Areca palm verzorging
Direct naar:
De verzorging van de Areca palm, ook wel bekend als goudpalm of Dypsis lutescens, vraagt enige aandacht. Hoewel het een vrij sterke kamerplant is, heeft hij regelmatig water en een hoge luchtvochtigheid nodig. Dit betekent niet dat Areca palm verzorging moeilijk is, zeker niet met alle tips die je op deze pagina terugvindt! Bovendien geeft de goudpalm er veel voor terug. De Areca is namelijk niet alleen mooi om te zien, maar ook een sterk luchtzuiverende kamerplant.
Van oorsprong komt de Areca palm uit het tropische oerwoud van Madagaskar. De kamerplant staat bekend om zijn lange, sierlijke bladeren. Deze zijn lichtgroen gekleurd en groeien als een soort veren uit de grond. Verzorg je de goudpalm goed, dan kan hij heel groot worden. Het is een prachtige, sfeervolle toevoeging aan elk(e) woonkamer of kantoor.
De Areca palm is een kamerplant met vele namen. Naast goudpalm en Dypsis lutescens, wordt de plant ook wel Areca lutescens, arekapalm, rietpalm, vlinderpalm, goudvruchtpalm of Chrysalidocarpus lutescens genoemd.
Hoe groot wordt een goudpalm?
In zijn natuurlijke omgeving kan de Areca palm wel 6 tot 12 meter groot worden, met bladeren van 2-3 meter. Een indrukwekkende verschijning! Als kamerplant blijft de goudpalm gelukkig wat minder groot. Hier wordt de plant eerder zo’n 2 meter.
Lees verder voor alle goudpalm verzorging tips!
Areca water geven
Geef de Areca palm regelmatig water. De potgrond moet altijd licht vochtig – maar zeker niet nat – zijn. Dit houd je in stand door de goudpalm regelmatig een kleine hoeveelheid water te geven.
Gemiddeld komt dit neer op:
- Zomer: ca. 2 keer per week water geven
- Winter: ca. 1 keer per week water geven
In het begin raden we je aan om de potgrond van de Areca regelmatig te controleren. Dit doe je door je vinger diep in de potgrond te steken. Stel het is winter, en je controleert de potgrond na een week: Is deze nog erg nat? Dan kun je de goudpalm beter wat minder water geven in het vervolg.
Is de potgrond juist droog? Geef vanaf nu wat meer water. Door de plant in het begin goed te controleren, krijg je een idee van hoeveel water de Dypsis lutescens nodig heeft.
Tip: gebruik een watermeter. Hiermee kun je precies zien hoe vochtig de aarde is. Na het water geven kleurt de meter blauw. Zodra de Areca palm water nodig heeft, kleurt deze wit. Handig!
De goudpalm water geven: houd hier rekening mee
- De Areca heeft (net zoals andere kamerplanten) meer water nodig in de zomer dan in de winter
- De grond mag nooit compleet uitdrogen: de kans bestaat dat jouw goudpalm hier niet van herstelt
Luchtvochtigheid
Als tropische kamerplant houdt de goudpalm van een hoge luchtvochtigheid. Dit kun je in stand houden door bijvoorbeeld een luchtbevochtiger in de buurt te plaatsen. Je kunt hierbij kiezen voor een elektrische luchtbevochtiger, maar je kunt ook gewoon bakjes met water gebruiken. Plaats deze in de buurt van de Areca palm (en eventuele andere tropische planten), zodat deze het verdampte water op kan nemen.
Verder raden we aan om de Dypsis lutescens niet in de buurt van de verwarming te zetten; de luchtvochtigheid is hier namelijk vrij laag.
Hoewel besproeien niet de beste manier is om de luchtvochtigheid te verhogen (dit werkt namelijk heel kort), raden we wel aan om dit te doen. Zo verwijder je namelijk stof van de bladeren, wat er mooier uitziet en ervoor zorgt dat de plant meer licht kan ontvangen. Bovendien werkt regelmatig sproeien met een plantenspuit goed als preventieve maatregel tegen ongedierte.
Areca droge bladeren
Wanneer de luchtvochtigheid te laag is, kan de goudpalm droge bladeren krijgen. Knip verdroogde bladeren weg en verhoog de luchtvochtigheid rondom de Dypsis lutescens. Zo kan de kamerplant al zijn energie in de frisse bladeren steken.
Areca licht / standplaats
De Dypsis lutescens staat het liefst op een lichte, maar niet te zonnige plek. De ochtend- en avondzon zijn geen probleem, maar de felle middagzon kan voor bruine bladeren zorgen.
De ideale standplaats voor de Areca palm:
- Direct voor een raam op het noorden
- 2-3 meter van een raam op het westen of oosten
- 3-4 meter van een raam op het zuiden
Vaak in combinatie met de Areca palm gekocht
Goudpalm gele of bruine bladeren
Onderste bladeren:
Wanneer de Areca te veel zonlicht ontvangt, kan hij gele of bruine bladeren krijgen. Dit gaat dan vooral om de onderste bladeren. Snoei deze weg, zodat de plant alle energie in de gezonde bladeren kan steken. Zet de goudpalm dichter bij het raam.
Hoofdbladeren:
Worden juist de hoofdbladeren van de goudpalm bruin, of krijgt hij bruine punten? Dan staat jouw Areca waarschijnlijk op een te koude plek of op de tocht. Verplaats de plant naar een warmere en/of minder tochtige plek. Zorg ervoor dat de temperatuur niet onder de 12ºC graden daalt.
