Dracaena verzorging
Direct naar:
Dracaena verzorging is makkelijk. Deze kamerplant op stam, ook wel bekend als Drakenbloedboom of Drakenboom, verbruikt weinig water en kan goed tegen wat schaduw. Dit maakt de Dracaena niet alleen een populaire kamerplant in woonkamers, maar ook een ideale kantoorplant. Op kantoor is er toch vaak wat minder tijd voor verzorging, waar de Dracaena geen moeite mee heeft. Bovendien kwam de Dracaena in de NASA Clean Air studie naar voren als een krachtig luchtzuiverende kamerplant. Een ideale aanwinst in elke woonkamer, slaapkamer of kantoorruimte!
De Dracaena komt van oorsprong uit Afrika, waar het klimaat aardig droog en onvoorspelbaar kan zijn. Planten die hier groeien kunnen daarom wel tegen een stootje. De naam Dracaena is afgeleid van het Griekse ‘drákaina,’ wat vrouwtjesdraak betekent. In het Nederlands noemen we de plant ook wel Drakenbloedboom. Deze naam is gebaseerd op de helderrode kleur van het hars. Deze verschijnt wanneer er een snee in de stam of bladeren van de Dracaena wordt gemaakt. Lees verder voor alle Dracaena verzorging tips.
Dracaena water geven
Hoeveel water geef je een Dracaena? Vrij weinig, wat een makkelijke plant maakt om te verzorgen. Je hoeft deze kamerplant pas water te geven zodra de potgrond droog aanvoelt. In de zomer komt dit neer op eens in de 2 á 3 weken. In de winter is dit minder vaak nodig: ca. eens in de 4 á 5 weken. Geef ruim water, maar zorg ervoor dat er nooit een laag water onder in de pot komt te staan. Dit kun je ook voorkomen met behulp van een plantenpot met drainage of hydrokorrels.
Dit kan variëren op basis van de hoeveelheid licht die de plant ontvangt. Wanneer jouw Drakenbloedboom op een vrij donkere plek staat, heeft deze mogelijk nóg minder water nodig. Controleer daarom altijd de grond voor je water geeft, door je vinger in de potgrond te steken. De Dracaena ontvangt liever te weinig dan te veel water. Bij te veel water zal er namelijk wortelrot ontstaan, wat soms zelfs fataal kan zijn voor de kamerplant. Voelt de aarde dus nog enigszins vochtig of twijfel je? Dan kun je het water geven beter uitstellen.
Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat er nooit een laag water onder in de pot komt te staan. Net zoals de meeste planten, houdt ook de Dracaena niet van natte voeten. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de wortels gaan rotten. Je kunt dit bijvoorbeeld voorkomen met behulp van hydrokorrels onderin de pot.
Luchtvochtigheid
De Dracaena heeft geen hoge luchtvochtigheid nodig. Deze kamerplant kan goed tegen droge lucht. Wel is het goed om de plant af en toe te besproeien, ongeveer eens per maand. Dit is namelijk goed voor de sierwaarde én gezondheid van de Drakenbloedboom. Door te sproeien verwijder je namelijk stof en eventueel beginnend ongedierte van de bladeren. Bovendien kunnen planten fotosynthese beter uitvoeren wanneer er geen stoflaag op de bladeren ligt.
Dracaena bruine of gekrulde bladeren
Heeft jouw Dracaena bruine vlekken op de bladeren? Dit kan wijzen op te veel water. Bij te weinig water kunnen de bladeren opkrullen.
Waarom hangt mijn Dracaena?
Als jouw Dracaena hangt, heeft deze waarschijnlijk te veel water gekregen. De grond mag vochtig zijn, maar absoluut niet nat. Is de potgrond vrij vochtig? Dan kun je de plant op een wat lichtere plek zetten om de potgrond op te laten drogen. Geef pas water zodra de potgrond helemaal is opgedroogd. Voelt de potgrond heel vochtig of zelfs nat aan? Dan kun je de plant beter overpotten in verse aarde. Verwijder hierbij zoveel mogelijk natte potgrond. Wacht met water geven tot de potgrond droog aanvoelt en geef in het begin matig water.
