Planten terrarium verzorgen
Een planten terrarium is een prachtige, groene miniwereld achter glas. Doordat dit glas is afgesloten, ontstaat er in een terrarium een eigen ecosysteem: de planten zorgen voor zichzelf! Dit maakt een planten terrarium niet alleen een mooie aanwinst in het interieur, maar ook makkelijk om te verzorgen. Deze planten hebben slechts af en toe een beetje hulp nodig. In deze blog lees je alles over de verzorging van terrariums!
Neem de tijd om jouw terrarium goed te bekijken
Kijk goed naar je terrarium om te zien hoe het zich verder ontwikkelt. Het is een afgesloten ecosysteem dat met behulp van licht en warmte volledig zelfstandig verder groeit. Deze kringloop ontstaat doordat planten met licht, CO2 en water fotosynthese uitvoeren. Vervolgens stoten ze overdag zuurstof uit, maar ‘s nachts CO2. Dood materiaal stoot ook CO2 uit. Overdag gebruiken planten die CO2 weer om fotosynthese uit te voeren, en dit maakt de kringloop rond. Daarnaast transpireren de planten water in vorm van damp dat gelijkmatig door het terrarium wordt verspreid, zodat alle planten water krijgen.
Beste standplaats voor een ecosysteem
Veel indirect licht. Zet het terrarium ongeveer 1 meter van een raam af, tenzij het een raam op het noorden is. Dan mag hij dicht bij het raam staan. Zet het terrarium absoluut niet in direct licht, dan wordt het namelijk te warm. Draai je terrarium het liefst één keer in de week voor een gelijkmatige groei. Zonder te draaien zullen de planten namelijk schuin naar de kant van de zon groeien.
Water en condens
Is er veel condens en zie je je planten bijna niet meer? Open dan het terrarium even om te luchten en zet de fles eventueel iets minder licht. Zie je de planten niet meer door viezigheid op het glas? Pak dan een keukenpapiertje om het glas schoon te vegen. Zie je helemaal geen condens meer aan de onderkant van het terrarium? Open het terrarium om te voelen of de bodem nog vochtig is. Als deze redelijk droog is kun je een scheut water geven en de fles lichter zetten. Over het algemeen kun je het terrarium gesloten houden en hoef je maar 2 x per jaar water te geven.
Bewoners van het terrarium
Bij een terrarium horen niet alleen planten en grond, maar ook springstaartjes! Deze nuttige diertjes zitten vaak al in het ecosysteem, maar kunnen ook toegevoegd worden. Ze ruimen je aarde op en zorgen ervoor dat schimmels beperkt blijven. Het zou voor kunnen komen dat er schimmel ontstaat in je ecosysteem, maar dit is niet per definitie slecht. Schimmels zorgen namelijk ook voor het afbreken van plantresten en voorzien de bodem van voeding.
Terrarium aanpassen
Mocht je het terrarium willen aanpassen, dan kan dat uiteraard. We raden wel aan voor tropische planten te kiezen die van een vochtige omgeving houden. Daarnaast raden we ook aan actieve houtstool toe te voegen aan je terrarium als je hem gaat herinrichten. In het begin is er namelijk nog geen circulair ecosysteem aanwezig in het terrarium, waardoor je schimmelvorming kan tegengaan door houtskool toe te voegen