Voor 22:00 besteld, morgen in huis

Het grootste deel van ons assortiment (m.u.v. tuinplanten en XL-planten) wordt de volgende dag al geleverd als je voor 22.00 uur bestelt. In de winkelwagen en op de productpagina staat duidelijk aangegeven welke producten morgen geleverd kunnen worden. Wij leveren niet op zondag en maandag. Verzending bij een bestelling boven de €60,- is gratis. Eventuele vertragingen door de bezorgdienst liggen buiten onze macht.

Trustpilot 4.4 (Uitstekend)

Onze klanten bevelen ons aan en dat is te zien aan onze uitstekende score op Trustpilot. Al ruim 4000 klanten schreven een review.

Bewuste keuze

Wij zijn in bezit van het Thuiswinkel duurzaamheidscertificaat. Hier zijn we ontzettend trots op. Wil je hier meer over lezen? Dat kan op onze duurzaamheidspagina!

Areca Palm verzorging

De Areca Palm, ook wel bekend als Goudpalm of Dypsis Lutescens, is een populaire kamerplant met elegante, waaiervormige bladeren. Deze plant vindt zijn oorsprong in de vochtige en warme klimaten van Madagaskar en is een geliefde keuze voor veel plantenliefhebbers vanwege zijn luchtzuiverende eigenschappen en tropische uitstraling. Lees snel verder over de Areca Palm verzorging.

Areca Palm soorten

Er zijn verschillende soorten Areca Palmen, maar de Dypsis Lutescens is de meest bekende en wordt vaak als kamerplant gehouden. De Areca Palm kan, met de juiste verzorging, uitgroeien tot een indrukwekkende plant van wel twee meter hoog in de huiskamer.

De verzorging van de Goudpalm is niet de makkelijkste, vooral als het gaat om water geven en de juiste lichtomstandigheden. Het is belangrijk dat de grond vochtig blijft, maar niet te nat is. Ook heeft de plant veel licht nodig, maar zet de plant niet in de volle zon. Indirect zonlicht is het beste voor de palm.

Areca palm
volle zonStandplaats:
Indirect zonlicht
planten diervriendelijkDiervriendelijk:
Ja
gemakkelijke verzorgingWaterbehoefte:
Gemiddeld

Areca Palm water geven

Voor de Areca Palm verzorging is het belangrijk om de plant regelmatig water te geven, om zijn grond licht vochtig te houden. Het is belangrijk dat de grond niet uitdroogt, maar ook niet te nat wordt. Geef de plant kleine hoeveelheden water en controleer tussendoor de vochtigheid van de potgrond. Dit kun je doen door je vinger een paar centimeter in de grond te steken. Als de grond droog aanvoelt, is het tijd om weer water te geven. In de zomer heeft de Goudpalm meer water nodig dan in de winter. Dit zal neerkomen op twee keer per week in de zomer en één keer per week in de winter. Let op dat er geen water onderin de pot blijft staan, want dit kan wortelrot veroorzaken.

Lees hier meer over planten water geven»

goudpalm water geven

Populaire ARECA’s

Goudpalm bladeren

Luchtvochtigheid Areca Palm

Als tropische kamerplant houdt de Goudpalm van een hoge luchtvochtigheid. Om dit te bereiken kun je een bakje met water naast de plant zetten. Het water verdampt dan en maakt de lucht vochtiger rond de Areca Palm. Als het bakje leeg is, vul je het gewoon weer bij. Dit helpt de plant om zich thuis te voelen, door de luchtvochtigheid van Madagaskar zo goed mogelijk na te bootsen.

Areca Palm standplaats

Plaats de Goudpalm op een lichte plek in huis, maar vermijd direct zonlicht, vooral tijdens de hete middaguren. Dit kan namelijk leiden tot bruine bladpunten of bladverbranding. De plant geniet het meeste van een omgeving waar de temperatuur tussen de 18 en 24 graden Celsius ligt.

In de winter kan de Areca Palm dichter bij het raam staan, maar zorg ervoor dat de plant geleidelijk went aan de veranderende lichtintensiteit. Dit doe je door de palm langzaam dichter naar het raam toe te verplaatsen.

Tijdens de zomermaanden is het mogelijk om de Goudpalm buiten te zetten. Let erop dat de temperatuur niet onder de 12 graden Celsius daalt en bescherm de plant tegen de sterke middagzon. Als je Areca Palm in een pot zonder afwateringsgat staat, plaats hem dan onder een overkapping om waterophoping te voorkomen.

Verzorgingsproducten

Goudpalm groot

Areca Palm giftig?

