Dieffenbachia verzorging

dieffenbachia verzorging
Wist je dat… je in Brazilië de Dieffenbachia vaak bij voordeuren aan zal treffen. Volgens de Braziliaanse volkscultuur biedt de plant namelijk bescherming tegen negatieve energie.

Met zijn witgroen gevlekte bladeren is de Dieffenbachia (die-fen-ba-gia) een bijzondere verschijning. Maar deze plant is niet alleen populair vanwege zijn mooie uiterlijk; het is namelijk ook een sterk luchtzuiverende plant. Van oorsprong komt de plant uit de Amazone. Nadat de plant in Europa werd geïntroduceerd, werd deze naar Joseph Dieffenbach vernoemd. Meneer Dieffenbach was de hortulanus van het Weense paleis Schönbrunn tijdens het begin van de 19e eeuw.

Met de juiste verzorging kun je lang genieten van deze decoratieve kamerplant. Lees verder voor alle verzorging tips.

Dieffenbachia standplaats

Zet de plant tijdens de zomer op een plek in de halfschaduw. Tijdens de winter kun je de plant naar een lichte plek, uit direct zonlicht, verplaatsen. Zorg er verder voor dat de plant op een tochtvrije plek staat, waar het nooit kouder is dan 16 °C.
Merk je dat het blad zijn kleur verliest? Dan staat de plant waarschijnlijk op een te lichte plek, en kun je hem beter verplaatsen.

Dieffenbachia water geven

Van de lente tot en met de herfst dient de potgrond altijd licht vochtig te zijn. Je houdt de aarde licht vochtig door de plant regelmatig kleine hoeveelheden water te geven. Wanneer de potgrond uitdroogt kunnen de bladranden bruin kleuren. In de winter mag de potgrond opdrogen voor je weer water geeft. Verder geeft de Dieffenbachia de voorkeur aan een hoge luchtvochtigheid. Daarom is het aan te raden om de bladeren regelmatig te besproeien met een plantenspuit. Dit houdt de luchtvochtigheid op peil én geeft ongedierte minder kans om de plant te besmetten.

planten cursus verzorging

Dieffenbachia verpotten

Verpot de Dieffenbachia eens in de 2 jaar, tijdens de lente. Kies hierbij voor een pot die minimaal 20% groter is dan de huidige pot. Trek bij het verpotten voor de zekerheid wel handschoenen aan. Het melkachtige sap dat in de stengels en bladeren zit is namelijk giftig, en kan bijvoorbeeld vrijkomen als je oud blad verwijdert. We raden aan om hydrokorrels toe te voegen bij het verpotten. Zo maakt het niet uit als je eens wat teveel water geeft: de hydrokorrels zorgen voor drainage. Meer weten? Lees hier alles over het gebruik van hydrokorrels.

Zoek je meer informatie over verpotten? Lees onze blog: Wanneer moet ik mijn kamerplant verpotten?

Dieffenbachia voeding geven

Geef de Dieffenbachia tijdens de lente en zomer plantenvoeding. Neem voor de specifieke hoeveelheid een kijkje op de verpakking, en gebruik nooit meer dan aanbevolen. Dit kan namelijk leiden tot schade aan de wortels. Tijdens de herfst en winter heeft de plant geen voeding nodig.

Is mijn Dieffenbachia plant giftig?

Bij aanraking en inname van het sap is de Dieffenbachia voor zowel mens als dier giftig en kan het irritatie geven. Dit melkachtige sap zit in de bladeren en stengels, en kan bijvoorbeeld vrijkomen als je oud blad verwijdert. Neem bij aanraking of inname van het sap contact op met een arts.

Bekijk hier alle Dieffenbachia planten uit ons assortiment.