Voor 22:00 besteld, morgen in huis

Het grootste deel van ons assortiment (m.u.v. tuinplanten en XL-planten) wordt de volgende dag al geleverd als je voor 22.00 uur bestelt. In de winkelwagen en op de productpagina staat duidelijk aangegeven welke producten morgen geleverd kunnen worden. Wij leveren niet op zondag en maandag. Verzending bij een bestelling boven de €60,- is gratis. Eventuele vertragingen door de bezorgdienst liggen buiten onze macht.

Trustpilot 4.4 (Uitstekend)

Onze klanten bevelen ons aan en dat is te zien aan onze uitstekende score op Trustpilot. Al ruim 4000 klanten schreven een review.

Bewuste keuze

Wij zijn in bezit van het Thuiswinkel duurzaamheidscertificaat. Hier zijn we ontzettend trots op. Wil je hier meer over lezen? Dat kan op onze duurzaamheidspagina!

Sansevieria verzorging

De Sansevieria, ook wel bekend als Vrouwentong, is een populaire kamerplant die bekend staat om zijn gemakkelijke verzorging. Deze plant komt oorspronkelijk uit de droge woestijngebieden van Zuid-Afrika en heeft zich aangepast aan omstandigheden met weinig water. De Vrouwentong heeft stevige, rechtopstaande bladeren die een stoere uitstraling geven aan elk interieur. Wil je weten hoe je het beste voor jouw Sansevieria kunt zorgen? Lees dan verder over de Sansevieria verzorging.

Sansevieria soorten

Er zijn meer dan 70 soorten Sansevieria, maar in de gemiddelde woonkamer kom je vaak de Sansevieria Laurentii, Sansevieria Zeylanica of Sansevieria Cylindrica tegen. Deze soorten zijn bekend om hun gestreepte of spiraalvormige bladeren en zijn geliefd vanwege hun robuuste karakter. Ondanks dat de Vrouwentong een langzame groeier is, kan hij met de juiste Sansevieria verzorging toch een indrukwekkende hoogte bereiken. In huis zal deze plant doorgaans niet hoger worden dan ongeveer 90 centimeter.

Sanseveria Duo
volle zonStandplaats:
Volle zon, indirect zonlicht
planten diervriendelijkDiervriendelijk:
Nee
gemakkelijke verzorgingWaterbehoefte:
weinig

Sansevieria water geven

Hoe geef je de Sansevieria water? In het kort: zorg ervoor dat de potgrond bijna droog is voordat je opnieuw water geeft en voorkom dat er water in de pot blijft staan. De Vrouwentong slaat namelijk water op in zijn bladeren en kan daarom beter tegen te weinig dan tegen te veel water. Te veel water kan leiden tot problemen zoals wortelrot. Voel altijd even met je vinger of de aarde droog genoeg is voordat je water geeft.

In de praktijk betekent dit:

  • In de lente en zomer: ongeveer één keer per twee weken water geven.
  • In de herfst en winter: ongeveer één keer per zeven weken water geven.

De hoeveelheid water die de Vrouwentong nodig heeft, hangt af van de hoeveelheid licht die de plant krijgt. Een Sansevieria die veel zonlicht ontvangt, heeft meer water nodig dan een plant die in de schaduw staat. Begin met een kleine hoeveelheid water en kijk hoe de plant reageert. Voelt de potgrond na een paar dagen nog vochtig? Geef dan de volgende keer minder water. Is de aarde snel droog? Dan mag je de volgende keer iets meer water geven.

Lees alles over planten water geven

sansevieria water geven

ONZE Sansevieria’s

Sanseveria in de zon

Luchtvochtigheid Sansevieria

Deze kamerplant, beter bekend als Vrouwentong, heeft niet veel luchtvochtigheid nodig. De plant is gewend aan droge omstandigheden, zoals in de woestijn. Daarom is het niet nodig om de luchtvochtigheid rondom de plant te verhogen. Je hoeft dus geen schaaltje water naast de plant te zetten. De Vrouwentong doet het prima bij de normale luchtvochtigheid in huis. Zorg er wel voor dat de plek waar de plant staat niet te vochtig is, want dat kan schadelijk zijn voor de plant.

