Voor 22:00 besteld, morgen in huis

Het grootste deel van ons assortiment (m.u.v. tuinplanten en XL-planten) wordt de volgende dag al geleverd als je voor 22.00 uur bestelt. In de winkelwagen en op de productpagina staat duidelijk aangegeven welke producten morgen geleverd kunnen worden. Wij leveren niet op zondag en maandag. Verzending bij een bestelling boven de €60,- is gratis. Eventuele vertragingen door de bezorgdienst liggen buiten onze macht.

Trustpilot 4.4 (Uitstekend)

Onze klanten bevelen ons aan en dat is te zien aan onze uitstekende score op Trustpilot. Al ruim 4000 klanten schreven een review.

Bewuste keuze

Wij zijn in bezit van het Thuiswinkel duurzaamheidscertificaat. Hier zijn we ontzettend trots op. Wil je hier meer over lezen? Dat kan op onze duurzaamheidspagina!

Hoya verzorging

De Hoya, ook wel bekend als Wasbloem, is een prachtige kamerplant die bekend staat om zijn dikke, stevige bladeren en de mogelijkheid om mooie, geurende bloemen te produceren. Deze plant vindt zijn oorsprong in delen van Azië, waar hij groeit in het tropische regenwoud. De verzorging van de Hoya is relatief eenvoudig, waardoor hij zeer geschikt is voor zowel beginnende als ervaren plantenliefhebbers. Wil je meer weten over de verzorging van deze sierlijke plant? Lees dan verder over Hoya verzorging.

Hoya soorten

Er zijn ongeveer 520 soorten binnen de Hoya-familie, maar in de gemiddelde woonkamer kom je vaak de Hoya Carnosa of Hoya Kerrii tegen. Deze soorten zijn bekend om hun hartvormige bladeren en worden daarom ook wel eens liefdesplant genoemd. In vergelijking met andere kamerplanten zijn deze Wasbloemen relatief klein en blijven ze compact. Met de juiste verzorging kunnen ze echter uitgroeien tot een plant met lange, sierlijke ranken die prachtig naar beneden hangen.

Hoya Sigillatis
volle zonStandplaats:
Indirect zonlicht
planten diervriendelijkDiervriendelijk:
Ja
gemakkelijke verzorgingWaterbehoefte:
Gemiddeld

Hoya water geven

Het geven van water aan de Wasbloem is een belangrijk onderdeel van de Hoya verzorging. Deze plant houdt van licht vochtige potgrond, maar het is cruciaal dat de potgrond niet te nat wordt om wortelrot te voorkomen. Het is aan te raden om regelmatig kleine hoeveelheden water te geven, vooral wanneer de bovenste laag van de potgrond droog aanvoelt. Gebruik een pot met drainagegaten en een goed drainerende potgrond om overtollig water weg te laten lopen. In de zomer heeft de Wasbloem ongeveer twee keer per week water nodig, terwijl in de winter één keer per week voldoende is. Let altijd op dat er geen water op de bodem van de sierpot blijft staan.

Lees alles over planten water geven

Hoya Carnosa Tricolor blad

ONZE Hoya

Hoya Cumingiana

Luchtvochtigheid Hoya

De Wasbloem geniet van een gemiddelde tot hoge luchtvochtigheid, wat overeenkomt met zijn tropische oorsprong. Om de luchtvochtigheid rondom deze kamerplant te verhogen, kun je de plant regelmatig besproeien met water. Dit nabootsen van een vochtige omgeving helpt de Wasbloem gezond te blijven. Bovendien helpt het besproeien om stof van de bladeren te wassen, wat de plant helpt om beter licht op te nemen. Als je merkt dat de lucht in je huis erg droog is, kun je ook een luchtbevochtiger in de buurt van de plant plaatsen om de ideale omstandigheden te creëren.

Hoya standplaats

De ideale standplaats voor de Wasbloem is een plek waar hij kan genieten van veel indirect zonlicht. Plaats deze kamerplant een paar meter van een zonnig raam, zodat hij niet in direct zonlicht staat en zijn bladeren niet verschroeien. Een te donkere plek kan de groei van de Wasbloem belemmeren, dus het is belangrijk om de juiste balans te vinden.

De Wasbloem is een tropische plant en houdt daarom van een warme omgeving. Zorg ervoor dat de temperatuur rondom de plant altijd boven de 18 graden Celsius blijft, zowel overdag als ‘s nachts. Vermijd plaatsing op tochtige plekken of bij koude ramen, omdat dit kan leiden tot verkleuring van de bladeren en een verminderde gezondheid van de plant.

