Voor 22:00 besteld, morgen in huis

Het grootste deel van ons assortiment (m.u.v. tuinplanten en XL-planten) wordt de volgende dag al geleverd als je voor 22.00 uur bestelt. In de winkelwagen en op de productpagina staat duidelijk aangegeven welke producten morgen geleverd kunnen worden. Wij leveren niet op zondag en maandag. Verzending bij een bestelling boven de €60,- is gratis. Eventuele vertragingen door de bezorgdienst liggen buiten onze macht.

Trustpilot 4.4 (Uitstekend)

Onze klanten bevelen ons aan en dat is te zien aan onze uitstekende score op Trustpilot. Al ruim 4000 klanten schreven een review.

Bewuste keuze

Wij zijn in bezit van het Thuiswinkel duurzaamheidscertificaat. Hier zijn we ontzettend trots op. Wil je hier meer over lezen? Dat kan op onze duurzaamheidspagina!

Monstera Minima verzorging

De Monstera Minima, ook wel bekend als de mini Monstera of Rhaphidophora Tetrasperma, is een charmante klimplant met bladeren die unieke inkepingen hebben. Deze kamerplant komt oorspronkelijk uit het zuiden van Azië en staat bekend om zijn snelle groei, vooral in de lente en zomer. Ondanks dat de Monstera Minima snel groeit, is de verzorging ervan verrassend eenvoudig. In dit artikel lees je alles over de Monstera Minima verzorging, zodat ook jij kunt genieten van deze prachtige plant in je huis.

Monstera Minima soorten

De Monstera Minima is eigenlijk een bijnaam voor de Rhaphidophora Tetrasperma, die soms verward wordt met andere planten uit de Monstera-familie. Hoewel hij qua uiterlijk lijkt op de grotere Monstera soorten, blijft deze plant relatief klein. De Monstera Minima groeit in de juiste omstandigheden uit tot een kamerplant van ongeveer twee tot twee en een halve meter hoog. Er zijn geen verschillende soorten van de Monstera Minima zelf, maar er is wel een bijzondere variant: de Monstera Minima Variegata. Deze zeldzame versie heeft prachtige gele of witte vlekken op de bladeren, maar is niet gemakkelijk te vinden en kan behoorlijk prijzig zijn. Voor de gemiddelde plantenliefhebber is de standaard Rhaphidophora Tetrasperma al een prachtige toevoeging aan het interieur.

Monstera minima met mospaal
volle zonStandplaats:
Halfschaduw, Indirect zonlicht
planten diervriendelijkDiervriendelijk:
Nee
gemakkelijke verzorgingWaterbehoefte:
Gemiddeld

Monstera Minima water geven

De Monstera Minima heeft een gemiddelde behoefte aan water. Het is belangrijk om de potgrond licht vochtig te houden, maar pas op dat de grond niet te nat wordt. Geef deze kamerplant één keer per week water in de lente en zomer. In de winter, wanneer de plant minder snel groeit, is één keer per twee weken voldoende. Om te controleren of de Rhaphidophora Tetrasperma water nodig heeft, kun je je vinger een paar centimeter in de potgrond steken. Voelt de grond droog aan? Dan is het tijd om water te geven. Te veel water kan schadelijk zijn, dus als je twijfelt, is het beter om even te wachten met water geven. Voor een goede Monstera Minima verzorging is het dus belangrijk om een balans te vinden in de watergift.

Lees alles over planten water geven

Monstera minima water geven

ONZE Monstera’s

Monstera Duo
BUNDELVOORDEEL
12 30
Oorspronkelijke prijs was:  19,99.Huidige prijs is:  19,95.
11%
Monstera Plantenbox
Combideal
Oorspronkelijke prijs was:  56,47.Huidige prijs is:  49,99.
Monstera minima aan de muur

Luchtvochtigheid Monstera Minima

De Monstera Minima gedijt het beste bij een gemiddelde tot hoge luchtvochtigheid. Dit is niet verrassend, aangezien deze kamerplant uit tropische gebieden komt. Om de luchtvochtigheid rondom de plant te verhogen, kun je een bakje met water in de buurt zetten. Het water verdampt en verhoogt zo de vochtigheid in de lucht. Controleer regelmatig of er nog voldoende water in het bakje zit en vul het aan wanneer nodig.

