Voor 22:00 besteld, morgen in huis

Het grootste deel van ons assortiment (m.u.v. tuinplanten en XL-planten) wordt de volgende dag al geleverd als je voor 22.00 uur bestelt. In de winkelwagen en op de productpagina staat duidelijk aangegeven welke producten morgen geleverd kunnen worden. Wij leveren niet op zondag. Verzending bij een bestelling boven de €60,- is gratis. Eventuele vertragingen door de bezorgdienst liggen buiten onze macht.

Trustpilot 4.4 (Uitstekend)

Onze klanten bevelen ons aan en dat is te zien aan onze uitstekende score op Trustpilot. Al ruim 4000 klanten schreven een review.

Bewuste keuze

Bij de inkoop van onze planten letten we op de certificeringen. We proberen zoveel mogelijk keuzes te maken met duurzame aspecten in gedachten. Daarom zijn we bezig met verpakkingsvrij verzenden in Limburg en Groningen, gebruiken we gerecyclede materialen en hebben we biologische opties. Meer lezen? Bekijk onze pagina over duurzaamheid.

Strelitzia verzorging

Direct naar:

De Strelitzia is een groene kamerplant die ook wel Paradijsvogelplant, Bird of Paradise plant, Paradijsvogelbloem of Vogelkopbloem wordt genoemd. Deze bijnamen heeft de Strelitzia te danken aan zijn bijzondere bloem. Die lijkt net op een vliegende paradijsvogel, met oranje en diepblauwe tinten.

Er zijn verschillende soorten Strelitziaceae verkrijgbaar, waaronder de Strelitzia nicolai en reginae. De Strelitzia nicolai heeft wat sterkere, ruwere bladeren en ontwikkelt na verloop van tijd een waaiervorm. Deze plantsoort kan in de natuur wel bloeien, maar binnenshuis komt dit nauwelijks voor. Bij de Strelitzia reginae is hier een hogere kans op, hoewel dit zo’n 8 jaar kan duren. Deze plantsoort heeft kleinere en zachtere bladeren dan de nicolai, en de bladkleur verschilt ook. De Strelitzia nicolai heeft namelijk knalgroene bladeren, waar de reginae en zilvergrijze gloed heeft.

De Strelitzia komt van oorsprong uit Zuid-Afrika, en is daardoor gewend aan tropische omstandigheden. De plant drinkt vrij veel water en staat het liefst op een lichte of zelfs zonnige plek. De Paradijsvogelplant vraagt dus wel wat verzorging, maar hij is tegelijkertijd ook vrij sterk. Hij kan best tegen een stootje. Maar om Strelitzia het snelst en mooist te helpen groeien, raden wij aan om de volgende verzorging tips goed te volgen.

BEKIJK ALLE STRELITZIA’S OP PLANTJE.NL

Strelitzia Nicolai

Strelitzia water geven

Geef de Strelitzia met name in de zomer veel water. Geef elke week een flinke scheut water: genoeg dat de potgrond na een week net weer op begint te drogen. Is de potgrond na een week al vrij droog? Geef de volgende keer meer water. Is de potgrond nog vrij nat? Geef de volgende keer minder water. In de winter heeft de Paradijsvogelplant minder water nodig. Je kunt de kamerplant elke week een verminderde hoeveelheid water geven. De potgrond mag dan wat verder opdrogen voor je de plant weer water geeft.

Zomer of winter: het is belangrijk om ervoor te zorgen dat er nooit een laag water onder in de pot komt te staan. Net zoals de meeste planten, houdt ook de Strelitzia niet van natte voeten. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de wortels gaan rotten. Je kunt dit bijvoorbeeld voorkomen met behulp van hydrokorrels onderin de pot.

LEES ALLES OVER PLANTEN WATER GEVEN »

Voor de verzorging van jouw Strelitzia

Luchtvochtigheid

Als tropische plant heeft de Strelitzia behoefte aan een hoge luchtvochtigheid. Dit kun je in stand houden door bijvoorbeeld een luchtbevochtiger in de buurt te plaatsen. Je kunt hierbij kiezen voor een elektrische luchtbevochtiger, maar je kunt ook gewoon bakjes met water gebruiken. Plaats deze in de buurt van de Paradijsvogelplant (en eventuele andere tropische planten), zodat deze het verdampte water op kan nemen. Verder raden we aan om de Strelitzia niet in de buurt van de verwarming te zetten; de luchtvochtigheid is hier namelijk vrij laag.

