Voor 22:00 besteld, morgen in huis

Het grootste deel van ons assortiment (m.u.v. tuinplanten en XL-planten) wordt de volgende dag al geleverd als je voor 22.00 uur bestelt. In de winkelwagen en op de productpagina staat duidelijk aangegeven welke producten morgen geleverd kunnen worden. Wij leveren niet op zondag en maandag. Verzending bij een bestelling boven de €60,- is gratis. Eventuele vertragingen door de bezorgdienst liggen buiten onze macht.

Trustpilot 4.4 (Uitstekend)

Onze klanten bevelen ons aan en dat is te zien aan onze uitstekende score op Trustpilot. Al ruim 4000 klanten schreven een review.

Bewuste keuze

Wij zijn in bezit van het Thuiswinkel duurzaamheidscertificaat. Hier zijn we ontzettend trots op. Wil je hier meer over lezen? Dat kan op onze duurzaamheidspagina!

Dracaena verzorging

De Dracaena, ook wel bekend als Drakenbloemboom, is een populaire kamerplant die bekend staat om zijn luchtzuiverende kwaliteiten. Deze plant is afkomstig uit Afrika, waar het klimaat vaak droog en onvoorspelbaar is. Hierdoor is de Dracaena gewend aan minder water en kan de plant het goed overleven in wisselende omstandigheden. De verzorging van deze plant is relatief eenvoudig, wat hem een uitstekende keuze maakt voor zowel thuis als op kantoor. Ontdek hier alles over de Dracaena verzorging.

Dracaena soorten

Er zijn meer dan 120 soorten Dracaena, maar in de gemiddelde woonkamer kom je vaak de Marginata of de Fragrans tegen. Deze soorten staan bekend om hun lange, smalle bladeren en de karakteristieke stam. Hoewel de Drakenbloedboom in de natuur flink groot kan worden, blijft hij binnenshuis meestal van een beheersbaar formaat. Met de juiste verzorging kan deze plant toch een indrukwekkende hoogte bereiken.

Dracaena janet lind
volle zonStandplaats:
Normaal daglicht
planten diervriendelijkDiervriendelijk:
Nee
gemakkelijke verzorgingWaterbehoefte:
Gemiddeld

Dracaena water geven

De Drakenbloedboom heeft niet veel water nodig, wat het een makkelijke plant maakt om te verzorgen. Deze kamerplant mag weer water krijgen wanneer de potgrond droog aanvoelt. In de zomer betekent dit dat je ongeveer één keer per twee weken water moet geven. In de winter volstaat één keer in de maand. Het is belangrijk dat je de plant niet te veel water geeft. Een teveel aan water kan namelijk leiden tot wortelrot, wat schadelijk kan zijn voor de plant. Controleer altijd de vochtigheid van de potgrond door je vinger erin te steken voordat je water geeft.

Wil je de Dracaena verzorging goed onder de knie krijgen? Dan kun je overwegen om onze watermeters te gebruiken. Zo weet je precies wanneer het tijd is om je plant water te geven.

Lees alles over planten water geven

Dracaena Janet

ONZE Dracaena

Dracaena Fragrans Janet Lind

Luchtvochtigheid Dracaena

De Dracaena heeft een gemiddelde tot hoge luchtvochtigheid nodig om goed te kunnen groeien. Om de luchtvochtigheid rondom deze kamerplant te verhogen, kun je de bladeren af en toe besproeien met water. Een keer per maand is voldoende. Door het besproeien houd je de bladeren stofvrij en gezond. Dit zorgt ervoor dat de plant beter licht kan opvangen en fotosynthese kan uitvoeren. Als de lucht in huis erg droog is, bijvoorbeeld tijdens de wintermaanden wanneer de verwarming aan staat, kan het nodig zijn om de Drakenbloedboom vaker te besproeien.

Dracaena standplaats

Plaats de Dracaena op een plek waar het indirect zonlicht ontvangt. Deze kamerplant heeft niet veel licht nodig, dus een schaduwrijke plek is ook prima. In de winter kan de plant wat meer licht verdragen, maar vermijd direct zonlicht om bladverbranding te voorkomen. De ideale temperatuur voor deze plant ligt tussen de 18 en 24 graden Celsius.

