Monstera Deliciosa

De Monstera Deliciosa: groot, groen en gewild!

De Monstera Deliciosa is dé perfecte kamerplant om een urban jungle gevoel te creëren. Er bestaan 22 Monstera soorten in allerlei maten. Ze staan bekend om de gaten in het blad, vandaar ook de bijnaam ‘gatenplant’. Monstera betekent in het Latijns ’vreemd’, maar deze vreemde gaten helpen de Monstera wel een handje in het wild!

Het zonnestraaltje in huis

Monstera’s kruipen en klimmen in de topische regenwouden van Zuid-Amerika. Planten groeien vaak naar het licht en deze Monstera is daar wel heel goed in. Met zijn luchtwortels hecht hij zich aan bomen en kruipt tot wel 20 meter de lucht in! De hartvormige bladeren kunnen wel 45 centimeter worden. Om ervoor te zorgen dat zijn bovenste bladeren niet al het licht wegnemen, maakt de plant gaten aan zodat de onderste bladeren ook wat zonnestralen kunnen opvangen. Hoe slim! Was het je misschien al eens opgevallen dat jonge Monstera-bladeren geen gaten hebben? En hele oude bladeren dubbele gaten? Nu weet je waarom! 😉

Regen? Graag!

Behalve zonnestralen, laten de gaten van de Monstera nog veel meer door! Zo zorgen ze bijvoorbeeld ook dat water niet van de bladeren afglijdt naar andere planten, maar door de gaten naar beneden stroomt voor zijn eigen wortels. Ook zouden de grote bladeren scheuren tijdens hevige stormen en regenval, maar dankzij de gaten vangt het blad veel minder wind! Zo zorgt hij er dus voor dat de bladeren niet kapot gaan en hij een extra scheutje water krijgt, slim hè?

planten cursus verzorging

Delicious, of eh Deliciosa

Hier in Nederland vinden we vooral de groene bladeren van de Monstera Deliciosa heel mooi. In Mexico, waar de Monstera eigenlijk vandaan komt, zijn ze vooral heel blij met de vruchten die hij maakt! Daar wordt de Monstera gekweekt vanwege de vrucht. Deze worden zo’n 20 centimer en smaken naar een combinatie van aardbeien, passievrucht, mango en ananas. Deze is zó delicious, dat de plant er zijn tweede naam aan te danken heeft! Nog een leuk weetje: in Mexico weven ze manden van de luchtwortels van de plant. Alle delen van de Monstera zijn dus prachtig en nuttig op hun eigen manier!

Kortom, de Monstera Deliciosa is zowel als kamerplant als in het wild een echte blikvanger. Meer over de verzorging van deze plant vind je hier!

Deel dit bericht


0