Sansevieria standplaats

De standplaats kiezen is een belangrijk onderdeel van de Sansevieria verzorging. Zet de Vrouwentong op een plek waar hij kan genieten van volle zon of indirect zonlicht. Deze kamerplant is heel flexibel en doet het goed in verschillende lichtomstandigheden. In de wintermaanden mag de plant gerust in de volle zon staan, maar ook in de zomer kan hij op een zonnige plek blijven, zolang de bladeren maar niet verbranden. De ideale temperatuur voor deze plant ligt tussen de 15 en 25 graden Celsius.

Omdat de Vrouwentong van nature uit droge gebieden komt, is hij gewend aan veel licht. Toch is het goed om de plant geleidelijk aan meer zonlicht te laten wennen, vooral als hij eerst op een minder lichte plek heeft gestaan. Begin met de plant op een lichte plek te zetten en verplaats hem langzaam naar een plek waar hij meer zonlicht krijgt. Zo kan de plant zich aanpassen zonder dat de bladeren schade oplopen.

VAAK IN COMBINATIE MET DE Sansevieria GEKOCHT

17%
Groene Studentenbox
Combideal 12
Original price was:  50,44.Current price is:  41,99.
28%
Groene Werkplekbox
Combideal
Original price was:  269,88.Current price is:  194,99.
11%
Makkelijke Plantenbox
Combideal
Original price was:  75,47.Current price is:  66,99.
26%
Zonkamerplanten mix
12 25
Original price was:  53,96.Current price is:  39,95.
Sansevieria Cylindrica Straight close up blad

Sansevieria giftig?

De Sansevieria is licht giftig. Als mensen of dieren delen van de plant binnenkrijgen, kan dit leiden tot buikpijn. Het is daarom slim om de Vrouwentong buiten bereik van nieuwsgierige kinderen en huisdieren te plaatsen. Hoewel de kans op ernstige problemen klein is, is het beter om het zekere voor het onzekere te nemen. Zo zorg je ervoor dat zowel je huisdieren als je plant veilig en gezond blijven.

Sansevieria verpotten

De Sansevieria is een langzame groeier en hoeft daarom niet vaak te worden verpot. Het is meestal genoeg om dit eens in de twee tot drie jaar te doen. Als de plant niet veel is gegroeid, bijvoorbeeld omdat hij op een schaduwrijke plek staat, kun je zelfs nog een jaar wachten met verpotten. Wanneer je de Vrouwentong gaat verpotten, kies dan een nieuwe pot die minimaal 20% groter is dan de oude pot. Dit heeft verschillende voordelen:

  • De wortels hebben meer ruimte om te groeien.
  • Je hoeft minder vaak water te geven, omdat een grotere pot meer water kan vasthouden.
  • De nieuwe potgrond biedt nieuwe voedingsstoffen voor de plant.

Hoe verpot je de Sansevieria?

  • Kies een grotere bloempot, die ongeveer 20% groter is dan de huidige pot.
  • Vul de nieuwe pot met een laagje hydrokorrels voor goede drainage.
  • Haal de Vrouwentong voorzichtig uit de oude pot.
  • Kijk goed naar de wortels om te zien of ze gezond zijn en geen tekenen van wortelrot vertonen.
  • Plaats de plant in de nieuwe pot.
  • Voeg nieuwe potgrond toe rond de wortels zodat de plant goed vaststaat.
  • Geef de plant na het verpotten water om de wortels te helpen zich te settelen in hun nieuwe omgeving.

Het beste moment om de plant te verpotten is in het voorjaar, omdat de plant dan in de groeifase komt en zich makkelijker kan aanpassen aan de nieuwe pot.

