Kalanchoe verzorging

Kalanchoe verzorging
Wist je dat… Kalanchoë’s minimaal 8 weken bloeien, waar de plant een bijzondere symbolische betekenis aan over heeft gehouden: volharding en eeuwige liefde.

De Kalanchoë (ka-lan-cho-wee) is een sterke, bloeiende vetplant die behoort tot de Crassulaceae familie. Tot deze familie behoren veel andere vetplanten, waaronder de Echeveria en Crassula. Van oorsprong komt de Kalanchoë uit Madagaskar, Zuid- en Oost-Afrika, Zuid-Oost Azië en China. Het is een populaire plant dankzij de makkelijke verzorging en lange bloeiperiode. Je kunt de plant zowel binnen als buiten plaatsen, mits de temperatuur minimaal 12 °C is.
De vetplant houdt veel voeding vast in de dikke, vlezige bladeren, waardoor deze best even zonder water kan. Qua verzorging is het dan ook een makkelijke plant. Je schaadt de Kalanchoë eerder door teveel water te geven, dan door het een keer te vergeten. Verder doet de plant het – als een van de weinige bloeiende planten – ook goed in de volle zon. Dit maakt de Kalanchoë ideaal voor de vensterbank. Lees verder voor meer verzorging tips.

Kalanchoe standplaats

De Kalanchoë is niet heel kieskeurig als het op de standplaats aankomt. Je kunt de plant in de volle zon neerzetten, maar ook in de halfschaduw. Alleen tijdens de zomer raden we af om de plant voor een raam op het zuiden te plaatsen.
Kleurt het blad lichtelijk rood? Dan staat de plant waarschijnlijk op een te lichte plaats, en kun je deze beter wat verder van het raam neerzetten. Als het blad donkergroen kleurt, betekent dit dat de Kalanchoë op een te donkere plaats staat.

Kalanchoe water geven

Laat de potgrond opdrogen tussen gietbeurten door, en voorkom dat er een laagje water onderin de pot komt te staan. Het is niet nodig om de plant te sproeien met een plantenspuit. Dit komt doordat de plant dikke bladeren heeft waarin vocht wordt vastgehouden.
Ontstaan er bruine of gele plekken op het blad? Dan heeft de plant waarschijnlijk teveel water gekregen. Zorg ervoor dat overtollig water weg kan lekken, en laat de potgrond goed opdrogen voordat je weer water geeft.

planten cursus verzorging

Kalanchoe verpotten

Verpot de Kalanchoë ieder jaar tijdens het voorjaar. Kies hierbij voor een pot die 10% – 20% groter is dan de huidige pot. We raden aan om hydrokorrels toe te voegen bij het verpotten. Zo maakt het niet uit als je eens wat teveel water geeft: de hydrokorrels zorgen voor drainage. Meer weten? Lees hier alles over het gebruik van hydrokorrels.

Zoek je meer informatie over verpotten? Lees onze blog: Wanneer moet ik mijn kamerplant verpotten?

Kalanchoe voeding geven

Het is niet noodzakelijk om de Kalanchoë plantenvoeding te geven, maar je kunt de bloei er wel mee verlengen. Mocht je de plantenvoeding willen geven, geef dit dan eens in de twee weken tijdens de groeiperiode (lente-zomer). Neem voor de specifieke hoeveelheid een kijkje op de verpakking, en gebruik nooit meer dan aanbevolen.

Is mijn Kalanchoe plant giftig?

Bijna alle buiten- en kamerplanten op Plantje.nl zijn bestemd voor een decoratief doeleinde, en niet om te eten – tenzij expliciet staat vermeld dat dit wél kan (denk bijvoorbeeld aan een fruitboom). Het sap in de bladeren en stengels van de Kalanchoë plant is giftig, voor zowel mensen als dieren.

Bekijk hier alle Kalanchoe planten uit ons assortiment.