De Monstera Variegata, is een opvallende verschijning met grote bladeren die natuurlijke patronen van groen en wit vertonen. Dit is een variant van de Monstera, ook wel Gatenplant genoemd. Oorspronkelijk komt deze plant uit de tropische regenwouden van Midden- en Zuid-Amerika. De verzorging van deze kamerplant vraagt om een beetje extra aandacht, vanwege de witte delen in de bladeren die geen chlorofyl bevatten. Chlorofyl is belangrijk voor de plant om licht om te zetten in energie. Hierdoor heeft de Monstera Variegata iets meer zorg nodig dan zijn volledig groene familieleden. Dit maakt de Monstera Variegata juist zo bijzonder en een prachtig gezicht. Lees verder voor meer informatie over de Monstera Variegata verzorging.
Monstera Variegata soorten
Hoewel de Monstera Variegata een specifieke variëteit is van de Monstera-familie, zijn er binnen deze groep verschillende soorten te vinden. De meest bekende is de Monstera Deliciosa Variegata, die zich kenmerkt door de grote, hartvormige bladeren met witte of crèmekleurige vlekken. Elke plant is uniek, want geen enkel blad heeft precies hetzelfde patroon. De Monstera Variegata is niet alleen een lust voor het oog, maar ook een plant die, met de juiste Monstera Variegata verzorging, een indrukwekkende grootte kan bereiken. In een huiselijke omgeving kan deze plant uitgroeien tot een hoogte van meer dan een meter, waardoor hij een opvallende en sierlijke toevoeging is aan elk interieur.
Ga direct naar:
Monstera Variegata water geven
Deze kamerplant houdt van licht vochtige potgrond, maar pas op dat je niet te veel water geeft. Het is belangrijk om ongeveer één keer per week water te geven. In de winter heeft de plant minder water nodig, maar het is nog steeds belangrijk om de potgrond licht vochtig te houden. Geef in de winter dus minder water dan in de zomer. Je kunt controleren of de plant water nodig heeft door je vinger in de potgrond te steken. Als de grond nog vochtig aanvoelt, kan je het water geven nog even uitstellen. Zorg ervoor dat er geen water onderin de pot blijft staan, want dit kan de wortels beschadigen. Wil je het water geven makkelijker maken? Overweeg dan onze waterdruppelaars.
ONZE Monstera’s
Luchtvochtigheid Monstera Variegata
Deze kamerplant gedijt het beste bij een gemiddelde tot hoge luchtvochtigheid, vergelijkbaar met zijn natuurlijke habitat in de tropische regenwouden. Om de luchtvochtigheid rondom de plant te verhogen, kun je een bakje met water in de buurt van de plant zetten. Het water in het bakje zal verdampen en zo de luchtvochtigheid verhogen. Zorg ervoor dat je het bakje water regelmatig bijvult, zodat de luchtvochtigheid op peil blijft. Een andere manier om de luchtvochtigheid te verhogen is door de bladeren van de plant af en toe te besproeien met water. Dit bootst de vochtige omgeving van het regenwoud na en helpt de plant om te groeien.
Monstera Variegata standplaats
Zet deze kamerplant op een plek waar hij veel indirect zonlicht krijgt. Direct zonlicht kan de bladeren van de plant beschadigen, vooral de witte delen die geen chlorofyl bevatten. Een plek bij een raam op het noorden of een raam met lichte vitrage is ideaal. De plant heeft een voorkeur voor een temperatuur tussen de 18 en 24 graden Celsius.
In de winter is het ook belangrijk om de plant niet direct voor een raam te zetten waar de volle zon op schijnt. Als de zon niet te fel is, kan je de plant voorzichtig laten wennen aan de plek door hem steeds een beetje dichterbij te zetten. Zo voorkom je dat de bladeren verbranden en kan de plant zich aanpassen aan de veranderende lichtomstandigheden.
VAAK IN COMBINATIE MET DE Monstera Variegata GEKOCHT
Monstera Variegata giftig?
De Gatenplant is helaas wel giftig voor mensen en dieren. Het is daarom belangrijk om deze kamerplant buiten bereik van nieuwsgierige huisdieren en kleine kinderen te plaatsen. Als ze van de plant eten, kan dit leiden tot ongemak of gezondheidsproblemen. Zorg voor een goede Monstera Variegata verzorging door de plant op een veilige plek te zetten waar hij geen gevaar kan opleveren.
