Maranta verzorging

Maranta verzorging
Wist je dat… de Maranta een bewegelijke plant is, die ’s avonds haar blaadjes naar boven vouwt. Omdat deze beweging lijkt op biddende handen, wordt de plant ook wel Gebedenplant genoemd.

De Maranta (Maa-ran-ta) is een bijzonder gekleurde kamerplant die deel uitmaakt van de Marantaceae familie. Deze familie komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika bestaat verder uit de Calathea, Ctenanthe en Stromanthe. Elke Maranta-soort heeft een ander bladpatroon. Zo herken je de populaire Maranta tricolor fascinator aan zijn donkergroene blad met dieproze nerven, dat een wijnrode onderkant heeft. De Kerchoveana heeft weer een heel ander bladpatroon, met bruine vlekken die na verloop van tijd groen kleuren. Lees verder om alles te weten te komen over de Maranta verzorging.

De Maranta heeft verschillende bijnamen. De bekendste is ‘Prayer Plant’ of Gebedenplant. Dit komt doordat de Maranta zijn blaadjes ’s avonds naar boven vouwt, net als biddende handen. Een andere bijnaam verwijst specifiek naar de Maranta kerchoveana, en is ook aan godsdienst gerelateerd. Deze Maranta-soort heeft namelijk 10 vlekken op het blad.

Hoewel het bladpatroon behoorlijk uiteen loopt, vragen alle Maranta’s dezelfde verzorging. Hun natuurlijke habitat is vrij donker, en de luchtvochtigheid is er hoog. Daarom is het belangrijk om Maranta’s nooit in direct zonlicht of in de buurt van een radiator te plaatsen. Lees verder voor alle verzorging tips.

Benieuwd hoe de Prayerplant zijn blaadjes beweegt? Bekijk deze timelapse:

Maranta standplaats

Zet de Maranta van de herfst tot en met de lente in de halfschaduw. In de winter mag je de plant verplaatsen naar een lichte plek, uit direct zonlicht. Zorg er verder voor dat je de Maranta niet in de buurt van een radiator plaatst, aangezien de luchtvochtigheid hier vrij laag is.

planten cursus verzorging

Maranta water geven

Geef de plant regelmatig kleine beetjes lauw water om te potgrond constant vochtig te houden, zonder dat er een laagje water onderin de pot blijft staan. Je kunt hier het beste regenwater voor gebruiken, of water dat al gekookt is. Zo ontstaan er geen kalkvlekken op het blad. In de winter heeft de plant wat minder water nodig. Houd de luchtvochtigheid op peil door de bladeren regelmatig te sproeien met een plantenspuit. Zo verminder je de kans op bladval, dwerggroei en slaphangende stengels.
Kleuren de onderste bladeren geel, krult het blad om of ontstaan er vlekjes op? Dan heeft de plant te weinig water gehad. Geef de plant in het vervolg wat meer en/of wat vaker water.

Veel gekochte Maranta’s

Maranta verpotten

Verpot de plant eens in de twee jaar, tijdens het voorjaar. Kies hierbij voor een pot die minimaal 20% groter is dan de huidige pot. We raden aan om hydrokorrels toe te voegen bij het verpotten. Zo maakt het niet uit als je eens wat teveel water geeft: de hydrokorrels zorgen voor drainage. Meer weten? Lees hier alles over het gebruik van hydrokorrels.

Zoek je meer informatie over verpotten? Lees onze blog: Wanneer moet ik mijn kamerplant verpotten?

Maranta voeding geven

Zodra je de plant ontvangt heeft deze de komende 2 maanden geen voeding nodig. Dit omdat de plant voorlopig nog voldoende voeding kan halen uit de verse potgrond van de kweker. Hierna heeft de plant tijdens de lente en zomer kamerplanten voeding nodig, om de bladgroei te stimuleren. Neem voor de specifieke hoeveelheid een kijkje op de verpakking, en gebruik nooit meer dan aanbevolen. Geef de plant tijdens de herfst en winter geen voeding. Met bovenstaande tips ben je helemaal op de hoogte van alle Maranta verzorging tips.

Is mijn Maranta plant giftig?

Bijna alle buiten- en kamerplanten op Plantje.nl zijn bestemd voor een decoratief doeleinde, en niet om te eten – tenzij expliciet staat vermeld dat dit wél kan (denk bijvoorbeeld aan een fruitboom). De Maranta staat over het algemeen niet bekend als een giftige plant.

Bekijk hier alle Maranta planten uit ons assortiment.