Strelitzia bruine bladeren

Krijgt jouw Strelitzia bruine bladeren? Dan is de luchtvochtigheid mogelijk te laag. Dit kan sneller voorkomen wanneer de verwarming aan staat. Bekijk de bovenstaande tips om de luchtvochtigheid te verhogen.

Strelitzia Duo

planten cursus verzorging

Strelitzia Nicolai

Strelitzia licht / standplaats

De Strelitzia komt van oorsprong uit Zuid-Afrika, waardoor hij graag op een lichte plek in huis staat. Het liefst zo licht mogelijk, hoewel je wel uit moet kijken met direct zonlicht. Wanneer je de plant voor een raam op het zuiden wilt zetten, raden we aan om hem hier geleidelijk aan te laten wennen. Dit doe je door de Paradijsvogelplant steeds dichter bij het raam te plaatsen. Tijdens de winter kun je deze plant direct voor een raam op het zuiden zetten. Doordat de zon dan niet fel is, hoeft de plant er niet aan de wennen. Tijdens hete zomerdagen raden we aan om de Strelitzia tegen de felle middagzon te beschermen.

Tijdens de winter kan de Strelitzia goed tegen wat meer kou. Je kunt de plant dan gerust in een ruimte zetten de niet de hele dag wordt verwarmd. Denk bijvoorbeeld aan een hal of slaapkamer. We raden dit zelfs aan: een wat koudere winter is goed voor deze plant. Bij de Strelitzia reginae zorgt dit er zelfs voor dat de plant sneller gaat bloeien. Zorg er wel voor dat de temperatuur nooit onder de 6ºC daalt.

LEES ALLES OVER PLANTEN EN LICHT »

Populaire Strelitzia sets & plantenboxen

Lelijke bladeren / krullende bladeren / geen nieuwe bladeren

Worden de bladeren van de Strelitzia lelijk of krullen ze om? Of komen er geen nieuwe bladeren? Dan staat de Paradijsvogelplant waarschijnlijk op een te donkere plek. Plaats de plant dan dichter bij het raam of bij een ander raam met meer zonlicht. Tijdens de winter is het normaal dat er weinig nieuwe bladeren ontstaan. Als de plant er verder goed uitziet, hoef je hem niet te verplaatsen.

Strelitzia tocht

Net zoals de meeste andere planten, staat ook de Strelitzia liever niet op de tocht. Deze temperatuurwisselingen zijn niet goed voor de weerstand. Bovendien lopen planten meer kans op ziektes wanneer ze op de tocht staan.

Strelitzia giftig

De Strelitzia is licht giftig bij inname. Kijk daarom uit wanneer je kleine kinderen en/of huisdieren hebt. Heeft jouw kind of huisdier een deel van de Strelitzia ingenomen, of twijfel je of dit is gebeurd? Neem dan contact op met de huis- of dierenarts.

LEES ALLES OVER PLANTEN DIE GIFTIG ZIJN VOOR KATTEN »

LEES ALLES OVER NIET-GIFTIGE PLANTEN »

Strelitzia Nicolai

Voor de verzorging van jouw Strelitzia

Strelitzia verzorging

Strelitzia voeding

Zodra je de Strelitzia ontvangt heeft deze de komende 2 maanden geen voeding nodig. Dit omdat de plant voorlopig nog voldoende voeding kan halen uit de verse potgrond van de kweker. Hierna heeft de Paradijsvogelplant regelmatig plantenvoeding nodig, van de lente tot en met de herfst. Tijdens de winter verkeert de plant in de rust, en heeft deze geen voeding nodig. Neem voor de specifieke hoeveelheid een kijkje op de verpakking, en gebruik nooit meer dan aanbevolen.

Strelitzia ziektes

De Strelitzia is een sterke plant die niet gauw last zal krijgen van ziektes. Toch kan het soms voorkomen dat de plant besmet raakt. Mocht dit gebeuren, dan is het heel waarschijnlijk dat het om een van de volgende soorten ongedierte gaat: spint, schildluis of bladluis. Schildluis en bladluis zijn vrij eenvoudig om te bestrijden. Spint is wat lastiger, maar ook hier hebben wij een aantal goede bestrijding tips voor!

