kamerplanten in de winter

Kamerplanten verzorging in de winter

Wist je dat je kamerplanten in de winter anders moet verzorgen dan in de zomer? Tijdens de koude wintermaanden worden de dagen korter, hebben we minder zonuren en staat de verwarming soms aan. Net als dat jij je levensstijl wat aanpast in het najaar, doen kamerplanten dat ook. En een andere levensstijl betekent ook je kamerplanten verzorging aanpassen! Wil jij dat jouw kamerplanten de winter overleven? Lees dan gauw onze tips!

1. Zet je kamerplanten in de winter dichter bij het raam

Hoe verder we in het jaar komen, hoe korter de dagen worden. Dat betekent minder daglicht, en meer lampen aan. Het kan zomaar zijn dat je een plekje met indirect licht had uitgekozen voor je kamerplant, maar dat dit plekje ineens wel heel donker is. Je kamerplant staat dan in de schaduw, en dat is voor de meeste kamerplanten geen ideale plek. Zorg dus dat je even een rondje door je huis doet en jouw kamerplanten in de winter wat dichterbij het raam schuift. Pas uiteraard wel op met volle zon, ook die heb je nog wel eens op een mooie decemberdag.

kamerplanten in de winter
Dichterbij het raam = meer licht

2. Geef je kamerplanten in de winter minder water

De hele zomer heb jij je kamerplant natuurlijk extra goed verzorgd, en misschien ben je net even wat vaker met de gieter op bezoek geweest. Als je een slokje te veel gaf, kwam dit door het warme weer vaak wel op. Echter, in het najaar is het belangrijk dat je jouw plant absoluut niet te veel water geeft. Sterker nog: geef ze een stuk minder!

Waarom minder water? – Een kamerplant heeft licht en water nog nodig om door middel van fotosynthese te groeien. Als er minder licht is (zoals in het najaar), remt dat de fotosynthese af, en is er dus ook minder water nodig. Overtollig water blijft in de pot staan, en kan zorgen voor wortelrot.

Hoe weet je wanneer je water moet geven? – Kamerplanten in de winter hebben minder water nodig. voordat je jouw gieter leeggooit in je plant, zorg dan dat je even de potgrond checkt. Dit kun je bijvoorbeeld doen met de Plantje-steker die je bij elke plant van ons ontvangt! Steek de steker (of een satéprikker) in de potgrond, en kijk of er nog (natte) aarde aan blijft plakken. Zo ja: zet de gieter maar weet terug. Zo nee: het lijkt erop dat de potgrond droog is, en je plant wel wat water kan gebruiken.

Cactussen – cactussen zijn de diehards onder de planten, en hebben over het algemeen al een stuk minder water nodig. Dat komt omdat ze vochtreserves opslaan in hun stam. In het najaar hoef je je ze dus eigenlijk helemaal geen water te geven.

Meer weten over planten die weinig water nodig hebben? Je leest het hier.

planten cursus verzorging

3. Houd de luchtvochtigheid van je kamerplanten in de winter op peil

Heb je de verwarming aan staan? De warme en vaak droge lucht doet niet veel goeds voor je groene vrienden. De meeste kamerplanten komen uit de tropen waar het lekker vochtig is. De verwarming maakt de lucht hartstikke droog, iets wat je kamerplanten niet ten goede komt.

Hoe zie je of jouw planten daar last van hebben? – De bladeren krijgen gele/bruine randen, gele/bruine vlekken of een rimpelend blad.

Wat kun je ertegen doen? – Zorg in ieder geval dat je planten niet dicht bij de verwarming staan! Heb je een aantal kamerplanten op de vensterbank boven je verwarming? Verplaats ze dan naar een plekje verder weg. Je kunt er ook voor kiezen om de lucht bij de verwarming wat vochtiger te maken. Zet bijvoorbeeld schaaltjes water op de radiator, of hang er een luchtbevochtiger aan. Het water zal verdampen, waardoor de lucht vochtiger wordt. Daarnaast kun je jouw kamerplanten wat vaker bespuiten met je plantenspuit! Dat houdt de bladeren lekker vochtig.

Vloerverwarming – Steeds meer mensen hebben vloerverwarming. Vooral in nieuwe huizen maakt vloerverwarming vaak plaats voor een radiator. Voor onze voetjes lekker warm, maar voor je kamerplanten funest. De hitte stijgt overal omhoog en er is geen ontsnappen aan! Onze tip? Zet je plant niet direct op de grond, maar een stukje omhoog. Bijvoorbeeld op een van onze leuke plantentafels. 👇

Kamerplanten in de winter

4. Geef kamerplanten in de winter geen plantenvoeding

Plantenvoeding is belangrijk om jouw plant een gezond en lang leven te geven. Ook zal je plant met plantenvoeding een stuk sneller groeien en nieuwe bladeren krijgen. Echter, in het najaar gaan jouw planten in ruststand, en heeft het geven van plantenvoeding geen zin. Bovendien kan het zijn dat er te veel mineralen in de potgrond komen, waardoor de wortels van je kamerplant kunnen beschadigen. Als het voorjaar zijn intrede maakt, kun je weer beginnen met het bijvoeden van je plant.

5. Verpot je kamerplanten in de winter niet

De lente en de zomer zijn mooie tijden om je plant te verpotten. Tijdens de herfst en de winter kan je dit beter niet doen. Verpotten voor je plant is als verhuizen voor jezelf: dat kan erg stressvol zijn. Hoe voorzichtig je ook doet, het kan altijd gebeuren dat er een wortel of blad beschadigt raakt. In het voorjaar is dat geen probleem, dan zitten jouw kamerplanten midden in het groeiseizoen. Een gebroken blad of wortel groeit dan zo weer aan. Tijdens de tweede helft van het jaar is dat wel anders. Zoals we je net ook al vertelden, is het groeiseizoen voorbij en kan jouw plant zich niet goed herstellen. Zet die grote plantenpotten dus nog even in de kast en ga in het voorjaar weer aan de slag!

Al met al kosten je kamerplanten je deze maanden dus een stuk minder tijd dan in het voorjaar! Heb jij weer extra tijd over om nieuwe planten in te slaan 😉

Deel dit bericht


0