Kalanchoë verzorging
De Kalanchoë, is een kleurrijke bloeier met dikke bladeren die vocht vasthouden. Deze plant komt oorspronkelijk uit Madagaskar en andere warme delen van Afrika en Azië. De Kalanchoë is geliefd vanwege zijn lange bloeiperiode en eenvoudige verzorging. Op deze pagina lees je alles over de Kalanchoë verzorging.
Kalanchoë soorten
Er zijn meer dan 200 soorten Kalanchoë, maar in de gemiddelde huiskamer kom je vooral de Blossfeldiana tegen. Deze soort staat bekend om zijn rijke en kleurrijke bloemen. De plant blijft compact, wat hem ideaal maakt om op de tafel te zetten. Met de juiste verzorging kan deze plant je huis langdurig opfleuren met zijn bloemenpracht.
Kalanchoë water geven
Deze kamerplant heeft door zijn dikke bladeren de mogelijkheid om water op te slaan, wat de Kalanchoë verzorging makkelijk maakt. Het is belangrijk om de plant niet te veel water te geven. Laat de potgrond tussen de gietbeurten door bijna opdrogen. In de zomer heeft de plant genoeg aan één keer per week water en in de winter volstaat één keer per twee weken. Controleer altijd de vochtigheid van de aarde voordat je water geeft. Te veel water kan bruine of gele plekken op de bladeren veroorzaken. Gebruik bij twijfel een watermeter of steek je vinger in de potgrond om de vochtigheid te controleren. Zo zorg je voor de beste Kalanchoë verzorging.
ONZE Kalanchoë
Luchtvochtigheid Kalanchoë
De Kalanchoë is een plant die goed gedijt bij een lage tot gemiddelde luchtvochtigheid. Dit maakt de verzorging van deze plant in een normaal huishouden vrij eenvoudig. Het is niet nodig om extra maatregelen te nemen om de luchtvochtigheid te verhogen. In tegenstelling tot veel andere kamerplanten, heeft deze plant geen schaaltje met water naast de pot nodig om de luchtvochtigheid te verhogen. Zorg er gewoon voor dat de lucht in de kamer niet te droog wordt, vooral tijdens de wintermaanden wanneer de verwarming aan staat. Als de lucht toch te droog is, kan je eventueel een luchtbevochtiger gebruiken om de omstandigheden te verbeteren.
Kalanchoë standplaats
Zet deze kamerplant op een plek waar hij kan genieten van halfschaduw, indirect zonlicht of zelfs directe zon. De plant is niet heel kieskeurig als het op licht aankomt. In de zomer is het wel verstandig om de plant niet in de volle middagzon te plaatsen, om te voorkomen dat de bladeren verbranden. De ideale temperatuur voor deze plant ligt tussen de 18 en 24 graden Celsius.
In de wintermaanden kan de plant dichter bij het raam staan, zelfs in direct zonlicht, omdat de zon dan minder krachtig is. Het is wel belangrijk om de plant geleidelijk aan meer licht te laten wennen. Begin met de plant op een plek met indirect licht en verplaats hem langzaam naar een zonnigere plek als dat nodig is.
VAAK IN COMBINATIE MET DE Kalanchoë GEKOCHT
Kalanchoë giftig?
Het sap in de bladeren en stengels van deze kamerplant is giftig, voor zowel mensen als dieren. Het is daarom belangrijk om de plant buiten bereik van kleine kinderen en huisdieren te houden. Als de plant wordt gegeten, kan dit vervelende gevolgen hebben.
Heb je gemerkt dat je kind of huisdier aan de plant heeft gezeten of twijfel je of dit is gebeurd? Neem dan voor de zekerheid contact op met de huis- of dierenarts. Zo zorg je niet alleen voor goede Kalanchoë verzorging, maar ook voor de veiligheid in huis.
