Tillandsia verzorging

Tillandsia verzorging
Wist je dat… de Tillandsia is vernoemd naar de Zweedse botanicus Elias Tillandz? Niet alleen omdat zijn naam ‘over land’ betekent, maar ook omdat hijzelf liever over land dan over water reisde. Er wordt gezegd dat Tillandz een hekel aan water had – net zoals het luchtplantje hier geen fan is. Je zult deze plant dan ook nooit aantreffen op de aarde.

De Tillandsia (Til-lant-sie-jaa) wordt ook wel een luchtplantje (airplant) of epifyt genoemd. Dit betekent dat de plant zijn voedingsstoffen niet uit de aarde, maar uit de lucht haalt. Luchtplantjes groeien op andere planten, rotsen of bomen zonder hier voedingsstoffen uit te onttrekken. Ze hebben dan ook geen of nauwelijks wortels. Via kleine mondjes in het blad nemen ze zuurstof, water en andere voedingsstoffen op uit de omgeving. Lees op deze pagina alles moet weten over de Tillandsia verzorging.

Je kunt Tillandsia’s dan ook overal neerzetten of ophangen. Vaak zie je een Tillandsia Usneoides als hangplantje, en wordt een Xerographica eerder ergens neergezet of aan vastgemaakt.

Luchtplantjes komen van oorsprong uit regenwouden in Midden- en Zuid-Amerika, en behoren tot de Bromeliafamilie. Om deze reden is de plant gewend aan een hoge luchtvochtigheid, die je thuis in stand kunt houden met regelmatige sproeibeurten. Verder is de plant vrij makkelijk in de verzorging. Zolang je de plant op een goede plek zet, is het niet erg als je deze eens vergeet water te geven. Lees verder voor alle verzorging tips.

Tillandsia standplaats

De Tillandsia geeft de voorkeur aan een lichte standplaats. Tijdens de winter is een plek in de volle zon ook in orde, maar tijdens de zomer is het beter om direct zonlicht te vermijden. Handig om te weten is dat luchtplantjes met donker blad minder zonlicht verdragen dan luchtplantjes met een lichte bladkleur.
Verder is het belangrijk om de plant op een goed geventileerde plek te plaatsen. Tijdens de zomer mag de plant ook naar buiten.

planten cursus verzorging

Tillandsia water geven

Bij de Tillandsia verzorging is het belangrijk om te weten dat de Tillandsia de voorkeur aan regenwater, vanwege de vele voedingsstoffen die hierin zitten. Mocht je dus een regenton hebben, of een emmertje buiten kunnen zetten, dan raden we zeker aan om dit water te gebruiken. Geen regenwater? Gebruik dan bij voorkeur kalkvrij water op kamertemperatuur of de Tillandsia spray die je hieronder kunt vinden.

Er zijn twee manieren om de Tillandsia water te geven: met een plantenspuit of met een dompelbadje.

Plantenspuit

Geef luchtplantjes water door deze 2 keer per week te besproeien. Tijdens een warme zomer raden we aan om dit ca. 3 tot 4 keer per week te doen.

Dompelbadje

Een dompelbadje kost wat meer moeite dan sproeien, maar zal de plant zeker waarderen. Dompel het luchtplantje 2 tot 4 uur onder in een badje met lauw water. Doe dit tijdens de winter ca. 2 uur, en tijdens de zomer ca. 4 uur lang. Laat de plant hierna ondersteboven uitdruppelen, op een handdoek of keukenpapier. Zodra de plant is uitgedrupt kun je deze voorzichtig schudden om overtollig water te verwijderen. Zet of hang de plant hierna op een tochtige plek, zoals een open raam. Zet de Tillandsia pas terug op de oorspronkelijke plek zodra deze helemaal droog is. Herhaal deze behandeling ca. 2 keer per maand, en besproei de plant daarnaast af en toe.
Hangt of staat jouw luchtplantje in de badkamer? Dan heeft deze minder water nodig omdat de luchtvochtigheid hier een stuk hoger is.

Handig om te weten: Merk je dat de blaadjes erg gaan krullen? Dan heeft de plant water nodig!

Tillandsia verpotten

Als luchtplantje haalt deze plant zijn voedingsstoffen uit de omgeving, niet uit de aarde. Om deze reden hoef je de plant niet te verpotten.

Tillandsia voeding geven

De Tillandsia is een traag groeiende plant, die weinig voeding nodig heeft. Wanneer je de plant regenwater geeft is extra voeding niet noodzakelijk. Mocht je de plant geen regenwater kunnen geven, dan kun je ervoor kiezen om speciale Tillandsia voeding aan te schaffen. Zo kan de plant de extra mineralen tot zich nemen, en blijft deze in optimale conditie.
Zorg ervoor dat je nooit teveel plantenvoeding geeft. Dit is namelijk schadelijk voor de plant. Neem voor de specifieke hoeveelheid een kijkje op de verpakking, en gebruik nooit meer dan aanbevolen.

Is mijn Tillandsia plant giftig?

Bijna alle buiten- en kamerplanten op Plantje.nl zijn bestemd voor een decoratief doeleinde, en niet om te eten – tenzij expliciet staat vermeld dat dit wél kan (denk bijvoorbeeld aan een fruitboom). De Tillandsia staat over het algemeen niet bekend als een giftige plant.

Bekijk hier alle Tillandsia planten uit ons assortiment.