Voor 22:00 besteld, morgen in huis

Het grootste deel van ons assortiment (m.u.v. tuinplanten en XL-planten) wordt de volgende dag al geleverd als je voor 22.00 uur bestelt. In de winkelwagen en op de productpagina staat duidelijk aangegeven welke producten morgen geleverd kunnen worden. Wij leveren niet op zondag en maandag. Verzending bij een bestelling boven de €60,- is gratis. Eventuele vertragingen door de bezorgdienst liggen buiten onze macht.

Trustpilot 4.4 (Uitstekend)

Onze klanten bevelen ons aan en dat is te zien aan onze uitstekende score op Trustpilot. Al ruim 4000 klanten schreven een review.

Bewuste keuze

Wij zijn in bezit van het Thuiswinkel duurzaamheidscertificaat. Hier zijn we ontzettend trots op. Wil je hier meer over lezen? Dat kan op onze duurzaamheidspagina!

Tillandsia verzorging

De Tillandsia, ook wel bekend als het Luchtplantje, is een unieke kamerplant die zijn voedingsstoffen uit de lucht haalt in plaats van uit de aarde. Deze planten komen oorspronkelijk uit de regenwouden van Midden- en Zuid-Amerika en zijn lid van de Bromeliafamilie. De Tillandsia verzorging is relatief eenvoudig, maar ze hebben wel specifieke behoeften als het gaat om licht, water en luchtvochtigheid. Lees verder voor handige tips over Tillandsia verzorging.

Tillandsia soorten

Er zijn heel veel verschillende soorten Tillandsia’s. Sommige zijn heel bekend, zoals de Tillandsia Usneoides, die vaak als hangplantje wordt gebruikt, of de Tillandsia Xerographica, die je meestal ergens neerzet of aan vastmaakt. Deze Luchtplantjes zijn niet groot, maar ze zijn wel heel bijzonder. Ze hebben allemaal hun eigen vorm en kleur. Met de juiste verzorging blijven ze mooi en gezond.

Tillandsia Medusa jellyfish
volle zonStandplaats:
Indirect zonlicht
planten diervriendelijkDiervriendelijk:
Ja
gemakkelijke verzorgingWaterbehoefte:
Gemiddeld

Tillandsia water geven

Het geven van water aan een Tillandsia is anders dan bij de meeste kamerplanten. Deze bijzondere plant heeft geen aarde nodig en haalt zijn vocht voornamelijk uit de lucht. Daarom is het belangrijk om de luchtplantjes regelmatig te besproeien. In de zomer doe je dit ongeveer drie keer per week en in de winter twee keer per week. Gebruik hiervoor bij voorkeur regenwater of kalkvrij water op kamertemperatuur, omdat dit de meeste voedingsstoffen bevat voor de plant. Zo zorg je voor de beste Tillandsia verzorging.

Naast besproeien kun je het Luchtplantje ook af en toe een dompelbadje geven. Dit houdt in dat je de plant voor twee tot vier uur onderdompelt in lauw water. In de winter is twee uur voldoende en in de zomer kun je dit verlengen naar vier uur. Laat de plant daarna goed uitlekken door deze ondersteboven te houden en plaats hem op een tochtige plek om te drogen. Pas als de plant helemaal droog is, kun je hem weer terugzetten op zijn plek.

Let op: als de blaadjes van de Tillandsia beginnen te krullen, is dit een teken dat de plant water nodig heeft.

Lees alles over planten water geven

Tillandsia Magic Balls close up

ONZE Tillandsia

Tillandsia

Luchtvochtigheid Tillandsia

De Tillandsia is gewend aan een hoge luchtvochtigheid, zoals die in de regenwouden waar deze vandaan komt. Om je Luchtplantje thuis gelukkig te houden, is het belangrijk om deze omstandigheden na te bootsen. Dit doe je door de plant regelmatig te besproeien met water. Zo boots je de vochtige lucht van zijn natuurlijke habitat na.

Een andere manier om de luchtvochtigheid te verhogen is door de plant in een ruimte te plaatsen waar van nature een hogere luchtvochtigheid heerst, zoals de badkamer. Let wel op dat er ook voldoende licht en frisse lucht in deze ruimte aanwezig is.

