Voor 22:00 besteld, morgen in huis

Het grootste deel van ons assortiment (m.u.v. tuinplanten en XL-planten) wordt de volgende dag al geleverd als je voor 22.00 uur bestelt. In de winkelwagen en op de productpagina staat duidelijk aangegeven welke producten morgen geleverd kunnen worden. Wij leveren niet op zondag en maandag. Verzending bij een bestelling boven de €60,- is gratis. Eventuele vertragingen door de bezorgdienst liggen buiten onze macht.

Trustpilot 4.4 (Uitstekend)

Onze klanten bevelen ons aan en dat is te zien aan onze uitstekende score op Trustpilot. Al ruim 4000 klanten schreven een review.

Bewuste keuze

Wij zijn in bezit van het Thuiswinkel duurzaamheidscertificaat. Hier zijn we ontzettend trots op. Wil je hier meer over lezen? Dat kan op onze duurzaamheidspagina!

Calathea verzorging

De Calathea, ook wel bekend als de ‘living plant’, is een kleurrijke kamerplant die bekend staat om zijn unieke bladpatronen en -vormen. Deze plant komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en is een lid van de Marantaceae familie. De verzorging van deze plant vraagt een beetje aandacht, omdat de plant van nature gewend is aan een donkere en vochtige omgeving. Ontdek hier alles over de Calathea verzorging en hoe je deze bijzondere plant het beste kunt onderhouden.

Calathea soorten

Er bestaan ongeveer 25 verschillende soorten Calathea’s, elk met hun eigen speciale bladvormen en patronen. Zo heeft de ene soort een prachtig gestreept patroon, terwijl een andere soort weer opvalt door zijn paarse kleur of gestippelde bladeren. Een bijzondere soort binnen de Calathea-familie is de Calathea Orbifolia. Deze valt op door zijn grote, ronde bladeren met een opvallend lichtgroen patroon. Hoewel de verschillende soorten van deze kamerplant in uiterlijk kunnen verschillen, hebben ze allemaal dezelfde verzorging nodig. Zo blijft de plant mooi en gezond in jouw woonkamer.

Calathea Medaillon in pot
volle zonStandplaats:
Halfschaduw
planten diervriendelijkDiervriendelijk:
Ja
gemakkelijke verzorgingWaterbehoefte:
Gemiddeld

Calathea water geven

Deze kamerplant houdt van een licht vochtige potgrond. Het is belangrijk om de Calathea regelmatig kleine beetjes water te geven. Zo blijft de grond goed vochtig, maar voorkom je dat er een laagje water onder in de pot blijft staan. In de zomer heeft de plant ongeveer één keer per week water nodig. In de winter geef je nog steeds één keer per week water, maar dan een kleinere hoeveelheid. Gebruik bij voorkeur regenwater of gekookt water om kalkvlekken op de bladeren te voorkomen. Controleer altijd de vochtigheid van de potgrond voordat je water geeft. Dit kan eenvoudig door je vinger in de grond te steken. Is de grond nog vochtig? Dan kan je het water geven nog even uitstellen.

Lees alles over planten water geven

Calathea water geven

ONZE Calathea’s

Calathea Orbifolia blad

Luchtvochtigheid Calathea

Deze kamerplant gedijt het beste bij een hoge luchtvochtigheid, net zoals in zijn natuurlijke, tropische habitat. Om de luchtvochtigheid rondom de plant te verhogen, kun je een schaaltje met water naast de plant zetten. Het water in het schaaltje zal langzaam verdampen, waardoor de luchtvochtigheid in de directe omgeving van de plant toeneemt. Zorg ervoor dat je het schaaltje regelmatig bijvult als het water op is. Dit helpt de plant om zijn bladeren fris en gezond te houden.

Calathea standplaats

Plaats deze kamerplant op een plek met halfschaduw. Van de lente tot en met de herfst is het belangrijk dat de plant niet in direct zonlicht staat. De bladeren van de Calathea kunnen namelijk beschadigen door te veel direct zonlicht. In de winter kan de plant iets dichter bij het raam staan, zolang het maar uit de volle zon is. Zorg ervoor dat de temperatuur in de kamer tussen de 18 en 24 graden Celsius blijft.

Het is ook belangrijk om deze huisplant niet in de buurt van een radiator te zetten. De lucht daar is vaak te droog voor de plant en dat kan de bladeren doen uitdrogen. Door de plant op de juiste standplaats te zetten, zorg je ervoor dat hij mooi blijft en goed groeit.

Verzorgingsproducten

Calathea Zebrina i pot met persoon

Calathea giftig?

Deze kamerplant is niet giftig voor mensen en dieren. Dat is goed nieuws als je huisdieren of kleine kinderen hebt rondlopen. Toch is het slim om de plant buiten bereik van nieuwsgierige huisdieren te houden. Ze kunnen namelijk de neiging hebben om aan de bladeren te knabbelen. Dit is niet alleen zonde voor de mooie bladeren van de plant, maar het is ook niet goed voor de Calathea verzorging.

