Voor 22:00 besteld, morgen in huis

Het grootste deel van ons assortiment (m.u.v. tuinplanten en XL-planten) wordt de volgende dag al geleverd als je voor 22.00 uur bestelt. In de winkelwagen en op de productpagina staat duidelijk aangegeven welke producten morgen geleverd kunnen worden. Wij leveren niet op zondag. Verzending bij een bestelling boven de €60,- is gratis. Eventuele vertragingen door de bezorgdienst liggen buiten onze macht.

Trustpilot 4.4 (Uitstekend)

Onze klanten bevelen ons aan en dat is te zien aan onze uitstekende score op Trustpilot. Al ruim 4000 klanten schreven een review.

Bewuste keuze

Bij de inkoop van onze planten letten we op de certificeringen. We proberen zoveel mogelijk keuzes te maken met duurzame aspecten in gedachten. Daarom zijn we bezig met verpakkingsvrij verzenden in Limburg en Groningen, gebruiken we gerecyclede materialen en hebben we biologische opties. Meer lezen? Bekijk onze pagina over duurzaamheid.

Syngonium verzorging

Direct naar:

De Syngonium is een makkelijke, snelgroeiende kamerplant met opvallende bladeren. Van oorsprong komt de Syngonium uit het tropische regenwoud, waar hij met luchtwortels omhoog klimt via bomen en andere planten. Het is dus een echte klimplant, die ook binnenshuis mooi langs een muur of plantenrek kan klimmen. Als je de Syngonium niet ondersteunt, wordt het een sierlijke hangplant. Doordat de Syngonium van oorsprong uit tropische gebieden komt, houdt de kamerplant van veel water en een hoge luchtvochtigheid. Dit maakt het ook een perfecte plant voor in een terrarium (hoewel dit zeker geen must is!).

De Syngonium behoort tot de Aronskelken (Araceae) familie, wat je duidelijk terugziet in de bladeren. Deze zijn vaak groen met grijs/witte patronen, in de vorm van vlekjes of streepjes. Dit patroon en de vorm van de bladeren kunnen na verloop van tijd veranderen. De jonge bladeren zijn pijlvormig, maar deze kunnen transformeren naar 2- tot zelfs 5-lobbige bladeren. Lees verder voor alle Syngonium verzorging tips.

Hoe snel groeit een Syngonium?

Deze kamerplant kan tot 30 centimeter per jaar groeien. Verzorg je hem goed, dan kan deze klimplant tot twee meter groot worden. Dit verschilt wel per soort. Sommige soorten worden namelijk niet veel groter dan 50 cm.

BEKIJK ALLE KLIMPLANTEN OP PLANTJE.NL

Syngonium verzorging

Syngonium water geven

Syngonium soorten

Er zijn allerlei verschillende Syngonium soorten. In Nederland kom je de volgende soorten vaak tegen: Syngonium Podophyllum, Macrophyllum, Neon Robusta, White Butterfly, Mottled Mojito, Pixie en Arrow.

Syngonium water geven

Als tropische kamerplant houdt de Syngonium van een vochtige potgrond. Zorg ervoor dat deze altijd licht vochtig – maar niet nat! – is. Dit doe je door de kamerplant regelmatig een kleine scheut water te geven.

Controleer af en toe of er geen laagje water onderin de potgrond blijft staan. Gemiddeld heeft de Syngonium tijdens de lente en zomer 1x per week water nodig. In de herfst en winter is dit gemiddeld eens per 10 á 14 dagen. Dit kan wel variëren, dus controleer de aarde in het begin wat vaker om hier een idee van te krijgen.

