Aeschynanthus verzorging

Direct naar:

De Aeschynanthus (lipstick plant) is een hangplant met bijzondere, felrode bloemen. Deze komen aan het eind van de lente of begin van de zomer tot bloei. De hangplant wordt ook wel schaamrood, lippenstiftplant of lipstick plant genoemd. De naam Aeschynanthus (uitspraak: ee-sjie-nan-thus) is afgeleid van het Grieks. ‘Aischyne’ betekent namelijk schaamte – een knipoog naar de knalrode bloemen – en ‘Anthos’ betekent bloem.

Van oorsprong komt de lipstick plant uit tropische regenwouden in Azië, waardoor deze de voorkeur geeft aan een hoge luchtvochtigheid. In deze regenwouden kunnen zijn lianen wel 3 meter lang worden groeit de plant als epifyt. Dit betekent dat hij geen grondwortels heeft, maar op andere planten en bomen groeit zonder hier voedsel aan te onttrekken. De plant haalt alle voeding – water en licht – uit zijn omgeving.

De lippenstiftplant komt het beste tot zijn recht in een mooie hangpot, muurpot of hoge bloempot. De blaadjes draperen zo prachtig over de rand, die nauwelijks nog te zien is door het grote volume van de plant.

 

Aeschynanthus verzorging

Aeschynanthus water geven

Hoe verzorg je de lipstick plant?

Qua verzorging is de Aeschynanthus vrij makkelijk. Vooral tijdens de zomer vraagt de hangplant wat extra aandacht, maar ’s winters heb je er nauwelijks omkijken naar.

Lees verder voor alle verzorging tips, om zo lang mogelijk van jouw lipstick plant te kunnen genieten.

Aeschynanthus water geven

Houd de potgrond in de lente en zomer altijd vochtig, door regelmatig kleine hoeveelheden water te geven. Besproei de plant daarnaast regelmatig met een plantenspuit. Geef de lippenstiftplant in de winter een stuk minder water. De grond mag een beetje opdrogen voordat je weer water geeft. De Aeschynanthus is dan namelijk in winterrust.

LEES ALLES OVER PLANTEN WATER GEVEN »

Voor de verzorging van jouw Aeschynanthus

Aeschynanthus licht / standplaats

Hang of zet de lipstick plant binnenshuis op een zeer lichte plek, uit direct zonlicht. Heb je een raam op het oosten of westen? Hang de plant dan op ca. 1 á 2 meter afstand. Bij een raam op het zuiden kun je het beste zo’n 3 á 4 meter afstand houden. Heb je een raam op het noorden? Dan kun je de lipstickplant direct voor het raam hangen.

LEES ALLES OVER PLANTEN EN LICHT »

Lipstick plant standplaats

Planten cursus

Aeschynanthus giftig

Aeschynanthus giftig

Is de Aeschynanthus giftig? Bijna alle buiten- en kamerplanten op Plantje.nl zijn bestemd voor een decoratief doeleinde, en niet om te eten – tenzij expliciet staat vermeld dat dit wél kan (denk bijvoorbeeld aan een fruitboom). Giftig of niet, over het algemeen zijn alle planten op onze website niet eetbaar. Zo ook de Aeschynanthus, hoewel deze niet bekend staat als een giftige plant.

LEES ALLES OVER PLANTEN DIE GIFTIG ZIJN VOOR KATTEN »

LEES ALLES OVER NIET-GIFTIGE PLANTEN »

Vaak in combinatie met de Aeschynanthus gekocht

Aeschynanthus verpotten

Deze kamerplant moet pas verpot worden wanneer deze haast de pot uit barst. Dit zal ca. eens in de 2-3 jaar nodig zijn. De beste tijd om de plant te verpotten, is aan het begin van de lente. We raden aan om hydrokorrels of perliet toe te voegen bij het verpotten. Dit zorgt voor drainage, zodat het niet uitmaakt als je een keer wat te veel water geeft.

LEES ALLES OVER HOE JE PLANTEN MOET VERPOTTEN »

LEES ALLES OVER WANNEER JE PLANTEN MOET VERPOTTEN »

Aeschynanthus verzorging

Voor de verzorging van jouw Aeschynanthus

Aeschynanthus verzorging

Aeschynanthus voeding

Zodra je de plant ontvangt heeft deze de komende 2 maanden geen voeding nodig. Dit omdat de lipstick plant voorlopig nog voldoende voeding kan halen uit de verse potgrond van de kweker. Hierna heeft de plant tijdens de bloei heeft regelmatig een beetje plantenvoeding nodig. Tijdens de herfst en winter gaat de lippenstiftplant in winterrust, en is voeding niet meer nodig.

Aeschynanthus ziektes

De Aeschynanthus is een sterke hangplant die bijna nooit last krijgt van ongedierte of ziektes. Toch kan het voorkomen dat de plant besmet raakt, bijvoorbeeld met bladluis. Zo verklein je de kans op ongedierte:

  • Verzorg de plant goed
  • Besproei de bladeren regelmatig
  • Zet de plant niet op de tocht

Heeft jouw lipstick plant last van ongedierte gekregen? Op Plantje.nl vind je allerlei handige, plantvriendelijke bestrijdingsmiddelen om je hierbij te helpen, zoals deze insectenspray.

VEEL VOORKOMENDE PLANTEN PROBLEMEN »

LEES ALLES OVER ONGEDIERTE BESTREDEN »

Schaamrood verzorging

Lipstick plant bloei

Lipstick plant bloei

De lipstick plant komt rond het einde van het voorjaar in bloei. Deze bloemen lijken qua vorm en kleur op lippenstiften, en dat is precies waar de Aeschynanthus haar bijnaam aan te danken heeft! De bloeiperiode duurt ongeveer tot september.

Heeft jouw lippenstiftplant niet gebloeid? Dan kun je de bloei op de volgende manier stimuleren: zet de hangplant tijdens de winter op een onverwarmde plek in huis. Zorg er wel voor dat de plant daglicht ontvangt. Rond het einde van de winter mag je de lipstick plant weer naar een warmere kamer verplaatsen. De koude periode stimuleert de bloei, waardoor je in de lente waarschijnlijk van een prachtig bloeiende lipstick plant kunt genieten!

Lipstick plant stekken

Je kunt de lipstick plant vrij makkelijk stekken. Doe dit tijdens de lente of het begin van de zomer. In deze seizoenen groeit de plant het snelst, wat de kans verhoogt op een geslaagd stekje. Geef de plant 1 of 2 dagen voor het stekken water. Zo pak je het aan:

  1. Kies een paar mooie stengels uit, en knip hier zo’n 10 á 15 cm van af. Je kunt het beste meerdere stengels uitkiezen. Er bestaat namelijk altijd de kans dat een stekje niet aanslaat, waardoor je beter wat reserve-stekjes kunt hebben. Belangrijk: gebruik altijd een schone schaar voor het knippen.
  2. Verwijder de onderste bladeren van de stekjes.
  3. Zet de stekjes in glazen of vaasjes met water. Zorg ervoor dat alleen de stengel onder water zit, en dat de blaadjes boven het water uitkomen.
  4. Zet de stekjes op een lichte plek met indirect zonlicht, en wacht tot deze gaan wortelen. Dit duurt wat langer dan gemiddeld bij de lippenstiftplant.
  5. Zijn de wortels enkele centimeters lang? Dan kun je de lipstick plant in een potje met aarde zetten.

Lipstickplant stekken

0