Voor 22:00 besteld, morgen in huis

Het grootste deel van ons assortiment (m.u.v. tuinplanten en XL-planten) wordt de volgende dag al geleverd als je voor 22.00 uur bestelt. In de winkelwagen en op de productpagina staat duidelijk aangegeven welke producten morgen geleverd kunnen worden. Wij leveren niet op zondag en maandag. Verzending bij een bestelling boven de €60,- is gratis. Eventuele vertragingen door de bezorgdienst liggen buiten onze macht.

Trustpilot 4.4 (Uitstekend)

Onze klanten bevelen ons aan en dat is te zien aan onze uitstekende score op Trustpilot. Al ruim 4000 klanten schreven een review.

Bewuste keuze

Wij zijn in bezit van het Thuiswinkel duurzaamheidscertificaat. Hier zijn we ontzettend trots op. Wil je hier meer over lezen? Dat kan op onze duurzaamheidspagina!

Strelitzia verzorging

De Strelitzia, ook wel bekend als Paradijsvogelplant, is een populaire kamerplant die bekend staat om zijn grote, decoratieve bladeren. Deze plant komt van origine uit Zuid-Afrika en houdt van een warme, vochtige omgeving. Hoewel de Strelitzia vrij makkelijk te verzorgen is, heeft deze toch wat specifieke behoeften om goed te kunnen groeien. Ontdek hier meer over de verzorging van de Strelitzia.

Strelitzia soorten

Er zijn verschillende soorten Strelitzia die je in huis kunt halen, maar de meest voorkomende zijn de Strelitzia nicolai en de Strelitzia reginae. De Strelitzia nicolai valt op door zijn grote, knalgroene bladeren die na verloop van tijd een waaiervorm kunnen ontwikkelen. Deze soort kan behoorlijk groot worden, zelfs binnenshuis. De Strelitzia reginae is iets kleiner en heeft zachtere bladeren met een zilvergrijze gloed. Beide soorten zijn geliefd om hun tropische uitstraling en kunnen met de juiste verzorging een echte blikvanger in je woonkamer zijn.

Strelitzia Nicolai
volle zonStandplaats:
Indirect zonlicht
planten diervriendelijkDiervriendelijk:
Ja
gemakkelijke verzorgingWaterbehoefte:
Gemiddeld

Strelitzia water geven

De Strelitzia heeft een goede balans van water nodig om te groeien. Deze kamerplant houdt van een licht vochtige potgrond. Geef de Paradijsvogelplant één keer per week water in de zomer. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig is, maar niet te nat. Je kunt dit controleren door je vinger in de potgrond te steken. Voelt de aarde na een week nog steeds vochtig? Dan kun je de volgende keer wat minder water geven. In de winter heeft de plant iets minder water nodig. Geef dan nog steeds wekelijks water, maar verminder de hoeveelheid. Let op dat er geen water onder in de pot blijft staan, want hierdoor kunnen de wortels gaan rotten. Overweeg om hydrokorrels te gebruiken om dit te voorkomen.

Lees alles over planten water geven

strelitzia water geven

ONZE Strelitzia

Strelitzia Nicolai

Luchtvochtigheid Strelitzia

Deze kamerplant houdt van een hoge luchtvochtigheid, net zoals in zijn natuurlijke, tropische omgeving. Om de luchtvochtigheid rondom de Strelitzia te verhogen, kun je een bakje met water in de buurt van de plant zetten. Het water zal verdampen en zo de luchtvochtigheid verhogen. Controleer regelmatig of het bakje nog voldoende water bevat en vul het bij indien nodig.

Strelitzia standplaats

De Strelitzia houdt van een plek in huis waar veel licht is. Zet deze kamerplant op een plek waar hij veel indirect zonlicht kan ontvangen. Direct zonlicht is vooral in de zomer niet altijd goed, omdat de bladeren dan kunnen verbranden. Als je de plant voor een raam op het zuiden wilt zetten, laat hem dan geleidelijk wennen aan het licht door hem steeds een beetje dichter bij het raam te plaatsen.

