Voor 22:00 besteld, morgen in huis

Het grootste deel van ons assortiment (m.u.v. tuinplanten en XL-planten) wordt de volgende dag al geleverd als je voor 22.00 uur bestelt. In de winkelwagen en op de productpagina staat duidelijk aangegeven welke producten morgen geleverd kunnen worden. Wij leveren niet op zondag en maandag. Verzending bij een bestelling boven de €60,- is gratis. Eventuele vertragingen door de bezorgdienst liggen buiten onze macht.

Trustpilot 4.4 (Uitstekend)

Onze klanten bevelen ons aan en dat is te zien aan onze uitstekende score op Trustpilot. Al ruim 4000 klanten schreven een review.

Bewuste keuze

Wij zijn in bezit van het Thuiswinkel duurzaamheidscertificaat. Hier zijn we ontzettend trots op. Wil je hier meer over lezen? Dat kan op onze duurzaamheidspagina!

Zaagcactus verzorging

De Zaagcactus, ook wel bekend als de Epiphyllum, is een unieke kamerplant met opvallende zigzagvormige bladeren. Deze plant vindt zijn oorsprong in het warme Mexico, waar hij als epifyt groeit. Dat betekent dat hij op andere planten of bomen leeft, zonder deze te schaden. De Zaagcactus heeft een makkelijke verzorging en is daardoor perfect voor zowel beginnende als ervaren plantenliefhebbers. Ontdek hier alles over de Zaagcactus verzorging.

Zaagcactus soorten

Er zijn ongeveer negentien soorten Zaagcactussen, maar de meest bekende en geliefde voor in huis is de Epiphyllum Anguliger. Deze soort staat bekend om zijn unieke, zigzagvormige bladeren die lijken op de graten van een vis. De Zaagcactus is relatief klein vergeleken met andere kamerplanten en past daardoor perfect in de woonkamer. Met de juiste verzorging kan deze plant een mooie, hangende groeiwijze ontwikkelen die een speels effect geeft aan je interieur.

Zaagcactus verzorging
volle zonStandplaats:
Halfschaduw
planten diervriendelijkDiervriendelijk:
Ja
gemakkelijke verzorgingWaterbehoefte:
Gemiddeld

Zaagcactus water geven

De Zaagcactus heeft regelmatig water nodig, maar het is belangrijk om niet te veel te geven. Deze kamerplant houdt van een licht vochtige potgrond. Geef ongeveer één keer per week water in de lente en zomer en verminder dit naar één keer per twee weken in de herfst en winter. Het is beter om de Epiphyllum iets te weinig dan te veel water te geven. Als je twijfelt of de plant water nodig heeft, voel dan aan de potgrond. Deze moet licht vochtig zijn voordat je opnieuw water geeft. Een goede tip is om je vinger in de potgrond te steken om te controleren of deze nog vochtig is. Wil je het jezelf makkelijk maken bij de Zaagcactus verzorging? Overweeg dan onze waterdruppelaars.

Lees alles over planten water geven

Zaagcactus water geven

ONZE Zaagcactus

11%
Combideal
Oorspronkelijke prijs was:  84,96.Huidige prijs is:  75,99.
Zaagcactus close up blad

Luchtvochtigheid Zaagcactus

De Epiphyllum is een kamerplant die goed kan omgaan met een lage tot gemiddelde luchtvochtigheid. Het is dus niet nodig om de luchtvochtigheid speciaal voor deze plant te verhogen. Toch kan het af en toe besproeien van de bladeren voordelig zijn. Dit helpt om stof van de bladeren te verwijderen, waardoor de plant beter licht kan opvangen en fotosynthese kan uitvoeren. Bovendien kan een lichte nevel op de bladeren helpen om ongedierte te voorkomen. Gebruik hiervoor een plantenspuit en besproei de bladeren lichtjes, vooral tijdens de drogere maanden.

Zaagcactus standplaats

Plaats de Zaagcactus op een plek waar hij kan genieten van halfschaduw. Direct zonlicht, vooral tijdens de hete middaguren, kan de unieke bladeren van de plant beschadigen. Het is daarom beter om deze kamerplant in een ruimte te zetten waar hij gefilterd licht ontvangt. Dit bootst de natuurlijke groeiomstandigheden na, waar de Epiphyllum onder de dekking van grotere planten en bomen groeit.

In de wintermaanden, wanneer de zon minder sterk is, kan de Epiphyllum dichter bij het raam staan. Maar zorg ervoor dat je de plant geleidelijk laat wennen aan veranderingen in lichtintensiteit. Dit doe je door de plant langzaam naar een plek met meer licht te verplaatsen. De ideale kamertemperatuur voor deze plant ligt tussen de 15 en 25 graden Celsius.

