Maranta verzorging
De Gebedsplant, zoals de Maranta ook wel bekend staat, is een prachtige kamerplant met opvallende bladeren die ‘s avonds hun unieke stand innemen. Deze plant komt oorspronkelijk uit de tropische regenwouden van Zuid-Amerika en is geliefd om zijn decoratieve bladpatronen. De Maranta verzorging is niet heel ingewikkeld, maar deze kamerplant heeft wel wat specifieke wensen. Lees verder voor alle tips over Maranta verzorging.
Maranta soorten
Er zijn ongeveer 30 verschillende Maranta soorten, elk met een uniek bladpatroon. In de gemiddelde woonkamer kom je vaak de Maranta Leuconeura tegen, die bekend staat om zijn opvallende bladtekeningen. De Maranta Tricolor Fascinator bijvoorbeeld, heeft donkergroene bladeren met dieproze nerven en een wijnrode onderkant. De Maranta Kerchoveana valt op door de bruine vlekken op het blad die later groen kleuren. Hoewel deze planten klein beginnen, kunnen ze uitgroeien tot een sierlijke hangplant als de stelen langer worden. Met de juiste verzorging kan deze kamerplant zich ontwikkelen tot een volle, decoratieve blikvanger in je interieur.
Maranta water geven
Het geven van water aan de Gebedsplant is een belangrijk onderdeel van de Maranta verzorging. Deze kamerplant houdt van een licht vochtige potgrond, maar pas op dat de wortels niet in het water staan. Geef in de zomer twee keer per week een klein scheutje water en in de winter volstaat één keer per week. Gebruik bij voorkeur lauw water om kalkvlekken op de bladeren te voorkomen. Als de onderste bladeren geel kleuren of het blad krult, dan is dit een teken dat de plant meer water nodig heeft. Controleer regelmatig de vochtigheid van de potgrond door je vinger erin te steken. Zo zorg je ervoor dat de Gebedsplant de juiste hoeveelheid water krijgt.
ONZE Maranta
Luchtvochtigheid Maranta
De Maranta, gedijt het beste bij een hoge luchtvochtigheid, vergelijkbaar met zijn natuurlijke habitat in de tropische regenwouden. Om de luchtvochtigheid rondom deze huisplant te verhogen, kun je een schaaltje met water naast de plant zetten. Het water verdampt langzaam en verhoogt zo de vochtigheid in de lucht. Zorg ervoor dat je het schaaltje regelmatig bijvult wanneer het water verdampt is. Dit helpt niet alleen om de plant gezond te houden, maar vermindert ook de kans op problemen zoals bladval of slaphangende stengels. Daarnaast is het een goed idee om de Gebedsplant regelmatig te besproeien met water, wat bijdraagt aan een fris en levendig uiterlijk van de bladeren.
Maranta standplaats
Zet de Gebedsplant van de herfst tot en met de lente in de halfschaduw. In de winter mag je de Maranta verplaatsen naar een lichte plek, maar zorg ervoor dat deze niet in direct zonlicht staat. De plant houdt van een plek waar het tussen de 18 en 24 graden Celsius is.
Het is belangrijk dat je de Gebedsplant niet in de buurt van een radiator plaatst, omdat de lucht daar vaak te droog is voor deze tropische kamerplant. Door de juiste standplaats te kiezen, zorg je ervoor dat de Gebedsplant gezond blijft en zijn mooie bladpatronen behoudt.
VAAK IN COMBINATIE MET DE Maranta GEKOCHT
Maranta giftig?
De Gebedsplant staat over het algemeen niet bekend als een giftige plant voor mensen en dieren. Toch raden we wel aan om de kamerplant buiten bereik van huisdieren te zetten. De plant is immers niet bedoeld om van te eten en het is niet goed voor de Maranta verzorging.