Als je merkt dat de lucht in huis erg droog is, kun je ook een luchtbevochtiger gebruiken. Dit apparaat helpt om de luchtvochtigheid op peil te houden, wat het Luchtplantje ten goede komt. Vergeet niet om het water in de luchtbevochtiger regelmatig te verversen om de plant van fris en schoon vocht te voorzien.

Zorg ervoor dat je de luchtvochtigheid niet te hoog maakt, want dit kan leiden tot waterophoping in de plant, wat weer andere problemen kan veroorzaken. Een goede balans is dus belangrijk voor de gezondheid van je Luchtplantje.

Tillandsia standplaats

Plaats de Tillandsia op een lichte plek, maar vermijd direct zonlicht. Deze luchtplantjes houden van veel licht, maar de felle zon kan hun bladeren beschadigen. Een plek met indirect zonlicht is dus het beste. In de winter kan de plant wel wat meer zon verdragen, maar ook dan is het goed om te zorgen dat het niet te intens is.

Zorg er ook voor dat de standplaats goed geventileerd is. Frisse lucht is belangrijk voor de gezondheid van de plant. Als het buiten warm is, mag het Luchtplantje zelfs naar buiten, zolang de plek maar beschut is en niet in de volle zon staat.

Een lichte kamer waar de temperatuur tussen de 18 en 24 graden Celsius ligt, is ideaal voor deze plant. Pas op met het plaatsen van de Tillandsia in de buurt van verwarming of airconditioning, want te droge lucht vindt de plant niet fijn.

VAAK IN COMBINATIE MET DE Tillandsia GEKOCHT

Tillandsia Medusa jellyfish

Tillandsia giftig?

De Tillandsia is niet giftig voor mensen en dieren. Toch is het verstandig om deze bijzondere kamerplant buiten bereik van huisdieren te houden die graag aan planten knabbelen. Hoewel het niet schadelijk is als ze een klein beetje van de plant eten, is het beter om dit te voorkomen. De plant is tenslotte bedoeld als decoratie en niet als voedsel. Door de plant buiten bereik te plaatsen, zorg je ervoor dat zowel je huisdieren als je plant veilig en gezond blijven.

Tillandsia verpotten

Omdat de Tillandsia zijn voedingsstoffen uit de lucht haalt en niet uit de aarde, is verpotten bij deze plant niet van toepassing. De plant heeft geen aarde nodig en daarom ook geen traditionele pot waarin de wortels kunnen groeien. In plaats daarvan hecht het Luchtplantje zich vaak aan rotsen, bomen of andere ondergronden waar het vocht en voedingsstoffen uit de lucht kan opnemen.

Als je jouw plant toch een nieuw plekje wil geven, kun je dit eenvoudig doen door de plant te verplaatsen naar een andere ondergrond of door het gebruik van een speciale houder voor Luchtplantjes. Zorg er wel voor dat de nieuwe plek de juiste hoeveelheid licht en een goede luchtvochtigheid heeft.

Het ‘verpotten’ van een Tillandsia kan dus meer gezien worden als het herinrichten van de ruimte waar de plant zich bevindt. Dit geeft je de vrijheid om creatief te zijn met hoe en waar je het Luchtplantje tentoonstelt. Denk bijvoorbeeld aan een mooie glazen bol, een stuk drijfhout of een speciaal ontworpen luchtplantjeshouder.

Lees alles over planten verpotten

Lees alles over wanneer je planten het beste kan verpotten

Tillandsia Magic Balls

Verzorgingsproducten

Tillandsia Magic Balls

Tillandsia voeding

De Tillandsia heeft heel weinig voeding nodig. Dit komt doordat het een Luchtplantje is en de meeste voedingsstoffen uit de lucht haalt. Als je de plant regelmatig besproeit met regenwater, krijgt deze al veel voedingsstoffen binnen.

In de lente en zomer kun je de kamerplant af en toe wat extra plantenvoeding geven. Dit is de tijd dat de plant het meest groeit. Maar let op: geef niet te veel! Kijk goed op de verpakking voor de juiste hoeveelheid en gebruik nooit meer dan wat daar staat.

In de herfst en winter is het niet nodig om het Luchtplantje voeding te geven. De plant groeit dan minder en heeft genoeg aan wat hij uit de lucht kan halen. Zo blijft je luchtplantje gezond en sterk zonder te veel moeite.