Kalanchoë verpotten
Het is een goed idee om de Kalanchoë elk jaar in het voorjaar te verpotten. Dit geeft de plant nieuwe ruimte om te groeien en verse voedingsstoffen uit de nieuwe potgrond. Bij het verpotten is het slim om drainage materiaal zoals hydrokorrels toe te voegen. Dit helpt om overtollig water makkelijk weg te laten lopen, wat belangrijk is omdat deze plant niet van te veel water houdt.
Hoe verpot je de Kalanchoë?
- Kies een nieuwe bloempot die 10% tot 20% groter is dan de huidige pot.
- Leg een laagje hydrokorrels op de bodem van de nieuwe pot voor goede drainage.
- Haal de plant voorzichtig uit de oude pot.
- Bekijk de wortels en verwijder eventueel beschadigde of rotte delen.
- Plaats de plant in de nieuwe pot en vul deze aan met verse potgrond.
- Druk de aarde licht aan zodat de plant stevig staat.
- Geef de plant water om de wortels te helpen zich te vestigen in de nieuwe potgrond.
Door deze stappen te volgen, zorg je voor een goede basis voor de plant om verder te groeien en bloeien.
Verzorgingsproducten
Kalanchoë voeding
Als je deze kamerplant koopt, heeft hij de eerste twee maanden geen extra voeding nodig. De verse potgrond van de kweker bevat genoeg voedingsstoffen voor deze periode. Na deze tijd heeft de Kalanchoë wel wat extra voeding nodig, vooral tijdens de groeiperiode in de lente en zomer.
In de winter rust de plant en is extra voeding niet nodig. Als je plantenvoeding geeft, kijk dan goed op de verpakking voor de juiste hoeveelheid en geef nooit meer dan daar wordt aangeraden. Overvoeding kan namelijk schadelijk zijn voor de gezondheid van de plant.
Kalanchoë ziektes
Deze kamerplant is niet erg gevoelig voor ziektes en plagen. Goede verzorging verkleint de kans op problemen aanzienlijk. Zorg ervoor dat je niet te veel water geeft, want een te natte bodem kan wortelrot veroorzaken. Dit is een veelvoorkomend probleem bij kamerplanten die te veel water krijgen.
Mocht je toch merken dat jouw plant niet gezond is, dan kan het zijn dat er ongedierte zoals wolluis of schildluis aanwezig is. Deze kleine beestjes kunnen zich voeden met het sap van de plant. Als je ongedierte opmerkt, handel dan snel om verdere schade te voorkomen.
Bij ons vind je middelen om deze plagen aan te pakken, zoals een biologische insectenspray. Door snel te handelen en de juiste Kalanchoë verzorging toe te passen, kan je plant herstellen en weer gezond verder groeien.
Gratis cursusIn 7 dagen plantenexpert
Kalanchoë stekken
Hoe moet je een Kalanchoë stekken? Het is eigenlijk heel simpel en je hebt maar een paar dingen nodig. Deze plant is makkelijk te stekken met behulp van de bladeren of de stengels. Het beste moment om te stekken is in het voorjaar of de zomer, omdat de plant dan in de groeifase zit.
Dit heb je nodig:
- Een gezonde Kalanchoë plant
- Een schoon en scherp mes
- Een bloempot met verse potgrond
Zo stek je:
- Kies een gezond uitziend blad of een stengel van de plant.
- Snijd het blad of de stengel voorzichtig af met een schoon, scherp mes.
- Laat het snijvlak van de stek een paar dagen drogen zodat het kan helen en een ‘eeltlaagje’ kan vormen. Dit helpt om rotting te voorkomen.
- Vul een bloempot met verse potgrond en maak een klein gaatje in het midden.
- Plaats de onderkant van de stengel of het blad in de aarde.
- Geef de stek geen water totdat deze wortels heeft gevormd. Dit kun je na ongeveer twee weken controleren door heel voorzichtig aan de stek te trekken. Als je weerstand voelt, heeft de stek wortels gevormd en kun je beginnen met water geven.
