Ongedierte

Ongedierte op planten: zo kom je ervan af!

Slaan de bladeren van je plant ineens geel uit? Ontstaan er zilverachtige strepen? Of zie je letterlijk de beestjes lopen? Dan heb je waarschijnlijk last van ongedierte op je planten. Jouw groene vrienden hebben bezoek gekregen van mini-insecten die je plant kunnen beschadigen. Erg belangrijk om deze kleine vijanden zo snel mogelijk te bestrijden!

Van wat voor ongedierte planten last kunnen hebben, verschilt en loopt erg uiteen. We zullen je helpen met 5 soorten ongedierte op planten die regelmatig voorkomen: bladluis, spint, trips, wolluis en dopluis. Lees onze tips goed door en red je planten van een eventuele ondergang!

planten cursus verzorging

Bladluis

Een vervelende plaag op jouw groene vrienden is bladluis. Helaas komt deze besmetting vaak voor. De kleine insecten zuigen sap uit de planten en trekken andere insecten aan. Bladluizen zijn zelf ook insecten, van slechts enkele millimeters groot. Er zijn mega veel soorten bladluis, maar de meesten zijn groen, bruin of zwart van kleur. Je kunt ze vinden op de onderkant van de bladeren of op jonge stengels. Bladluizen veroorzaken schade aan planten: ze kunnen geel worden, groeistoornissen vertonen, verdrogen of zelf afsterven. Onze tips voor bladluis:

 1. Isoleer je plant van andere planten. Bladluizen kunnen overkruipen op andere planten en dat wil je natuurlijk voorkomen!
 2. Bekijk de plant goed om te zien hoe erg de plaag is. Mochten er heel veel bladluizen gehecht aan een blad zitten, dan is ‘t het makkelijkst om dat blad te verwijderen en die zo ver mogelijk in de vuilnisbak te stoppen. Probeer verder zo veel mogelijk bladluizen te verwijderen met een vochtig watje of tissue, en stop deze ook zo ver mogelijk weg in de vuilnisbak na gebruik.
 3. Vul hierna een plantenspuit met heel erg koud water en een paar druppels afwasmiddel, dit zijn beide dingen waar bladluizen niet van houden!
 4. Probeer dit proces (het afvegen en inspuiten van de plant) ongeveer 2 á 3 keer per week te herhalen. Op deze manier overleven de bladluizen het niet en zijn ze na een tijdje weg.
 5. Een biologische manier van bestrijden kan door middel van het inzetten van lieveheersbeestjes of de larven van de gaasvlieg.

Verder is het ook aan te raden je plant een klein beetje voeding te geven na de plaag, omdat bladluizen voedingstoffen uit de plant halen.

 

Spint

Zie je hele kleine bruine of gele puntjes/vlekken bovenop de bladeren van je plant? Grote kans dat hij last heeft van spint. Spint is eigenlijk een soort mini-mijt, die de sappen uit je plant zuigt. Hierdoor komen er vlekken op de bladeren. De beestjes zijn klein en zitten vaak aan de onderkant van het blad. Ze zijn hardnekkig, maar met wat doorzettingsvermogen kan je ze aan!

ongedierte op planten

 1. Spoel je plant helemaal af onder de douche. Verwijder de aarde en spoel ook de wortels goed schoon. Kijk vooral goed onder de bladeren en bij de nerven, want daar zitten ze vaak.
 2. Zet de plant in quarantaine, zodat de plant geen andere plantjes kan besmetten. Bij voorkeur in een vochtige ruimte met voldoende licht, daar houdt spint namelijk niet van.
 3. Chemische bestrijdingsmiddelen zijn niet goed voor jou en de plant, daarom kun je het beste een natuurlijke bestrijding gebruiken. Een voorbeeld hiervan is het gebruik van roofwantsen/mijten. Dit zijn kleine witte beestjes die spint opeten. Als alle spint weg is, zullen deze beestjes doodgaan en ben je ervan af!
 4. Een andere goede manier om ervan af te komen is door spraymix te maken. 1) mix van koud water, 20 ml groene zeep en 10 ml spiritus (per liter water). 2) mix van neemolie (verhoudingen staan op de verpakking) en een druppel afwasmiddel. Spray regelmatig de bodem, stam, stengels, boven- en onderkant van de bladeren goed in. Het is belangrijk dit vol te houden en bij voorkeur ’s avonds te sprayen, zodat je de eitjes ook te pakken hebt!
 5. Houd er rekening mee dat de levenscyclus van spint ongeveer 4 weken is. Het is dan ook aan te raden de plant zo lang in quarantaine te houden en te behandelen, om er zeker van te zijn dat de beestjes weg zijn!

