Gatenplant Monstera verzorging

Monstera verzorging
Wist je dat… de Monstera deliciosa (mon-stee-ra dee-li-sjo-sa) in de natuur een heerlijke vrucht kan groeien? Deze is zó delicious, dat de plant er zijn tweede naam aan te danken heeft.

De Monstera, ook wel bekend als gatenplant, is een ijzersterke kamerplant met groot blad. Typerend voor dit blad zijn de insnijdingen en gaten die erin ontstaan. Omdat dit zo ongewoon is, is de plant ‘Monstera’ genoemd, wat ‘vreemd’ betekent in het Latijn. Deze gaten en insnijdingen zien er niet alleen mooi uit, maar zijn in de natuur ook heel nuttig. Ze voorkomen dat de plant omver wordt geblazen in een storm, doordat de wind en regen grotendeels door de insnijdingen heen gaan.

De Monstera behoort tot de aronskelkfamilie en komt van oorsprong uit de tropische regenwouden van Midden- en Zuid-Amerika. Er bestaan verschillende soorten, waarvan de Monstera deliciosa de bekendste is. Deze plant heeft de karakteristieke gaten en insnijdingen in het blad. De zeldzame Monstera variegata heeft deze bladeigenschappen ook, maar is daarnaast te herkennen aan zijn bonte blad. Een andere bekende soort is de Monstera Obliqua, ook wel Monkey Mask genoemd. Deze plant heeft geen insnijdingen, maar alleen gaten in het blad.

Qua verzorging is de Monstera niet veeleisend. Het belangrijkste is om de potgrond licht vochtig te houden en het blad regelmatig te besproeien. Lees verder voor alle verzorging tips.
Let op: de verzorging van de Monstera Variegata wijkt af van de verzorgingstips die op deze pagina worden beschreven. Wil je hier meer over weten? Klik dan direct door naar alle informatie over de Monstera variegata verzorging.

Monstera standplaats

Plaats de Monstera in de halfschaduw of op een lichte plek, uit direct zonlicht. Merk je dat blad klein en bleek is, of dat de plant tijdens het groeiseizoen (april-oktober) geen nieuw blad aanmaakt? Dan krijgt de Monstera waarschijnlijk te weinig licht, en kun je de plant beter wat dichter bij het raam plaatsen.

Monstera water geven

Houd de potgrond licht vochtig door regelmatig kleine hoeveelheden water te geven. Kijk hierbij uit dat er nooit een laagje water onderin de pot komt te staan. Dit kan namelijk leiden tot bruine bladpunten en bladvergeling. Een ander teken van een te natte potgrond is vocht aan de bladranden. De plant probeert zo overtollig water kwijt te raken. Tijdens de herfst en winter mag de potgrond iets opdrogen voor je weer water geeft.

Besproei de Monstera regelmatig met een plantenspuit, zeker wanneer deze in een verwarmde kamer staat. Zo houd je de luchtvochtigheid op peil, en blijft de plant gezond. Een te lage luchtvochtigheid kan er namelijk toe leiden dat het blad verdunt, bruin kleurt of er helemaal afvalt.

planten cursus verzorging

Monstera verpotten

Verpot de Monstera eens in de twee jaar, tijdens het voorjaar. Kies hierbij voor een pot die minimaal 20% groter is. We raden aan om hydrokorrels toe te voegen bij het verpotten. Zo maakt het niet uit als je eens wat teveel water geeft: de hydrokorrels zorgen voor drainage. Meer weten? Lees hier alles over het gebruik van hydrokorrels.

Zoek je meer informatie over verpotten? Lees onze blog: Wanneer moet ik mijn kamerplant verpotten?

Monstera voeding geven

Zodra je de plant ontvangt heeft deze de komende 2 maanden geen voeding nodig. Dit omdat de plant voorlopig nog voldoende voeding kan halen uit de verse potgrond van de kweker. Hierna heeft de plant twee keer per maand wat plantenvoeding nodig. In de winter kun je dit terugbrengen naar één keer per maand. Neem voor de specifieke hoeveelheid een kijkje op de verpakking, en gebruik nooit meer dan aanbevolen.

Is mijn Monstera plant giftig?

Bijna alle buiten- en kamerplanten op Plantje.nl zijn bestemd voor een decoratief doeleinde, en niet om te eten – tenzij expliciet staat vermeld dat dit wél kan (denk bijvoorbeeld aan een fruitboom). De Monstera is giftig bij inname, voor zowel mensen als dieren. Kijk dus uit dat kleine kinderen en huisdieren hier niet bij kunnen.
Bijzonderheden

Bijzonderheden:

Bij de monstera plant kan het voor komen dat je opeens lange bruine slierten ziet groeien of dat er bijvoorbeeld niet in ieder blad inkepingen zitten.

Monstera luchtwortels:

De Monstera heeft luchtwortels: lange, bruine slierten die na verloop van tijd uit de plant groeien. In de natuur gebruikt de plant deze luchtwortels om zich vast te grijpen aan andere planten, bomen en rotsen. Via deze luchtwortels haalt de plant meer zuurstof en water uit zijn omgeving. Omdat de Monstera in jouw woonkamer geen regenwater tot zich kan nemen, kun je de luchtwortels het beste naar de aarde leiden. Druk de luchtwortels in de grond, zodat de plant extra voeding tot zich kan nemen. Bovendien bieden deze luchtwortels extra steun aan de plant.

Geen inkepingen in het blad?

Merk je dat er geen gaten of inkepingen ontstaan in het blad? Hoewel dit bij jong blad normaal is, kan het bij volwassen blad betekenen dat je iets moet veranderen qua verzorging. De meest waarschijnlijke oorzaken zijn:

  • Gebrek aan licht
  • Koude lucht
  • Te weinig water
  • Te weinig plantvoeding

Bij grote planten kan het zo zijn dat het water en voedsel de bovenste bladeren niet bereiken. Dit kun je verhelpen door de luchtwortels in de potgrond te drukken.

Bekijk alle Monstera planten in ons assortiment.