Monstera Variegata verpotten
De Gatenplant groeit redelijk snel en heeft daarom eens in de twee jaar een grotere pot nodig. Het verpotten geeft de wortels meer ruimte en zorgt ervoor dat de plant mooi kan blijven groeien. De beste tijd om dit te doen is in de lente, omdat de plant dan sneller herstelt en nieuwe wortels kan vormen.
Hoe verpot je de Monstera Variegata?
- Kies een nieuwe bloempot die ongeveer 20% groter is dan de huidige pot.
- Vul de bodem van de nieuwe pot met een laagje hydrokorrels voor goede drainage.
- Voeg een laagje verse potgrond toe bovenop de hydrokorrels.
- Haal de Gatenplant voorzichtig uit de oude pot en controleer de wortels op tekenen van rot of beschadiging.
- Plaats de plant in de nieuwe pot en vul de rest van de pot met potgrond, zorg ervoor dat de plant stevig staat.
- Geef de plant water om de potgrond te bevochtigen en de wortels te helpen zich te settelen in hun nieuwe omgeving.
Verzorgingsproducten
Monstera Variegata voeding
Als je deze kamerplant in huis haalt, heeft hij de eerste twee maanden geen extra voeding nodig. De verse potgrond waarin de plant staat, bevat namelijk al genoeg voedingsstoffen. Na deze periode is het belangrijk voor de Monstera Variegata verzorging om de plant regelmatig van voeding te voorzien, in de lente en zomer.
In de herfst en winter gaat de Monstera Variegata in ruststand en daarom is extra voeding niet nodig. Voor de juiste hoeveelheid voeding kun je het beste de instructies op de verpakking van onze plantenvoeding volgen. Het is belangrijk om nooit meer te geven dan de aanbevolen hoeveelheid. Te veel voeding kan namelijk schadelijk zijn voor de plant.
Monstera Variegata ziektes
Deze kamerplant is over het algemeen sterk en niet snel vatbaar voor ziektes. Toch kan het soms gebeuren dat de Monstera Variegata last krijgt van ongedierte zoals bladluis of spint. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om de luchtvochtigheid rondom de plant goed te houden. Je kunt de bladeren regelmatig besproeien met water om de vochtigheid te verhogen en om ongedierte te weren. Zet de plant ook niet op een plek met veel tocht, want dit kan ongedierte aantrekken.
Als je toch beestjes op je plant ontdekt, kun je gebruikmaken van bestrijdingsmiddelen. We hebben bij Plantje.nl verschillende opties die je kunnen helpen, zoals deze insectenspray. Volg de instructies op de verpakking voor het beste resultaat en om je plant gezond te houden.
Gratis cursusIn 7 dagen plantenexpert
Monstera Variegata stekken
Hoe moet je de Monstera Variegata stekken? Het stekken van deze kamerplant is een leuke manier om je plantencollectie uit te breiden. Deze plant is goed te stekken door middel van stengelstekken die je in water kunt laten wortelen. Het beste moment om te stekken is in de lente of zomer, omdat de plant dan in de groeifase zit en de stekken sneller wortels zullen ontwikkelen.
Dit heb je nodig:
- Een gezonde Monstera Variegata met een stengel die een luchtwortel heeft
- Een schoon en scherp mesje
- Een glas of vaasje met water
Zo stek je:
- Kies een stengel van de plant die een luchtwortel heeft. Dit is een bruin uitsteeksel dat vaak al zichtbaar is aan de stengel.
- Gebruik het scherpe mesje om de stengel net onder de luchtwortel af te snijden. Zorg ervoor dat je een schoon snijvlak maakt.
- Plaats de afgesneden stengel in een glas of vaasje met water. Zorg ervoor dat de luchtwortel volledig onder water staat.
- Zet het glas of vaasje op een plek met veel indirect zonlicht en ververs het water elke week.
- Wacht geduldig tot er nieuwe wortels groeien. Dit kan enkele weken duren.
