Kalanchoë verzorging
Direct naar:
De Kalanchoë is een sterke, bloeiende vetplant die behoort tot de Crassulaceae familie. Tot deze familie behoren veel andere vetplanten, waaronder de Echeveria en Crassula. Van oorsprong komt de Kalanchoë uit Madagaskar, Zuid- en Oost-Afrika, Zuid-Oost Azië en China. Het is een populaire plant dankzij de makkelijke verzorging en lange bloeiperiode.
Hoe verzorg je een Kalanchoë plant?
Je kunt de plant zowel binnen als buiten plaatsen, mits de temperatuur minimaal 12 °C is. De vetplant houdt veel voeding vast in de dikke, vlezige bladeren, waardoor deze best even zonder water kan.
Qua verzorging is het dan ook een makkelijke plant. Je schaadt de Kalanchoë eerder door te veel water te geven, dan door het een keer te vergeten. Verder doet de plant het – als een van de weinige bloeiende planten – ook goed in de volle zon. Dit maakt de Kalanchoë ideaal voor de vensterbank. Lees verder voor meer Kalanchoë verzorging tips.
Kalanchoë water geven
Laat de potgrond opdrogen tussen gietbeurten door, en voorkom dat er een laagje water onder in de pot komt te staan. Het is niet nodig om de plant te sproeien met een plantenspuit. Dit komt doordat de plant dikke bladeren heeft waarin vocht wordt vastgehouden.
Ontstaan er bruine of gele plekken op het blad? Dan heeft de plant waarschijnlijk te veel water gekregen. Zorg ervoor dat overtollig water weg kan lekken, en laat de potgrond goed opdrogen voordat je weer water geeft.
Kalanchoë licht / standplaats
De Kalanchoë is niet heel kieskeurig als het op de standplaats aankomt. Je kunt de plant in de volle zon neerzetten, maar ook in de halfschaduw. Alleen tijdens de zomer raden we af om de plant voor een raam op het zuiden te plaatsen.
Kleurt het blad lichtelijk rood? Dan staat de plant waarschijnlijk op een te lichte plaats, en kun je deze beter wat verder van het raam neerzetten. Als het blad donkergroen kleurt, betekent dit dat de Kalanchoë op een te donkere plaats staat.
Kalanchoë giftig
Het sap in de bladeren en stengels van de Kalanchoë plant is giftig, voor zowel mensen als dieren. Kijk daarom uit wanneer je kleine kinderen en/of huisdieren hebt.
Heeft jouw kind of huisdier een deel van de plant ingenomen, of twijfel je of dit is gebeurd? Neem dan contact op met de huis- of dierenarts.
Vaak in combinatie met de Kalanchoë gekocht:
Kalanchoë verpotten
Verpot de Kalanchoë ieder jaar tijdens het voorjaar. Kies hierbij voor een bloempot die 10% – 20% groter is dan de huidige pot.
We raden aan om hydrokorrels of perliet toe te voegen bij het verpotten. Dit zorgt voor drainage, zodat de kans kleiner is dat je de plant te veel water geeft.
Kalanchoë voeding
Het is niet noodzakelijk om de Kalanchoë plantenvoeding te geven, maar je kunt de bloei er wel mee verlengen.
Mocht je de plantenvoeding willen geven, geef dit dan eens in de twee weken tijdens de groeiperiode (lente-zomer). Neem voor de specifieke hoeveelheid een kijkje op de verpakking, en gebruik nooit meer dan aanbevolen.
Kalanchoë ziektes
Als sterke kamerplant is de Kalanchoë niet bijzonder gevoelig voor ziektes en plagen. Zeker als je goed oplet let dat je niet te veel water geeft, is de kans op ongedierte heel klein.
Raakt jouw kamerplant onverhoopt toch besmet? Dan vind je op Plantje.nl allerlei handige en plantvriendelijke bestrijdingsmiddelen, zoals deze insectenspray.
Kalanchoë bloei
Bloeiende Kalanchoë soorten kunnen minimaal 8 weken bloeien. De plant heeft hier een bijzondere symbolische betekenis aan overgehouden: volharding en eeuwige liefde.
Zodra de plant is uitgebloeid raden we aan om de uitgebloeide bloemen te verwijderen. Zet de plant hierna een maand lang op een donkere plek in huis, bijvoorbeeld in een kast. Na deze maand kun je de plant weer op zijn oude plek neerzetten. Na enkele weken zal hij weer opnieuw bloeien.
Kalanchoë stekken
De Kalanchoë is een makkelijke plant om te stekken. Dit heb je nodig:
Kalanchoë stekken: zo pak je het aan
- Snijd een tak van ca. 10 centimeter af. Zorg ervoor dat het mes goed schoon is.
- Haal de onderste bladeren weg, en zorg ervoor dat je minimaal 2 á 3 bladeren bovenin overhoudt.
- Plant de Kalanchoë met de onderkant van de stengel in de verse aarde.
- Begin niet direct met water geven; wacht hiermee tot de plant geworteld is. Dit kun je na 2 weken controleren door heel zachtjes aan het stekje te trekken. Is er weerstand? Dan mag je beginnen met water geven. Indien er geen weerstand is, kun je beter nog even wachten met water geven.
- Houd de potgrond licht vochtig, maar niet nat. Geef liever kleine beetjes water dan een grote hoeveelheid in één keer.
Van welke plant wil jij meer weten over de verzorging?
I
J
N
Q