Het is belangrijk om de standplaats van de Zaagcactus af en toe te wijzigen, zodat alle zijden van de plant gelijkmatig licht ontvangen. Dit helpt om een evenwichtige groei te bevorderen en zorgt ervoor dat de plant van alle kanten mooi vol blijft.

VAAK IN COMBINATIE MET DE Zaagcactus GEKOCHT

Zaagcactus close up

Zaagcactus giftig?

Is de Zaagcactus giftig? Nee, deze kamerplant is niet giftig bij inname en is dus veilig voor zowel mensen als huisdieren. Toch is het verstandig om de plant buiten bereik van huisdieren te houden die graag aan planten knabbelen. De Zaagcactus is tenslotte bedoeld als decoratie en niet als snack. Door de plant op een veilige plek te zetten, voorkom je dat huisdieren de bladeren beschadigen en zorg je ervoor dat jouw Epiphyllum mooi blijft.

Zaagcactus verpotten

De Zaagcactus groeit niet heel snel, dus je hoeft deze kamerplant niet elk jaar te verpotten. Eens in de twee jaar is voldoende voor deze plant. Het beste moment om de Zaagcactus te verpotten is in het voorjaar. De plant begint dan aan een nieuwe groeiperiode, waardoor hij sneller herstelt van de verpotting.

Hoe verpot je de Zaagcactus?

  • Kies een nieuwe bloempot die ongeveer 20% groter is dan de huidige pot.
  • Vul de bodem van de nieuwe pot met een laagje potgrond.
  • Haal de Epiphyllum voorzichtig uit de oude pot.
  • Inspecteer de wortels en verwijder eventueel dode of beschadigde wortels.
  • Plaats de plant in de nieuwe pot.
  • Voeg extra potgrond toe rond de wortels, zodat de plant stevig staat.
  • Geef de plant water om de wortels te helpen zich te settelen in de nieuwe potgrond.

Door te verpotten krijgt de Zaagcactus nieuwe ruimte om te groeien en frisse potgrond met nieuwe voedingsstoffen. Dit is belangrijk voor de gezondheid en de groei van de plant.

Lees alles over planten verpotten

Lees alles over wanneer je planten het beste kunt verpotten

Zaagcactus verzorging

Verzorgingsproducten

Kokodama Epiphyllum

Zaagcactus voeding

Wanneer je deze huisplant in huis haalt, heeft hij de eerste twee maanden geen extra voeding nodig. De verse potgrond waarin de Epiphyllum geleverd wordt, bevat voldoende voedingsstoffen voor deze periode. Na deze twee maanden is het tijd om de plant te ondersteunen met plantenvoeding, vooral in de lente en zomer.

In de winter heeft de Zaagcactus een rustperiode en is het niet nodig om voeding te geven. Te veel voeding kan zelfs schadelijk zijn voor de plant, omdat deze dan niet opgenomen wordt en in de potgrond achterblijft. Dit kan leiden tot een teveel aan zouten in de grond, wat de wortels kan beschadigen. Kijk altijd goed op de verpakking voor de juiste hoeveelheid voeding en geef nooit meer dan aanbevolen.

Door de Epiphyllum tijdens het groeiseizoen van extra voeding te voorzien, help je de plant om gezond en sterk te blijven. Dit ondersteunt niet alleen de groei, maar ook de ontwikkeling van nieuwe bladeren en eventuele bloei.

Zaagcactus ziektes

De Epiphyllum is niet speciaal gevoelig voor ziektes of ongedierte. Het komt maar zelden voor dat deze kamerplant last krijgt van bijvoorbeeld wolluis of spint. Om problemen te voorkomen, is het goed om de Zaagcactus verzorging tips op deze pagina te volgen. Zorg ervoor dat de plant niet op een tochtige plek staat en besproei de bladeren af en toe om stof te verwijderen. Dit helpt om de plant gezond te houden en verkleint de kans op ongedierte.

Mocht jouw Epiphyllum toch te maken krijgen met ongewenste beestjes, dan kun je bij ons terecht voor verschillende biologische oplossingen. Zo hebben we bijvoorbeeld insectenspray die je kan helpen om snel en effectief van ongedierte af te komen.

Gratis cursusIn 7 dagen plantenexpert

Zaagcactus stekken

Hoe moet je een Zaagcactus stekken? Het is heel simpel: deze plant is makkelijk te stekken en perfect voor beginners. Je kunt in een paar stappen een nieuw plantje laten groeien. Het beste moment om de Zaagcactus te stekken is in het voorjaar of de zomer, omdat de stekjes dan de grootste kans hebben om goed te groeien.