De Areca Palm is niet giftig voor mensen of dieren. Dat betekent dat deze plant veilig is om in huis te hebben, ook als je huisdieren of kleine kinderen hebt. Toch is het slim om de plant buiten bereik van huisdieren te houden die graag aan planten knabbelen. Een aangevreten plant ziet er natuurlijk wat minder mooi uit.

Tip: heb je een kat? Haal kattengras in huis. Katten willen soms aan de Goudpalm knabbelen, maar met kattengras in de buurt laten ze de palm vaak met rust. Zo blijft je Areca Palm mooi en onbeschadigd.

Lees alles over planten die niet giftig zijn

Areca Palm verpotten

De Goudpalm is een plant die redelijk snel kan groeien en heeft daarom af en toe een grotere pot nodig. Voor de Areca Palm verzorging is het het beste om eens in de twee tot drie jaar de plant te verpotten. Dit kan ook zijn wanneer je merkt dat de wortels niet meer genoeg ruimte hebben. Door te verpotten geef je de wortels nieuwe ruimte om te groeien en voorzie je de plant van verse potgrond met nieuwe voedingsstoffen. Het beste moment om te verpotten is in het voorjaar, omdat de plant dan in zijn groeiperiode zit en snel zal herstellen.

Hoe verpot je de Areca Palm?

 • Kies een nieuwe bloempot die ongeveer 20% groter is dan de huidige pot.
 • Vul de bodem van de nieuwe pot met een laagje hydrokorrels voor goede drainage.
 • Haal de Goudpalm voorzichtig uit de oude pot en controleer de wortels op tekenen van wortelrot.
 • Plaats de palm in de nieuwe pot en vul aan met verse potgrond.
 • Zorg ervoor dat de plant stevig staat en geef daarna water om de wortels te helpen zich te settelen in hun nieuwe omgeving.

Lees meer over het verpotten van planten »

Lees meer over wanneer je het beste kan verpotten »

Goudpalm bladeren

VAAK IN COMBINATIE MET DE Areca Palm GEKOCHT

10%
Groen Interieur Plantenbox
Combideal
Oorspronkelijke prijs was:  108,46.Huidige prijs is:  97,99.
Voordeelbox
VOORDEELBOX
Zelf samenstellen
 24,49
Areca gele bruine bladeren

Areca Palm voeding

Als je de Areca Palm net hebt gekocht, heeft deze de eerste twee maanden geen extra voeding nodig. De plant kan in deze periode genoeg voedingsstoffen uit de nieuwe potgrond halen. Na deze twee maanden is het goed om de Goudpalm extra plantenvoeding te geven, vooral in de lente en zomer wanneer de plant actief groeit.

In de herfst en winter is het beter om geen voeding te geven. De plant groeit dan minder en heeft minder voedingsstoffen nodig. Te veel voeding kan de grond verzuren en de wortels beschadigen. Kijk altijd op de verpakking van de plantenvoeding wat de juiste hoeveelheid is en geef nooit meer dan er wordt aanbevolen.

Areca Palm ziektes

De Areca Palm is over het algemeen een sterke plant die niet snel last heeft van ziektes of ongedierte. Toch kan het soms gebeuren dat de plant te maken krijgt met problemen zoals spint of wolluis. Om dit te voorkomen is het belangrijk om de luchtvochtigheid rondom de plant hoog te houden en de Goudpalm niet op een plek met veel tocht te zetten. Ook is het goed om de plant af en toe te besproeien met water, zodat het stof van de bladeren wordt gewassen en de plant fris blijft.

Als je Dypsis toch last krijgt van ongedierte, dan kun je bij ons verschillende milieuvriendelijke middelen vinden om de plant te behandelen. Een voorbeeld hiervan is een insectenspray die veilig is voor de plant maar effectief tegen ongedierte.

Gratis cursusIn 7 dagen plantenexpert

Areca Palm stekken

Hoe moet je een Areca Palm stekken? Het is belangrijk om te weten dat het stekken van een Goudpalm anders gaat dan bij veel andere kamerplanten. De Dypsis groeit namelijk vanuit de wortelbasis en maakt geen aparte stekjes aan. Het vermeerderen van deze palm gebeurt meestal door de plant te scheiden tijdens het verpotten. Dit is een delicate taak en moet zorgvuldig gebeuren om de plant niet te beschadigen.