LEES ALLES OVER PLANTEN WATER GEVEN »

Voor de verzorging van jouw Syngonium

Gele bladeren

Hoe komt het dat de bladeren van mijn Syngonium geel worden? Dit is meestal te wijten aan te veel water. Als de bladeren geel zijn geworden, raden we het volgende aan:

  1. Controleer de aarde: is de onderkant van de grond nat? Haal de plant dan uit de pot en verwijder zoveel mogelijk aarde. Verpot deze vervolgens met verse aarde. Is de aarde vrij vochtig maar niet nat? Dan hoef je de plant niet te verpotten.
  2. Wacht met water geven tot de aarde droog aanvoelt. Controleer dit door je vingers enkele centimeters in de aarde te steken.
  3. Knip de gele bladeren weg met een schone schaar / schoon mesje. Zo kan de Syngonium alle energie in zijn gezonde bladeren steken. Laat bij het afknippen altijd 2 cm van de stengel zitten. Dit deel vanzelf inkrimpen en afvallen. Door die 2 cm te laten zitten, ontstaat er geen risico op een infectie aan de plant.

Syngonium verzorging

planten cursus verzorging

Syngonium verzorging

Syngonium op water

Je kunt de Syngonium op water zetten. Hiermee doelen we op hydroponie: een techniek waarbij de wortels van planten onder water groeien. De plant zelf groeit boven het water.

Zo zet je een Syngonium op water:

  1. Maak een vaas, glas of fles schoon en vul deze met (kraan)water op kamertemperatuur.
  2. Haal de plastic kwekerspot van de Syngonium en haal het grootste deel van de potgrond weg. Doe dit heel voorzichtig, om de wortels zo min mogelijk te beschadigen.
  3. Houd de wortels onder de lopende kraan om de laatste restjes potgrond weg te spoelen, en zet de kamerplant in de vaas. Zorg ervoor dat alleen de wortels onder water staan.

Je kunt een Syngonium ook op water stekken. Hier vertellen we je later meer over!

Vaak in combinatie met de Syngonium gekocht

Luchtvochtigheid

De Syngonium kan slecht tegen droge lucht. Zorg daarom voor een hoge luchtvochtigheid rondom deze kamerplant. Dit doe je door de plant niet in de buurt van de verwarming te zetten.

Verder raden we aan om een schaaltje met water naast de plant te plaatsen. Doordat dit verdampt, wordt de luchtvochtigheid plaatselijk verhoogd. Vul het water regelmatig aan.

Syngonium licht/standplaats

Zet de Syngonium op een zeer lichte standplaats, maar niet in direct zonlicht. Een standplaats met gefilterd zonlicht is perfect. Als de bladeren groener kleuren, staat de kamerplant op een te donkere plek. Zet de plant dan wat dichter bij het raam.

De Syngonium houdt van warmte. Zijn ideale temperatuur ligt ergens tussen de 15 en 30℃. ‘s Nachts kan de plant ook een iets koudere temperatuur verdragen, maar liever niet lager dan 12℃. Zet deze kamerplant daarom niet in een onverwarmde kamer in de herfst of winter, en vermijd een standplaats op de tocht. Op een tochtige plek zijn er namelijk veel temperatuurschommelingen, waar de plant slecht tegen kan.

Syngonium verzorging

Voor de verzorging van jouw Syngonium

Syngonium verzorging

Syngonium giftig

Is de Syngonium giftig? Ja. Pas daarom goed op met kleine kinderen en huisdieren. Je kunt deze kamerplant het beste buiten bereik zetten. Inname kan namelijk leiden tot maagkramp en slijmvliesontstekingen. Heeft jouw kind of huisdier onverhoopt toch wat binnen gekregen? Neem dan direct contact op met de huis- of dierenarts.

Syngonium verpotten

Verpot de Syngonium eens in de 2 jaar. Kies voor een plantenpot die minimaal 20% groter is dan de huidige pot. Zo krijgen de wortels alle ruimte om te groeien, waardoor jouw Syngonium groter kan worden.

Verpot de kamerplant in het voorjaar. In deze periode kunnen de wortels het snelst en best herstellen van het verpotten. Want ook als je heel voorzichtig bent, is het bijna onmogelijk om de wortels niet te beschadigen. Door de plant in de groeiperiode te verpotten, is deze hier snel weer bovenop.