In de winter kan de Strelitzia dichter bij het raam staan, zelfs in direct zonlicht, omdat de zon dan minder krachtig is. Zorg ervoor dat de temperatuur in de kamer waar de plant staat altijd tussen de 18 en 24 graden Celsius blijft. Dit is de ideale temperatuur voor deze tropische kamerplant.

Het is belangrijk om de Strelitzia niet op een plek te zetten waar het tocht. Tocht kan namelijk zorgen voor een snelle verandering in temperatuur, wat de plant niet fijn vindt. Een stabiele omgeving helpt de Strelitzia om gezond en sterk te blijven.

VAAK IN COMBINATIE MET DE Strelitzia GEKOCHT

Strelitzia Duo

Strelitzia giftig?

De Strelitzia is niet giftig voor mensen en dieren. Dit betekent dat de plant veilig is om in huis te hebben, zelfs als je kleine kinderen of huisdieren hebt die nieuwsgierig kunnen zijn. Hoewel de Paradijsvogelplant niet giftig is, is het altijd beter om te voorkomen dat kinderen of dieren aan de bladeren knabbelen. Dit is niet goed voor de gezondheid van de plant en kan leiden tot beschadiging van de sierlijke bladeren. Zorg er dus voor dat de Strelitzia op een plek staat waar hij niet gemakkelijk bereikt kan worden door nieuwsgierige huisdieren of kinderen.

Strelitzia verpotten

De Strelitzia is een robuuste groeier die je het beste eens in de twee tot drie jaar kunt verpotten. We raden aan om hydrokorrels toe te voegen bij het verpotten. Dit zorgt voor een goede afwatering, zodat de wortels niet in te veel water blijven staan. Door te verpotten krijgen de wortels meer ruimte om te groeien. In de verse potgrond zitten ook weer nieuwe voedingsstoffen, wat de groei van de plant ten goede komt. Het beste moment om te verpotten is in het voorjaar, omdat de plant dan het snelst herstelt.

Hoe verpot je de Strelitzia?

 • Kies een nieuwe bloempot die minimaal 20% groter is dan de huidige pot.
 • Vul de nieuwe pot met een laag hydrokorrels en daarbovenop een laagje potgrond.
 • Haal de Strelitzia voorzichtig uit de oude pot.
 • Bekijk de wortels goed en controleer of er geen tekenen van wortelrot zijn.
 • Plaats de Strelitzia in de nieuwe pot.
 • Voeg meer potgrond toe rond de wortels, zodat de plant stevig staat.
 • Geef de plant water na het verpotten om de wortels te helpen zich te settelen in hun nieuwe omgeving.

Lees alles over planten verpotten

Lees alles over wanneer je planten het beste kunt verpotten

Hyrdoponie Strelitzia Reginae

Verzorgingsproducten

Strelitzia blad

Strelitzia voeding

Zodra je deze kamerplant ontvangt, heeft hij de komende twee maanden geen extra voeding nodig. De Strelitzia kan in deze periode genoeg voedingsstoffen halen uit de verse potgrond waarin hij geleverd wordt. Na deze eerste twee maanden is het belangrijk om de Paradijsvogelplant regelmatig voeding te geven, vooral in de lente en zomer wanneer de plant actief groeit.

In de herfst en winter gaat de Strelitzia een rustperiode in en is het niet nodig om voeding te geven. Kijk voor de juiste hoeveelheid voeding altijd op de verpakking van de plantenvoeding en houd je aan de aanbevolen dosering. Te veel voeding kan namelijk schadelijk zijn voor de plant.

