Orchidee verzorging

Orchidee verzorging
Wist je dat… de Orchidee helemaal niet zo lastig is om te verzorgen? Dit is een veelvoorkomend misverstand. Je mag de plant soms zelfs een beetje verwaarlozen. Na het lezen van de tips in dit artikel is het een appeltje eitje.

De Orchidee is een van de meest populaire bloeiende kamerplanten, met bloemen in allerlei soorten en maten. Hoewel de meeste Orchideeën slechts een keer per jaar bloeien, kan de Phalaenopsis Orchidee wel tot 3 keer per jaar bloeien. Deze soort is dan ook de populairste. Van oorsprong komt de plant uit Zuidoost Azië en Australië, waar deze op allerlei verschillende manieren groeit. Een deel groeit gewoon op de grond, maar er zijn ook Orchideeën die op rotsen of op bomen groeien. Deze soorten zijn luchtplanten (epifyten): ze halen alle voeding uit de omgeving, middels luchtwortels.

Verzorging van de Orchidee is makkelijker dan de meeste mensen denken. Zodra de plant op een goede plek staat, is het vooral belangrijk om de juiste hoeveelheid water te geven. Lees verder voor alle Orchidee verzorging tips.

Orchidee standplaats

De Orchidee heeft veel licht nodig. Wel is het belangrijk dat de plant afgeschermd staat van zonlicht, om bladverbranding te voorkomen. Verder heeft de Orchidee nog een aantal specifieke eisen over de standplaats:

  • Zet de plant niet in de buurt van de verwarming. De luchtvochtigheid is hier namelijk te laag
  • Zet de plant niet op de tocht.
  • Zet de plant niet in de buurt van rijpend fruit. Dit produceert namelijk gassen die ervoor zorgen dat de Orchidee snel veroudert.

Als de plant hangend groeit is dit waarschijnlijk een teken dat de standplaats niet licht genoeg is. Staat de plant al op een zeer lichte plaats? Dan geef je waarschijnlijk teveel of te weinig water.

planten cursus verzorging

Orchidee water geven

Voor de meeste Orchideeën geldt dat de potgrond constant licht vochtig moet zijn. De Cattleya, Miltonia en Oncidium zijn de uitzonderingen op deze regel. Bij deze planten mag het oppervlak van de potgrond opdrogen tussen de gietbeurten door. Het volgende geldt voor alle soorten:

  • Je kunt het beste regenwater geven, als dit mogelijk is.
  • Giet nooit water over de plant heen, maar altijd direct op de potgrond. De plant met pot en al een aantal minuten in de wasbak zetten zodat de wortels het water kunnne opzuigen is nog altijd de beste manier.
  • Houd de luchtvochtigheid op peil door het blad af en toe te besproeien.

Als je een losse sierpot hebt, kun je de plant een dompelbadje geven. Dit is de beste manier van water geven. Laat de potgrond in zijn geheel onderdompelen voor zo’n 5-10 minuten, zodat de wortels het water goed op kunnen nemen. Laat de potgrond hierna goed uitlekken, voordat je deze weer terug plaatst. Zo voorkom je dat er een laagje water onderin de pot komt te staan, wat wortelrot kan veroorzaken. Als je geen losse sierpot hebt, kun je de potgrond licht vochtig houden door de plant regelmatig kleine hoeveelheden water te geven.

Bekijk hier 3 methodes om de Orchidee water te geven:

Orchidee verpotten

Deze plant staat graag strak in de pot. Het kan geen kwaad als er een paar wortels buiten de pot groeien. Verpot de plant pas wanneer de groei er echt onder lijdt. Dit zal eens in de 2 of 3 jaar zijn. Verpot de Orchidee tijdens het voorjaar en kies hiervoor wel de juiste orchidee grond.

Orchidee voeding geven

Zodra je de plant ontvangt heeft deze de komende 2 maanden geen voeding nodig. Dit omdat de plant voorlopig nog voldoende voeding kan halen uit de verse potgrond van de kweker. Hierna kun je tijdens de lente en zomer voeding toedienen. Gebruik hier speciale Orchidee voeding voor. Neem voor de specifieke hoeveelheid een kijkje op de verpakking, en gebruik nooit meer dan aanbevolen.

Is mijn Orchidee plant giftig?

Bijna alle buiten- en kamerplanten op Plantje.nl zijn bestemd voor een decoratief doeleinde, en niet om te eten – tenzij expliciet staat vermeld dat dit wél kan (denk bijvoorbeeld aan een fruitboom). De Orchidee staat over het algemeen niet bekend als een giftige plant.
Bijzonderheden

Laat jouw Orchidee opnieuw bloeien:

Is de bloeiperiode voorbij? Gooi jouw Orchidee dan niet meteen weg. De meeste soorten kun je namelijk opnieuw laten bloeien, met de juiste zorg. Bekijk hier hoe je dit kunt doen:

Bekijk hier alle Orchidee planten uit ons assortiment.