Maranta verpotten
De Gebedsplant is een gemiddelde groeier die je eens in de twee jaar kunt verpotten. Het toevoegen van hydrokorrels of perliet bij het verpotten wordt aangeraden. Dit zorgt voor een goede drainage, waardoor het niet erg is als je soms iets te veel water geeft. Verpotten geeft de wortels de ruimte die ze nodig hebben om te groeien en zorgt voor een grotere waterbuffer, waardoor je minder vaak water hoeft te geven. Bovendien biedt verse potgrond nieuwe voedingsstoffen voor de Gebedsplant. Het beste moment om te verpotten is in het voorjaar, omdat de plant dan het snelste herstelt.
Hoe verpot je de Gebedsplant?
- Kies een nieuwe bloempot die ongeveer 20% groter is dan de huidige pot.
- Vul de bodem van de nieuwe pot met een laagje hydrokorrels of perliet en wat potgrond.
- Haal de Gebedsplant voorzichtig uit de oude pot.
- Inspecteer de wortels op tekenen van wortelrot.
- Plaats de plant in de nieuwe pot.
- Voeg potgrond toe rond de wortels, zodat de plant stevig staat.
- Geef de plant water om de wortels te helpen zich te settelen in hun nieuwe omgeving.
Verzorgingsproducten
Maranta voeding
Wanneer je de Gebedsplant in huis haalt, heeft deze de eerste twee maanden geen extra voeding nodig. De verse potgrond waarin de Maranta staat, bevat voldoende voedingsstoffen voor deze periode. Na deze twee maanden is het tijd om de plant te ondersteunen met plantenvoeding. Van de lente tot en met de herfst kun je de Gebedsplant regelmatig voeden.
In de winter heeft de Gebedsplant een rustperiode en is het niet nodig om voeding te geven. Kijk altijd goed op de verpakking voor de juiste hoeveelheid voeding en geef nooit meer dan wat er wordt aanbevolen. Zo blijft de Gebedsplant gezond en kun je blijven genieten van zijn prachtige bladeren.
Maranta ziektes
De Gebedsplant is niet erg gevoelig voor ziektes, maar kan soms last hebben van ongedierte zoals spint en trips. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om de luchtvochtigheid rondom de plant hoog te houden. Dit kun je doen door de plant regelmatig te besproeien en een schaaltje water naast de plant te plaatsen. Zet de Maranta ook niet op een plek waar het tocht. Door de Maranta verzorging tips uit dit artikel te volgen, verklein je de kans op ongedierte.
Mocht jouw Gebedsplant toch te maken krijgen met ongedierte, dan hebben we verschillende biologische middelen om je plant te helpen, zoals deze insectenspray.
Gratis cursusIn 7 dagen plantenexpert
Maranta stekken
Hoe moet je een Maranta stekken? Gelukkig is het stekken van deze kamerplant vrij eenvoudig en kun je dit het hele jaar door doen. Het stekken gebeurt in water of potgrond en zorgt ervoor dat je nieuwe plantjes krijgt. Hieronder leggen we stap voor stap uit hoe je dit aanpakt.
Dit heb je nodig
- Een Gebedsplant met een gezonde stengel
- Een schoon en scherp mesje of een snoeischaar
- Een vaasje met kalkvrij water op kamertemperatuur of een pot met verse potgrond
- Optioneel: stekpoeder
Zo stek je:
- Kies een gezonde stengel van de Gebedsplant met minimaal drie bladeren.
- Snijd de stengel af net onder een bladknoop, waar de wortels zullen groeien.
- Als je stekpoeder gebruikt, doop dan het afgesneden uiteinde van de stengel hierin. Dit kan helpen bij de wortelvorming.
- Plaats de stengel in het vaasje met water of in een pot met vochtige potgrond. Zorg ervoor dat de bladeren niet in het water of de potgrond liggen.
- Zet het vaasje of de pot op een warme plek met veel indirect licht, maar niet in direct zonlicht.
- Ververs het water elke week of houd de potgrond licht vochtig, maar niet te nat.
- Na enkele weken zullen er wortels aan de stengel groeien. Als de wortels een paar centimeter lang zijn, kun je de stek overplanten naar een eigen pot met verse potgrond.
