Bladluis kamerplanten bestrijden

Bladluis op kamerplanten bestrijden

Bladluizen voeden zich aan jouw kamerplant, en kun je het beste zo snel mogelijk bestrijden. De plaag verspreidt zich namelijk snel, en kan jouw plant aardig beschadigen. Heb je deze vaak zwarte, witte of groene beestjes gespot? Gooi de kamerplant dan niet weg, maar lees deze blog goed door. Want hoewel bladluis zich snel verspreidt, kun je er ook snel vanaf komen. In deze blog lees je alles over bladluizen op kamerplanten: hoe je ze kunt herkennen, voorkomen én bestrijden.

Bladluis herkennen: heeft mijn kamerplant bladluis?

Bladluis herkennen is niet al te makkelijk. Er zijn namelijk allerlei verschillende soorten, met verschillende kleuren. Toch zijn er een aantal gezamenlijke kenmerken van bladluis:

 • Het zijn kleine beestjes van maximaal 1,5 mm met een ovaal lijfje
 • Bladluizen zijn meestal zwart, wit of groen van kleur, maar er bestaan ook gele, roze, rode of paarse varianten. Let op: heeft jouw plant last van witte beestjes die een soort wollige substantie achterlaten? Dan gaat het waarschijnlijk om wolluis.
 • Op de achterkant van het lijf zitten vaak twee uitsteeksels, als een soort omgekeerde voelsprieten.
 • In de herfst kunnen sommige bladluis mannetjes vleugels krijgen. Dit ontwikkelen ze alleen als dit nodig is, bijvoorbeeld wanneer ze naar een andere plant willen verplaatsen. De rest van het jaar hebben bladluizen geen vleugels.
 • Je vindt bladluizen vaak hogerop de plant: op de top van nieuwe stengels, bij groeiende bladeren en op bloemknoppen. Op deze nieuwe / ontwikkelende delen van de plant zijn namelijk de meeste voedingsstoffen te vinden. Soms zit bladluis ook bij de bladoksels.

bladluis

planten cursus verzorging

bladluis kamerplanten

Een bladluis-plaag is niet alleen te herkennen aan de beestjes zelf, maar ook aan jouw kamerplant. Kenmerken van een plant die besmet is met bladluis:

 • Gele of misvormde bladeren
 • Bladluizen laten honingdauw achter (dit is een soort zoet, plakkerig laagje). Na verloop van tijd kan dit schimmel op jouw kamerplant veroorzaken.

Bladluis voorkomen: dit is de oorzaak van bladluis in kamerplanten

Bladluis verspreidt zich vooral door tocht, via kleding of door te vliegen. Hier is helaas weinig aan te doen. Het enige wat je kunt voorkomen, is bladluis besmetting door tocht. Dit doe je door jouw kamerplant niet op een tochtige plek te plaatsen. Besmetting via kleding of doordat bladluizen zelf naar jouw plant vliegen, is natuurlijk lastig te voorkomen.

Of de gezondheid van een plant helpt bij het voorkomen van een bladluis-plaag, is niet helemaal duidelijk. Sommige bronnen geven aan dat goede of slechte verzorging geen verschil maakt. Andere bronnen geven juist aan dat bladluis wordt aangetrokken tot de geur van zwakke planten. Waar alle bronnen het over eens zijn, is dat bladluizen graag van nieuwe bladeren en ontwikkelende plantdelen eten. En een plant die nieuwe bladeren aanmaakt, is doorgaans een gezonde plant. Dit zou erop wijzen dat bladluizen worden aangetrokken tot de geur van gezonde planten. Maar om jouw plant nou slecht te verzorgen zodat deze niet besmet raakt, is natuurlijk ook geen oplossing. Verwarrend!

bladluizen

Onze conclusie is simpel: verzorg jouw plant goed. Mocht deze besmet raken, dan vind je op deze pagina allerlei handige tips om ervan af te komen! Waar het lastig is om bladluis te voorkomen, is de bestrijding juist heel makkelijk. Bovendien heeft een gezonde plant een betere weerstand, zodat deze makkelijker van een plaag kan herstellen.