Dracaena licht / standplaats
De Dracaena heeft niet veel licht nodig: 3 uur zonlicht per dag is voldoende. Een perfecte plant voor de schaduw dus, hoewel hij niet volledig in de schaduw mag staan.
Ideale standplaats voor een Drakenbloedboom:
- Direct voor een raam op het noorden
- 2-3 meter van een raam op het oosten of westen
- 3-4 meter van een raam op het zuiden
Hoe bonter de bladeren van de Dracaena, hoe meer licht hij nodig heeft. Bont blad verwijst naar gele delen op het blad. Een geheel groene Dracaena zet je dus iets verder van het raam dan een bonte variant.
Kan een Dracaena in de zon?
Op de bovenstaande standplaatsen ontvangt de Drakenbloedboom altijd enkele uren direct zonlicht. Wil je de plant iets dichter bij het raam zetten? Laat hem hier dan geleidelijk aan wennen. Kijk wel uit dat de plant niet in de felle middagzon staat. Als jouw Dracaena te veel of te weinig licht ontvangt, laat hij dit weten. Als de plant steeds lichter van kleur wordt, ontvangt deze te veel licht. Bij te weinig licht kan de Drakenbloedboom stoppen met groeien.
Dracaena giftig
Sommige Dracaena soorten zijn licht giftig. Wanneer huisdieren of kleine kinderen van de bladeren eten, kan dit maagirritaties veroorzaken. Bij het snoeien van de Drakenbloedboom kan vocht of hars vrijkomen, wat kan irriteren op de huid. Bij het snoeien raden we daarom altijd aan om handschoenen te dragen.
Dracaena verpotten
Verpot de Dracaena eens in de 2 á 3 jaar, of wanneer de pot te klein is geworden. Verpot de kamerplant tijdens de lente, omdat de plant dan het snelst herstelt van eventuele beschadigingen. Kies voor een pot die minimaal 20% groter is dan de huidige pot. Zo krijgt de plant voldoende ruimte om te groeien.
Heeft jouw Drakenbloedboom al het perfecte formaat, en wil je liever niet dat hij groter wordt? Verpot de plant dan niet in een grotere pot, maar ververs alleen de aarde. Dit doe je door de kluit zoveel mogelijk uit te schudden en alle aarde uit de pot te verwijderen. Vul dit vervolgens aan met verse aarde. Zo houd je jouw plant gezond, zonder dat deze verder kan groeien.
Dracaena voeding
De Drakenbloedboom heeft weinig tot geen voeding nodig. Als je de plant voeding wilt geven, doe dit dan alleen tijdens de lente en zomer. Tijdens de herfst en winter verkeert de Dracaena in een ruststand, waardoor voeding niet nodig is. Sterker nog, voeding geven tijdens deze rustperiode kan zelfs schadelijk zijn. Houd je bij het doseren van plantenvoeding altijd aan de instructies op de verpakking, en geef nooit meer dan wordt aangegeven.
Dracaena ziektes
De Dracaena is, net zoals veel andere kamerplanten, vatbaar voor luis. Denk bijvoorbeeld aan wolluis of bladluis. Je kunt besmetting voorkomen door de plant niet te veel water te geven. Bij te veel water wordt het blad namelijk zachter, waardoor ongedierte er makkelijker vocht uit kan onttrekken. Ook is het goed om jouw Dracaena niet op een tochtige plek te zetten. Tocht verzwakt de weerstand en luis kan hierop ‘meeliften’ naar jouw kamerplant.
Dracaena bloei
Het komt bijna nooit voor, maar heel soms kan een Dracaena bloeien. Dit is geen opvallende of bijzonder mooie bloem om te zien, maar toch laat hij een echte indruk achter. De bloem van een Drakenbloedboom heeft namelijk een sterke, overheersende geur. Dit ruikt naar een combinatie van jasmijn, sering, honing en vers gemaaid gras. De bloemen bloeien slechts 3 tot 7 dagen.