Zorg er ook in de winter voor dat de Drakenbloedboom niet in de volle zon staat. Laat de plant geleidelijk wennen aan lichtere omstandigheden door hem stap voor stap dichter bij het raam te plaatsen. Op deze manier voorkom je dat de bladeren beschadigen door een plotselinge verandering in lichtintensiteit.

VAAK IN COMBINATIE MET DE Dracaena GEKOCHT

Dracaena janet lind closeup

Dracaena giftig?

Sommige soorten van de Dracaena zijn licht giftig. Dit betekent dat als huisdieren of kleine kinderen van de bladeren eten, ze last kunnen krijgen van hun maag. Het is dus slim om deze kamerplant buiten bereik van nieuwsgierige huisdieren en kinderen te plaatsen. Ook bij het snoeien van de Drakenbloedboom kan er vocht of hars vrijkomen dat irriterend kan zijn voor de huid. We raden daarom aan om handschoenen te dragen tijdens het snoeien. Zo zorg je goed voor jezelf én voor de verzorging van de Dracaena.

Dracaena verpotten

De Drakenbloedboom is een plant die niet heel snel groeit, maar het is toch belangrijk om hem eens in de twee tot drie jaar te verpotten. Dit geeft de wortels nieuwe ruimte om te groeien en zorgt ervoor dat de plant verse voedingsstoffen krijgt. Het beste moment om te verpotten is in de lente, omdat de plant dan in de groeifase zit en snel herstelt van eventuele beschadigingen.

Hoe verpot je de Dracaena?

  • Kies een nieuwe bloempot die ongeveer 20% groter is dan de huidige pot.
  • Vul de bodem van de nieuwe pot met een laagje hydrokorrels voor goede drainage.
  • Voeg wat verse potgrond toe bovenop de hydrokorrels.
  • Haal de Drakenbloedboom voorzichtig uit de oude pot en inspecteer de wortels op tekenen van wortelrot.
  • Plaats de plant in de nieuwe pot en vul de pot verder aan met verse potgrond, zodat de plant stevig staat.
  • Geef de plant water om de wortels te helpen zich te settelen in hun nieuwe omgeving.

Lees alles over planten verpotten

Lees alles over wanneer je planten het beste kunt verpotten

Dracaena Marginata

Verzorgingsproducten

Draceana Surculosa

Dracaena voeding

Wanneer je deze kamerplant in huis haalt, heeft hij de eerste twee maanden geen extra voeding nodig. De verse potgrond waarin de Drakenbloedboom staat, bevat voldoende voedingsstoffen voor deze periode. Na deze twee maanden kan je de plant ondersteunen met plantenvoeding, in de lente en zomer.

In de herfst en winter is de Dracaena in rust en heeft de plant geen extra voeding nodig. Het is belangrijk om de aanwijzingen op de verpakking van de plantenvoeding goed te volgen. Gebruik nooit meer dan de aanbevolen hoeveelheid om overvoeding te voorkomen. Een teveel aan voeding kan namelijk schadelijk zijn voor de plant.

Dracaena ziektes

De Dracaena is over het algemeen een sterke kamerplant die niet snel last heeft van ongedierte. Toch kan het soms gebeuren dat deze plant te maken krijgt met bijvoorbeeld schildluis of spint. Om de kans op ongedierte te verkleinen, is het goed om de luchtvochtigheid rondom de plant op peil te houden. Ook is het belangrijk om deze kamerplant niet op een plek met veel tocht te zetten. Door de Dracaena verzorging tips goed op te volgen, verklein je de kans op ziektes.

Mocht jouw Drakenbloedboom toch last hebben van ongedierte, dan hebben wij verschillende middelen om je plant te helpen beschermen. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij onze biologische insectenspray die veilig is voor je plant, maar effectief tegen ongedierte.

Gratis cursusIn 7 dagen plantenexpert

Dracaena stekken

Hoe moet je een Dracaena stekken? Het is een eenvoudige taak die wat geduld vereist, maar het resultaat is het wachten waard. Het stekken van deze kamerplant geeft je de kans om de groei van een nieuwe Drakenbloedboom te zien. De beste tijd om te stekken is in de lente of zomer, wanneer de plant actief groeit.