Bladluis bestrijden: 5 eenvoudige opties

Bladluis is gelukkig makkelijk om te bestrijden. Dit kan met alledaagse middelen zoals azijn, afwasmiddel en zelfs gewoon met water. Ook heel effectief: biologische insectenspray en neemolie. Met een van volgende 5 bestrijding-opties is jouw kamerplant zo van de bladluizen af:

Bladluis met spray bestrijden

 • Schud de biologische insectenspray voor gebruik
 • Druk de vergrendeling op de bovenkant van de sproeikop in, en draai de spuitmond in de juiste positie
 • Spray royaal bovenop de bladeren, onder de bladeren op de stengels tot de vloeistof eraf druipt. Spray op ca. 40 cm van je doel
 • Na gebruik draai je de spuitmond terug op ‘STOP’

Bladluis met afwasmiddel / Dreft bestrijden

Vul een plantenspuit en voeg een scheut afwasmiddel toe. Mix het goed door elkaar, en spray de besmette plant volledig. Vergeet niet de onderkant van de bladeren en stelen mee te nemen. Is de bladluis plaag na een week nog niet bestreden? Herhaal dan de behandeling.

Bladluis met azijn bestrijden

Vul een plantenspuit en voeg een scheut azijn toe. Mix het goed door elkaar, en spray de besmette plant volledig. Vergeet niet de onderkant van de bladeren en stelen mee te nemen. Is de bladluis plaag na een week nog niet bestreden? Herhaal dan de behandeling. Let op: azijn is geen zachtaardig middel. Gebruik dit middel niet bij gevoelige planten.

bladluis bestrijden

Bladluis met neemolie bestrijden

 • Mix 1 liter lauw water met 1 eetlepel neemolie en 1 eetlepel groene zeep in een sprayfles
 • Schud de fles goed
 • Spray de bladeren (op en onder), stengels en wortels in met neemolie
 • Als de plaag na ca. 1 week niet is bestreden, kun je de behandeling herhalen.

De planten kunnen een beetje vettig aanvoelen nadat ze zijn besproeid, maar dit verdwijnt na verloop van tijd.

Bladluis met koud water bestrijden

Je kunt bladluis eventueel gewoon met koud water bestrijden. De kou en vochtigheid is namelijk dodelijk. Deze behandeling is wel iets minder effectief dan de bovenstaande opties, en kun je het beste na een paar dagen herhalen.

Kun je bladluis met gif bestrijden?

Natuurlijk zijn er allerlei chemische middelen beschikbaar om bladluis te bestrijden, maar we raden dit sterk af. Gif is misschien effectief in de bestrijding van bladluis, maar het kan jouw planten ook behoorlijk beschadigen.

Kan bladluis kwaad?

Zoals je hebt gelezen eten bladluizen planten, wat natuurlijk nooit ideaal is. Maar wat is de schade op lange termijn? Kan bladluis echt kwaad? Het antwoord is, kort door de bocht, ja. Bladluis kan zeker kwaad voor jouw kamerplant. En wel op 3 manieren:

 1. Zoals je eerder hebt gelezen laten bladluizen honingdauw achter. In de eerste instantie is dit geen probleem, maar na verloop van tijd kan deze zoetige substantie schimmels aantrekken. Doordat er een donkere laag schimmels op de bladeren komt, ontvangt de plant niet voldoende zonlicht voor fotosynthese. In ergere gevallen kan dit ertoe leiden dat de plant afsterft.
 2. Bladluizen voeden zich met de sappen van de plant. Dit doen ze door met hun monddelen in de plant te steken en zuigen, wat open wondjes op de plant veroorzaakt. Net zoals open wondjes bij mensen infecties kunnen veroorzaken, is dit ook bij planten het geval. De plant is zo meer vatbaar voor virussen, die bladluizen ook met zich mee kunnen dragen.
 3. Doordat bladluizen zich voeden aan planten, zuigen ze belangrijke voedingsstoffen uit de plant. Het gaat natuurlijk om kleine beetjes, maar wanneer de plaag vergevorderd is, kan de plant ondervoed raken.

Deel dit bericht


0