Voor 22:00 besteld, morgen in huis

Het grootste deel van ons assortiment (m.u.v. tuinplanten en XL-planten) wordt de volgende dag al geleverd als je voor 22.00 uur bestelt. In de winkelwagen en op de productpagina staat duidelijk aangegeven welke producten morgen geleverd kunnen worden. Wij leveren niet op zondag en maandag. Verzending bij een bestelling boven de €60,- is gratis. Eventuele vertragingen door de bezorgdienst liggen buiten onze macht.

Trustpilot 4.4 (Uitstekend)

Onze klanten bevelen ons aan en dat is te zien aan onze uitstekende score op Trustpilot. Al ruim 4000 klanten schreven een review.

Bewuste keuze

Wij zijn in bezit van het Thuiswinkel duurzaamheidscertificaat. Hier zijn we ontzettend trots op. Wil je hier meer over lezen? Dat kan op onze duurzaamheidspagina!

Ficus Lyrata verzorging

De Ficus Lyrata, ook wel bekend als de Vioolbladplant, is een populaire kamerplant met grote, opvallende bladeren die de vorm van een viool hebben. Deze prachtige plant komt oorspronkelijk uit Afrika en is geliefd vanwege zijn indrukwekkende voorkomen. De Vioolbladplant is makkelijk in de verzorging, maar heeft wel specifieke behoeften om mooi en gezond te blijven. Ontdek hier alles over de Ficus Lyrata verzorging.

Ficus Lyrata soorten

Er zijn verschillende soorten Ficus Lyrata, maar in de gemiddelde woonkamer kom je vooral de Ficus Lyrata op stam of de Ficus Lyrata toef tegen. De Ficus Lyrata op stam heeft een sterke stam met daarop een kroon van grote bladeren en lijkt op een kleine boom. De Ficus Lyrata toef heeft meerdere stengels die recht omhoog groeien en vol zitten met bladeren. Hoewel deze kamerplanten niet de hoogte van een echte boom bereiken, kunnen ze met de juiste Ficus Lyrata verzorging toch een indrukwekkende grootte van wel twee meter hoog krijgen.

Ficus Lyrata
volle zonStandplaats:
Direct zonlicht
planten diervriendelijkDiervriendelijk:
Nee
gemakkelijke verzorgingWaterbehoefte:
Gemiddeld

Ficus Lyrata water geven

De Vioolbladplant heeft een consistente waterbehoefte om zijn grote, vioolvormige bladeren gezond te houden. In de zomer moet de potgrond altijd licht vochtig zijn, zonder dat de plant met zijn wortels in het water staat. Geef daarom regelmatig kleine hoeveelheden water. Het is belangrijk om niet te veel water te geven, want dit kan leiden tot wortelrot. Controleer met je vinger of de grond vochtig is door deze twee vingerkootjes diep in de potgrond te steken. Als de grond na zes dagen nog steeds erg nat is, dan krijgt de plant te veel water. Is de grond na twee dagen al droog, geef dan wat meer water.

De hoeveelheid water die je de Vioolbladplant geeft, hangt af van de grootte van de plant. Een grote Ficus Lyrata kan wel een paar liter water per week nodig hebben, terwijl een kleiner exemplaar genoeg heeft aan minder. Zet je de plant dicht bij het raam, dan zal hij meer water verbruiken dan wanneer hij verder van het raam af staat.

In de winter heeft de Vioolbladplant minder water nodig. Geef pas water als de bovenkant van de grond licht is opgedroogd. Zo blijft er onderin de pot nog voldoende vocht voor de plant.

Wil je minder tijd besteden aan de verzorging van je Ficus Lyrata? Overweeg dan onze waterdruppelaars, die helpen de potgrond gelijkmatig vochtig te houden.

Lees alles over planten water geven

Ficus Lyrata close up

ONZE Ficus Lyrata

Ficus Lyrata

Luchtvochtigheid Ficus Lyrata

De Vioolbladplant houdt van een gemiddelde tot hoge luchtvochtigheid. Om de luchtvochtigheid rondom deze kamerplant te verhogen, kun je een bakje met water naast de plant zetten. Het water zal verdampen en zo de luchtvochtigheid verhogen. Zorg ervoor dat je het bakje bijvult wanneer het leeg is. Dit is vooral belangrijk in de winter, wanneer de verwarming aan staat en de lucht in huis droger is. Een goede luchtvochtigheid helpt de Vioolbladplant gezond te blijven.

Ficus Lyrata standplaats

De Vioolbladplant houdt van veel licht en doet het goed op een plek waar hij minimaal vijf uur per dag direct zonlicht ontvangt. Dit betekent dat je de plant het beste twee tot drie meter voor een raam op het zuiden kunt plaatsen of direct voor een raam op het noorden, westen of oosten.

