veranderd. Je haalt hiermee dus een echte oerplant in huis. Hoewel de plant in het Andesgebergte is ontstaan, groeit hij tegenwoordig ook veel in Midden- en Zuid-Amerika. De plant werd ‘pas’ in de 18e eeuw in Europa geïntroduceerd.
Het kleurrijke gedeelte dat boven de groene rozet uitsteekt wordt vaak gezien als de bloem van de plant. In feite zijn dit gekleurde schutbladeren. De daadwerkelijke Bromelia-bloemetjes zijn héél klein.
Bromelia soorten
Er zijn ruim 2800 verschillende soorten, die onwijs uiteen lopen qua uiterlijk en andere eigenschappen. Zo zijn er soorten die op de grond groeien, en er zijn Bromelia’s die als epifyten (luchtplantjes) groeien. Dit betekent dat ze op andere bomen en planten groeien, zonder hier voeding aan te onttrekken. Ze halen alle vocht dan uit de lucht. Enkele bekende soorten zijn de Bromelia Guzmania, Aechmea, Tillandsia, Vriesea en Fortuna.
Hoe moet ik een Bromelia verzorgen?
Bromelia’s vragen weinig verzorging voor hun prachtige, tropische uitstraling. Het is vooral belangrijk dat er altijd een laagje water in de koker staat, en dat de plant op een goede standplaats staat.
Lees verder voor alle verzorging tips.
Bromelia water geven
Bromelia’s hebben over het algemeen vooral water nodig in de rozet, en slechts weinig water in de potgrond. Zorg ervoor dat er altijd een laagje water in de koker staat. Ververs dit water 1 á 2 keer per maand: giet het overige water uit de kelk en vul deze opnieuw bij. Geef pas water op de potgrond zodra deze uitdroogt. Het beste is om de Bromelia regenwater te geven.
Heb je een Bromelia zonder koker? Dan hoef je alleen de potgrond licht vochtig te houden. Dit doe je door regelmatig kleine beetjes water te geven. Kijk uit dat je niet te veel water in één keer geeft; een natte potgrond kan de plant namelijk fataal zijn.
Luchtvochtigheid
Bromelia’s hebben een hoge luchtvochtigheid nodig. Bij een te lage luchtvochtigheid zullen de puntjes van het blad bruin kleuren. Je kunt de luchtvochtigheid verhogen door een schaaltje met water naast de plant te zetten. Dit water verdampt, waardoor de luchtvochtigheid plaatselijk stijgt. Vul het schaaltje bij zodra deze leeg is.
Zorg er verder voor dat je deze kamerplant niet in de buurt van de verwarming zet. De luchtvochtigheid daalt namelijk onwijs rondom de verwarming, wanneer deze aan staat.
Vaak in combinatie met de Bromelia gekocht
Bromelia licht / standplaats
Zet de plant op een lichte plaats, uit direct zonlicht. Heb je specifiek een Bromelia Ananas of Crypthantus? Dan kun je deze wel in de volle zon neerzetten.
Bruine bladeren
Mocht de plant op een te zonnige plek staan, dan geeft hij vanzelf een seintje: er ontstaan dan lichtbruine bladranden of vlekken op het blad.
LEES ALLES OVER PLANTEN EN LICHT »
Bromelia giftig
De Bromelia is niet giftig voor mensen of dieren. Je kunt deze kamerplant dus zonder zorgen in huis halen. Uiteraard is de Bromelia niet voor consumptie bedoeld. Dit kan leiden tot irritatie en het is niet goed voor de plant zelf.
Bromelia verpotten
Je hoeft de Bromelia zelden tot nooit te verpotten. Dit komt doordat de rozet begint af te sterven zodra de bloemknop opengaat. Hoewel de plant hierna nog 1 of 2 jaar kan voortbestaan (zonder bloem), is de levensduur dusdanig kort dat verpotten waarschijnlijk niet nodig is. Maar geen zorgen, het afsterven van de ouderplant hoeft niet het einde van jouw Bromelia te betekenen! Na de bloei ontstaan er namelijk stekjes.
LEES ALLES OVER HOE JE PLANTEN MOET VERPOTTEN »
LEES ALLES OVER WANNEER JE PLANTEN MOET VERPOTTEN »
Bromelia voeding geven
De Bromelia heeft geen plantenvoeding nodig. Tenzij je jouw plant wilt vermeerderen; dan heeft het stekje tijdens de eerste maand wat plantenvoeding nodig.
Bromelia ziektes
De Bromelia is enigszins gevoelig voor spint, een hardnekkig soort ongedierte. Gelukkig zijn er een aantal maatregelen die je kunt nemen om spint te helpen voorkomen:
- Zet de kamerplant niet op de tocht
- Houd de luchtvochtigheid hoog
- Besproei de plant regelmatig
- Verzorg de plant goed (een gezondere plant heeft een betere weerstand)
- Controleer regelmatig op ongedierte
Is jouw plant onverhoopt toch besmet geraakt? Dan vind je op Plantje.nl handige, plantvriendelijke bestrijdingsmiddelen, zoals neemolie of insectenspray.
Bromelia bloei
De Bromelia staat bekend om haar tropische, kleurrijke en bijzondere bloemen (kleurrijke schutbladeren). Deze verschijnen slechts één keer, maar de plant blijft lang in bloei: zo’n 3 tot 6 maanden. Hierna sterft de bloem langzaam af.
Bromelia stekken
Je kunt een Bromelia ook stekken! Tijdens of nadat de plant is gaan bloeien, kunnen er kleine stekjes (zijtakken) verschijnen.
Stekken: zo pak je het aan
Laat Bromelia stekjes doorgroeien totdat ze zo hoog zijn als de helft van de moederplant. Geef de nieuwe plantjes vervolgens twee weken lang water in de kelken, en haal ze hierna (het liefst met wortels en al) eraf. Plaats de stekjes in een nieuwe bloempot, en geef de plant de eerste maand wat plantenvoeding.
Na ongeveer een jaar zijn de Bromelia stekken bloeirijp. Dit betekent dat je de planten kunt helpen om tot bloei te komen. Dit doe je door 1/4e van een rijpe appel in de rozet te plaatsen, en de hele plant af te sluiten met een plastic zak. De appel geeft een bepaald gas af, waardoor er na ca. 3 weken rijpen een bloem aan de plant zou moeten komen!
Van welke plant wil jij meer weten over de verzorging?
I
J
N
Q