- Houd de potgrond licht vochtig, maar niet nat. Geef kleine beetjes water in plaats van veel tegelijk.
Door deze eenvoudige stappen te volgen, kun je jouw eigen plant kweken en genieten van nieuwe plantjes. Dit is een leuke en makkelijke manier om je plantencollectie uit te breiden of om een uniek cadeau te geven aan een vriend of familielid.
Kalanchoë bloei
De Kalanchoë staat bekend om zijn prachtige en langdurige bloei. Deze kamerplant kan wel acht weken of langer bloemen hebben. Om de bloei te stimuleren, is het belangrijk om de plant op een lichte plek te zetten en niet te veel water te geven. De bloemen van de plant komen in verschillende kleuren, wat een vrolijke toevoeging is aan je interieur.
Als de bloemen uitgebloeid zijn, is het verstandig om deze te verwijderen. Dit helpt de plant om energie te steken in nieuwe bloemen in plaats van in de oude. Het kan voorkomen dat de plant na de bloei een rustperiode nodig heeft. Tijdens deze periode kan de plant minder water nodig hebben en groeit hij minder snel. Geef de plant de tijd om te herstellen en met de juiste Kalanchoë verzorging zal hij opnieuw gaan bloeien.
Hoewel de bloemen van de plant mooi en kleurrijk zijn, is het belangrijk om te onthouden dat de plant giftig is. Zorg ervoor dat de bloemen en bladeren buiten bereik van kinderen en huisdieren blijven.
Kalanchoë snoeien
Het snoeien van deze kamerplant is niet echt nodig, omdat de Kalanchoë van nature een compacte groei heeft. Toch kan het soms handig zijn om de plant een beetje bij te knippen. Dit doe je vooral om de vorm te behouden of om uitgebloeide bloemen weg te halen.
Als je ziet dat er bloemen zijn uitgebloeid, kun je deze het beste verwijderen. Dit helpt de plant om energie te steken in het maken van nieuwe bloemen. Gebruik een schoon en scherp schaartje om de uitgebloeide bloemen vlak bij de basis van de bloemstengel af te knippen.
Als de plant te breed of te hoog wordt, kun je ook de stengels terugsnoeien. Knip de stengels af tot de gewenste lengte, maar zorg ervoor dat je altijd een paar bladeren aan de stengel laat zitten. Dit zorgt ervoor dat de plant weer mooi uit kan lopen.
Omdat het sap van de Kalanchoë giftig is, is het belangrijk om na het snoeien je handen goed te wassen. Zo voorkom je dat je per ongeluk het sap in je ogen of mond krijgt.
Kan ik mijn Kalanchoë buiten zetten?
Ja, je kunt je Kalanchoë buiten zetten, vooral in de zomer wanneer de temperaturen milder zijn. Zorg er echter voor dat je plant beschermd is tegen directe middagzon en harde regen. In de winter is het het beste om je Kalanchoë binnen te houden of op een beschutte plek buiten, afhankelijk van je klimaat.
Wat zijn enkele Kalanchoë soorten?
Enkele populaire soorten zijn de Blossfeldiana, bekend om zijn langdurige bloei, Thyrsiflora en Tomentosa (Pandaplant) die bekend staan om hun unieke bladvormen en texturen.
Hoe verzorg ik mijn Kalanchoe Thyrsiflora?
De Thyrsiflora heeft veel licht nodig, maar staat het liefste niet in direct zonlicht. Water geven doe je best matig; laat de grond tussen gietbeurten door uitdrogen om wortelrot te voorkomen. Deze plant houdt van een goed doorlatende grond en minimaal vocht.
Wat moet ik doen als mijn Kalanchoë Thyrsiflora slappe bladeren heeft?
Slappe bladeren kunnen wijzen op te veel water of onvoldoende licht. Controleer de grond en beoordeel de watergift; laat de grond uitdrogen voordat je weer water geeft. Plaats je plant daarnaast op een lichtere locatie, maar vermijd direct zonlicht.