Door de luchtvochtigheid op peil te houden, zorg je ervoor dat de Rhaphidophora Tetrasperma zich thuis voelt en mooi blijft groeien. Het is ook een goed idee om de bladeren af en toe te besproeien met water, vooral als de lucht in huis erg droog is. Dit helpt niet alleen om de luchtvochtigheid te verhogen, maar het zorgt er ook voor dat de bladeren stofvrij blijven, wat de plant helpt om beter licht op te vangen. Een goede luchtvochtigheid is dus een belangrijk onderdeel van de Monstera Minima verzorging.

Monstera Minima standplaats

De Monstera Minima verzorging is niet moeilijk. De plant is niet erg kieskeurig als het gaat om de plek waar hij staat. Deze flexibele kamerplant kan zowel in de halfschaduw als op een plek met veel licht staan, maar wil wel indirect zonlicht ontvangen. Direct zonlicht is in de ochtend of late middag prima, maar tijdens de hete middaguren kan het te intens zijn en de bladeren beschadigen.

Het is het beste om de Rhaphidophora Tetrasperma in een kamer te plaatsen waar de temperatuur tussen de 18 en 24 graden Celsius blijft. Dit zorgt ervoor dat de plant zich prettig voelt en goed kan groeien. Als je merkt dat de plant lange stengels krijgt met kleine bladeren, kan dit een teken zijn dat hij meer licht nodig heeft. Verplaats de plant dan naar een lichtere plek, maar vermijd direct zonlicht, vooral in de zomer.

In de winter, wanneer de zon minder krachtig is, kun je de Monstera Minima wat dichter bij het raam zetten. Let wel op dat de temperatuur niet te veel daalt, want deze kamerplant houdt niet van kou. Door de Rhaphidophora Tetrasperma op de juiste standplaats te zetten, zorg je voor een goede groei en behoud je de schoonheid van de plant.

VAAK IN COMBINATIE MET DE Monstera Minima GEKOCHT

Monstera minima aan de muur 2

Monstera Minima giftig?

De Monstera Minima is giftig bij inname. Het is daarom belangrijk om deze kamerplant buiten bereik van nieuwsgierige kinderen en huisdieren te houden. Als ze een stukje van de plant zouden eten, kan dit vervelende gevolgen hebben voor hun gezondheid. Zorg ervoor dat de Rhaphidophora Tetrasperma op een veilige plek staat, waar ze er niet bij kunnen. Als je vermoedt dat je kind of huisdier toch een deel van de plant heeft ingeslikt, neem dan direct contact op met de huisarts of dierenarts. Door de Monstera Minima op een veilige plek te zetten, draag je bij aan een goede verzorging van zowel de plant als je omgeving.

Monstera Minima verpotten

De Monstera Minima is een snelle groeier en heeft daarom eens in de twee jaar een grotere pot nodig. Bij het verpotten is het handig om een laagje hydrokorrels toe te voegen voor een goede drainage. Dit helpt om de wortels gezond te houden, zelfs als je een keer te veel water geeft. Een grotere pot betekent ook meer ruimte voor de wortels om te groeien en een grotere waterbuffer, waardoor je minder vaak water hoeft te geven. Bovendien bevat verse potgrond nieuwe voedingsstoffen die de plant ten goede komen. Het beste moment om te verpotten is in het voorjaar, omdat de plant dan het snelste herstelt.

Hoe verpot je de Rhaphidophora Tetrasperma?

  • Kies een nieuwe bloempot die ongeveer 20% groter is dan de huidige pot.
  • Vul de bodem van de nieuwe pot met een laagje hydrokorrels en een beetje potgrond.
  • Haal de Monstera Minima voorzichtig uit de oude pot.
  • Inspecteer de wortels op tekenen van wortelrot of beschadiging.
  • Plaats de plant in de nieuwe pot.
  • Voeg rondom de wortels extra potgrond toe zodat de plant stevig staat.
  • Geef de plant water om de wortels te helpen zich te settelen in hun nieuwe omgeving.