- Zodra de wortels een paar centimeter lang zijn, kun je de stek in een pot met verse potgrond planten.
- Geef de nieuwe plant regelmatig water en zorg voor een hoge luchtvochtigheid, net zoals bij de moederplant.
Door deze stappen te volgen, kun je met succes een nieuwe Monstera Variegata kweken. Het is een eenvoudige manier om meer van deze prachtige planten in je huis te hebben.
Monstera Variegata bloei
De Gatenplant kan bloemen ontwikkelen, maar het is zeer zeldzaam dat dit gebeurt wanneer hij als kamerplant wordt gehouden. De omstandigheden in de natuurlijke habitat van de plant, zoals de juiste lichtintensiteit en constante hoge temperaturen, zijn moeilijk na te bootsen in een huiselijke omgeving. Als de Monstera Variegata toch bloeit, is dit een teken dat de plant het uitstekend doet en dat de verzorging optimaal is. Het kan vele jaren duren voordat deze plant in bloei staat en zelfs dan is het geen garantie.
Het is belangrijk om te weten dat de bloei bij deze plant niet het hoofddoel is; de sierwaarde ligt vooral in het prachtige, bonte blad. De bloemen zijn minder opvallend en worden vaak over het hoofd gezien. Daarom richten liefhebbers van de Monstera Variegata zich vooral op het gezond houden van de bladeren en het bevorderen van nieuwe groei.
Monstera Variegata snoeien
Het snoeien van de Gatenplant is niet vaak nodig, maar het kan helpen om de plant mooi in vorm te houden en om eventuele bruine of beschadigde bladeren te verwijderen. Als je ziet dat een blad bruine randen krijgt of geel wordt, kun je dit blad wegsnijden. Dit is een normaal onderdeel van het groeiproces en het is niet iets om je zorgen over te maken. Gebruik altijd een schoon en scherp mes of een schaar om de bladeren af te knippen.
Knip het ongewenste blad dicht bij de hoofdstam af, maar laat een klein stukje van de bladsteel zitten. Dit voorkomt dat je de stam beschadigt, wat de plant kwetsbaar kan maken voor ziektes. Het kleine stukje steel dat je achterlaat, zal uiteindelijk vanzelf opdrogen. Door regelmatig de dode of beschadigde bladeren te verwijderen, houd je de Gatenplant gezond en aantrekkelijk.
Onthoud dat snoeien ook een kans is om de plant te verjongen en nieuwe groei te stimuleren. Als je plant erg groot wordt of je wil de vorm aanpassen, kun je de plant terugsnoeien. Dit kan je het beste in de lente of vroege zomer doen, wanneer de plant in zijn actieve groeiperiode is. Zo geef je de Gatenplant de kans om snel te herstellen en nieuwe bladeren te vormen.
Waarom heeft mijn Monstera Variegata bruine vlekken?
Bruine vlekken op de bladeren van een Monstera Variegata kunnen duiden op verschillende problemen, zoals te veel direct zonlicht, een te lage luchtvochtigheid of waterproblemen, waaronder zowel te veel als te weinig water. Controleer de omstandigheden waaronder je plant wordt gehouden en pas de watergift en de locatie aan als dat nodig is.
Wat is de beste potgrond voor de Monstera Variegata?
De beste potgrond voor een Monstera Variegata is luchtig en goed doorlatend, om de wortels voldoende zuurstof te geven en wortelrot te voorkomen. Een mengsel van universele potgrond met perliet is ideaal.
Hoe houd ik de witte delen van mijn Monstera Variegata wit?
Om de witte delen van een Monstera Variegata wit te houden, is het belangrijk om de plant voldoende licht te geven, maar indirect zonlicht te vermijden, dat kan namelijk leiden tot verbranding of het geel worden van de bladeren. Een plek met helder, indirect licht bevordert het behoud van de witte kleur.
Hoe moet ik mijn Monstera snoeien?
Je Monstera snoeien kan helpen om de plant in vorm te houden en te verjongen. Gebruik een schone, scherpe snoeischaar om net boven een bladknoop te knippen. Dit stimuleert nieuwe groei. Snoei weg wat je nodig acht om de plant gezond en mooi te houden, maar doe dit niet te extreem om de plant niet te veel stress te geven.