Wil je heel graag bloemen aan jouw Dracaena? Wat je kunt doen om dit te bevorderen is:
- De plant strak in een pot houden
- De plant zo min mogelijk verpotten
- De plant op dezelfde plek laten staan
Houd er wel rekening mee dat er mogelijk geen bloemen aan jouw Dracaena zullen groeien, ook wanneer je de bovenstaande tips volgt. Het komt immers weinig voordat de Dracaena bloeit.
Dracaena snoeien
Om jouw Dracaena mooi in vorm te houden, raden we aan om deze in eind herfst / begin winter te snoeien. Je snoeit de plant door de koppen af te knippen met een snoeischaar. De Drakenbloedboom zal vervolgens onder het gesnoeide stuk uitlopen. Als de gesnoeide top 10 cm of langer is, kun je deze gebruiken om te stekken. Het snoeien van de koppen zorgt ervoor dat de plant breder wordt. Wil je juist dat de plant minder breed wordt? Dan kun je enkele zijtakken wegsnoeien. Draag bij het snoeien altijd handschoenen. Het sap dat vrijkomt bij het snoeien is namelijk irriterend voor de huid. Is er onverhoopt toch sap op je handen terecht gekomen? Was deze dan goed.
Snoeien helpt niet alleen om jouw Dracaena mooi compact te houden, maar geeft de plant ook een frisse uitstraling. De jonge uitlopers die in de lente ontstaan zijn stralend groen. Bovendien vangt een gesnoeide Drakenbloedboom meer licht in de winter, waardoor hij extra energie krijgt voor de lente.
Dracaena stekken
Het stekken van de Dracaena is best makkelijk, hoewel je wel wat geduld moet hebben. Het kan namelijk wel even duren voor een drakenbloedboom stekje gaat wortelen. Maar deze kamerplant is het helemaal waard! Zodra jouw Dracaena stekje is uitgegroeid tot een nieuwe kamerplant, kun je er nog jarenlang van genieten.
Dit heb je nodig om de Dracaena te stekken:
- Een volwassen Dracaena plant
- Een schone snoeischaar of een schoon en scherp mes
- Een vaasje met water of een bloempot met verse aarde
- Eventueel: stekpoeder
Zo stek je de Dracaena:
- Knip een vertakking af (deze groeit uit de hoofdstam). Als jouw drakenbloedboom geen vertakkingen heeft, kun je de top afknippen. Knip ca. 10 tot 20 cm af (geen zorgen! Er groeit gewoon een nieuwe top uit).
- Heb je stekpoeder? Breng dan wat aan op de wond van de stek en op de plek waar je de stek hebt afgesneden (bij de moederplant). Stekpoeder is niet noodzakelijk, maar wel handig!
- Verwijder ca. 1/3e van de onderste bladeren van de vertakking of top.
Zet de vertakking/ top in de verse aarde of in een vaasje met water.- Heb je jouw Dracaena stekje in de aarde gezet? Houd de potgrond dan constant licht vochtig.
- Heb je het stekje in een vaasje met water gezet? Wacht dan tot de wortels minimaal 10 cm lang zijn. Daarna kun je het stekje in de aarde zetten.
Dracaena bruine punten
Soms kan de Dracaena bruine punten aan de bladeren krijgen. Dit kan verschillende oorzaken hebben:
- Te droge potgrond / te weinig water
- De koude temperatuur (minder dan 15-18°C)
- Koude tocht
- Te veel zonlicht
Verwar bruine punten niet met bruine vlekken. Bruine vlekken (vaak met een geel randje) hebben namelijk een andere oorzaak: te veel water.
Dracaena gele bladeren
Als de bladeren van jouw Dracaena geel of lichter kleuren, is dit vaak te wijten aan te veel zonlicht. Een andere mogelijke oorzaak is te veel water. In dit geval worden de bladeren niet lichter, maar kunnen ze wel geel kleuren.
Van welke plant wil jij meer weten over de verzorging?
I
J
N
Q