Lees alles over planten verpotten

Lees alles over wanneer je planten het beste kunt verpotten

Sansevieria op water

Verzorgingsproducten

Sansevieria Blad close up

Sansevieria voeding

Als je jouw Vrouwentong net hebt gekocht, heeft deze de eerste twee maanden geen extra voeding nodig. De plant kan namelijk nog genoeg voedingsstoffen halen uit de verse potgrond waarin hij staat. Na deze periode heeft de Sansevieria wel wat extra voeding nodig, maar alleen in de lente en zomer.

Kijk op de verpakking voor de aanbevolen hoeveelheid en geef dan slechts een kwart van deze hoeveelheid. De Sansevieria is namelijk gevoelig voor te veel voeding, wat de potgrond zuur kan maken en de wortels kan beschadigen. Gebruik dus nooit meer dan aanbevolen. Tijdens de herfst en winter is de Vrouwentong in rust en heeft hij geen extra voeding nodig.

Sansevieria ziektes

De Vrouwentong is een zeer sterke kamerplant die niet snel ziek wordt. Het komt maar heel soms voor dat deze plant last heeft van ongedierte. Als het gebeurt, kan het zijn dat de plant te maken krijgt met trips of schildluis. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om de Sansevieria verzorging tips voor de plant goed op te volgen. Zet de plant bijvoorbeeld niet op een plek met veel tocht en zorg dat je niet te veel water geeft.

Mocht jouw Vrouwentong toch ongedierte hebben, dan kun je dit vaak bestrijden met een milde, plantvriendelijke insectenspray. Het is wel belangrijk om het probleem snel aan te pakken, zodat de plant er niet te veel onder lijdt.

Gratis cursusIn 7 dagen plantenexpert

Sansevieria stekken

Hoe moet je een Sansevieria stekken? Het korte antwoord: het is vrij eenvoudig en je hebt er niet veel voor nodig. De Vrouwentong maakt zelf nieuwe scheuten aan die je kunt gebruiken als stekjes. Deze stekjes hebben al kleine worteltjes, wat het proces nog makkelijker maakt. Het stekken van de plant doe je het beste in de lente of zomer, omdat de plant dan in de groeifase is.

Dit heb je nodig:

  • Een Sansevieria met een nieuwe scheut van minimaal 10 cm hoog
  • Een schoon en scherp mesje
  • Een nieuwe plantenpot met verse potgrond
  • Optioneel: een glas water

Zo stek je:

  • Haal de moederplant voorzichtig uit de pot en zoek de nieuwe scheut die je wilt stekken.
  • Gebruik het scherpe mesje om de scheut met wortels voorzichtig los te maken van de moederplant.
  • Als je ervoor kiest om het stekje eerst op water te zetten, plaats dan de wortels van de scheut in een glas water. Zorg ervoor dat alleen de wortels onder water staan en niet het blad.
  • Als de wortels van de scheut al goed ontwikkeld zijn, kun je het stekje ook direct in de nieuwe pot met verse potgrond plaatsen.
  • Zet het stekje op een plek met indirect zonlicht en geef het regelmatig water, maar let op dat de potgrond niet te nat wordt.
  • Plant de moederplant terug in de oude pot met verse aarde of verpot deze indien nodig.

Het stekken van de Sansevieria is een leuke manier om je verzameling uit te breiden of om een vriend blij te maken met een nieuw plantje. Volg deze stappen en voor je het weet, heb je een nieuwe Vrouwentong om van te genieten.

Sansevieria stekken
Sansevieria bloei

Sansevieria bloei

Het is een bijzonder moment als de Sansevieria gaat bloeien, maar het komt niet vaak voor in de huiskamer. Voor bloei zijn specifieke omstandigheden nodig, zoals een constante warme temperatuur en voldoende licht. Wanneer de Vrouwentong toch besluit te bloeien, zal hij mooie, witte en zoetgeurende bloemen laten zien. Dit kan een teken zijn dat de plant het erg naar zijn zin heeft in zijn omgeving.