Het is belangrijk dat de Vioolbladplant niet te ver van het raam af staat, want dan kan hij zijn bladeren laten vallen. Vooral na aankoop kan dit gebeuren, omdat de plant veel licht gewend is vanuit de kwekerij. Een woonkamer is altijd minder licht dan een kwekerij, vooral in de herfst en winter. Zorg daarom dat je de Vioolbladplant in deze seizoenen, zeker direct na aankoop, dicht bij een raam plaatst.

De ideale temperatuur voor deze kamerplant ligt tussen de 18 en 24 graden Celsius. Zorg ervoor dat de temperatuur niet onder de 15 graden komt, want de Vioolbladplant houdt niet van kou.

Als je merkt dat de plant het niet goed doet op zijn huidige plek, probeer hem dan naar een lichtere locatie te verplaatsen. Dit kan de plant helpen om weer gezond en sterk te worden.

VAAK IN COMBINATIE MET DE Ficus Lyrata GEKOCHT

ficus lyrata

Ficus Lyrata giftig?

De Vioolbladplant staat bekend als een giftige plant voor zowel mensen als dieren. Het is dus belangrijk om deze kamerplant buiten bereik van kinderen en huisdieren te houden. Het melkwitte sap dat vrijkomt uit de bladeren en stengels kan irritatie veroorzaken bij aanraking met de huid of als het wordt ingeslikt. Bij het snoeien van de plant is het aan te raden om handschoenen te dragen om direct contact met het sap te vermijden. Als er toch sap op de huid komt, spoel dit dan direct af met water. Neem bij inname altijd contact op met een arts of dierenarts.

Ficus Lyrata verpotten

De plant is een sterke groeier die je het beste in de lente kunt verpotten. Dit geeft de plant de kans om zich snel aan te passen en eventuele beschadigde wortels te herstellen. Bij het verpotten is het belangrijk om een pot te kiezen die minimaal 20% groter is dan de huidige pot. Zo krijgen de wortels genoeg ruimte om verder te groeien en blijft de plant gezond.

Hoe verpot je de Ficus Lyrata?

  • Kies een nieuwe bloempot die ongeveer 20% groter is dan de huidige pot.
  • Vul de bodem van de nieuwe pot met een beetje verse potgrond.
  • Haal de Vioolbladplant voorzichtig uit de oude pot.
  • Bekijk de wortels goed en verwijder eventuele beschadigde of verrotte delen.
  • Plaats de plant in de nieuwe pot.
  • Vul de pot verder aan met potgrond en druk deze licht aan rond de wortels, zodat de plant stevig staat.
  • Geef de plant water om de wortels te helpen zich te settelen in de nieuwe potgrond.

Een grotere pot en verse potgrond zorgen niet alleen voor meer ruimte en voedingsstoffen, maar ook voor een betere vochtregulatie. Dit helpt bij het voorkomen van wortelrot.

Lees alles over planten verpotten

Lees alles over wanneer je planten het beste kunt verpotten

ficus lyrata

Verzorgingsproducten

Ficus Lyrata

Ficus Lyrata voeding

Wanneer je de Vioolbladplant in huis haalt, heeft deze de eerste twee maanden geen extra voeding nodig. De verse potgrond van de kweker bevat genoeg voedingsstoffen voor deze periode. Na deze twee maanden is het belangrijk om de plant regelmatig plantenvoeding te geven, vooral in de lente en zomer.

In de herfst en winter is de Vioolbladplant in rust en heeft hij geen extra voeding nodig. Voor de juiste hoeveelheid voeding kun je het beste de aanwijzingen op de verpakking volgen. Gebruik nooit meer dan de aanbevolen hoeveelheid, want te veel voeding kan schadelijk zijn voor de plant.

Ficus Lyrata ziektes

De Vioolbladplant is over het algemeen een sterke kamerplant die niet snel last heeft van ziektes. Toch kan het voorkomen dat deze plant te maken krijgt met ongedierte zoals luis of spint. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om de luchtvochtigheid rondom de plant op peil te houden en de plant niet op een tochtige plek te zetten. Regelmatig de bladeren besproeien helpt ook om ongedierte te weren.

Als je merkt dat de bladeren van de Vioolbladplant kleverig aanvoelen of als je kleine beestjes ziet, dan kan het zijn dat de plant last heeft van luis. Bij een besmetting met spint zie je vaak fijne webjes tussen de bladeren. Het is belangrijk om ongedierte snel aan te pakken om te voorkomen dat de plant ernstige schade oploopt.

Op onze website vind je verschillende middelen om je Vioolbladplant te helpen beschermen tegen ongedierte, zoals deze insectenspray. Volg de Ficus Lyrata verzorging tips op deze pagina goed op, dan is de kans op ziektes en ongedierte klein.

Gratis cursusIn 7 dagen plantenexpert

Ficus Lyrata stekken

Hoe moet je een Ficus Lyrata stekken? Het proces is iets anders dan bij sommige andere kamerplanten, maar met een beetje geduld en de juiste aanpak kun je een nieuwe Vioolbladplant laten groeien. Het stekken van deze plant doe je het beste in de lente of zomer, wanneer de plant in de groeifase zit.