Dit heb je nodig:

  • Een volwassen Dracaena plant
  • Een schone snoeischaar of een scherp mes
  • Een bloempot met verse potgrond
  • Optioneel: stekpoeder

Zo stek je:

  • Kies een gezonde tak van de Drakenbloedboom en snijd deze af. Zorg ervoor dat de afgesneden tak ongeveer 10 tot 20 centimeter lang is.
  • Als je stekpoeder hebt, breng dan een beetje aan op de snijwond van de tak. Dit kan helpen bij de wortelvorming.
  • Verwijder de onderste bladeren van de tak, zodat je een schoon stuk stam hebt om in de potgrond te steken.
  • Vul een bloempot met verse potgrond en maak een gat in het midden. Plaats de stek in de potgrond en druk de aarde rondom de stek stevig aan.
  • Zet de pot op een warme plek met veel indirect zonlicht en houd de potgrond licht vochtig.
  • Wacht geduldig tot de stek wortels ontwikkelt. Dit kan enkele weken duren.
  • Zodra de stek stevig in de potgrond staat en nieuwe groei vertoont, is het stekproces geslaagd.

Door deze stappen te volgen, kun je jouw verzameling van deze prachtige kamerplanten gemakkelijk uitbreiden.

Dracaena Marginata
Dracaena janet lind close-up

Dracaena bloei

Het is zeer zeldzaam dat een Dracaena bloeit. De plant is voornamelijk geliefd om zijn decoratieve bladeren en niet om zijn bloemen. In de natuurlijke habitat kan de Drakenbloedboom bloeien, maar de omstandigheden in een woonkamer zijn meestal niet ideaal. Als je plant toch bloemen krijgt, dan is dit een teken dat de plant het erg naar zijn zin heeft en dat je uitstekende verzorging biedt.

De bloemen van de Dracaena zijn vaak klein en onopvallend en het kan jaren duren voordat ze verschijnen. De bloei is geen garantie en het is belangrijk om te weten dat de sierwaarde van de Drakenbloedboom vooral in het blad zit. Geniet dus vooral van de groene uitstraling van deze kamerplant en beschouw bloei als een leuke verrassing, mocht het zich voordoen.

Dracaena snoeien

De Dracaena kan soms bruine bladpunten of hele bladeren krijgen die afsterven. Dit is een normaal proces en geen reden tot zorg. Voor de beste Dracaena verzorging kan je de bruine delen voorzichtig wegknippen om de plant mooi te houden. Als een heel blad is afgestorven, kan je deze afknippen. Let wel op dat je niet in de stam knipt. Zo blijft jouw Drakenbloedboom er verzorgd en gezond uitzien.

Waarom heeft mijn Dracaena bruine punten?
Dit komt vaak doordat de plant op de tocht staat of doordat de plant te veel water krijgt. Probeer de plant niet op de tocht te zetten en probeer of minder water geven helpt.

Wat zijn de verschillende Dracaena soorten?
Er zijn vele soorten, waaronder de Marginata, Fragrans, en Draco. Elk heeft zijn eigen verzorgingseisen en uiterlijke kenmerken.

Waarom vallen de bladeren van mijn Dracaena af?
Bladval bij de plant kan wijzen op een aantal zaken zoals te veel water, te koude temperaturen of schok van verplaatsing. Controleer de omstandigheden en pas deze indien nodig aan. Probeer de plant niet te veel te verplaatsen.

Mijn Dracaena Marginata heeft gele bladeren, wat nu?
Gele bladeren kunnen wijzen op overwatering of een tekort aan voedingsstoffen. Zorg ervoor dat de grond tussen gietbeurten door opdroogt en zet je plant eventueel in een pot met een drainagegat.

Hoe verzorg ik mijn Dracaena Fragrans?
Zorg voor matig water, vooral in de winter minder en plaats de plant op een lichte locatie, maar niet in direct zonlicht. Gebruik in het groeiseizoen eens per maand vloeibare meststof om de groei te ondersteunen.

Klantenservice
Plantje.nl
nieuwsbrief
Nieuwe plantenweetjes, aanbiedingen en inspiratie!
volg ons

Plantje.nl
Logo
Winkelwagen
Besteed nog € 60,00 voor gratis verzending