Lees alles over planten verpotten

Lees alles over wanneer je planten het beste kunt verpotten

Monstera minima blad

Verzorgingsproducten

Monstera minima verzorging

Monstera Minima voeding

Zodra je deze kamerplant ontvangt, heeft deze de komende twee maanden geen extra voeding nodig. De Monstera Minima kan in deze periode nog genoeg voedingsstoffen uit de verse potgrond van de kweker halen. Na deze twee maanden is het tijd om de plant te ondersteunen met plantenvoeding, vooral tijdens de lente en zomer wanneer de plant het meest actief groeit.

In de winter is de Rhaphidophora Tetrasperma in rust en is het niet nodig om voeding te geven. Als je de plant toch voeding geeft, kan dit leiden tot een ophoping van zouten in de potgrond, wat de wortels kan beschadigen. Kijk altijd goed op de verpakking voor de juiste hoeveelheid voeding en geef nooit meer dan wat er wordt aanbevolen. Zo zorg je voor een gezonde groei en een prachtige Monstera Minima.

Monstera Minima ziektes

De Monstera Minima is een sterke kamerplant die niet snel last heeft van ziektes of ongedierte. Toch kan het soms gebeuren dat de plant te maken krijgt met bijvoorbeeld bladluis of spint. Dit kun je vaak voorkomen door de luchtvochtigheid rondom de plant op peil te houden en de bladeren regelmatig te besproeien. Ook is het belangrijk om de plant niet op een tochtige plek te zetten en de verzorgingstips uit dit artikel goed op te volgen; dan is de kans op problemen klein.

Mocht de Rhaphidophora Tetrasperma toch last krijgen van ongedierte, dan kun je bij ons verschillende middelen vinden om dit aan te pakken, zoals een insectenspray. Het is belangrijk om snel in te grijpen bij de eerste tekenen van ongedierte, zodat je plant snel weer gezond is.

Gratis cursusIn 7 dagen plantenexpert

Monstera Minima stekken

Hoe moet je een Monstera Minima stekken? Het is vrij eenvoudig en je hebt slechts een paar dingen nodig. Deze kamerplant maakt het je makkelijk door snel nieuwe wortels te vormen als je een stek in water zet. Het beste moment om te stekken is in de lente of zomer, omdat de plant dan in de groeifase zit en het stekje snel zal wortelen.

Dit heb je nodig:

  • Een Rhaphidophora Tetrasperma met een gezonde stengel
  • Een schone schaar of snoeischaar
  • Een vaasje met water
  • Optioneel: stekpoeder

Zo stek je:

  • Kies een stengel van de Monstera Minima die een luchtwortel heeft. Dit is een klein bruin uitsteeksel aan de stengel.
  • Gebruik de schone schaar of snoeischaar om de stengel net onder de luchtwortel af te knippen.
  • Als je stekpoeder hebt, kun je dit aanbrengen op de snijwond van de stek en de moederplant. Dit helpt bij de wortelvorming en beschermt tegen infecties.
  • Plaats de stek in het vaasje met water. Zorg ervoor dat de luchtwortel onder water is.
  • Ververs het water regelmatig en houd het vaasje op een plek met veel indirect zonlicht.
  • Wacht tot de wortels een paar centimeter lang zijn. Dit kan enkele weken duren.
  • Zodra de wortels lang genoeg zijn, kun je de stek in potgrond planten. Gebruik hiervoor een pot met een gat in de bodem voor goede drainage.

Door deze stappen te volgen, kun je gemakkelijk nieuwe Monstera Minima planten kweken. Het is een leuke en eenvoudige manier om je liefde voor planten te delen met vrienden en familie.

Monstera minima stekken
Monstera minima groot

Monstera Minima bloei

De Rhaphidophora Tetrasperma zal waarschijnlijk niet bloeien, zowel in de woonkamer als in de natuurlijke omgeving. Daarom hoef je bij de verzorging van deze kamerplant geen rekening te houden met bloeiperiodes of speciale behandelingen om bloei te stimuleren.