Dit heb je nodig

 • Een volwassen Areca Palm die klaar is om verpot te worden
 • Een of meerdere nieuwe plantenpotten met verse potgrond

Zo stek je:

 • Haal de Areca Palm voorzichtig uit de pot en verwijder overtollige aarde rond de wortels.
 • Inspecteer de wortelkluit en zoek naar natuurlijke scheidingen waar de plant zichzelf heeft opgedeeld in meerdere stammen met eigen wortels.
 • Gebruik het scherpe mes om de wortelkluit bij deze natuurlijke scheidingen te verdelen. Zorg ervoor dat elke nieuwe sectie voldoende wortels heeft.
 • Plant elke sectie in een eigen pot met verse potgrond. Zorg ervoor dat de wortels goed bedekt zijn en de plant stevig staat.
 • Plaats de nieuwe planten op een lichte plek met indirect zonlicht en geef deze gelijk water. Houd de grond licht vochtig en zorg voor een hoge luchtvochtigheid om de planten te helpen herstellen en groeien.

Let op: Het vermeerderen van een Goudpalm door middel van scheiding is een taak die het beste in het voorjaar of vroeg in de zomer kan worden uitgevoerd, wanneer de plant in zijn actieve groeiperiode is. Dit geeft de nieuwe planten de beste kans om te herstellen en te groeien.

Areca palm
Areca palm bladeren

Areca Palm bloei

De Areca Palm kan bloeien, maar dit is een zeldzaam verschijnsel bij kamerplanten. De plant moet de juiste omstandigheden hebben, met voldoende licht en een constante warme temperatuur. In de natuurlijke habitat van de Dypsis, zoals in Madagaskar, produceert de plant bloemen. Binnenshuis bereikt de Goudpalm bijna nooit de grootte of de leeftijd die nodig is om te bloeien.

Als je Areca Palm toch bloemen ontwikkelt, zal dit een bijzonder moment zijn, maar verwacht geen bloei als een standaard onderdeel van de verzorging van deze plant. Het is belangrijker om je te richten op de gezondheid en groei van de bladeren, wat de Goudpalm zijn sierlijke uitstraling geeft.

Areca Palm snoeien

De onderste bladeren van de Goudpalm kunnen na verloop van tijd bruin worden of afsterven. Dit is een normaal onderdeel van de groeicyclus van de plant en hoeft geen reden tot zorg te zijn. Je kunt de bruine delen van de bladeren voorzichtig afknippen om de plant er netjes uit te laten zien. Wanneer een heel blad bruin is en afsterft, kun je dit blad ongeveer vijf centimeter boven de stam afsnijden. Zorg ervoor dat je niet te dicht bij de stam knipt, want dit kan de plant kwetsbaar maken voor ziektes. Het stukje stengel dat overblijft, zal uiteindelijk vanzelf verdorren en kan dan voorzichtig van de plant worden verwijderd.

Waarom lijkt mijn Areca Palm dood te gaan? 

Dit kan verschillende oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de Areca Palm te veel water krijgt. Een palm houdt van vocht, maar de wortels mogen niet in het water staan. Het kan ook zijn dat de palm op een te donkere plek staat, een Goudpalm heeft veel licht nodig. 

Hoe verzorg ik mijn palm binnenshuis? 

De Areca Palm verzorging binnenshuis hangt af van de specifieke soort, maar over het algemeen houden palmen van licht, maar niet van direct zonlicht. Ze hebben ook graag een constante temperatuur en hoge luchtvochtigheid. Ook is het belangrijk om de palm regelmatig water te geven, maar niet te veel. 

Wat is de beste standplaats voor mijn Areca Palm? 

De Goudpalm houdt van licht, maar niet van direct zonlicht. Daarom is de beste standplaats een lichte plek waar geen direct zonlicht komt.  

Waarom heeft mijn Areca Palm droge bladeren? 

Als de bladeren van de Areca Palm droog worden, krijgt de palm waarschijnlijk te weinig water. Het kan ook zijn dat de luchtvochtigheid in huis te laag is. Een Dypsis houdt van een hoge luchtvochtigheid.  

Hoe verzorg ik mijn Areca Dypsis? 

Net als andere palmen houdt de Areca Dypsis van een lichte standplaats, maar niet van direct zonlicht. De plant heeft regelmatig water nodig, maar mag nooit met zijn wortels in het water staan.  

Is een Areca Palm giftig? 

Nee, de palm is niet giftig. Het is zelfs een van de weinige palmen die veilig is voor huisdieren. 

 Waarom zijn de bladeren van mijn Areca Palm geel? 

Gele bladeren bij de palm kunnen veroorzaakt worden door te veel direct zonlicht of door een tekort aan water. Het is belangrijk om de waterbehoefte van de palm goed in de gaten te houden en te zorgen voor een lichte, maar niet te zonnige standplaats.” 

Van welke plant wil jij meer weten over de verzorging?

A
B
C
D
E
F
G
H
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
Klantenservice
Plantje.nl
nieuwsbrief
Nieuwe plantenweetjes, aanbiedingen en inspiratie!
volg ons

Plantje.nl
Logo
Winkelwagen
Besteed nog € 60,00 voor gratis verzending