Tillandsia verzorging
Direct naar:
De Tillandsia wordt ook wel een luchtplantje (airplant) of epifyt genoemd. Dit betekent dat de plant zijn voedingsstoffen niet uit de aarde, maar uit de lucht haalt. Luchtplantjes groeien op andere planten, rotsen of bomen zonder hier voedingsstoffen uit te onttrekken. Ze hebben dan ook geen of nauwelijks wortels. Via kleine mondjes in het blad nemen ze zuurstof, water en andere voedingsstoffen op uit de omgeving.
Je kunt Tillandsia’s dan ook overal neerzetten of ophangen. Vaak zie je een Tillandsia usneoides als hangplantje, en wordt een Xerographica eerder ergens neergezet of aan vastgemaakt.
Wist je dat de Tillandsia is vernoemd naar de Zweedse botanicus Elias Tillandz? Niet alleen omdat zijn naam ‘over land’ betekent, maar ook omdat hijzelf liever over land dan over water reisde. Er wordt gezegd dat Tillandz een hekel aan water had – net zoals het luchtplantje hier geen fan is. Je zult deze plant dan ook nooit aantreffen op de aarde.
Hoe verzorg je een Tillandsia luchtplantje?
Luchtplantjes komen van oorsprong uit regenwouden in Midden- en Zuid-Amerika, en behoren tot de Bromeliafamilie. Om deze reden is de plant gewend aan een hoge luchtvochtigheid, die je thuis in stand kunt houden met regelmatige sproeibeurten.
Verder is de plant vrij makkelijk in de verzorging. Zolang je de plant op een goede plek zet, is het niet erg als je deze eens vergeet water te geven.
Lees verder voor alle Tillandsia verzorging tips!
Tillandsia soorten
Er zijn onwijs veel verschillende Tillandsia soorten. Bekende soorten zijn de Tillandsia usneoides, multiflora, juncea, xerographica en medusa.
De laatstgenoemde soort, medusa, staat op Plantje.nl ook wel bekend als de Jellyfish Plant. Deze plant wordt geleverd met schelpen en ophangdraadjes, waardoor het eindresultaat net op bungelende kwalletjes lijkt.
Tillandsia water geven
Bij de Tillandsia verzorging is het belangrijk om te weten dat deze plant de voorkeur geeft aan regenwater, vanwege de vele voedingsstoffen die hierin zitten.
Mocht je dus een regenton hebben, of een emmertje buiten kunnen zetten, dan raden we zeker aan om dit water te gebruiken. Geen regenwater? Gebruik dan bij voorkeur kalkvrij water op kamertemperatuur.
Er zijn twee manieren om het luchtplantje water te geven: met een plantenspuit of met een dompelbadje.
Plantenspuit
Geef luchtplantjes water door deze 2 keer per week te besproeien. Tijdens een warme zomer raden we aan om dit ca. 3 tot 4 keer per week te doen.
Dompelbadje
Een dompelbadje kost wat meer moeite dan sproeien, maar zal de plant zeker waarderen. Dompel het luchtplantje 2 tot 4 uur onder in een badje met lauw water. Doe dit tijdens de winter ca. 2 uur, en tijdens de zomer ca. 4 uur lang. Laat de plant hierna ondersteboven uitdruppelen, op een handdoek of keukenpapier.
Zodra de plant is uitgedrupt kun je deze voorzichtig schudden om overtollig water te verwijderen. Zet of hang de plant hierna op een tochtige plek, zoals een open raam. Zet de Tillandsia pas terug op de oorspronkelijke plek zodra deze helemaal droog is. Herhaal deze behandeling ca. 2 keer per maand, en besproei de plant daarnaast af en toe.
Hangt of staat jouw luchtplantje in de badkamer? Dan heeft deze minder water nodig omdat de luchtvochtigheid hier een stuk hoger is.
Handig om te weten: merk je dat de blaadjes erg gaan krullen? Dan heeft de plant water nodig!
Tillandsia licht / standplaats
De Tillandsia geeft de voorkeur aan een lichte standplaats. Tijdens de winter is een plek in de volle zon ook in orde, maar tijdens de zomer is het beter om direct zonlicht te vermijden. Handig om te weten is dat luchtplantjes met donker blad minder zonlicht verdragen dan luchtplantjes met een lichte bladkleur.
Verder is het belangrijk om de plant op een goed geventileerde plek te plaatsen. Tijdens de zomer mag de plant ook naar buiten.
Tillandsia giftig
De Tillandsia is niet giftig voor mens en dier. Toch raden we wel aan om de kamerplant buiten bereik van knabbelgrage huisdieren te zetten. De plant is immers niet bedoeld om van te eten, en het is niet goed voor de plant zelf.
Tip voor als je een kat hebt
Haal kattengras in huis. Katten zijn soms geneigd om aan kamerplanten te knabbelen, maar kattengras heeft (bijna) altijd de voorkeur. Met kattengras is er een grotere kans dat jouw kat de kamerplanten met rust laat.
Tillandsia verpotten
Als luchtplantje haalt deze plant zijn voedingsstoffen uit de omgeving, niet uit de aarde. Om deze reden hoef je de plant niet te verpotten.
Tillandsia voeding
De Tillandsia is een traag groeiende plant, die weinig voeding nodig heeft. Wanneer je de plant regenwater geeft is extra voeding niet noodzakelijk. Zo kan de plant de extra mineralen tot zich nemen, en blijft deze in optimale conditie.
Zorg ervoor dat je nooit te veel plantenvoeding geeft. Dit is namelijk schadelijk voor de plant. Neem voor de specifieke hoeveelheid een kijkje op de verpakking, en gebruik nooit meer dan aanbevolen.
Tillandsia ziektes
Het luchtplantje is niet bijzonder vatbaar voor ziektes, maar kan soms luis oppikken. Dit gebeurt vooral als de plant op de tocht staat, wat je dus beter kunt voorkomen.
Heeft jouw Tillandsia last van ongedierte gekregen? Op Plantje.nl vind je allerlei handige, plantvriendelijke bestrijdingsmiddelen om je hierbij te helpen, zoals deze insectenspray.
Tillandsia bloei
Bepaalde Tillandsia soorten kunnen bloeien. Dit zijn vaak kleine, maar onwijs opvallende bloemen. Ze zijn mooi en felgekleurd. Bloeit jouw luchtplantje? Geniet er dan maar goed van, want deze plant bloeit maar één keer in zijn leven. Je kunt er gelukkig wel lang van genieten; de bloei houdt meestal meerdere maanden aan.
Tillandsia stekken
Je kunt de Tillandsia stekken nadat de plant gebloeid heeft. Er verschijnen dan kleine stekjes onderaan de plant. Deze stekjes worden ook wel ‘pups’ genoemd. Verwijder de stekjes niet meteen, maar wacht tot ze ongeveer zo groot zijn als 1/2e van de moederplant. Geef de stekjes hierna hun eigen plekje, en verzorg ze op dezelfde manier als de moederplant.
Van welke plant wil jij meer weten over de verzorging?
I
J
N
Q