VEEL VOORKOMENDE PLANTEN PROBLEMEN »

LEES ALLES OVER ONGEDIERTE BESTRIJDEN »

Strelitzia Duo

Voor de verzorging van jouw Strelitzia

strelitzia bloei

Strelitzia bloei

De Strelitzia nicolai bloeit wel in de natuur, maar dit zal in de huiskamer niet zo gauw gebeuren. Bij de Strelitzia reginae is hier hogere kans op. Wanneer deze kamerplant ca. 7 á 8 jaar is, kan hij gaan bloeien. Dit gebeurt meestal rond de herfst. Nadat de plant is uitgebloeid, raden we aan om de bloemen af te knippen. Doordat de bloem van de Paradijsvogelplant zo groot is, duurt het vrij lang om deze opnieuw te ontwikkelen. Dit kan zo’n 12 maanden duren.

Houd er wel rekening mee dat dit nooit 100% zeker is: er bestaat een kans dat ook de reginae niet zal bloeien. Je kunt de kans wel verhogen door de plant tijdens de winter in een koele kamer te zetten.

Strelitzia snoeien

Is een blad niet meer mooi of kleurt het bruin? Dan raden we aan om deze te snoeien. Zo kan de plant al zijn energie in de mooie en gezonde bladeren steken. Je snoeit de Paradijsvogelplant door de stengel op ca. 3 cm boven de kern af te knippen. Knip de stengel nooit direct bij de kern af; dan is de plant namelijk vatbaar voor infecties. De overgebleven 3 cm zal vanzelf inkrimpen en afvallen. Je snoeit de uitgebloeide bloemen op dezelfde manier: door deze op enkele centimeters afstand af te knippen.

Hangende bladeren

Hangt jouw Strelitzia? Dan is de kans groot dat de plant te weinig licht krijgt. De stengels gaan dan namelijk te snel groeien (in de hoop een lichter punt te bereiken), waardoor ze de zware bladeren niet meer kunnen ondersteunen. Het gevolg is dat de plant gaat hangen. Dit kun je voorkomen door de plant op een goede, lichte standplaats te zetten.

Strelitzia gescheurde bladeren

De Strelitzia krijgt na verloop van tijd gescheurde bladeren. Dit is een natuurlijk proces: niks om je zorgen over te maken. In de woonkamer valt het aantal scheuren meestal wel mee, maar in de de natuur zul je deze plant vooral met gescheurde bladeren zien.

Paradijsvogelplant

Strelitzia stekken

Strelitzia stekken

Je kunt de Strelitzia stekken! Dit doe je door de kluit te splitsen. We raden aan om de paradijsvogelplant alleen in het voorjaar te stekken. Dan herstelt de moederplant het snelst én geef je jouw stekje de best mogelijke start.

Zo pak je het splitsen van een Strelitzia aan:

  1. Haal de kluit uit de pot en verwijder zoveel mogelijk potgrond. Dit doe je door de plant te schudden en voorzichtig met je handen door de aarde te bewegen. Probeer de wortels zo min mogelijk te beschadigen.
  2. Selecteer een nieuwe uitloper om te stekken. Deze herken je aan de wortels: de wortels van de nieuwe uitloper zijn vaak nog niet heel erg verwikkeld met de wortels van de moederplant.
  3. Scheur de uitloper er voorzichtig af. Lukt dit niet? Gebruik dan een schoon en ontsmet mes om dit te doen. Zorg er altijd voor dat de stek voldoende wortels heeft.
  4. Zet de Strelitzia stek in een nieuw potje met verse aarde. Houd de aarde constant licht vochtig en zorg ervoor dat de plant voldoende licht ontvangt.

Tip: lukt het niet om een nieuwe uitloper te vinden? Houd de kluit dan onder de stromende kraan. Zo krijg je beter zicht op de wortels en gaan deze losser zitten.

Van welke plant wil jij meer weten over de verzorging?

A
B
C
D
E
F
G
H
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
Klantenservice
Plantje.nl
nieuwsbrief
Nieuwe plantenweetjes, aanbiedingen en inspiratie!
volg ons

Plantje.nl
Logo
Winkelwagen
Besteed nog € 60,00 voor gratis verzending