Oudere bladeren:
Krijgt jouw Areca af en toe een enkel bruin blad, specifiek bij de oudere bladeren? Dit is gelukkig niks om je zorgen over te maken. Het is normaal dat oudere bladeren afsterven, voor de palm en voor andere kamerplanten. Zo maakt de plant weer ruimte voor nieuwe bladeren.
Goudpalm buiten
Kan een Areca palm buiten staan? In de zomer kun je de goudpalm buiten zetten. Houd hierbij wel rekening met de juiste verzorging. Zorg ervoor dat de temperatuur niet onder de 12ºC graden daalt en bescherm de plant tegen de felle middagzon. Geef de plant regelmatig water om te zorgen dat de aarde niet uitdroogt.
Denk ook na over regen: als jouw pot geen gaten onderin heeft, kun je de goudpalm beter onder een afdakje plaatsen. Zo kan de plant niet verdrinken na een regenbui. Heeft de pot wel gaten onderin? Dan kun je de Areca palm buiten zetten, ook als je geen afdakje hebt. Overtollig water zal dan via deze gaten weglopen.
Areca palm giftig
Is de goudpalm giftig? De Areca palm is niet giftig voor mensen of dieren. Toch raden we wel aan om de plant buiten bereik van knabbelgrage huisdieren te zetten. De plant is immers niet bedoeld om van te eten, en het is niet goed voor de plant zelf.
Tip voor als je een kat hebt: haal kattengras in huis. Katten zijn erg geneigd om aan de goudpalm te knabbelen, maar kattengras heeft (bijna) altijd de voorkeur. Met kattengras is er een grotere kans dat jouw kat de kamerplanten met rust laat.
Areca palm verpotten
De Dypsis lutescens groeit vrij snel, en kun je daarom het beste direct na ontvangst verpotten. Zo krijgen de wortels alle ruimte om te groeien. Kies voor een bloempot die minimaal 20% groter is dan de plastic kweekpot.
Verpot de Areca palm hierna elk jaar in een plantenpot die minimaal 20% groter is, tot de plant een ideale hoogte heeft bereikt. Hierna kun je de plant het beste verpotten in dezelfde pot, door alleen de aarde te verversen. Zo krijgen de wortels (en dus de plant) geen extra ruimte om te groeien, maar profiteert de plant wél van de voedingsstoffen uit verse aarde.
Areca palm voeding
Geef de goudpalm extra plantenvoeding tijdens de lente en zomer. Ca. eens per 2 weken is voldoende. Neem voor de exacte hoeveelheid een kijkje op de verpakking van de plantenvoeding. Tijdens de herfst en winter heeft de Areca geen voeding nodig. Sterker nog, je kunt dan beter geen voeding geven. Doordat de plant dit niet opneemt tijdens de koudere maanden, blijft de plantenvoeding in de aarde zitten. Dit heeft tot gevolg dat de aarde zuur wordt, wat de wortels kan beschadigen.
Heb je jouw Dypsis lutescens net ontvangen of verpot?
Geef dan de komende 2 maanden geen plantenvoeding. De kamerplant kan dan nog voldoende voedingsstoffen uit de verse aarde halen.
Areca palm ziektes
De goudpalm krijgt niet bijzonder snel last van ziektes of ongedierte. Wel is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de luchtvochtigheid op peil blijft. Wanneer de lucht te droog is, wordt de Areca palm vatbaarder voor spint. Als de aarde juist te nat is, is de Dypsis vatbaarder voor wolluis.
Heeft jouw Areca last van ongedierte? Op Plantje.nl vind je allerlei handige, plantvriendelijke bestrijdingsmiddelen om je hierbij te helpen, zoals bijvoorbeeld deze insectenspray.
VEEL VOORKOMENDE PLANTEN PROBLEMEN »
LEES ALLES OVER ONGEDIERTE BESTREDEN »
Areca palm bloemen
Hoewel de Areca palm wel kan bloeien, komt dit helaas niet voor bij kamerplanten. De goudpalm kan pas bloeien zodra de plant een bepaalde hoogte en leeftijd heeft bereikt, wat binnenshuis niet haalbaar is. In de natuur produceert de Dypsis lutescens groengele bloemen, die als een soort grote pluimen uit de plant groeien.
Areca palm snoeien
De oudere bladeren van de Areca palm moeten soms gesnoeid worden. Waar verse bladeren uit de kern van de plant groeien, sterven de oudere bladeren na verloop van tijd af. Dit is heel natuurlijk en niks om je zorgen over te maken. Je snoeit deze bladeren af om twee redenen:
- Een goudpalm zonder verkleurde bladeren ziet er simpelweg mooier uit
- Als je de afstervende bladeren laat zitten, blijft de goudpalm hier energie in steken tot deze compleet zijn afgestorven. Dit is verspilde energie, want een afstervend blad wordt nooit meer groen. Snoei je deze bladeren, dan kan de Areca al zijn energie in de groene bladeren steken. De plant groeit dan sneller en blijft gezonder!
Zo pak je het snoeien van de goudpalm aan:
Gebruik een schone, scherpe snoeischaar om het blad tot enkele centimeters van de stam af te knippen. Het resterende stuk van het blad zal vanzelf inkrimpen en afsterven. Daarna kun je deze voorzichtig van de plant aftrekken.
Van welke plant wil jij meer weten over de verzorging?
I
J
N
Q