Planten hebben water, licht en soms wat liefde nodig, dat wisten we al. Maar soms hebben we het net even te druk en schiet het water (of liefde) geven er een beetje bij in. De ene plant kan beter tegen een stootje dan de andere plant en hier kun je lezen waarom sommige planten best wat minder water lusten!
Planten zijn enorm afhankelijk van hun omgeving. Gelukkig zijn ze ontzettend goed in het aanpassen aan weersomstandigheden en hebben ze bepaalde functies die hun daarbij helpen. In de woestijn is het bijvoorbeeld erg droog. Overdag ontzettend heet en ’s nachts weer erg koud, een leefomgeving waarin veel planten het niet zouden overleven. Vetplanten, cactussen en euphorbia’s zijn woestijnplanten die gelukkig wel heel goed groeien onder deze omstandigheden.
Besparen op water
De meeste woestijnplanten bewaren water in hun dikke bladeren of in hun lichaam, zodat de plant die kan gebruiken tijdens een drogere periode. Verder zijn de huidmondjes van de plant verstopt in de groeven of tussen haren en gaan soms alleen ’s nachts open om waterverlies te beperken. De watermondjes gaan open om fotosynthese uit te voeren, en door dit ’s nachts te doen wordt het waterverlies beperkt tot 10% in vergelijking met overdag. Ook vindt de fotosynthese bij deze planten plaats in de groene huid van hun stammen, omdat veel woestijnplanten geen bladeren hebben. De woestijnplanten die bladeren hebben, laten deze vaak vallen tijdens extreme droogte om ervoor te zorgen dat de plant minder water verdampt.
Een echte zonaanbidder
Daarnaast hebben woestijnplanten hun eigen soort zonnebrand tegen de zon. De witte kalkachtige laag die op veel vetplanten zit, heet Farina. Deze laag reflecteert ongeveer 83% van het UV licht, wat het hoogste percentage is onder alle plantensoorten! Verder zorgt een waslaagje ervoor dat het water van de plant afstroomt, zodat de plant niet teveel water opneemt tijdens natte periodes. Ook beschermt het de plant tegen pestdieren en extreme weersomstandigheden. De grote stekels van cactussen zorgen voor kleine beetjes schaduw en beschermen de plant tegen roofdieren.
De studentenbox
De Zamioculcas, Sanseveria en Crassula kunnen ook erg goed tegen een tijd van droogte omdat ze water opslaan in hun bladeren. De Zamioculcas is in principe een vetplant, maar komt eigenlijk uit de tropische gebieden van Oost-Afrika. Het beste is om deze plant toch als een vetplant te behandelen, omdat de plant water opslaat in zijn bladeren en stam. Deze drie planten kunnen goed water opslaan, maar bij teveel water gaan de wortels rotten. Verder kunnen deze planten zichzelf ontzettend goed onderhouden en heel efficient omgaan met voedingsstoffen, waardoor je geen extra voeding hoeft te geven!
Je vindt deze drie planten tegen een voordelige prijs in onze studentenbox. Ideaal voor plantenliefhebbers zonder groene vingers, of met weinig tijd. Ze hebben weinig verzorging nodig en zijn (bijna) onverwoestbaar!