Aeschynanthus verzorging
Van oorsprong komt de Lipstick plant uit tropische regenwouden in Azië, waardoor deze de voorkeur geeft aan een hoge luchtvochtigheid. In deze regenwouden kunnen zijn lianen wel drie meter lang worden en groeit de plant als epifyt. Dit betekent dat hij geen grondwortels heeft, maar op andere planten en bomen groeit zonder hier voedsel aan te onttrekken. De plant haalt alle voeding – water en licht – uit zijn omgeving. Lees verder voor meer informatie over de Aeschynanthus verzorging.
Aeschynanthus soorten
Er zijn verschillende soorten Aeschynanthus. Denk bijvoorbeeld aan de Aeschynanthus Japhrolepsis, die gekenmerkt wordt door zijn opvallende donkergroene bladeren en felrode bloemen. De Aeschynanthus Rasta staat bekend om zijn unieke, gekrulde bladeren en volle groei. De Aeschynanthus Lobbianus is een andere bekende variëteit.
Aeschynanthus water geven
Houd de potgrond in de lente en zomer altijd vochtig, door regelmatig kleine hoeveelheden water te geven. Besproei de plant daarnaast regelmatig met een plantenspuit. Geef de Lippenstiftplant in de winter een stuk minder water. De grond mag een beetje opdrogen voordat je weer water geeft. De Aeschynanthus is dan namelijk in winterrust.
ONZE Aeschynanthus
Luchtvochtigheid Aeschynanthus
De Aeschynanthus, voelt zich het meest thuis bij een gemiddelde tot hoge luchtvochtigheid, dat net zo is als in zijn natuurlijke habitat in de tropische regenwouden. Om de luchtvochtigheid rondom deze kamerplant te verhogen, kun je regelmatig de bladeren besproeien met een plantenspuit. Dit bootst de vochtige omgeving van het regenwoud na en helpt de plant om gezond en sterk te blijven. Zorg ervoor dat je het water gelijkmatig over de bladeren verdeelt en voorkom dat er te veel water op de bloemen komt. Als alternatief kun je ook een luchtbevochtiger in de kamer plaatsen om de ideale Aeschynanthus verzorging te zorgen.
Aeschynanthus standplaats
Hang of zet de Lipstick plant binnenshuis op een zeer lichte plek, uit direct zonlicht. Heb je een raam op het oosten of westen? Hang de plant dan op ongeveer één á twee meter afstand. Bij een raam op het zuiden kun je het beste zo’n drie á vier meter afstand houden. Heb je een raam op het noorden? Dan kun je de Lipstickplant direct voor het raam hangen.
VAAK IN COMBINATIE MET DE Aeschynanthus GEKOCHT
Aeschynanthus giftig?
Is de Aeschynanthus giftig? Bijna alle buiten- en kamerplanten op Plantje.nl zijn bestemd voor een decoratief doeleinde, en niet om te eten – tenzij expliciet staat vermeld dat dit wél kan (denk bijvoorbeeld aan een fruitboom). Giftig of niet, over het algemeen zijn alle planten op onze website niet eetbaar. Zo ook de Aeschynanthus, hoewel deze niet bekend staat als een giftige plant.
Aeschynanthus verpotten
Deze kamerplant moet pas verpot worden wanneer deze haast de pot uit barst. Dit zal ongeveer eens in de twee tot drie jaar nodig zijn. De beste tijd om de plant te verpotten, is aan het begin van de lente. We raden aan om hydrokorrels of perliet toe te voegen bij het verpotten. Dit zorgt voor drainage, zodat het niet uitmaakt als je een keer wat te veel water geeft.
Hoe verpot je de Aeschynanthus?
- Kies een nieuwe bloempot die ongeveer 20% groter is dan de huidige pot.
- Vul de bodem van de nieuwe pot met een laagje hydrokorrels voor goede drainage.
- Voeg wat verse potgrond toe bovenop de hydrokorrels.
- Haal de Aeschynanthus voorzichtig uit de oude pot en inspecteer de wortels op tekenen van wortelrot.
- Plaats de plant in de nieuwe pot en vul de pot verder aan met verse potgrond, zodat de plant stevig staat.
- Geef de plant water om de wortels te helpen zich te settelen in hun nieuwe omgeving.
Verzorgingsproducten
Aeschynanthus voeding
Zodra je de plant ontvangt heeft deze de komende twee maanden geen voeding nodig. Dit omdat de Lipstick plant voorlopig nog voldoende voeding kan halen uit de verse potgrond van de kweker. Hierna heeft de plant tijdens de bloei regelmatig een beetje plantenvoeding nodig. Tijdens de herfst en winter gaat de lippenstiftplant in winterrust en is voeding niet meer nodig.
