Wanneer je planten hebt komt er veel bij kijken. De verzorging kost tijd, maar kan ook een leuk en ontspannend klusje zijn. Heb je de verzorging eindelijk onder de knie, dan is er net een nieuw seizoen aangebroken en moet je jouw routine weer veranderen. In de zomer hebben de meeste kamerplanten net wat meer aandacht nodig dan in de andere seizoenen.
Dus hoe verzorg je jouw planten in de zomer? Wordt het heel warm in je huis of valt het wel mee? Ga je weg en moet je een oplossing verzinnen om je planten de zomer te laten overleven zonder jou? In dit artikel geven we tips & tricks om jouw planten een fijne zomer te laten hebben!
Verzorgingstips kamerplanten zomer
1- Kies de juiste standplaats
Als eerste is het handig om na te denken over de standplaats van de plant. In de zomer kan je jouw planten het beste uit de vensterbank halen. Zet ze het liefste iets van het raam af, zodat ze wel zonlicht kunnen ontvangen, maar geen verbrande bladeren krijgen. Zorg er wel voor dat je planten niet te ver weg komen te staan, ze zullen nog steeds licht willen ontvangen.
2- Geef wat meer water
Je planten zullen meer water nodig hebben tijdens de warme dagen. Sommige planten zullen elke dag behoefte hebben aan een flinke slok. Voel of de aarde droog is door je vinger een stukje in de potgrond te steken en pas hier je watergeefschema op aan. Probeer je planten bijvoorbeeld elke ochtend of elke avond water te geven of te controleren. Zo hou je een ritme aan, zodat je het overzicht niet verliest. Wanneer het op een zomerdag regent (maar niet te hard), kan je er ook voor kiezen om je planten even buiten te zetten. Zo spoelen de bladeren ook gelijk schoon en hoef je ook geen water uit de kraan te gebruiken.
3- Zorg voor de juiste luchtvochtigheid
Iets anders waarop gelet moet worden is de luchtvochtigheid. Je kan een luchtvochtigsheidsmeter aanschaffen om dit te meten. De ideale luchtvochtigheid is tussen de 50% en 60%. Dan zullen jij en je planten het gelukkigst zijn. Met een hogere luchtvochtigheid is de kans op schimmels groot en dit moet je natuurlijk niet willen.
Om de luchtvochtigheid omhoog te brengen kan je een luchtbevochtiger kopen. Deze zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid omhooggaat. Als tijdelijke oplossing kan je schaaltjes en vaasjes vullen met water en die tussen de planten zetten.
4- Let op ongedierte op planten
Met de warmte krijgt ongedierte meer kans. Check hierom vaker je planten op ongedierte. Wanneer er veel rouwvliegjes ontstaan zal je dat snel doorhebben, maar andere ongedierteplagen zal je misschien pas later opmerken. Je kan er maar beter op tijd bij zijn om het nog zo goed mogelijk te kunnen bestrijden. Met de Polysect spray kan je verschillende plagen bestrijden. Altijd handig om in huis te hebben! Lees hier meer over het bestrijden van spint, wolluis en bladluis.
5- Gebruik plantenvoeding
Nu het zomer is zal je plant flink kunnen groeien. Om dit te kunnen doen, zal je plant wel genoeg voedingsstoffen nodig hebben. Die kan je kamerplant uit de potgrond halen, maar als het al een tijdje terug is dat je jouw plant verpot hebt, is er een grote kans dat hier nog weinig voedingsstoffen over zijn. Dus hoe kan je jouw kamerplanten dan het beste ondersteunen tijdens de zomer? Het antwoord is vrij simpel: plantenvoeding. Met plantenvoeding geef je jouw planten net dat beetje extra voedingsstoffen die ze nodig hebben om mooi en groot te groeien. Kies voor de biologische plantenvoeding!
6- Moet je planten verpotten?
Om de groei van je plant te optimaliseren is het belangrijk dat de plant genoeg ruimte heeft om te groeien. Als je kamerplant dit niet heeft, moet je deze verpotten. Dit kan je het beste tijdens de lente doen, maar als het echt niet anders kan, is het ook mogelijk dit in de zomer te doen. Lees hier meer over hoe je jouw planten het beste kan verpotten.
Op vakantie, wat nu?
Wat doe je met je planten wanneer je op vakantie gaat? Je kan het natuurlijk ouderwets aan je buren vragen, maar wat als deze ook niet thuis zijn (of helemaal geen verstand van planten hebben)?
Mochten je buren toch willen helpen, ondanks hun kleine plantenkennis, kan je altijd alles op briefjes schrijven en het bij de planten leggen, mochten ze speciale zorg nodig hebben. Of verwijs ze naar onze pagina met verzorging per plant. Als je buren vragen geen optie is, hebben we nog wat andere alternatieven.
Irrigatiesysteem kamerplanten
1- Waterdruppelaars
Waterbollen zijn een goed alternatief om je planten toch water te laten ontvangen wanneer je er zelf niet bent. Om de waterdruppelaar goed te laten werken, moet je wel op wat dingen letten. De grond moet voordat je de druppelaar erin steekt al wat vochtig zijn. Anders is de kans groot dat de bol gelijk weer leegloopt. Plaats het uiteinde van de waterdruppelaar in de buurt van de wortels. Zorg er als laatste voor dat de bol niet in het zonlicht staat. Dan krijgt het water geen kans om te verdampen. Het helpt ook al wanneer je de vitrage dichtlaat of je gordijnen halfdicht doet, zodat het minder warm wordt in de kamer en je planten wat minder water nodig gaan hebben.
2- Zelfwaterende pot
Met een zelfwaterende pot kan je gerust op vakantie gaan. Je kamerplanten krijgen water door een speciaal soort lont. Hierdoor krijgt je plant nooit te veel of te weinig water. Dit is ook erg handig als je vaak van huis weg bent en weinig tijd hebt voor plantenverzorging.
3- Watergeefsysteem planten zelf maken
Er zijn verschillende manieren om zelf een watergeefsysteem te maken voor je planten. Dit kan je bijvoorbeeld doen door een lege plastic fles te gebruiken.
1- Maak de fles schoon.
2- Prik vijf gaatjes in de dop en doe deze terug op de fles.
3- Snijd de onderkant van de fles eraf.
4- Steek de fles met de kant van de dop diep de aarde in.
5- Vul de fles met water.
Nu heb je jouw eigen watergeefsysteem gemaakt!
Tijdens de zomer hebben je kamerplanten dus wat extra aandacht nodig. Hopelijk heb je wat aan deze zomerse kamerplanten verzorgingstips en gaan jij en je planten een gelukkige zomer tegemoet. Lees hier meer over de verzorging per plant om nog een beter beeld te krijgen van kamerplantenverzorging voor deze zomer. Heb jij nog tips die hier nog niet bij staan? Deel je tip op Instagram en tag ons in jouw bericht!
Wil je meer tips ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!