Strelitzia ziektes

De Strelitzia is een sterke plant die niet snel ziek wordt. Maar soms kan het toch gebeuren dat deze kamerplant last krijgt van ongedierte zoals spint, wolluis, trips, schildluis of bladluis. Om de kans op deze vervelende beestjes te verkleinen, is het belangrijk om de luchtvochtigheid hoog te houden. Dit doe je door de plant geregeld te besproeien en door hem niet op een plek met veel tocht te zetten. Volg de verzorgingstips op deze pagina goed op, dan blijft jouw Paradijsvogelplant gezond en sterk.

Mocht jouw Strelitzia toch bezoek krijgen van ongedierte, geen zorgen. Er zijn verschillende middelen die je kunt gebruiken om de plant te helpen. Bijvoorbeeld een biologisch insectenspray voor je plant. Hiermee kun je het ongedierte snel en effectief aanpakken.

Gratis cursusIn 7 dagen plantenexpert

Strelitzia stekken

Hoe moet je een Strelitzia stekken? Deze kamerplant kan je stekken door de kluit te splitsen. Dit proces wordt ook wel scheuren genoemd. We raden aan om de Strelitzia alleen in het voorjaar te stekken. In dit seizoen herstelt de moederplant het snelst en geef je de stek de beste kans om goed te groeien.

Dit heb je nodig:

 • Een Strelitzia met een nieuwe uitloper
 • Een schone en scherpe schep of mes
 • Een nieuwe plantenpot met verse potgrond

Zo stek je:

 • Haal de hele plant voorzichtig uit de pot en verwijder zoveel mogelijk potgrond. Dit doe je door de plant te schudden en voorzichtig met je handen door de aarde te bewegen. Probeer de wortels zo min mogelijk te beschadigen.
 • Zoek een nieuwe uitloper die je kunt stekken. Deze herken je aan de wortels die vaak nog niet heel erg verwikkeld zijn met de wortels van de moederplant.
 • Scheur de uitloper voorzichtig los van de moederplant. Als dit niet makkelijk gaat, gebruik dan een schoon en ontsmet mes om de uitloper los te snijden. Zorg ervoor dat de stek genoeg wortels heeft.
 • Zet de stek in een nieuwe pot met verse potgrond. Zorg ervoor dat de potgrond licht vochtig is en dat de stek voldoende licht krijgt, maar niet in direct zonlicht staat.
 • Geef de moederplant ook verse aarde en zet deze terug in haar pot. Als de plant groot genoeg is, kun je overwegen om haar in een grotere pot te plaatsen.

Door deze stappen te volgen, help je jouw Strelitzia om nieuwe, gezonde planten te creëren. Met een beetje geduld en de juiste verzorging, zullen zowel de moederplant als de stekken goed groeien.

strelitzia paradijsvogelplant brievenbus
Grote Strelitzia Reginae

Strelitzia bloei

De Strelitzia kan een spectaculaire bloei hebben, maar dit is niet altijd gegarandeerd binnen in huis. Voor de Strelitzia reginae geldt dat, na ongeveer zeven tot acht jaar onder de juiste omstandigheden, de kans op bloei toeneemt. Deze omstandigheden omvatten veel licht en een stabiele temperatuur tussen de 18 en 24 graden Celsius. Als de Paradijsvogelplant gaat bloeien, is dit meestal rond de herfst. De bloemen zijn groot en kleurrijk, met oranje en diepblauwe tinten die lijken op een vliegende paradijsvogel.

Het is belangrijk om te weten dat bloei in de Strelitzia nicolai zeldzaam is als de plant als kamerplant wordt gehouden. Hoewel het mogelijk is, komt het maar zelden voor dat deze soort in de huiskamer bloeit. Bij de Strelitzia reginae is de kans op bloei iets groter, maar het vereist geduld en optimale verzorging.

Als de Paradijsvogelplant heeft gebloeid, is het aan te raden om de uitgebloeide bloemen weg te knippen. Dit helpt de plant om zijn energie te richten op het ontwikkelen van nieuwe bladeren en mogelijk nieuwe bloemen. Het kan echter wel tot twaalf maanden duren voordat er weer een nieuwe bloem ontwikkelt.

