Bruine bladeren

Bruine randen aan de bladeren van jouw plant? Zo los je het op!

Bruine randen aan de bladeren van jouw groene vriend zijn natuurlijk een enorme domper. Zeker als je géén idee hebt hoe het komt. Sommige planten krijgen zelfs al bruine randen bij kleine ongemakjes (ja, ik heb het over jou, Calathea-dramaqueen). In deze blog vertellen wij hoe je deze ongemakken kunt voorkomen én hoe je een plant met bruine bladranden kunt redden!

Zo krijgen planten bruine randen aan de bladeren

Kalk in het water

Oorzaak: Geef je jouw planten kraanwater? Dit kan leiden tot bruine randen aan de bladeren, met name bij gevoelige planten zoals de Calathea. Dit komt doordat er kalk in kraanwater zit, waar niet elke plant goed tegen kan.

Oplossing: Geef jouw planten voortaan gefilterd water of – nóg beter – regenwater. Regenwater bevat enorm veel voedingsstoffen voor planten. Als je een emmertje buiten kunt zetten, raden we dit absoluut aan. Is dit lastig? Filter jouw kraanwater dan door het te koken en te laten afkoelen. Dit is ook een aanrader voor minder gevoelige planten. Gefilterd water of regenwater is altijd beter dan kraanwater.

planten cursus verzorging

Teveel water

Oorzaak: Als je jouw planten teveel water geeft, kan dit leiden tot bruine randen aan de bladeren. Zeker wanneer overtollig water niet weg kan lopen.

Oplossing: Zorg altijd voor goede afwatering. Bijvoorbeeld door een laagje hydrokorrels onderin de pot te leggen. Je kunt de plant ook met kwekerspot in de sierpot te zetten. Als jouw plant inderdaad teveel water heeft gehad, raden wij aan om deze direct uit de pot te halen en overtollig water weg te laten lopen. Verwijder voorzichtig zoveel mogelijk natte potgrond, en plaats de plant in een pot met verse potgrond.

Let op: het is vaak niet direct zichtbaar als jouw plant teveel water heeft gekregen. Dit komt doordat het water zich onderin de pot ophoopt, terwijl de bovenkant van de pot gewoon opdroogt. Controleer de potgrond daarom door je vingers wat dieper in de pot te steken. Als het erg vochtig / nat aanvoelt kan het zijn dat jouw plant teveel water heeft gehad, en daardoor bruine bladranden heeft gekregen.

Lage luchtvochtigheid / droge lucht

Oorzaak: Tijdens de koudere maanden is de luchtvochtigheid in huis vaak te laag. De verwarming staat dan aan en de deuren / ramen zijn minder vaak open. De verwarming maakt de lucht in huis onwijs droog, en dankzij de gesloten ramen en deuren komt er weinig luchtvochtigheid binnen. Dit merken jouw planten. Met name tropische planten zoals de Strelitzia, Monstera of Bananenplant kunnen dan bruine randen aan de bladeren krijgen.

Oplossing: Verhoog de luchtvochtigheid door regelmatig rondom jouw tropische planten te sproeien. Nóg makkelijker is om een luchtbevochtiger in huis te halen. Je kunt kiezen voor een elektronische variant, maar ook voor een radiator luchtbevochtiger. Dit zijn bakjes die je aan de verwarming kunt bevestigen. Een hogere luchtvochtigheid is trouwens niet alleen gezond voor jouw tropische plantjes, maar ook voor jou. Win-win!

Warme omgeving of koude tocht

Oorzaak: Koude tocht of juist een hoge temperatuur is niet goed voor de gezondheid van jouw kamerplanten. Dit kan leiden tot bruine bladranden en andere kwalen.

Oplossing: Zorg ervoor dat de temperatuur rondom jouw planten stabiel en niet te warm is. Kamertemperatuur (tussen de 19 en 21 graden) is het beste.

Te weinig licht

Oorzaak: Als jouw plant bruine randen aan de bladeren heeft, kan het zijn dat deze op een te donkere plek staat.

Oplossing: Kijk na hoeveel licht jouw plant nodig heeft, en pas de standplaats hier eventueel op aan. Weet je niet zeker hoeveel licht jouw plant nodig heeft? Op onze verzorging-pagina kun je alle verzorging informatie over veelvoorkomende planten teruglezen.

Kun je bruine randen van de bladeren afknippen?

bruine randen bladeren afknippen
Knip de bruine rand nooit compleet van het blad af, maar laat een klein randje zitten.

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen, maar soms is het kwaad al geschied. Als jouw plant bruine bladranden heeft kun je deze gerust afknippen. Zorg er wel voor dat je een schone schaar gebruikt en dat je nooit in het groene deel van het blad knipt! Als je het bruine deel geheel wegknipt – en dus in het groene deel van het blad knipt – zal er opnieuw een bruine rand ontstaan. Bovendien is er dan een verhoogde kans op infecties.  Knip de rand dus zo af dat er nog een klein bruin randje aan het blad blijft zitten.

Als de bruine bladrand heel breed is, kun je er ook voor kiezen om het blad geheel af te knippen. Zo kan de plant alle energie richten op de gezonde bladeren en op het aanmaken van nieuwe bladeren. Als je het blad in zijn geheel afknipt, knip deze dan niet direct bij de stam af. Ook dit kan infecties veroorzaken. Knip de stengel enkele centimeters boven de stam af. Zo kan alleen dit kleine stukje stengel geïnfecteerd raken, en blijft de plant als geheel beschermd.

Heeft jouw plant andere kwaaltjes, zoals bladverlies of bruine vlekken op de bladeren? Klik dan direct door naar onze andere blog, Wat is er mis met mijn plant?, en bekijk wat je hier het beste aan kunt doen! 

Deel dit bericht


0