In het voorjaar zijn er weer volop Caladiums of Caladium knollen te vinden. Caladiums zijn fascinerende planten die bekend staan om hun opvallende, hartvormige bladeren met levendige patronen en kleuren variërend van wit tot roze en groen tot rood. Maar hoe verzorg je een Caladium? Wat is de beste standplaats voor een Caladium? Kun je een Caladium stekken? Hoe kun je de knollen van een Caladium bewaren in de winter?
Hoe verzorg je een Caladium?
Wat betreft verzorging, lijkt de verzorging van Caladiums erg op andere knol-achtige kamerplanten, zoals de Alocasia en Stephania Erecta. Caladiums komen oorspronkelijk uit de tropische bossen van Zuid- en Midden-Amerika, waar ze in vochtige en schaduwrijke omstandigheden groeien. De Caladium groeit dan ook het best in indirect licht. Zorg ervoor dat er geen direct zonlicht op de bladeren schijnt, dat kan ervoor zorgen dat de bladeren verbranden. De bladeren van de Caladium zijn erg dun en kunnen bij het krijgen van te weinig water, gaan hangen. Zorg er daarom voor dat je de potgrond licht vochtig houdt.
Caladium in rustperiode
Net als de Stephania Erecta, kent de Caladium een periode van rust. Tegen het einde van de herfst, wanneer het licht afneemt, beginnen de bladeren van de Caladium te verwelken en uiteindelijk af te sterven. De knol heeft haar energie tijdens het groeiseizoen opgebruikt en heeft een rustperiode nodig om weer krachten te verzamelen voor het volgende groeiseizoen. Daarom kun je de knollen van een Caladium het beste bewaren in de winter, zodat je ze weer kan planten in de lente.
Help je Caladium door de rustperiode heen:
Stap 1: Begin met het verminderen van de watergift zodra je merkt dat de plant zijn bladeren verliest. Verminder geleidelijk het water geven tot ongeveer eens per maand een klein scheutje. Laat de stengels aan de knol zitten tot ze volledig zijn afgestorven. Hierdoor kan alle energie uit de stengel terug naar de knol gaan.
Stap 2: Je kunt de Caladium in zijn originele pot laten en de knol vanaf ongeveer november geen water meer geven. Een alternatief is om de knol uit te graven en apart op te bergen.
Stap 3:Â Haal de knol voorzichtig uit de grond en kort de wortels in als deze te lang zijn. Bewaar de knol in een papieren zakje op een donkere, koele plaats, zoals in een kast.
Stap 4: Onthoud waar je de knol hebt opgeslagen! In het voorjaar, rond mei, kun je de knol weer voor de helft in de grond plaatsen en beginnen met licht water geven. Na enige tijd zal je de eerste tekenen van nieuw leven zien en uiteindelijk zal de Caladium uitgroeien tot een prachtige plant met frisse, nieuwe bladeren.
Hoe stek je een Caladium?
Een Caladium is alleen te stekken door kleine knolletjes die na verloop van tijd groeien in de potgrond. Als je al een Caladium met bladeren hebt, kan het zijn dat je opeens een nieuw blaadje uit de potgrond ziet komen. Dit zijn nieuwe knolletjes die zijn ontstaan na verloop van tijd. Soms zitten ze nog vast aan een grote knol, dan kun je ze voorzichtig afbreken. In de lente kun je ze eventueel apart in een potje planten.
Zo verzorg je jouw Caladium tijdens de rustperiode, waardoor je elk jaar opnieuw kunt genieten van de mooie bladeren. Heb je nog geen Caladium? Bestel je Caladium hier!