Bromelia verzorging

Wist je dat… de Bromelia een echte oerplant is? Deze plantsoort is namelijk al zo’n 65 miljoen jaar oud, en is in de tussentijd weinig veranderd.

De Bromelia is een onwijs oude plant, die tijdens het Krijt is ontstaan in het Andesgebergte. Tegenwoordig groeit de plant ook veel in Midden- en Zuid-Amerika. De plant werd ‘pas’ in de 18e eeuw in Europa geïntroduceerd.

De kleurrijke bromelia die boven de groene rozet uitsteekt wordt vaak gezien als de bloem van de plant. In feite zijn dit gekleurde schutbladeren. De daadwerkelijke Bromelia-bloemetjes zijn héél klein. Er zijn ruim 2800 verschillende soorten, die onwijs uiteen lopen qua uiterlijk en andere eigenschappen. Zo zijn er soorten die op de grond groeien, en er zijn Bromelia’s die als epifyten groeien. Dit betekent dat ze op andere bomen en planten groeien, zonder hier voeding aan te onttrekken. Ze halen alle vocht dan uit de lucht.

Bromelia’s vragen weinig verzorging voor hun prachtige, tropische uitstraling. Het is vooral belangrijk dat er altijd een laagje water in de koker staat, en dat de plant op een goede standplaats staat. Lees verder voor alle verzorging tips.

Bromelia standplaats

Zet de plant op een lichte plaats, uit direct zonlicht. Mocht de plant toch op een te zonnige plek staan, dan geeft hij vanzelf een seintje: er ontstaan dan lichtbruine vlekken op het blad. Heb je specifiek een Bromelia Ananas of Crypthantus? Dan kun je deze wel in de volle zon neerzetten.

Bromelia water geven

Bromelia’s hebben over het algemeen vooral water nodig in de rozet, en slechts weinig water in de potgrond. Zorg ervoor dat er altijd een laagje water in de koker staat. Ververs dit water 1 á 2 keer per maand: giet het overige water uit de kelk en vul deze opnieuw bij. Geef pas water op de potgrond zodra deze uitdroogt. Het beste is om de Bromelia regenwater te geven. Verder is het belangrijk om de plant regelmatig te besproeien met een plantenspuit, omdat Bromelia’s de voorkeur geven aan een hoge luchtvochtigheid. Bij een te lage luchtvochtigheid zullen de puntjes van het blad bruin kleuren

Heb je een Bromelia zonder koker? Dan hoef je alleen de potgrond licht vochtig te houden. Dit doe je door regelmatig kleine beetjes water te geven. Kijk uit dat je niet teveel water in één keer geeft; een natte potgrond kan de plant namelijk fataal zijn.

planten cursus verzorging

Bromelia verpotten

Je hoeft de Bromelia zelden tot nooit te verpotten. Dit komt doordat de rozet begint af te sterven zodra de bloemknop open gaat. Hoewel de plant hierna nog 1 of 2 jaar kan voortbestaan, is de levensduur dusdanig kort dat verpotten waarschijnlijk niet nodig is. Maar geen zorgen, het afsterven van de ouderplant hoeft niet het einde van jouw Bromelia te betekenen! Na de bloei ontstaan er namelijk stekjes. Lees hier meer over onder het kopje ‘bijzonderheden’.

Bromelia voeding geven

De Bromelia heeft geen plantenvoeding nodig. Tenzij je jouw plant wilt vermeerderen; dan heeft het stekje tijdens de eerste maand wat plantenvoeding nodig. Lees verder voor meer informatie over het kweken van Bromelia’s.

Bijzonderheden

Je kunt een Bromelia ook zelf kweken! Nadat jouw plant is gaan bloeien, zullen er kleine stekjes (zijtakken) verschijnen. Laat deze doorgroeien totdat ze zo hoog zijn als de helft van de moederplant. Geef de nieuwe plantjes vervolgens twee weken lang water in de kelken, en haal ze hierna (het liefst met wortels en al) eraf. Plaats de stekjes in een nieuwe pot, en geef de plant de eerste maand wat plantenvoeding.

Na ongeveer een jaar is de plant bloeirijp. Dit betekent dat je de plant kunt helpen om tot bloei te komen. Dit doe je door 1/4e van een rijpe appel in de rozet te plaatsen, en de hele plant af te sluiten met een plastic zak. De appel geeft een bepaald gas af, waardoor er na 3 weken rijpen een bloem aan de plant zal komen! Benieuwd hoe dit proces er precies uitziet? In deze video wordt stap voor stap uitgelegd hoe je je eigen Bromelia kweekt.

Is de Bromelia giftig?

Bijna alle buiten- en kamerplanten op Plantje.nl zijn bestemd voor een decoratief doeleinde, en niet om te eten – tenzij expliciet staat vermeld dat dit wél kan (denk bijvoorbeeld aan een fruitboom). Giftig of niet, over het algemeen zijn alle planten op onze website niet eetbaar. Zo ook de Bromelia, hoewel deze niet bekend staat als een giftige plant.

Bekijk hier alle Bromelia planten uit ons assortiment.