Dit heb je nodig:

  • Een gezonde Zaagcactus met een volgroeid blad
  • Een schoon en scherp mesje
  • Een nieuwe plantenpot met verse potgrond

Zo stek je:

  • Kies een gezond uitziend blad van de Epiphyllum.
  • Snijd het blad voorzichtig van de plant af met een schoon en scherp mesje.
  • Laat het afgesneden blad een paar dagen drogen zodat de snijwond kan helen.
  • Vul een plantenpot met verse potgrond.
  • Plant het blad in de potgrond. Steek het ongeveer een derde van de lengte in de aarde.
  • Geef de stek wat water en zet het op een plek met veel indirect licht.
  • Houd de potgrond licht vochtig, maar zorg ervoor dat deze niet te nat wordt.
  • Na een paar weken zou je nieuwe groei moeten zien verschijnen.

Geduld is belangrijk bij het stekken van de Zaagcactus. Het kan even duren voordat je nieuwe groei ziet, maar met de juiste verzorging zal je binnenkort een nieuwe plant zien opkomen.

Zaagcactus verzorging
Zaagcactus hangend

Zaagcactus bloei

De Zaagcactus kan prachtige bloemen krijgen, vooral in de late herfst. De bloemen van de Epiphyllum zijn bijzonder omdat ze ‘s nachts open gaan en een heerlijke geur verspreiden. De bloei van deze kamerplant is een speciaal moment, want de bloemen zijn slechts kort zichtbaar.

Om de Epiphyllum tot bloei te brengen, zijn er een paar dingen die je kunt doen. Zorg ervoor dat de plant op een plek staat met voldoende indirect licht en houd de temperatuur tussen de 15 en 25 graden Celsius. In de periode voor de bloei, die meestal in oktober en november plaatsvindt, kan je de watergift iets verhogen. Dit stimuleert de vorming van bloemknoppen.

Als je Epiphyllum eenmaal bloemen heeft, geniet dan van het moment. De bloemen gaan ‘s nachts open en kunnen een heerlijke vanillegeur verspreiden. Helaas duren deze momenten niet lang, want de bloemen bloeien minder dan twaalf uur. Het is dus echt een kwestie van op het juiste moment op de juiste plaats zijn om dit wonder van de natuur te aanschouwen.

Zaagcactus snoeien

De Zaagcactus heeft een unieke groeiwijze met zigzagvormige bladeren die soms wat bruine randen of vlekken kunnen krijgen. Dit is een natuurlijk proces en is geen reden tot zorg. Je kunt deze bruine delen voorzichtig wegknippen om de plant mooi te houden. Het is niet nodig om de Epiphyllum regelmatig te snoeien, maar het kan wel helpen om de plant in vorm te houden en oude of beschadigde bladeren te verwijderen.

Als je besluit om de Epiphyllum te snoeien, doe dit dan met een schoon en scherp mesje of een snoeischaar. Knip de ongewenste delen van de bladeren af, maar zorg ervoor dat je niet te diep in het gezonde weefsel snijdt. Dit kan de plant onnodig beschadigen en de kans op ziektes vergroten. Na het snoeien kun je de afgeknipte delen eventueel gebruiken om nieuwe stekjes te maken.

Door goed op de Zaagcactus verzorging te letten en indien nodig te snoeien, blijft deze kamerplant lang mooi en gezond. Verwijder dode of beschadigde bladeren wanneer je ze ziet, zodat jouw Epiphyllum zijn sierlijke uitstraling behoudt.

Waarom worden de sprieten van mijn Zaagcactus bruin?
Wanneer de sprieten van de Epiphyllum bruin worden kan dit wijzen op verschillende problemen, zoals te veel zonlicht of uitdroging. Het kan ook komen doordat de plant aan het rotten is door te veel water. Controleer hoe vochtig de grond is en pas de watergift hierop aan. Zet de plant ook op een plek waar hij niet in de felle zon staat.

Wat is de ideale standplaats voor een Zaagcactus?
Een Zaagcactus verkiest een heldere, indirect verlichte plek. Ze kunnen enige directe zon tolereren, maar vermijd te veel direct zonlicht vooral tijdens de middaguren, want dat kan verbranding van de sprieten veroorzaken.

Waarom heeft mijn Zaagcactus slappe bladeren?
Slappe bladeren bij een Zaagcactus kunnen duiden op een tekort aan water of voedingsstoffen. Controleer de vochtigheid van de aarde en geef indien nodig wat water. Een tekort aan voedingsstoffen kan worden opgelost door te bemesten met een geschikte cactusvoeding.

Is de Zaagcactus giftig?
De Epiphyllum wordt niet beschouwd als giftig voor mensen of huisdieren. Het is altijd een goed idee om planten buiten bereik van kinderen en huisdieren te houden om elke kans op irritatie of ongemak te voorkomen.

Klantenservice
Plantje.nl
nieuwsbrief
Nieuwe plantenweetjes, aanbiedingen en inspiratie!
volg ons

Plantje.nl
Logo
Winkelwagen
Besteed nog € 60,00 voor gratis verzending