 

Trips

Andere beestjes die de gezondheid van jouw plant in gevaar kunnen brengen zijn trips. Trips zijn super klein, vaak maar 2 mm groot. Je herkent ze vooral aan de schade die ze aanbrengen: een soort zilverachtige vlekken op het blad. De trips prikt in het blad om zo voedingstoffen te zoeken. Ze kunnen ook virussen achterlaten, hoog tijd dus om deze beestjes te stoppen.

 1. Spoel je plant helemaal af onder de douche. Verwijder de aarde en spoel ook de wortels goed schoon. Kijk vooral goed onder de bladeren, want daar zitten ze vaak.
 2. Zet de plant in quarantaine, zodat de plant geen andere plantjes kan besmetten. Bij voorkeur een vochtige ruimte met voldoende licht, daar houden trips namelijk niet van.
 3. Chemische bestrijdingsmiddelen zijn niet goed voor jou en de plant, en de meeste soorten trips zijn hier inmiddels ook al immuun voor geworden. Daarom kan je het beste een natuurlijke bestrijding gebruiken. Een voorbeeld hiervan zijn roofwantsen/mijten. Dit zijn kleine witte beestjes die de trips opeten. Als alle trips weg zijn, zullen deze beestjes doodgaan en ben je ervan af!
 4. Een andere goede manier om ervan af te komen is door spraymix te maken. 1) mix van koud water, 20 ml groene zeep en 10 ml spiritus (per liter water). 2) mix van neemolie (verhoudingen staan op de verpakking) en een druppel afwasmiddel. Spray regelmatig de bodem, stam, stengels, boven- en onderkant van de bladeren goed in. Het is belangrijk dit vol te houden en bij voorkeur ’s avonds te sprayen, zodat je de eitjes ook te pakken hebt!
 5. Houd er rekening mee dat de levenscyclus van trips ongeveer 4 weken is. Het is dan ook aan te raden de plant zo lang in quarantaine te houden en te behandelen, om er zeker van te zijn dat ze weg zijn!

 

Wolluis

Ongedierte op planten

Het zal je niet verbazen, maar wolluis herken je aan z’n wolletje. Het is een wit beestje dat ook een witte wollige dradenmassa achterlaat. Het beestje zuigt de sappen van de plant op, waardoor deze verzwakt. Goed nieuws: hij is vrij makkelijk te herkennen en te bestrijden. Wij vertellen je hoe je dit ongedierte op planten tegengaat!

 1. Zorg dat je plant niet tegen andere planten aan staat. Zo voorkom je dat de wolluis zich verspreidt.
 2. Pak een wattenstaafje en wat spiritus en probeer alle wolluizen hiermee aan te stippen en te verwijderen.
 3. Verder kun je een spraymix maken van water en spiritus, om ook alle moeilijk bereikbare gedeelten van de plant te behandelen. Deze plekjes vindt de wolluis juist heel fijn en hij verstopt zich er dan ook graag.
 4. Herhaal dit proces het liefst dagelijks om de plaag tegen te gaan. Ze zien er onschadelijk uit, maar dat zijn ze helaas niet!

 

Dopluis

Waar je de wolluis herkent aan wol, herken je de dopluis aan de gelige ‘dopjes’ op de bladeren van je plant. Ook scheiden ze een soort stroperige honingdauw af, hiervan kunnen de bladeren gaan glimmen. De dopluis heeft zichzelf inmiddels goed beschermd tegen bestrijdingsmiddelen, maar met onze tips kom je ervan af!

 1. Zorg dat je plant niet tegen andere planten aan staat. Zo voorkom je dat de dopluis zich verspreidt.
 2. Pak een doekje en maak deze vochtig met water en een druppel afwasmiddel.
 3. Haal voorzichtig alle dopluizen eraf met het doekje. Probeer de plant niet te beschadigen!
 4. Eventueel kan je met een spraymix van water en afwasmiddel de plant inspuiten om verspreiding te voorkomen. Herhaal dit proces ongeveer 3 keer in de week.

 

Met de juiste verzorging komt je plant er weer bovenop! Vergeet ook niet je plant goed te verzorgen met voedende potgrond, Pokon en hydrokorrels.

Toch moeite met het wegkrijgen van ongedierte op planten, of weet je niet zeker welke soort er precies op je plant zit? Neem dan contact op met onze klantenservice, we helpen je graag! We laten ons niet wegslaan door wat ongedierte! 👊

Deel dit bericht


0