Calathea verpotten

Voor goede Calathea verzorging heeft de plant ongeveer eens in de twee jaar een grotere pot nodig. Dit geeft de wortels de ruimte die ze nodig hebben om te groeien. Ook is het goed voor de plant, omdat een grotere pot meer water kan vasthouden. Zo hoef je minder vaak water te geven. Bovendien krijgt de plant nieuwe voedingsstoffen uit de verse potgrond. Het beste moment om deze kamerplant te verpotten is in het voorjaar. Dan kan de plant snel herstellen, zelfs als de wortels een beetje beschadigd raken.

Hoe verpot je de Calathea?

  • Kies een nieuwe bloempot die minstens 20% groter is dan de huidige pot.
  • Leg een laagje hydrokorrels of perliet op de bodem van de nieuwe pot voor goede drainage.
  • Vul de pot met een beetje potgrond.
  • Haal de plant voorzichtig uit de oude pot.
  • Kijk goed naar de wortels om te zien of ze gezond zijn.
  • Zet de plant in de nieuwe pot.
  • Voeg meer potgrond toe rond de wortels zodat de plant stevig staat.
  • Geef de plant water zodat de wortels zich goed kunnen settelen in de nieuwe potgrond.

Lees alles over planten verpotten

Lees alles over wanneer je planten het beste kan verpotten

Calathea Duo

VAAK IN COMBINATIE MET DE Calathea GEKOCHT

Schaduw Plantenbox

Calathea voeding

Wanneer je deze kamerplant in huis haalt, heeft deze de eerste twee maanden geen extra voeding nodig. De plant kan in deze periode nog genoeg voedingsstoffen halen uit de potgrond die de kweker heeft gebruikt. Na deze periode is het wel belangrijk om de plant extra voeding te geven, vooral in de lente en zomer wanneer de groei het meest actief is.

In de herfst en winter heeft deze kamerplant een rustperiode en is het niet nodig om voeding te geven. Dit kan de plant zelfs schaden, omdat deze dan te veel voedingsstoffen krijgt. Kijk voor de juiste hoeveelheid voeding altijd op de verpakking van de plantenvoeding en houd je aan de aanbevolen dosering. Meer is niet altijd beter, want een teveel aan voeding kan de wortels van de plant beschadigen.

Calathea ziektes

Deze kamerplant is niet erg gevoelig voor ziektes, maar kan soms last hebben van ongedierte zoals spint. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om de luchtvochtigheid rondom de plant hoog te houden. Dit kun je doen door de plant regelmatig te besproeien en een schaaltje water naast de plant te plaatsen. Zet de plant ook niet op een plek waar het tocht, want dat kan ongedierte aantrekken. Als je de tips voor Calathea verzorging op deze pagina volgt, is de kans op ziektes en ongedierte klein.

Mocht je onverhoopt toch merken dat jouw plant last heeft van ongedierte, dan kun je op onze site verschillende middelen vinden om dit probleem aan te pakken, zoals deze insectenspray.

Gratis cursusIn 7 dagen plantenexpert

Calathea stekken

Hoe moet je een Calathea stekken? Het proces is iets anders dan bij veel andere kamerplanten. Deze plant maakt kleine nieuwe plantjes aan, die je kunt gebruiken om te stekken. Deze nieuwe plantjes, ook wel baby’s genoemd, hebben al eigen wortels. Het stekken kun je het beste doen in de lente of zomer, omdat de plantjes dan de meeste kans hebben om goed te groeien.

Dit heb je nodig:

  • Een Calathea met een babyplantje dat al eigen wortels heeft
  • Een schoon en scherp mesje
  • Een nieuwe plantenpot met verse potgrond
  • Optioneel: stekpoeder

Zo stek je:

  • Haal de gehele plant voorzichtig uit de pot en verwijder de aarde rondom de babyplantjes. Wees voorzichtig om de wortels niet te beschadigen.
  • Gebruik het scherpe mesje om de babyplantjes los te snijden van de moederplant. Probeer zo dicht mogelijk bij de moederplant te snijden zonder de wortels van de baby te beschadigen.
  • Als je stekpoeder hebt, kun je dit aanbrengen op de wortels van het babyplantje en op de snijwond van de moederplant. Dit kan helpen bij de wortelvorming en het herstel van de moederplant.
  • Pak een plantenpot met verse potgrond. Maak een kuiltje in de potgrond en plaats het babyplantje er voorzichtig in. Vul de pot verder aan met aarde.
  • Zet het stekje op een warme plek met veel indirect licht. Zorg dat de potgrond licht vochtig blijft en houd de luchtvochtigheid hoog.
  • Plant de moederplant terug in haar pot met verse aarde. Als de moederplant groot genoeg is, kun je overwegen om haar in een grotere pot te plaatsen.

Door deze stappen te volgen, kun je succesvol een Calathea stekken en genieten van nieuwe plantjes in je huis.