Dit heb je nodig:

  • Een gezonde Ficus Lyrata met een tak die je kunt stekken
  • Een schoon en scherp mesje of snoeischaar
  • Een glas of vaasje met water
  • Optioneel: stekpoeder

Zo stek je:

  • Kies een gezonde tak van de Vioolbladplant en snijd deze af met een schoon en scherp mesje of snoeischaar. De stek moet ongeveer 10 centimeter lang zijn en maximaal twee bladeren hebben.
  • Als je stekpoeder hebt, kun je dit aanbrengen op de snijwond van de stek. Dit kan helpen bij de wortelvorming.
  • Plaats de stek in een glas of vaasje met water. Zorg ervoor dat de bladeren niet in het water hangen.
  • Zet het glas of vaasje op een lichte plek, maar niet in direct zonlicht. Ververs het water regelmatig als het troebel wordt.
  • Wacht geduldig tot de stek wortels heeft gevormd. Dit kan enkele weken duren.
  • Zodra de stek voldoende wortels heeft, kun je deze in een pot met verse potgrond plaatsen. Houd de grond licht vochtig, maar niet te nat.
  • Geef de stek de tijd om zich aan te passen aan zijn nieuwe omgeving en verpot de Ficus Lyrata op tijd om de groei van nieuwe wortels te stimuleren.

Met deze stappen kun je jouw Vioolbladplant stekken en genieten van nog meer groen in huis.

ficus lyrata klein
ficus lyrata

Ficus Lyrata bloei

De kamerplant staat niet bekend om zijn bloei in de woonkamer. In de natuur kan deze plant bloemen en vruchten ontwikkelen, maar de kans dat dit binnenshuis gebeurt, is erg klein. De Vioolbladplant wordt vooral gewaardeerd om zijn grote, decoratieve bladeren. De focus bij de verzorging ligt dan ook op het behouden van gezonde en glanzende bladeren, in plaats van het stimuleren van bloei.

Let op: aangezien de Vioolbladplant in de woonkamer vrijwel nooit bloeit, hoef je je geen zorgen te maken over het behandelen van bloemen tegen ongedierte. Concentreer je op het onderhouden van de bladeren en het voorkomen van ziektes voor een mooie, gezonde plant.

Ficus Lyrata snoeien

De Vioolbladplant zal soms ook bladeren hebben die niet meer mooi zijn. Dit is normaal en hoort bij het groeien van de plant. Bruine randen of punten aan de bladeren kun je voorzichtig afknippen om de plant er netjes uit te laten zien. Als een heel blad niet meer mooi is, kun je deze beter helemaal weghalen. Knip het blad dan ongeveer vijf centimeter boven de stam af. Het is belangrijk om niet te dicht bij de stam te knippen, omdat dit de plant kwetsbaar kan maken voor ziektes. Het stukje stengel dat overblijft, zal langzaam opdrogen en kan later makkelijk verwijderd worden.

Snoeien helpt de Vioolbladplant ook om nieuwe bladeren te maken en mooi in vorm te blijven. Gebruik altijd een schone en scherpe snoeischaar om de plant niet te beschadigen. Als je gaat snoeien, kan je dit het beste in het voorjaar doen. Dan kan de plant snel herstellen en weer nieuwe bladeren laten groeien. Let op: het sap van de Vioolbladplant kan irriteren, dus draag handschoenen om je handen te beschermen. Spoel je handen goed af als je toch sap op je huid krijgt.

Waarom vallen de bladeren van mijn Ficus Lyrata af? 
Het afvallen van bladeren bij een Ficus Lyrata kan meerdere oorzaken hebben, zoals een verandering in de omgeving (licht, temperatuur), te veel of te weinig water of een te droge lucht. Probeer de oorzaak te achterhalen en pas de verzorging hierop aan.

Wat betekent het als mijn Ficus Lyrata bruine vlekken heeft? 
Bruine vlekken op de bladeren van een Lyrata duiden vaak op een schimmel door te veel water. Ze kunnen ook ontstaan door een ziekte zoals trips.

Wat is een Ficus Lyrata op stam? 
Een Lyrata op stam is een vorm van de Ficus waarbij de onderste bladeren verwijderd zijn om een stamvorm te creëren. Dit geeft de plant een uniek en decoratief uiterlijk, alsof het een kleine boom is.

Wat betekent het toppen van een Ficus Lyrata? 
Bij het toppen snijd je de bovenkant van de plant af om horizontale groei te bevorderen. Dit helpt om de plant voller te maken en geeft je meer controle over de vorm.

Klantenservice
Plantje.nl
nieuwsbrief
Nieuwe plantenweetjes, aanbiedingen en inspiratie!
volg ons

Plantje.nl
Logo
Winkelwagen
Besteed nog € 60,00 voor gratis verzending