VAAK IN COMBINATIE MET DE Hoya GEKOCHT

Hoya Sigillatis

Hoya giftig?

De Wasbloem is gelukkig niet giftig voor mensen en dieren. Dit betekent dat je deze kamerplant zonder zorgen in je woonkamer kunt plaatsen, ook als je nieuwsgierige huisdieren of kleine kinderen hebt. Het is natuurlijk altijd beter voor de Hoya verzorging om te voorkomen dat ze aan de bladeren knabbelen, omdat het de groei en gezondheid van de plant kan beïnvloeden. Zorg dus voor een veilige plek waar de Wasbloem ongestoord kan groeien.

Hoya verpotten

De Wasbloem hoeft niet zo vaak verpot te worden als sommige andere kamerplanten. Over het algemeen is het voldoende om de Hoya eens in de twee jaar te verpotten. Dit geeft de wortels de ruimte om te groeien en zorgt ervoor dat de plant verse voedingsstoffen krijgt uit nieuwe potgrond. Het is het beste om de Wasbloem in het voorjaar te verpotten, omdat de plant dan in zijn groeiperiode zit en zich sneller kan aanpassen aan de nieuwe pot.

Hoe verpot je de Wasbloem?

 • Kies een nieuwe bloempot die ongeveer 20% groter is dan de huidige pot.
 • Vul de bodem van de nieuwe pot met een laagje hydrokorrels voor goede drainage.
 • Voeg een laagje verse potgrond toe bovenop de hydrokorrels.
 • Haal de Wasbloem voorzichtig uit de oude pot en inspecteer de wortels op tekenen van wortelrot.
 • Plaats de Hoya in de nieuwe pot en vul de pot verder aan met potgrond, zorg ervoor dat de plant stevig staat.
 • Geef de plant water om de wortels te helpen zich te settelen in hun nieuwe omgeving.

Lees alles over planten verpotten

Lees alles over wanneer je planten het beste kan verpotten

Hoya Polyneura

Verzorgingsproducten

Hoya Kerri variegata

Hoya voeding

Wanneer je de Wasbloem in huis haalt, heeft deze de eerste twee maanden geen extra voeding nodig. De verse potgrond waarin de plant staat, bevat genoeg voedingsstoffen voor deze periode. Na deze twee maanden is het tijd om de Wasbloem te ondersteunen met wat extra plantenvoeding. Dit doe je vooral in het groeiseizoen, dat loopt van de lente tot en met de zomer.

In de herfst en winter gaat de Hoya een rustperiode in en is het niet nodig om voeding te geven. Het is belangrijk om de aanwijzingen op de verpakking van de plantenvoeding goed te volgen en nooit meer te gebruiken dan aanbevolen. Zo blijft je Wasbloem gezond en sterk.

Hoya ziektes

De Wasbloem is redelijk sterk en krijgt niet snel last van ziektes. Toch kan het gebeuren dat deze kamerplant wordt aangetast door ongedierte zoals spint, schildluis, bladluis of wolluis. Een goede manier om dit te voorkomen is door de luchtvochtigheid rondom de plant op peil te houden en de Wasbloem regelmatig te besproeien. Dit houdt niet alleen de luchtvochtigheid hoog, maar helpt ook om stof en mogelijke plagen van de bladeren te spoelen. Plaats de Wasbloem ook niet op een tochtige plek, want tocht kan ongedierte aantrekken.

Mocht je Wasbloem toch last krijgen van ongedierte, dan kun je gebruikmaken van biologische bestrijdingsmiddelen. Bij ons vind je verschillende middelen die je kunnen helpen om je plant weer gezond te maken, zoals deze insectenspray. Volg de Hoya verzorging tips op deze pagina goed op en de kans op ziektes zal aanzienlijk kleiner zijn.

Gratis cursusIn 7 dagen plantenexpert

Hoya stekken

Hoe moet je een Wasbloem stekken? Deze kamerplant laat zich gemakkelijk stekken door middel van stengelstekken. Het is een eenvoudige manier om nieuwe plantjes te kweken. Het beste moment om de Wasbloem te stekken is in de lente of zomer, wanneer de plant actief groeit en de stekken sneller wortels zullen ontwikkelen.