LEES ALLES OVER HOE JE PLANTEN MOET VERPOTTEN »

LEES ALLES OVER WANNEER JE PLANTEN MOET VERPOTTEN »

Syngonium voeding

Geef de Syngonium 2 keer per maand plantenvoeding tijdens de lente en zomer. Tijdens de herfst en winter heeft de kamerplant geen voeding nodig. Sterker nog, je kunt dan beter geen voeding geven. Doordat de plant dit niet opneemt tijdens de koudere maanden, blijft de plantenvoeding in de aarde zitten. Dit heeft tot gevolg dat de aarde zuur wordt, wat de wortels kan beschadigen.

Heb je de plant net ontvangen of verpot?

Geef dan de komende 2 maanden geen plantenvoeding. Planten kunnen dan nog voldoende voedingsstoffen uit de verse aarde halen.

Ziektes

De Syngonium krijgt bijna nooit last van ziektes of plagen. Zoals elke kamerplant kan ook de Syngonium last krijgen ongedierte zoals rouwvliegjes of spint, maar de plant is hier niet specifiek vatbaar voor.

VEEL VOORKOMENDE PLANTEN PROBLEMEN »

LEES ALLES OVER ONGEDIERTE BESTREDEN »

Syngonium verzorging

Voor de verzorging van jouw Syngonium

Syngonium verzorging

Syngonium bloei

De Syngonium kan niet bloeien als kamerplant. Niet dat je dit mist, want de bladeren zijn sierlijk genoeg. In zijn natuurlijke omgeving kan de Syngonium wel bloeien, rond het einde van de zomer. Dit zijn witte bloemen met 3 blaadjes en een gele kern. Ze groeien aan een stengel uit de plant.

Syngonium stekken

Hoe stek je een Syngonium? Eerst is het belangrijk om de plant goed te bekijken. Je kunt de plant namelijk pas stekken zodra er een knoop aan een stengel is ontstaan. Dit is een verdikt deel waar luchtwortels (bruine bolletjes / uitsteeksels) aan groeien. Dankzij deze beginnende wortels is dit deel geschikt om te stekken.

Dit heb je nodig:

  • Syngonium met knopen en luchtwortels
  • Schone schaar of mes
  • Schoon vaasje met water
  • Voor later: een pot met potgrond
  • Ook handig: stekpoeder

Zo pak je het stekken aan:

  1. Maak jouw schaar of mes goed schoon. Zo voorkom je dat jouw nieuwe stekje een infectie krijgt.
  2. Snijd of knip een stek af op ca. 3 centimeter onder de knoop. Kies voor een stengel met minstens 3 bladeren.
  3. Heb je stekpoeder? Maak de onderkant van de stek (waar deze is afgesneden) dan een beetje vochtig, en dip deze in het stekpoeder. Klop overtollig poeder af. Dit verhoogt je kans op een geslaagd stekje!
  4. Zet het stekje in een vaasje met water. Zorg ervoor dat alleen de stengel onder water zit, en dat de bladeren boven het water blijven.
  5. Zodra de wortels een paar centimeter lang zijn, kun je het stekje in de aarde zetten. Geef jouw baby Syngonium extra veel water tijdens de eerste dagen. Zo kunnen de wortels geleidelijk wennen aan de overstap van water naar aarde. Je kunt er ook voor kiezen om de plant op water te laten staan. Deze kamerplant is namelijk ook geschikt als hydroponie plant. Plant hem over in een grotere vaas als de eerste vaas de klein wordt.

Syngonium stekken

Van welke plant wil jij meer weten over de verzorging?

A
B
C
D
E
F
G
H
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
Klantenservice
Plantje.nl
nieuwsbrief
Nieuwe plantenweetjes, aanbiedingen en inspiratie!
volg ons

Plantje.nl
Logo
Winkelwagen
Besteed nog € 60,00 voor gratis verzending