Calathea verzorging

Wist je dat… de Calathea ook wel bekend staat als ‘the living plant’. Deze kamerplant sluit ’s avonds namelijk zijn bladeren, om ze ’s ochtends weer te openen. Dit gaat zó snel, dat je de blaadjes zelfs kunt horen ritselen!

De Calathea (ka-la-thee-ja) is een bijzonder gekleurde plant die deel uitmaakt van de Marantaceae familie. Deze familie komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika bestaat verder uit de Calathea, Ctenanthe en Stromanthe. Er bestaan aardig wat verschillende soorten Calathea’s, ieder met andere bladvormen en -patronen. Zo heeft de Calathea Zebrina een licht- en donkergroene zebraprint, is de Calathea Roseopicta Dottie geheel paars en heeft de Calathea Lancifolia langwerpig blad met stippen.
Hoewel het bladpatroon behoorlijk uiteen loopt, vragen alle Calathea’s dezelfde verzorging. Hun natuurlijke habitat is vrij donker, en de luchtvochtigheid is er hoog. Daarom is het belangrijk om Calathea’s nooit in direct zonlicht of in de buurt van een radiator te plaatsen. Lees verder voor alle verzorging tips.

Calathea standplaats

Zet de Calathea van de lente tot en met de herfst in de halfschaduw. In de winter mag je de plant verplaatsen naar een lichte plek, uit direct zonlicht. Zorg er verder voor dat je de Calathea niet in de buurt van een radiator plaatst, aangezien de luchtvochtigheid hier vrij laag is.

Calathea water geven

Geef de plant regelmatig kleine beetjes lauw water om te potgrond constant vochtig te houden, zonder dat er een laagje water onderin de pot blijft staan. Je kunt hier het beste regenwater voor gebruiken, of water dat al gekookt is. Zo ontstaan er geen kalkvlekken op het blad. In de winter heeft de plant wat minder water nodig. Houd de luchtvochtigheid op peil door de bladeren regelmatig te sproeien met een plantenspuit. Zo verminder je de kans op bladval, dwerggroei en slaphangende stengels.
Laat de Calathea haar blad hangen, of krult dit om? Dan heeft de plant te weinig water gehad, en kun je de plant beter wat meer en/of vaker water geven.

planten cursus verzorging

Calathea verpotten

Verpot de plant eens in de twee jaar, tijdens het voorjaar. Kies hierbij voor een pot die minimaal 20% groter is dan de huidige pot. We raden aan om hydrokorrels toe te voegen bij het verpotten. Zo maakt het niet uit als je eens wat teveel water geeft: de hydrokorrels zorgen voor drainage. Meer weten? Lees hier alles over het gebruik van hydrokorrels.

Zoek je meer informatie over verpotten? Lees onze blog: Wanneer moet ik mijn kamerplant verpotten?

Veel gekochte Calathea’s

Calathea voeding geven

Zodra je de plant ontvangt heeft deze de komende 2 maanden geen voeding nodig. Dit omdat de plant voorlopig nog voldoende voeding kan halen uit de verse potgrond van de kweker. Hierna heeft de plant tijdens de lente en zomer voeding nodig, om de bladgroei te stimuleren. Neem voor de specifieke hoeveelheid een kijkje op de verpakking, en gebruik nooit meer dan aanbevolen. Geef de plant tijdens de herfst en winter geen voeding.

Is mijn Calathea plant giftig?

Bijna alle buiten- en kamerplanten op Plantje.nl zijn bestemd voor een decoratief doeleinde, en niet om te eten – tenzij expliciet staat vermeld dat dit wél kan (denk bijvoorbeeld aan een fruitboom). De Calathea staat over het algemeen niet bekend als een giftige plant.

Bekijk hier alle Calathea planten uit ons assortiment.