rouwvliegjes

Rouwvliegjes in jouw planten? Bestrijden doe je zo!

De rouwvlieg staat ook wel bekend als de varenrouwmug. Er bestaan meerdere soorten rouwmuggen, maar deze specifieke soort is een stuk schadelijker dan de rest. Waar de meeste rouwmuggen graag dode planten eten, is de varenrouwmug ook fan van levende planten. Bovendien plant de rouwvlieg zich onwijs rap voort. De vrouwtjes leggen namelijk zo’n 200 larven per keer. Dus hoewel de mug maar 2 dagen leeft, kan er snel een plaag ontstaan. Lees verder en ontdek wat je kunt doen om ze te bestrijden én voorkomen!

Hoe ziet de rouwvlieg eruit?

De rouwvlieg lijkt qua vorm en grootte onwijs op de fruitvlieg. Toch kun je ze uit elkaar halen, als je ze van wat dichterbij bekijkt. De fruitvlieg heeft namelijk een lichte kleur en rode ogen, waar de rouwvlieg een zwarte kleur heeft. Toch lastig om de twee te onderscheiden? Kijk dan even naar de omgeving waar je de vlieg vindt. Rouwvliegjes zie je natuurlijk eerder in de buurt van planten, waar fruitvliegjes graag bij appels en bananen neerstrijken.

planten cursus verzorging

Rouwvliegjes bestrijden doe je zo

Heb je rouwvliegjes gespot in jouw geliefde planten? Ga hier dan zo snel mogelijk mee aan de slag!

Stap 1: Isoleren

Als het slechts om een of enkele planten gaat, isoleer deze dan van eventuele andere planten. Zo blijft de schade beperkt. Weet je niet zeker of een plant besmet is door rouwvliegjes? Geef de plant dan wat water. Bij besmetting zullen er direct een aantal vliegjes opstijgen.

Stap 2: Uitdrogen

Laat de aarde uitdrogen, om de plant minder aantrekkelijk te maken voor de rouwvliegjes. Ze houden namelijk van natte, vochtige aarde. Van een droge potgrond zullen ze snel wegvliegen. Een andere natuurlijke manier om van rouwvliegjes af te komen, is door een vleesetende plant in de buurt te plaatsen.

Stap 3: Potgrond vervangen

Helaas nemen rouwvliegjes hun niet larven mee als ze wegvliegen. Deze kun je het beste verwijderen door de potgrond te vervangen met nieuwe aarde. Gebruik verse potgrond, waarvan je zeker weet dat het niet besmet is. Maak de wortels goed schoon voordat je de plant in de nieuwe potgrond plaatst. Teveel gedoe om de potgrond te vervangen? Schakel de hulp in van de natuurlijke vijand van de rouwvlieg-larve: aaltjes. Je geeft de plant water met aaltjes erin, waarna deze actief op zoek gaan naar de larven. Ze dringen dan de larve binnen en besmetten ze met een bacterie, waardoor ze sterven. De aaltjes kun je gemakkelijk online aanschaffen en zijn ook nog eens goed voor de potgrond.

Als bovenstaande punten niet helpen zou je ook nog zoals in de video van mama Botanica is te horen gele plakstrips kunnen aanschaffen. De vliegjes komen af op de felle gele kleur en blijven kleven aan de strips. Deze methode ziet er voor het oog niet fraai uit maar kan wel nuttig zijn.

Rouwvliegjes voorkomen

Het zou natuurlijk ideaal zijn als je kunt voorkomen dat jouw planten last krijgen van rouwvliegjes. Zoals gezegd zijn het echte fans van een natte potgrond. Dit is de perfecte plek om eitjes te leggen. Zorg er daarom voor dat je je planten nooit teveel water geeft – ook beter voor de planten zelf! Als er teveel water in de pot staat kunnen de wortels namelijk gaan rotten. Verder is het slim om losse, afgevallen bladeren te verwijderen. Hoewel rouwvliegjes zowel op dood als levend plantmateriaal afkomen, zijn rotte blaadjes onweerstaanbaar. Gooi tenslotte bloemen direct weg zodra ze verwelken. Deze geur zal rouwvliegjes anders snel naar jouw woning toe trekken.

Meer weten? Bekijk deze handige video van Mama Botanica over rouwvliegjes bestrijden.

Deel dit bericht


0