Dit heb je nodig:

 • Een gezonde Wasbloem met een stengel van minimaal 10 centimeter lang
 • Een schoon en scherp mesje of een snoeischaar
 • Een glas of vaasje met water of een nieuwe plantenpot met verse potgrond

Zo stek je:

 • Kies een gezonde stengel van de Hoya en snijd deze af met een schoon en scherp mesje of een snoeischaar. Zorg ervoor dat de stengel minimaal één, maar bij voorkeur meerdere bladeren heeft.
 • Verwijder de onderste bladeren van de stengel, zodat je een schoon stuk stengel hebt om in het water of de potgrond te plaatsen.
 • Als je kiest voor water, vul dan een glas of vaasje met water en plaats de stengel erin. Zorg ervoor dat de bladeren niet in het water hangen.
 • Als je kiest voor potgrond, maak dan een klein gaatje in de aarde en plaats de stengel er voorzichtig in. Druk de potgrond rondom de stengel aan.
 • Plaats de stek op een warme plek met veel indirect zonlicht. Geef regelmatig water om de potgrond licht vochtig te houden of ververs het water in het glas elke week.
 • Na enkele weken zullen er wortels ontstaan aan de stengel. Wanneer de wortels lang genoeg zijn, kun je de stek overplanten naar een pot met potgrond.

Door deze stappen te volgen, kun je succesvol nieuwe Wasbloemen kweken en genieten van nog meer groen in je huis.

Hoya bloem

Hoya bloei

De Wasbloem kan prachtige bloemen produceren die bekend staan om hun unieke vorm en heerlijke geur. Deze bloemen zijn vaak wit met een gekleurd centrum en verschijnen in stervormige clusters. Het kan even duren voordat de Hoya bloeit en dit gebeurt alleen als de omstandigheden goed zijn. Een hoge luchtvochtigheid, veel indirect zonlicht en een constante temperatuur tussen de 18 en 24 graden Celsius zijn belangrijk om de bloei te stimuleren.

Wanneer je Wasbloem goed verzorgd wordt, kan hij na enkele jaren gaan bloeien. Het is een bijzonder moment wanneer de eerste bloemen verschijnen en de zoete geur die ze verspreiden is vooral ‘s avonds waarneembaar. Hoewel de bloemen van de Wasbloem niet bedoeld zijn voor consumptie, zijn ze een prachtige toevoeging aan de sierwaarde van de plant.

Het is belangrijk om de Wasbloem niet te verplaatsen of te verstoren als hij eenmaal bloeiknoppen heeft gevormd. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de bloemen niet open gaan. Met geduld en goede verzorging kun je dus genieten van de bijzondere bloei van deze kamerplant.

Hoya snoeien

Voor de Hoya verzorging is niet veel snoeiwerk nodig, maar soms kan het nodig zijn om de plant bij te knippen. Dit kan zijn omdat de ranken te lang worden of omdat je de plant een bepaalde vorm wilt geven. Gebruik altijd een schone en scherpe snoeischaar om de ranken te knippen. Knip de ranken net boven een bladknoop af, zodat de plant op deze plek weer nieuwe groei kan ontwikkelen.

Als er bladeren zijn die verkleurd of beschadigd zijn, kun je deze ook verwijderen. Dit helpt de Wasbloem om energie te steken in de gezonde delen van de plant. Zorg ervoor dat je niet te veel van de plant afknipt in één keer, want dit kan stress veroorzaken bij de Hoya. Een lichte snoeibeurt eenmaal per jaar is meestal voldoende om de Wasbloem mooi in vorm te houden en de groei van nieuwe ranken te stimuleren.

Wat zijn populaire Hoya soorten? 
Er bestaan honderden soorten Hoya, elk met unieke eigenschappen. Enkele populaire soorten zijn de Hoya Carnosa, Hoya Kerrii en Hoya Linearis. Deze varianten zijn geliefd vanwege hun prachtige bladeren en mooie bloemen.

Kan ik een Hoya als hangplant gebruiken? 
Ja, veel Hoya soorten, met name de Linearis en de Carnosa ‘Compacta’, doen het uitstekend als hangplant dankzij hun hangende groeiwijze en sierlijke bloemen.

Hoe kan ik Hoya stekken? 
Hoya planten kunnen gemakkelijk vermeerderd worden door stekken. Knip een stengel met ten minste één bladknoop af en plaats deze in water of potgrond. Zorg voor voldoende licht en warmte om de wortelgroei te stimuleren.

Klantenservice
Plantje.nl
nieuwsbrief
Nieuwe plantenweetjes, aanbiedingen en inspiratie!
volg ons

Plantje.nl
Logo
Winkelwagen
Besteed nog € 60,00 voor gratis verzending