Bruine randen aan de bladeren van jouw groene vriend zijn natuurlijk een enorme domper. Zeker als je géén idee hebt hoe het komt. Sommige planten krijgen zelfs al bruine randen bij kleine ongemakjes (zoals de Calathea bruine randen heeft). In deze blog vertellen wij hoe je deze ongemakken kunt voorkomen én hoe je een plant met bruine bladranden kunt redden!
Zo krijgen planten bruine randen aan de bladeren
Kalk in het water
Oorzaak: Geef je jouw planten kraanwater? Dit kan leiden tot bruine randen aan de bladeren, met name bij gevoelige planten zoals de Calathea. Dit komt doordat er kalk in kraanwater zit, waar niet elke plant goed tegen kan.
Oplossing: Geef jouw planten voortaan gefilterd water of – nóg beter – regenwater. Regenwater bevat enorm veel voedingsstoffen voor planten. Als je een emmertje buiten kunt zetten, raden we dit absoluut aan. Is dit lastig? Filter jouw kraanwater dan door het te koken en te laten afkoelen. Dit is ook een aanrader voor minder gevoelige planten. Gefilterd water of regenwater is altijd beter dan kraanwater.
Wanneer jouw Calathea bruine randen heeft (of een andere plant) kan je de volgende stappen volgen.
Bruine punten plant door kalk stappenplan
- Zet een emmer buiten
- Wacht tot er wat regenwater in de emmer zit
- Gebruik dit regenwater om jouw bruine punten plant water te geven
- Zet de emmer weer buiten en herhaal dit bij de volgende waterbeurt! Het is verstandig om dit water ook aan de planten die nog geen bruine randen hebben te geven. Zo heb je minder kans op een bruine bladeren plant.
Te veel water
Oorzaak: Als je jouw planten te veel water geeft, kan dit leiden tot bruine randen aan de bladeren. Zeker wanneer overtollig water niet weg kan lopen.
Oplossing: Zorg altijd voor goede afwatering. Bijvoorbeeld door een laagje hydrokorrels onderin de pot te leggen. Je kunt de plant ook met kwekerspot in de sierpot zetten. Als jouw plant inderdaad te veel water heeft gehad, raden wij aan om deze direct uit de pot te halen en overtollig water weg te laten lopen. Verwijder voorzichtig zoveel mogelijk natte potgrond en plaats de plant in een pot met verse potgrond.
Let op: het is vaak niet direct zichtbaar als jouw plant te veel water heeft gekregen. Dit komt doordat het water zich onderin de pot ophoopt, terwijl de bovenkant van de potgrond gewoon opdroogt. Controleer de potgrond daarom door je vingers wat dieper in de pot te steken. Als het erg vochtig/nat aanvoelt kan het zijn dat jouw plant teveel water heeft gehad en daardoor bruine bladranden heeft gekregen.
Bruine bladeren plant door te veel water stappenplan
- Haal de plant uit de pot en laat overtollig water weglopen
- Verwijder de potgrond van de plant als deze te nat is
- Plaats de plant in een pot met een laag hydrokorrels en verse potgrond
Lage luchtvochtigheid/droge lucht
Oorzaak: Tijdens de koudere maanden is de luchtvochtigheid in huis vaak te laag. De verwarming staat dan aan en de deuren/ramen zijn minder vaak open. De verwarming maakt de lucht in huis onwijs droog en dankzij de gesloten ramen en deuren komt er weinig luchtvochtigheid binnen. Dit merken jouw planten. Met name tropische planten hebben hier last van. Dus heb je een Strelitzia met bruine randen of een Bananenplant met bruine bladeren? Dan zou dit de oorzaak kunnen zijn.
Oplossing: Verhoog de luchtvochtigheid door een bakje water met hydrokorrels naast je plant te plaatsen. Nóg makkelijker is om een luchtbevochtiger in huis te halen. Je kunt kiezen voor een elektronische variant, maar ook voor een radiator luchtbevochtiger. Dit zijn bakjes die je aan de verwarming kunt bevestigen. Een hogere luchtvochtigheid is trouwens niet alleen gezond voor jouw tropische plantjes, maar ook voor jou. Win-win!
Strelitzia bruine randen door droge lucht stappenplan
- Heeft jouw Strelitzia of andere (tropische) plant last van de droge lucht, besluit dan hoe je de lucht wil bevochtigen. Met een plantenspuit, elektronische luchtbevochtiger of bakjes
- Plaats de bakjes met water op de verwarming, zet de luchtbevochtiger in de buurt van je Calathea met bruine randen of andere plant of spray de plant met water
- Herhaal dit proces
Warme omgeving of koude tocht
Oorzaak: Koude tocht of juist een hoge temperatuur is niet goed voor de gezondheid van jouw kamerplanten. Dit kan leiden tot bruine bladranden en andere kwalen.
Oplossing: Zorg ervoor dat de temperatuur rondom jouw planten stabiel en niet te warm is. Kamertemperatuur (tussen de 19 en 21 graden) is het beste.
Te weinig licht
Oorzaak: Als jouw plant bruine randen aan de bladeren heeft, kan het zijn dat deze op een te donkere plek staat.
Oplossing: Kijk op onze verzorgingspagina na hoeveel licht jouw plant nodig heeft en pas de standplaats hier eventueel op aan. Je kan ook een groeilamp boven de plant hangen voor extra licht.
Kun je bruine randen van de bladeren afknippen?
Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen, maar soms is het kwaad al geschied. Als jouw plant bruine bladranden heeft kun je deze gerust afknippen. Zorg er wel voor dat je een schone schaar gebruikt en dat je nooit in het groene deel van het blad knipt! Als je het bruine deel geheel wegknipt – en dus in het groene deel van het blad knipt – zal er opnieuw een bruine rand ontstaan. Bovendien is er dan een verhoogde kans op infecties. Knip de rand dus zo af dat er nog een klein bruin randje aan het blad blijft zitten.
Als de bruine bladrand heel breed is, kun je er ook voor kiezen om het blad geheel af te knippen. Zo kan de plant alle energie richten op de gezonde bladeren en op het aanmaken van nieuwe bladeren. Als je het blad in zijn geheel afknipt, knip deze dan niet direct bij de stam af. Ook dit kan infecties veroorzaken. Knip de stengel enkele centimeters boven de stam af. Zo kan alleen dit kleine stukje stengel geïnfecteerd raken en blijft de plant als geheel beschermd.
Heeft jouw plant andere kwaaltjes, zoals bladverlies of bruine vlekken op de bladeren? Klik dan direct door naar onze andere blog, Wat is er mis met mijn plant? en bekijk wat je hier het beste aan kunt doen!