In plaats daarvan kun je je volledig richten op het onderhouden van de gezondheid en groei van de plant. Door de juiste hoeveelheid water, licht en voeding te geven, zorg je ervoor dat de Monstera Minima zijn kenmerkende bladeren met inkepingen blijft ontwikkelen. Dit geeft de plant zijn decoratieve waarde en maakt hem tot een aantrekkelijke toevoeging aan je interieur.

Monstera Minima snoeien

De Rhaphidophora Tetrasperma kan soms wat wilde groei vertonen, waarbij de stengels en bladeren alle kanten op groeien. Dit kan de plant een wat rommelige uitstraling geven. Om de Monstera Minima verzorging goed te doen en mooi in vorm te houden, kun je de plant snoeien. Het snoeien helpt ook om de plant compact en vol te houden, wat vooral mooi is als je de plant als hangplant gebruikt.

Wanneer je merkt dat sommige stengels te lang worden of dat er bladeren zijn die er niet meer gezond uitzien, is het tijd om de schaar te pakken. Gebruik altijd een schone en scherpe snoeischaar om infecties te voorkomen. Knip de stengels net boven een bladknoop af, dit is het punt waar een blad of tak uit de stengel groeit. Door hier te snoeien, stimuleer je de Monstera Minima om nieuwe zijtakken te vormen, wat resulteert in een vollere plant.

Als er bladeren zijn die geel worden of beschadigd zijn, kun je deze het beste verwijderen. Knip het blad dicht bij de stengel af, maar laat een klein stukje steel zitten. Dit stukje zal vanzelf indrogen en kan later gemakkelijk worden verwijderd zonder schade aan de plant te veroorzaken.

Het beste moment om de Rhaphidophora Tetrasperma te snoeien is in het voorjaar of de vroege zomer, wanneer de plant het meest actief groeit. Zo heeft de plant genoeg energie om snel te herstellen van het snoeien en nieuwe groei te ontwikkelen. Door regelmatig te snoeien, houd je de Monstera Minima gezond en zorg je ervoor dat hij een mooie aanwinst blijft voor je interieur.

Hoe kan ik de Monstera Minima stekken?
Om een Monstera Minima te stekken, zoek je naar een deel van de plant met minstens één luchtwortel. Knip dit deel vlak onder de luchtwortels af met een schone, scherpe schaar. Laat de stek vervolgens wortelen in water of plant hem direct in vochtige aarde. Zorg ervoor dat je de stek op een warme plek zet met indirect licht.

Is Monstera Minima giftig voor huisdieren?
Ja, de Rhaphidophora Tetrasperma is, net zoals veel leden van de Araceae-familie, giftig voor huisdieren. Het bevat oxalaatkristallen die irritatie en zwelling van de mond, tong en keel kunnen veroorzaken bij inslikken. Zorg ervoor dat deze plant buiten bereik van huisdieren en kleine kinderen staat.

Hoe verzorg ik een Rhaphidophora?
De verzorging van een Rhaphidophora omvat het zorgen voor voldoende indirect licht, regelmatig water geven zonder de plant waterlogged te laten worden, en het handhaven van een hoge luchtvochtigheid. De plant gedijt het beste bij een temperatuur tussen de 18°C en 24°C.

Kan een Monstera Minima gebruikt worden als hangplant?
Ja, de Monstera Minima kan zeker als hangplant gebruikt worden. Deze plant kan zowel omhoog klimmen met behulp van een mosstok als naar beneden hangen in een hangende pot, afhankelijk van je voorkeur en hoe je de groei van de plant begeleidt.

Waarom krijgt mijn Monstera Minima gele bladeren?
Gele bladeren bij een Rhaphidophora Tetrasperma kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals overwatering, onderwatering, te veel direct zonlicht of een tekort aan voedingsstoffen. Controleer de grondvochtigheid en de lichtomstandigheden om de oorzaak te bepalen en pas de verzorging aan.

Klantenservice
Plantje.nl
nieuwsbrief
Nieuwe plantenweetjes, aanbiedingen en inspiratie!
volg ons

Plantje.nl
Logo
Winkelwagen
Besteed nog € 60,00 voor gratis verzending