Voor 22:00 besteld, morgen in huis

Het grootste deel van ons assortiment (m.u.v. tuinplanten en XL-planten) wordt de volgende dag al geleverd als je voor 22.00 uur bestelt. In de winkelwagen en op de productpagina staat duidelijk aangegeven welke producten morgen geleverd kunnen worden. Wij leveren niet op zondag en maandag. Verzending bij een bestelling boven de €60,- is gratis. Eventuele vertragingen door de bezorgdienst liggen buiten onze macht.

Trustpilot 4.4 (Uitstekend)

Onze klanten bevelen ons aan en dat is te zien aan onze uitstekende score op Trustpilot. Al ruim 4000 klanten schreven een review.

Bewuste keuze

Wij zijn in bezit van het Thuiswinkel duurzaamheidscertificaat. Hier zijn we ontzettend trots op. Wil je hier meer over lezen? Dat kan op onze duurzaamheidspagina!

Monstera verzorging

De Monstera, ook wel bekend als de Gatenplant, is een populaire kamerplant die bekend staat om zijn grote, unieke bladeren met karakteristieke gaten en insnijdingen. Deze plant komt oorspronkelijk uit de tropische regenwouden van Midden- en Zuid-Amerika en heeft een plekje veroverd in veel huiskamers vanwege zijn decoratieve uiterlijk. De verzorging van deze plant is vrij eenvoudig, wat hem ideaal maakt voor zowel beginnende als ervaren plantenliefhebbers. Lees verder voor handige tips over de Monstera verzorging.

Monstera soorten

Er zijn verschillende soorten van deze kamerplant, waarvan de Monstera Deliciosa het meest bekend is. Deze heeft grote bladeren met de welbekende, karakteristieke gaten en insnijdingen. Een andere populaire soort is de Monstera Adansonii, ook wel bekend als de Monkey Mask, die kleinere bladeren heeft met meer gaten dan insnijdingen. De zeldzame Monstera Variegata valt op door zijn bonte bladeren met witte vlekken en strepen. Hoewel deze soorten verschillen in uiterlijk, is de basis van de verzorging voor elke Gatenplant vrijwel hetzelfde. Met de juiste aandacht en liefde kan deze kamerplant uitgroeien tot een indrukwekkende groene blikvanger in je huis.

Monstera Deliciosa
volle zonStandplaats:
Normaal daglicht
planten diervriendelijkDiervriendelijk:
Nee
gemakkelijke verzorgingWaterbehoefte:
Gemiddeld

Monstera water geven

Het geven van water aan de plant is een belangrijk onderdeel van de Monstera verzorging. Deze kamerplant houdt van een licht vochtige potgrond, maar let er wel op dat de wortels niet in het water staan. Geef in de zomer twee keer per week een scheutje water en in de winter is één keer per week genoeg. Het is belangrijk om te voorkomen dat er een laagje water onderin de pot blijft staan, want dit kan wortelrot veroorzaken. Om te controleren of de grond nog vochtig genoeg is, kun je je vinger een paar centimeter in de aarde steken. Als de aarde aan je vinger blijft kleven, heeft de plant genoeg water. Wil je het jezelf makkelijker maken bij de Monstera verzorging? Overweeg dan onze waterdruppelaars.

Lees alles over planten water geven

Monstera Monstera Deliciosa water geven

ONZE Monstera

Monstera Deliciosa gatenplant

Luchtvochtigheid Monstera

Deze kamerplant gedijt het beste bij een gemiddelde tot hoge luchtvochtigheid, net zoals in zijn natuurlijke, tropische habitat. Om de luchtvochtigheid rondom de Gatenplant te verhogen, kun je een bakje met water naast de plant zetten. Het water zal verdampen en zo de luchtvochtigheid verhogen. Controleer regelmatig of het bakje nog voldoende water bevat en vul het indien nodig bij.

Monstera standplaats

Plaats deze kamerplant op een plek met indirect zonlicht of in de halfschaduw. De Gatenplant houdt niet van te veel direct zonlicht, omdat dit de bladeren kan beschadigen. Zorg ervoor dat de kamer waar de plant staat een temperatuur heeft tussen de 18 en 24 graden Celsius.

In de wintermaanden, wanneer de zon minder sterk is, kan de plant dichter bij het raam staan zonder dat de bladeren verbranden. Maar zelfs dan is het belangrijk om direct zonlicht te vermijden. Als je merkt dat de bladeren klein blijven of bleek van kleur zijn, kan dit betekenen dat de plant meer licht nodig heeft. Probeer in dat geval de plant geleidelijk dichter naar het raam te verplaatsen, maar houd altijd in de gaten dat het licht niet te fel wordt.

VAAK IN COMBINATIE MET DE Monstera GEKOCHT

Monstera Deliciosa

Monstera giftig?