Calathea Shadow blad
Calathea Crocata bloei

Calathea bloei

Alle soorten van deze kamerplant kunnen bloemen krijgen, maar het is niet heel gewoon dat ze bloeien binnenshuis. De bloemen zijn vaak niet zo opvallend als de prachtige bladeren van de plant. De bloei kan een teken zijn dat de plant het heel goed doet, maar verwacht dit niet snel. De Calathea staat vooral bekend om zijn mooie bladeren en niet zozeer om de bloemen.

Als je plant toch bloemen krijgt, is dat een leuk extraatje. Geniet ervan zolang ze er zijn, maar wanneer ze er niet zijn heb je in ieder geval de prachtige bladeren van de plant nog. Bloemen of niet, met goede Calathea verzorging, blijft de plant een prachtige toevoeging aan je interieur.

Calathea snoeien

Deze kamerplant zal in de woonkamer niet heel groot worden, waardoor snoeien vaak niet nodig is. Toch kan het gebeuren dat sommige bladeren van de Calathea na een tijdje iets minder mooi zijn. Denk aan bladeren die geel worden of bruine randen krijgen. Deze kun je het beste wegknippen. Dit doe je door het blad dichtbij de basis, maar niet te dicht op de stam, af te knippen. Laat ongeveer vijf centimeter van de stengel zitten. Zo voorkom je dat de plant vatbaar wordt voor ziektes. Het stukje stengel dat overblijft, zal vanzelf indrogen en kan later eenvoudig verwijderd worden. Door de lelijke bladeren weg te halen, ziet de plant er niet alleen beter uit, maar kan hij ook beter nieuwe bladeren aanmaken.

Waarom sluit mijn Calathea haar bladeren niet ‘s nachts?
Het kan zijn dat jouw plant niet genoeg licht krijgt gedurende de dag. Deze planten staan bekend om het ‘s nachts sluiten van hun bladeren, als reactie op het donker. Zorg ervoor dat de plant genoeg indirect zonlicht ontvangt om haar natuurlijke ritme te ondersteunen.

Hoe behandel ik bruine bladeren bij mijn Calathea?
Bruine bladeren kunnen verschillende oorzaken hebben, zoals te weinig luchtvochtigheid of te veel direct zonlicht. Probeer de luchtvochtigheid rondom de plant te verhogen door een luchtbevochtiger te gebruiken of de plant regelmatig te besproeien. Verplaats de plant ook naar een plek waar ze fel, indirect licht ontvangt, maar geen direct zonlicht.

Wat betekent het als mijn Calathea niet beweegt?
Als jouw Calathea niet haar kenmerkende bewegingen vertoont, kan dit een teken zijn van stress door bijvoorbeeld een gebrek aan water of onvoldoende licht. Zorg ervoor dat de potgrond licht vochtig is, maar niet waterlog. Ook is het belangrijk dat de plant voldoende, maar niet te fel licht krijgt.

Hoe kan ik mijn Calathea redden?
Een Calathea redden begint met het diagnosticeren van het probleem. Vaak zijn een onjuiste watergift, lage luchtvochtigheid en onjuiste lichtcondities de boosdoeners. Pas het water geven aan op basis van de vochtigheid van de potgrond, verhoog de luchtvochtigheid rondom de plant en zorg voor voldoende indirect licht zonder direct zonlicht.

Wat zijn de verschillende soorten Calathea?
Er zijn vele soorten, elk met unieke patronen en kleuren op hun bladeren. Enkele populaire soorten zijn de Makoyana, Ornata, Lancifolia en de Zebrina. Deze diversiteit maakt ze een gewilde keuze voor plantenliefhebbers.

Waarom verschrompelen de bladeren van mijn Calathea?
Verschrompelde bladeren kunnen wijzen op te weinig water of een te lage luchtvochtigheid. Controleer de potgrond om te zien of deze uitgedroogd is en overweeg de frequentie van het water geven te verhogen. Tevens kan het verhogen van de luchtvochtigheid rondom de plant helpen.

Hoe herken ik ziektes bij mijn Calathea?
Ziektes bij de plant manifesteren zich vaak als ongewone vlekken op de bladeren, verwelking of verval bij de wortels. Overmatig water geven kan leiden tot wortelrot, dus zorg voor een goede drainage. Als je vermoedt dat je plant ziek is, isoleer haar dan van andere planten en verwijder aangetaste delen.

Wat is de ideale standplaats voor mijn Calathea?
De ideale standplaats voor een Calathea is een plek met veel indirect zonlicht. Ze kunnen niet goed tegen direct zonlicht, dit kan leiden tot verkleurde bladeren. Een plek met ochtendzon of gefilterd licht door een gordijn is ideaal. Zorg ook voor een hoge luchtvochtigheid.

Klantenservice
Plantje.nl
nieuwsbrief
Nieuwe plantenweetjes, aanbiedingen en inspiratie!
volg ons

Plantje.nl
Logo
Winkelwagen
Besteed nog € 60,00 voor gratis verzending