Tillandsia ziektes

De Tillandsia is over het algemeen niet erg gevoelig voor ziektes. Soms kan het luchtplantje last krijgen van ongedierte, zoals luis. Om dit te voorkomen is het belangrijk om de luchtvochtigheid op peil te houden en de plant niet op een tochtige plek te zetten. Door de Tillandsia verzorging tips op te volgen, zoals regelmatig besproeien, verklein je de kans op ongedierte.

Mocht jouw Luchtplantje toch bezoek krijgen van ongewenste gasten, dan hebben we op verschillende vriendelijke middelen om dit te bestrijden. Zoals deze insectenspray, die je helpt om de ongedierte op een veilige manier weg te houden van je plant.

Gratis cursusIn 7 dagen plantenexpert

Tillandsia stekken

Hoe moet je een Luchtplantje stekken? Bij deze unieke kamerplant gaat het stekken anders dan bij de meeste andere planten. Tillandsia’s maken namelijk zelf kleine baby’s aan, die je kunt gebruiken om nieuwe plantjes te laten groeien. Het stekken kan je het beste doen in de lente of zomer, omdat de stekjes dan de beste kans hebben om goed te groeien.

Dit heb je nodig:

  • Een volwassen Tillandsia die baby’s heeft aangemaakt
  • Een scherp en schoon mesje of schaar
  • Een plekje waar de nieuwe stekjes kunnen groeien

Zo stek je:

  • Kijk goed naar de moederplant en zoek naar de kleine baby’s die aan de basis van de plant groeien.
  • Gebruik het scherpe mesje of de schaar om de baby’s voorzichtig van de moederplant los te maken. Doe dit zo dicht mogelijk bij de moederplant zonder deze te beschadigen.
  • Zorg ervoor dat de baby’s een klein beetje van hun eigen ‘voetje’ hebben, zodat ze zelfstandig kunnen staan of hangen.
  • Plaats de stekjes op een nieuwe plek waar ze genoeg licht krijgen, maar niet in direct zonlicht staan. Zorg ook hier voor een hoge luchtvochtigheid door regelmatig te sproeien.
  • De moederplant kan gewoon op haar plek blijven staan of hangen. Zij zal na verloop van tijd weer nieuwe baby’s aanmaken.

Bij deze plant is het dus niet nodig om de stekjes in aarde of water te zetten. Ze halen hun voedingsstoffen uit de lucht en hechten zich van nature aan andere oppervlakken. Geef de stekjes de juiste verzorging en ze zullen uitgroeien tot prachtige nieuwe luchtplantjes.

Tillandsia verzorging
Tillandsia bloei

Tillandsia bloei

Sommige soorten Tillandsia kunnen bloeien met opvallende en kleurrijke bloemen. Deze bloemen zijn vaak klein, maar trekken door hun felle kleuren toch de aandacht. Het bloeien van een Luchtplantje is een bijzonder moment, omdat het maar één keer in het leven van de plant gebeurt. Als jouw luchtplantje bloeit, is het dus een speciale gebeurtenis die je niet wil missen.

De bloei kan meerdere maanden duren, waardoor je lang van de mooie bloemen kunt genieten. Het is belangrijk om te weten dat na de bloei de moederplant langzaam zal beginnen met het aanmaken van baby’s, waarna de moederplant waarschijnlijk zal afsterven. Dit komt doordat de plant veel voeding heeft afgestaan aan de stekjes. Deze baby’s of stekjes, kun je later weer gebruiken om nieuwe Tillandsia’s te laten groeien.

Om de kans op bloei te vergroten, zorg je ervoor dat de Luchtplantje op een lichte plek staat met voldoende indirect zonlicht en dat de luchtvochtigheid hoog genoeg is. Het is echter geen garantie dat de plant zal bloeien, omdat de omstandigheden binnenshuis vaak anders zijn dan in hun natuurlijke habitat.

Geniet van de bloei als deze zich voordoet, maar verwacht niet dat het een jaarlijks terugkerend fenomeen is. Het is een uniek moment in het leven van je kamerplant.

Tillandsia snoeien

Snoeien is bij de Tillandsia niet van toepassing, omdat deze planten niet op dezelfde manier groeien als veel andere kamerplanten. De plant ontwikkelt geen grote bladeren die afsterven en afgeknipt moeten worden. In plaats daarvan behoudt het Luchtplantje zijn compacte vorm en groeit het langzaam.