De Monstera staat bekend als een giftige plant voor zowel mensen als dieren. Het is dus belangrijk om deze kamerplant buiten bereik van kinderen en huisdieren te houden. Als ze van de plant eten, kan dit nare gevolgen hebben voor hun gezondheid. Zorg ervoor dat de plant op een veilige plek staat waar nieuwsgierige handjes en pootjes er niet bij kunnen. Mocht er toch een stukje van de plant gegeten worden, neem dan direct contact op met de huisarts of dierenarts.

Monstera verpotten

De Monstera is een snelle groeier, die je het beste eens in de twee jaar kunt verpotten. We raden aan om hydrokorrels of perliet toe te voegen bij het verpotten. Dit zorgt voor drainage, zodat het niet uitmaakt als je een keer wat te veel water geeft. Door te verpotten krijgen de wortels voldoende ruimte om te groeien en hoef je de plant minder vaak water te geven. Een grotere pot zorgt namelijk voor een grotere waterbuffer. In de verse potgrond zitten ook weer nieuwe voedingsstoffen. Je kunt dit het beste doen in de lente, dan herstelt de plant het snelst.

Hoe verpot je de Monstera?

  • Kies een grotere bloempot, ongeveer 20% groter dan de huidige
  • Vul de nieuwe pot met een klein laagje hydrokorrels of perliet en een beetje potgrond
  • Haal de Gatenplant voorzichtig uit de oude pot
  • Inspecteer de wortels, kijk of ze geen wortelrot hebben
  • Plaats de plant in de nieuwe pot
  • Voeg potgrond toe rond de wortels, zodat de plant stevig staat
  • Als de plant stevig in de pot zit, kun je de plant water geven om de wortels te helpen settelen

Lees alles over planten verpotten

Lees alles over wanneer je planten het beste kunt verpotten

Monstera Adansonni Hydropony DIY

Verzorgingsproducten

Monstera Deliciosa gatenplant kopen

Monstera voeding

Zodra je deze kamerplant ontvangt, heeft hij de komende twee maanden geen extra voeding nodig. De Gatenplant kan in deze periode genoeg voedingsstoffen halen uit de verse potgrond die de kweker heeft gebruikt. Na deze twee maanden is het tijd om de plant te voorzien van plantenvoeding, in de lente en zomer wanneer de plant actief groeit.

In de herfst en winter heeft de Monstera een rustperiode en is het niet nodig om voeding te geven. Te veel voeding kan zelfs schadelijk zijn voor de wortels. Kijk op de verpakking voor de juiste hoeveelheid voeding en geef nooit meer dan aangegeven staat. Met de juiste Monstera verzorging blijft je plant gezond en sterk.

Monstera ziektes

De Gatenplant is een sterke kamerplant die niet snel last heeft van ziektes of ongedierte. Toch kan het soms gebeuren dat deze kamerplant te maken krijgt met bijvoorbeeld trips of schimmel. Dit kun je vaak voorkomen door de juiste Monstera verzorging toe te passen, zoals het handhaven van een goede luchtvochtigheid en het vermijden van overbewatering.

Mocht jouw Monstera toch last hebben van ongedierte, dan kun je gebruikmaken van biologische bestrijdingsmiddelen. Bij ons vind je verschillende opties, zoals een insectenspray die speciaal is ontwikkeld voor kamerplanten. Regelmatig de bladeren controleren en schoonmaken kan ook helpen om ongedierte en ziektes te voorkomen.

Zorg ervoor dat je de plant niet op een tochtige plek zet en volg de verzorgingstips op deze pagina om je plant gezond en sterk te houden.

Gratis cursusIn 7 dagen plantenexpert

Monstera stekken

Hoe moet je een Monstera stekken? Het is eigenlijk vrij simpel. Deze kamerplant kan goed gestekt worden in water, een methode die bekend staat als waterstekken. Dit is een fijne manier om nieuwe plantjes te krijgen. Het beste moment om te stekken is in de lente of zomer, omdat de plant dan in zijn groeiperiode zit.

Dit heb je nodig:

  • Een gezonde Monstera met een stengel die je kunt stekken
  • Een schoon en scherp mes of een snoeischaar
  • Een vaasje of glas met water
  • Optioneel: stekpoeder

Zo stek je:

  • Kies een stengel uit met minimaal één luchtwortel en een groot blad.
  • Snijd de stengel net onder een luchtwortel af met een schoon en scherp mes of een snoeischaar.
  • Als je stekpoeder hebt, kun je dit aanbrengen op de snijwond van de stek en de moederplant. Dit helpt om infecties te voorkomen en kan de wortelgroei stimuleren.
  • Plaats de stek in het vaasje of glas met water. Zorg ervoor dat de luchtwortel onder water zit, maar dat het blad boven het water uitsteekt.
  • Zet het vaasje op een warme plek met veel indirect zonlicht en ververs het water eens per week.
  • Wacht tot de wortels ongeveer vijf centimeter lang zijn. Dit kan enkele weken duren.
  • Zodra de wortels lang genoeg zijn, kun je de stek in potgrond planten. Gebruik hiervoor een pot met een drainagegat en vul deze met verse potgrond.
  • Geef de stek water en zet hem op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht.