Door deze stappen te volgen, kun je succesvol nieuwe Gebedsplanten kweken en je verzameling uitbreiden. Het is een leuke en eenvoudige manier om meer groen in je huis te brengen!
Maranta bloei
De Gebedsplant kan bloeien, maar de bloemen zijn vaak niet erg opvallend. Ze zijn meestal klein, licht van kleur en bloeien maar kort. De Gebedsplant is vooral populair vanwege de prachtige bladeren en wordt niet specifiek voor de bloei gehouden. De focus bij de verzorging van de Maranta ligt dan ook op het behouden van de gezondheid en schoonheid van het blad, in plaats van het stimuleren van bloei.
Als je toch bloemen op je Gebedsplant ziet verschijnen, weet dan dat dit een teken kan zijn dat de plant het naar zijn zin heeft in zijn omgeving. Het naar zijn zin hebben is geen garantie voor bloei; sommige Maranta’s zullen nooit bloeien, ongeacht de verzorging. Dit is volkomen normaal en geen reden tot zorg. Geniet vooral van de unieke bladpatronen en de rustgevende beweging van de bladeren die ‘s avonds sluiten en ‘s ochtends weer openen.
Maranta snoeien
De Gebedsplant zal in de woonkamer niet enorm groot worden, waardoor snoeien vaak niet nodig is. Toch kan het voorkomen dat sommige bladeren van de Gebedsplant lelijk worden. Dit kan gebeuren door natuurlijke veroudering of door onvoldoende water of licht. Als je bruine randen of gele bladeren ziet, kun je deze het beste wegknippen. Gebruik hiervoor een schone snoeischaar of een scherp mesje. Knip het blad af bij de basis, dicht bij de stengel, maar zorg ervoor dat je de stengel zelf niet beschadigt.
Het verwijderen van lelijk blad heeft verschillende voordelen voor de Gebedsplant. De plant kan zijn energie steken in het groeien van nieuwe, gezonde bladeren en het helpt om de plant er verzorgd uit te laten zien. Daarnaast voorkomt het dat ziektes zich gemakkelijk verspreiden van het oude naar het nieuwe blad.
Door regelmatig oude bladeren te verwijderen, houd je jouw Maranta mooi en gezond. Zo blijft de plant een aantrekkelijke blikvanger in je huis.
Wat is de ideale standplaats voor een Maranta?
Een Maranta gedijt het beste op een plek met veel indirect licht en zeker geen direct zonlicht. Een te donkere plek kan resulteren in het verliezen van bladpatronen en kleur, terwijl te veel direct zonlicht de bladeren kan verbranden.
Hoe verzorg ik een Maranta Fascinator?
De Maranta Fascinator heeft regelmatig water nodig om de grond licht vochtig te houden, maar niet zo nat dat de wortels in water staan. Het houdt van een hoge luchtvochtigheid, dus overweeg om de plant regelmatig te sproeien of plaats het in een kamer met een luchtbevochtiger.
Wat zijn de kenmerken van een Maranta Leuconeura Fascinator Tricolor?
De Maranta Leuconeura Fascinator Tricolor valt op door zijn prachtige, kleurrijke bladeren, die een mix vertonen van groene, rode en roomwitte tinten. De bladeren volgen de zon, waardoor het lijkt alsof ze bidden, met name in de avond.
Kan een Maranta als hangplant gehouden worden?
Ja, een Maranta leent zich uitstekend als hangplant door zijn neerhangende groeiwijze. Dit maakt het een perfecte plant voor hangpotten of hoge planken, waar zijn prachtige bladeren naar beneden kunnen hangen.
Wat maakt de Maranta Lemon Lime bijzonder?
De Maranta Lemon Lime onderscheidt zich door zijn unieke bladkleur, bestaande uit levendige tinten groen en lichtgeel, wat de plant een frisse en heldere uitstraling geeft.
Wat te doen bij gele bladeren aan mijn Maranta?
Gele bladeren op een Maranta kunnen wijzen op te veel direct zonlicht of overbewatering. Controleer de standplaats en zorg ervoor dat de grond tussen gietbeurten door licht opdroogt.