Hoewel de bloemen indrukwekkend zijn, is het goed om te onthouden dat de Strelitzia voornamelijk wordt gewaardeerd om zijn grote, decoratieve bladeren. De bloei is een mooie bonus, maar geen garantie. Door de Paradijsvogelplant goed te verzorgen en geduld te hebben, kun je misschien op een dag beloond worden met zijn bijzondere bloemen.

Strelitzia snoeien

De onderste bladeren van de Strelitzia kunnen na verloop van tijd bruin worden of er minder mooi uit gaan zien. Dit is een normaal proces en er is geen reden tot zorg. Deze bruine delen kun je netjes afknippen om de plant mooi te houden. Uiteindelijk zullen de onderste bladeren helemaal afsterven. Knip deze bladeren dan ongeveer vijf centimeter boven de kern van de plant af. Het is belangrijk om niet te dicht bij de kern te knippen, omdat dit de plant gevoeliger kan maken voor ziektes. De overgebleven vijf centimeter zal langzaam afsterven en kan daarna gemakkelijk verwijderd worden.

Kan ik een blad van mijn Strelitzia afknippen?
Het is mogelijk om een blad van de Strelitzia af te knippen als het beschadigd of ziek is. Het is de beste manier om de plant gezond te houden. Gebruik een schone en scherpe schaar om infecties te voorkomen.

Hoe verzorg ik mijn Strelitzia buiten?
Voor de verzorging van een Strelitzia buiten, zorg voor een beschermde plek tegen sterke wind en plaats de plant op een plek waar deze gedeeltelijke schaduw en zonlicht ontvangt. Bescherm de plant in de winter als de temperaturen dalen.

Wat moet ik doen als mijn Strelitzia te groot wordt?
Als je Strelitzia te groot wordt, kun je de plant terugsnoeien door de oudste bladeren aan de onderkant te verwijderen. Ook kun je overwegen om de plant te verpotten in een grotere pot om meer groeiruimte te bieden.

Hoe krijg ik mijn Strelitzia in bloei?
Om een Strelitzia in bloei te krijgen, zorg je voor genoeg licht (maar niet direct zonlicht), regelmatige bemesting tijdens het groei- en bloeiseizoen, en houd de aarde licht vochtig. Een koude periode in de winter kan helpen om de bloei te stimuleren.

Wat is de juiste verzorging voor een Strelitzia Nicolai?
De Strelitzia Nicolai heeft veel indirect zonlicht nodig, regelmatig water (laat de potgrond tussen de gietbeurten door enigszins opdrogen), en vochtige omstandigheden. In de lente en zomer de plant voeden met universele plantenvoeding.

Welke voeding is geschikt voor een Strelitzia?
Gebruik een universele vloeibare plantenvoeding voor Strelitzia’s elke maand in het groei- en bloeiseizoen. Volg altijd de aanbevolen dosering op de verpakking om overbemesting te voorkomen.

Hoeveel liter water heeft een Strelitzia Nicolai nodig?
De hoeveelheid water hangt af van de grootte van de plant en de omgeving, maar een algemene richtlijn is om de Strelitzia Nicolai ongeveer elke week water te geven, waarbij de top van de aarde enigszins moet uitdrogen tussen de gietbeurten. In de wintermaanden kan dit verminderd worden.

Hoe verzorg ik Strelitzia Reginae?
De Strelitzia Reginae heeft helder, indirect licht nodig, gematigd water (waarbij de aarde tussen de watergift enigszins moet uitdrogen), en in het groeiseizoen elke twee weken lichte bemesting. Bescherm de plant tegen directe middagzon om bladverbranding te voorkomen.

Klantenservice
Plantje.nl
nieuwsbrief
Nieuwe plantenweetjes, aanbiedingen en inspiratie!
volg ons

Plantje.nl
Logo
Winkelwagen
Besteed nog € 60,00 voor gratis verzending