Met een beetje geduld en zorg kun je zo je eigen Monstera familie uitbreiden!

Monstera lichtplantje
Monstera vruchten

Monstera bloei

De Monstera kan in de natuur bloeien, maar als kamerplant zal dit zelden gebeuren. De bloei van deze plant vereist specifieke omstandigheden die moeilijk na te bootsen zijn in een huiselijke omgeving. In de tropische regenwouden waar de Gatenplant van nature groeit, kan de plant een bloem ontwikkelen die lijkt op die van de lepelplant, met een wit schutblad rondom een kolf.

Mocht er toch een bloem aan jouw Monstera verschijnen, dan is dat een teken dat de plant het erg naar zijn zin heeft in jouw huis. Het is echter aan te raden om de bloem te verwijderen, omdat het bloeiproces veel energie kost. Deze energie kan de plant beter gebruiken voor de groei en ontwikkeling van zijn karakteristieke bladeren. Daarnaast is de geur van de bloem niet altijd even aangenaam.

Als je de Gatenplant optimaal wilt verzorgen zonder dat de bloei energie wegneemt van de bladgroei, zorg dan voor een standplaats met voldoende indirect licht en houd de potgrond licht vochtig. Op deze manier kan de plant zijn energie volledig richten op het ontwikkelen van zijn prachtige bladeren.

Monstera snoeien

Het snoeien van de Monstera is een eenvoudige manier om de plant mooi en gezond te houden. Als de onderste bladeren van deze kamerplant beginnen te verkleuren of bruine randen krijgen, is het tijd om in actie te komen. Dit is een normaal proces en betekent niet dat je iets verkeerd doet met de verzorging.

Om de sierwaarde van de plant te behouden, kun je de bruine randen voorzichtig afknippen. Als een heel blad bruin wordt en afsterft, knip het dan ongeveer vijf centimeter boven de stam af. Het is belangrijk om niet te dicht bij de stam te knippen, omdat dit de plant kwetsbaar kan maken voor ziektes. De overgebleven vijf centimeter van de stengel zal na verloop van tijd vanzelf afsterven en kan dan gemakkelijk verwijderd worden.

Gebruik altijd een schone en scherpe schaar of snoeischaar om de Gatenplant te snoeien. Dit helpt infecties te voorkomen en zorgt voor een nette snede die beter geneest. Door regelmatig te snoeien, zorg je ervoor dat jouw Gat er fris en levendig uit blijft zien.

Hoe kan ik mijn Monstera opbinden?
De Monstera opbinden helpt om de plant te ondersteunen naarmate hij groter en zwaarder wordt. Gebruik een mosstok of bamboestok waarlangs de Gatenplant kan klimmen. Bind de stengels zachtjes vast met binddraad of een zachte stof die in de groei niet in de stam snijdt. Zorg ervoor dat je de plant niet te strak opbindt, om beschadiging te voorkomen.

Waarom hangt mijn Monstera slap?
Als je Gatenplant slap hangt, kan dit wijzen op een aantal problemen zoals te veel of te weinig water, een gebrek aan voeding of niet genoeg licht. Controleer de grond op vochtigheid om te bepalen of je meer of minder water moet geven. Plaats de plant op een lichtere plek als hij te weinig licht krijgt, maar vermijd direct zonlicht.

Wat betekent het als mijn Monstera gele bladeren heeft?
Gele bladeren bij een Gatenplant kunnen duiden op overwatering, te veel direct zonlicht of een tekort aan voedingsstoffen. Controleer eerst de vochtigheid van de aarde en pas de watergift aan. Overweeg ook de plant naar een plek met indirect zonlicht te verplaatsen en de plant eventueel te bemesten.

Hoe verzorg ik een Monstera Adansonii?
De verzorging van de Monstera Adansonii , ook wel Monkey Leaf genoemd, lijkt veel op die van de Deliciosa, maar deze soort heeft iets meer licht nodig dan de Deliciosa om de karakteristieke gaten in de bladeren te ontwikkelen.

Kan ik mijn Monstera als hangplant gebruiken?
Ja, de Gatenplant kan zeker als hangplant worden gebruikt, vooral de Monstera Adansonii leent zich hier goed voor. Zorg voor een stevige hangpot en voldoende ruimte zodat de plant kan groeien. Regelmatige snoei kan helpen om een mooie, volle plant te behouden.

Moet ik gele bladeren van mijn Gatenplant afknippen?
Ja, het is aan te raden om gele en dode bladeren te verwijderen. Dit helpt om ziektes te voorkomen en zorgt ervoor dat de plant zijn energie kan richten op het ontwikkelen van nieuwe groei. Gebruik altijd een schone en scherpe schaar of snoeischaar om te voorkomen dat je de plant beschadigt raakt.

Klantenservice
Plantje.nl
nieuwsbrief
Nieuwe plantenweetjes, aanbiedingen en inspiratie!
volg ons

Plantje.nl
Logo
Winkelwagen
Besteed nog € 60,00 voor gratis verzending