Aeschynanthus ziektes
De Aeschynanthus is een sterke hangplant die bijna nooit last krijgt van ongedierte of ziektes. Toch kan het voorkomen dat de plant besmet raakt, bijvoorbeeld met bladluis. Zo verklein je de kans op ongedierte:
– Verzorg de plant goed
– Besproei de bladeren regelmatig
– Zet de plant niet op de tocht
Heeft jouw Lipstick plant last van ongedierte gekregen? Op Plantje.nl vind je allerlei handige, plantvriendelijke bestrijdingsmiddelen om je hierbij te helpen, zoals deze insectenspray.
Gratis cursusIn 7 dagen plantenexpert
Aeschynanthus stekken
Je kunt de Lipstick plant vrij makkelijk stekken. Doe dit tijdens de lente of aan het begin van de zomer. In deze seizoenen groeit de plant het snelst, wat de kans verhoogt op een geslaagd stekje. Geef de plant één of twee dagen voor het stekken water. Zo pak je het aan:
1. Kies een paar mooie stengels uit en knip hier zo’n 10 á 15 cm vanaf. Je kunt het beste meerdere stengels uitkiezen. Er bestaat namelijk altijd de kans dat een stekje niet aanslaat, waardoor je beter wat reserve-stekjes kunt hebben. Belangrijk: gebruik altijd een schone schaar voor het knippen.
2. Verwijder de onderste bladeren van de stekjes.
3. Zet de stekjes in glazen of vaasjes met water. Zorg ervoor dat alleen de stengel onder water zit en dat de blaadjes boven het water uitkomen.
4. Zet de stekjes op een lichte plek met indirect zonlicht en wacht tot deze gaan wortelen. Dit duurt wat langer dan gemiddeld bij de Lippenstiftplant.
5. Zijn de wortels enkele centimeters lang? Dan kun je de Lipstick plant in een potje met aarde zetten.
Aeschynanthus bloei
De Lipstick plant begint rond het einde van het voorjaar te bloeien. Deze bloemen lijken qua vorm en kleur op lippenstiften en dat is precies waar de Aeschynanthus haar bijnaam aan te danken heeft! De bloeiperiode duurt ongeveer tot september.
Heeft jouw Lippenstiftplant niet gebloeid? Dan kun je de bloei op de volgende manier stimuleren: zet de hangplant tijdens de winter op een onverwarmde plek in huis. Zorg er wel voor dat de plant daglicht ontvangt. Rond het einde van de winter mag je de Lipstick plant weer naar een warmere kamer verplaatsen. De koude periode stimuleert de bloei, waardoor je in de lente waarschijnlijk van een prachtig bloeiende Lipstick plant kunt genieten!
Aeschynanthus snoeien
Voor een goede Aeschynanthus verzorging heeft de plant soms wat hulp nodig om zijn mooie vorm te behouden. Dode of beschadigde bladeren en stengels kun je het beste weghalen. Dit houdt de plant gezond en zorgt ervoor dat hij er netjes uitziet. Als je ziet dat een blad niet meer mooi is, kun je dit voorzichtig afknippen. Gebruik hiervoor een schone schaar om te voorkomen dat je ziektes overbrengt op de plant.
Het is niet nodig om de Lipstickplant regelmatig te snoeien, zoals bij sommige andere planten. De Lipstickplant groeit van nature in een mooie vorm en heeft niet veel snoeiwerk nodig. Als je toch besluit om de plant wat bij te knippen, doe dit dan na de bloeiperiode. Zo kan de plant zich herstellen en zich voorbereiden op de volgende bloeiperiode.
Let op dat je niet te veel van de plant afknipt. Dit kan de groei van de Lipstickplant vertragen. Knip alleen de delen weg die echt niet meer mooi zijn of die de gezondheid van de plant kunnen beïnvloeden. Zo blijft je Lipstickplant mooi en gezond.
Waarom valt mijn Lipstick plant uit?
Het uitvallen van bladeren bij de Lipstick plant kan verschillende oorzaken hebben, zoals waterstress (te veel of te weinig water), gebrek aan voedingsstoffen, of extreme temperatuurveranderingen. Controleer de watergift en de plaatsing van de plant om uitval te verminderen.
Hoe behandel ik bruine bladeren op mijn Lipstick plant?
Bruine bladeren op een Lipstick plant kunnen wijzen op uitdroging of verbranding door direct zonlicht. Verhoog de frequentie van water geven zonder de plant te verdrinken en zorg voor gefilterd licht. Het wegsnijden van beschadigde bladeren kan ook helpen de plant gezond te houden.
Heeft mijn Lipstickplant zon nodig?
De Lipstickplant prefereert helder, indirect licht. Direct zonlicht kan de bladeren beschadigen, terwijl te weinig licht de bloei kan belemmeren. Een plaats bij een raam met gefilterd licht is ideaal.
Is de Lipstickplant giftig?
De Lipstickplant wordt over het algemeen niet beschouwd als giftig voor mensen of huisdieren. Het is echter altijd raadzaam om planten buiten het bereik van kinderen en huisdieren te houden om mogelijke allergische reacties of irritaties te voorkomen.