Aeschynanthus verzorging

aeschynanthus verzorging
Wist de dat de naam Aeschynanthus (uitspraak: ee-sjie-nan-thus) is afgeleid van het Grieks? ‘Aischyne’ betekent namelijk schaamte – een knipoog naar de knalrode bloemen – en ‘Anthos’ betekent bloem.

De naam Aeschynanthus is afgeleid van het Grieks, en vertaalt zich grofweg naar: “met bloemen die zich schamen voor hun hoogrode kleur”. Deze hangplant wordt namelijk gekenmerkt door bijzondere, felrode bloemen. Deze komen aan het eind van de lente of begin van de zomer tot bloei. De hangplant wordt ook wel Schaamrood of Lipstickplant genoemd. Van oorsprong komt de plant uit tropische regenwouden in Azië, waardoor deze de voorkeur geeft aan een hoge luchtvochtigheid. In deze regenwouden kunnen zijn lianen wel 3 meter lang worden groeit de plant als epifyt. Dit betekent dat hij geen grondwortels heeft, maar op andere planten en bomen groeit zonder hier voedsel aan te onttrekken. De plant haalt alle voeding – water en licht – uit zijn omgeving.

De Lipstickplant komt het beste tot zijn recht in een mooie plantenhanger, muurpot of hoge vaas. De blaadjes draperen zo prachtig over de rand, die nauwelijks nog te zien is door het grote volume van de plant.

Qua verzorging is de Aeschynanthus vrij makkelijk. Vooral tijdens de zomer vraagt de hangplant wat extra aandacht, maar ’s winters heb je er nauwelijks omkijken naar. Lees verder voor alle verzorging tips, om zo lang mogelijk van jouw Lipstickplant te kunnen genieten.

Aeschynanthus standplaats

Hang of zet de plant binnenshuis op een zeer lichte plek, uit direct zonlicht.

Aeschynanthus water geven

Houd de potgrond in de lente en zomer altijd vochtig, door regelmatig kleine hoeveelheden water te geven. Besproei de plant daarnaast regelmatig met een plantenspuit. Geef de plant in de winter een stuk minder water. De grond mag een beetje opdrogen voordat je weer water geeft. De Aeschynanthus is dan namelijk in winterrust.

planten cursus verzorging

Aeschynanthus verpotten

Deze plant moet pas verpot worden wanneer deze haast de pot uitbarst. Dit zal ca. eens in de 2-3 jaar nodig zijn. De beste tijd om de plant te verpotten, is aan het begin van de lente. We raden aan om hydrokorrels toe te voegen bij het verpotten. Zo maakt het niet uit als je eens wat teveel water geeft: de hydrokorrels zorgen voor drainage. Meer weten? Lees hier alles over het gebruik van hydrokorrels.

Wil je meer informatie over verpotten? Lees onze blog: Wanneer moet ik mijn kamerplant verpotten?

Aeschynanthus voeding geven

Zodra je de plant ontvangt heeft deze de komende 2 maanden geen voeding nodig. Dit omdat de plant voorlopig nog voldoende voeding kan halen uit de verse potgrond van de kweker. Hierna heeft de plant tijdens de bloei heeft regelmatig een beetje plantenvoeding nodig. Tijdens de herfst en winter gaat de plant in winterrust, en is voeding niet meer nodig.

Is de Aeschynanthus plant giftig?

Bijna alle buiten- en kamerplanten op Plantje.nl zijn bestemd voor een decoratief doeleinde, en niet om te eten – tenzij expliciet staat vermeld dat dit wél kan (denk bijvoorbeeld aan een fruitboom). Giftig of niet, over het algemeen zijn alle planten op onze website niet eetbaar. Zo ook de Aeschynanthus, hoewel deze niet bekend staat als een giftige plant.

Bekijk alle Aeschynanthus planten op Plantje.nl.