Als je plant bloemen krijgt, is het belangrijk om te weten dat de bloei veel energie van de plant vraagt. Hoewel het een mooi gezicht is, kan het slim zijn om de bloemstengels te verwijderen zodat de plant zijn kracht kan gebruiken voor de groei van de bladeren. Dit helpt de Vrouwentong gezond en sterk te blijven.

Sansevieria snoeien

Bij de Sansevieria verzorging hoort het ook om te snoeien. De bladeren van deze kamerplant zijn sterk en blijven lang mooi. Toch kan het gebeuren dat een blad beschadigd raakt of geel wordt. In dat geval kun je het blad afknippen om de plant netjes te houden. Gebruik hiervoor een schoon en scherp mes of een schaar.

Zo snoei je de Sansevieria:

  • Kies een blad dat niet meer mooi is of dat je weg wilt halen.
  • Knip het blad dicht bij de basis af, maar laat ongeveer twee centimeter van het blad boven de grond zitten.
  • Wees voorzichtig dat je de andere bladeren niet beschadigt tijdens het snoeien.

Het is belangrijk om alleen de bladeren te snoeien die niet meer mooi zijn. De Vrouwentong groeit langzaam, dus het duurt even voordat er nieuwe bladeren groeien. Snoei daarom niet te veel in één keer. Zo blijft je plant mooi en gezond.

Waarom vallen de bladeren van mijn Sansevieria om? 
Het omvallen van de bladeren bij een Sanseveria kan wijzen op verschillende oorzaken, zoals overbewatering, te zwakke wortelstructuur of schade. Controleer de grond op vochtigheid en pas de watergift aan. Zorg ook voor stevige ondersteuning van de bladeren tijdens het herstelproces.

Is de bloem van een Sansevieria giftig? 
Sanseveria planten zijn over het algemeen licht giftig bij inname, dit geldt ook voor de bloemen. Hoewel de bloem zelden bloeit binnenshuis en licht giftig is, wordt het aangeraden om deze buiten bereik van huisdieren en kleine kinderen te houden.

Waarom heeft mijn Sansevieria bruine punten? 
Bruine punten op de bladeren van een Sanseveria kunnen ontstaan door lage luchtvochtigheid, te veel direct zonlicht of het gebruik van kraanwater met veel kalk of fluoride. Overweeg het gebruik van gefilterd water en plaats de plant op een locatie met indirect licht.

Waarom wordt mijn Sansevieria geel? 
Gele bladeren bij een Sanseveria kunnen wijzen op te veel water of een slechte drainage. Deze planten vereisen niet veel water, dus laat de grond tussen de gietbeurten volledig opdrogen. Tevens kan het een teken zijn van ouderdom; oudere bladeren kunnen natuurlijk geel worden en afsterven.

Wat moet ik doen als mijn Sansevieria te hoog wordt? 
Als een Sanseveria te hoog wordt en je de groei wilt beheersen, kun je overwegen om de plant te toppen of te delen. Snijd het bovenste deel van de plant af en herplant dit indien gewenst. Dit zal ook helpen de plant voller te maken vanaf de basis.

Kan een Sansevieria buiten staan? 
Sansevieria’s kunnen in de zomermaanden buiten gezet worden, als de temperatuur warm genoeg is en ze niet blootgesteld worden aan direct zonlicht of zware regenval. Zet ze op een beschutte plek om ze te beschermen tegen de elementen. Houd er rekening mee dat ze vorstgevoelig zijn en tijdig binnengehaald moeten worden als de temperatuur daalt.

Klantenservice
Plantje.nl
nieuwsbrief
Nieuwe plantenweetjes, aanbiedingen en inspiratie!
volg ons

Plantje.nl
Logo
Winkelwagen
Besteed nog € 60,00 voor gratis verzending