Als je toch dode of beschadigde delen aan je Luchtplantje ziet, kun je deze voorzichtig verwijderen met een scherp en schoon schaartje. Dit helpt om de plant gezond en mooi te houden en zo zorg je voor de beste Tillandsia verzorging. Zorg ervoor dat je alleen de beschadigde delen weghaalt en de gezonde delen van de plant niet beschadigt.

Omdat de plant zijn voedingsstoffen uit de lucht haalt, is het belangrijk om de plant niet te veel te manipuleren. Te veel aanraking kan de kleine schubben op de bladeren beschadigen, waardoor de plant minder goed voedingsstoffen kan opnemen.

Kortom, bij de verzorging van een Luchtplantje hoef je je geen zorgen te maken over het snoeien. Deze onderhoudsvriendelijke plant blijft van nature klein en behapbaar, wat hem een perfecte toevoeging maakt voor elk interieur.

Waarom wordt mijn Tillandsia bruin?
Het bruin worden van een Tillandsia kan wijzen op verschillende verzorgingsfouten, zoals te veel direct zonlicht, te lage luchtvochtigheid of te veel of te weinig water. Controleer de omgeving van je Luchtplantje en pas de verzorging aan. Probeer de plant uit direct zonlicht te houden, verhoog de luchtvochtigheid rondom de plant en pas het water geven aan.

Hoe kan ik het Luchtplantje als decoratie gebruiken?
Luchtplantjes zijn uitermate geschikt als decoratie vanwege hun unieke uitstraling en het feit dat ze geen aarde nodig hebben om te groeien. Je kunt ze plaatsen in glazen bollen, op stukken drijfhout bevestigen, in terraria zetten of simpelweg op een mooie schaal leggen. Zorg ervoor dat ze voldoende licht en lucht krijgen en niet in direct contact staan met water.

Hoe gebruik ik Tillandsia spray?
De spray wordt gebruikt om de luchtvochtigheid rondom het Luchtplantje te verhogen wat essentieel is voor hun welzijn, aangezien ze voornamelijk via hun bladeren vocht absorberen. Spray de planten één tot driemaal per week, afhankelijk van de vochtigheid in je huis, zonder de planten doorweekt te maken. Zorg ervoor dat ze na het sprayen op een plek met voldoende luchtcirculatie staan om goed te drogen.

Hoe verzorg ik Tillandsia Cyanea?
De Cyanea, ook bekend als de blauwe Tillandsia, vereist helder, indirect licht en een hoge luchtvochtigheid. Water geven kan door de plant een- tot driemaal per week te benevelen of de plant kort te dompelen in water en deze daarna goed te laten drogen. Deze soort heeft iets meer water nodig dan de meeste Tillandsia’s, omdat hij een duidelijk wortelgestel heeft dat in vochtige, maar niet verzadigde, potgrond moet staan. Deze plant vereist dus wel een plek in de aarde in tegenstelling tot andere varianten.

Hoe verzorg ik Luchtplantjes?
Luchtplantjes vereisen relatief weinig onderhoud. Zorg voor helder, indirect zonlicht, verhoog de luchtvochtigheid door regelmatig te sproeien en zorg voor een goede luchtcirculatie rondom de planten. Afhankelijk van de soort en omgeving kan wekelijks misten of een kort waterbad nodig zijn. Laat de planten na het water geven goed drogen.

Hoe verzorg ik Tillandsia Usneoides?
De Usneoides, bekend als Spaans mos, heeft een lichte plaats nodig met veel luchtvochtigheid. Vermijd direct zonlicht. Deze soort gedijt het beste als hij een paar keer per week licht beneveld wordt met water. Zorg ervoor dat het mos volledig droogt tussen de watergiften door om rotting te voorkomen. Spaans mos vraagt weinig voedingsstoffen, maar een maandelijkse, lichte bemesting tijdens het groeiseizoen kan bijdragen aan de groei.

Klantenservice
Plantje.nl
nieuwsbrief
Nieuwe plantenweetjes, aanbiedingen en inspiratie!
volg ons

Plantje.nl
Logo
Winkelwagen
Besteed nog € 60,00 voor gratis verzending