Voor 22:00 besteld, morgen in huis

Het grootste deel van ons assortiment (m.u.v. tuinplanten en XL-planten) wordt de volgende dag al geleverd als je voor 22.00 uur bestelt. In de winkelwagen en op de productpagina staat duidelijk aangegeven welke producten morgen geleverd kunnen worden. Wij leveren niet op zondag. Verzending bij een bestelling boven de €60,- is gratis. Eventuele vertragingen door de bezorgdienst liggen buiten onze macht.

Trustpilot 4.4 (Uitstekend)

Onze klanten bevelen ons aan en dat is te zien aan onze uitstekende score op Trustpilot. Al ruim 4000 klanten schreven een review.

Bewuste keuze

Bij de inkoop van onze planten letten we op de certificeringen. We proberen zoveel mogelijk keuzes te maken met duurzame aspecten in gedachten. Daarom zijn we bezig met verpakkingsvrij verzenden in Limburg en Groningen, gebruiken we gerecyclede materialen en hebben we biologische opties. Meer lezen? Bekijk onze pagina over duurzaamheid.

Alocasia verzorging

De Alocasia, ook wel bekend als olifantsoor, taro of reuzentaro, is een bijzondere kamerplant met grote bladeren. Het is een stijlvolle toevoeging aan elk interieur. In ruil daarvoor vraagt de olifantsoor wel wat extra aandacht. Op deze pagina vind je alle informatie over Alocasia verzorging.

Van oorsprong komt de Alocasia uit de tropen van Zuidoost-Azië. Specifiek op Borneo zul je de plant veel aantreffen. Hier kan de plant wel 4 meter hoog worden. Wist je dat de Alocasia de inspiratie vormde voor de bonenstaak van Sjakie en de Bonenstaak? In alle westerse én oosterse versies van dit sprookje speelt de Alocasia een grote rol.

Alocasia soorten

Er bestaan ca. 80 Alocasia soorten, in allerlei verschillende kleuren en maten. De bladvorm loopt enorm uiteen. Zo heeft de Alocasia Gageana gekarteld blad, doet het bladpatroon op de A. Amazonica Polly je denken aan een skelet, en nemen de blaadjes van de A. Stingray de vorm aan van kleine pijlstaartroggen. Bovendien zijn de stelen lang niet altijd gewoon groen. De stelen van de Alocasia Zebrina hebben bijvoorbeeld een echte zebraprint, en die van de A. Pink Dragon kleuren felroze.

BEKIJK ALLE ALOCASIA’S OP PLANTJE.NL

Alocasia verzorging
Standplaats:
Normaal daglicht
Diervriendelijkheid:
Giftig
Waterbehoefte:
Gemiddeld

Populaire Monsteras

Alocasia water geven

Hoe verzorg je een Alocasia?
Gezien zijn tropische oorsprong is de Alocasia gewend aan een hoge luchtvochtigheid en een vochtige bodem. In de verzorging is het dan ook belangrijk om regelmatig water te geven en de luchtvochtigheid hoog te houden. De olifantsoor staat het liefst op een lichte plek met indirect zonlicht.

Lees verder voor alle Alocasia verzorging tips.

Houd de potgrond continu licht vochtig, door de plant regelmatig kleine hoeveelheden water te geven. Door niet te veel water in één keer te geven, voorkom je ook dat er een laagje water onder in de pot komt te staan. Overtollig water kan namelijk wortelrot veroorzaken.
Handig: de Alocasia laat het weten als je te veel geeft! De plant gaat dan namelijk ‘zweten’: er ontstaan kleine druppeltjes aan het blad. Dit wordt ook wel guttatie genoemd, en is een manier voor de plant om overtollig water af te voeren. Zie je deze druppeltjes? Geef de taro in het vervolg dan wat minder water.

LEES ALLES OVER PLANTEN WATER GEVEN »

Alociasa verzorging

Voor de verzorging van jouw Alocasia

Alociasa verzorging

Hydroponie

Je kunt de Alocasia ook op water zetten. Dit wordt ook wel hydroponie genoemd, en houdt in dat de wortels deels onder water groeien. De plant neemt precies genoeg water op, wat de verzorging extra makkelijk maakt. Het enige dat je hoeft te doen, is het water in de vaas verversen.

Luchtvochtigheid

Als tropische kamerplant heeft de Alocasia een hoge luchtvochtigheid nodig. Dit kun je plaatselijk verhogen door een schaaltje met water naast de plant te plaatsen. Dit verdampt, waardoor de luchtvochtigheid rondom de plant stijgt. Vul het schaaltje bij zodra deze leeg is. Zorg er verder voor dat deze kamerplant niet in de buurt van de verwarming staat. De luchtvochtigheid is hier namelijk erg laag.

Om jouw olifantsoor in topstaat te houden, raden we aan om hem af en toe te besproeien. Zo verwijder je het stof van de bladeren en versterk je de weerstand van de kamerplant. Je kunt de plant ook buiten zetten tijdens een zomerse regenbui.

Vaak in combinatie met de Alocasia gekocht

Alociasa verzorging

Alocasia licht / standplaats

Zet de Alocasia op een zeer lichte standplaats met indirect zonlicht. Hiermee doelen we specifiek op direct zonlicht van de middagzon, die te heet is voor de reuzentaro. Je kunt deze plant wel gerust op een plek met ochtend- of avondzon zetten.

Worden de stengels bovengemiddeld lang? Dat wijst erop dat de olifantsoor op een te donkere plek staat. Door de stengels te verlengen, hoopt de plant meer licht te kunnen opvangen.

Zorg ervoor dat de plant niet op de tocht staat. De Alocasia geeft namelijk de voorkeur aan een warme plek. Zet de plant alleen niet in de buurt van een radiator; hoewel dit lekker warm is, is de lucht hier veel te droog.

Alocasia giftig

Het sap dat in de takken en bladeren van de Alocasia zit is licht giftig: het heeft een irriterend effect op de huid en slijmvliezen. Kijk daarom uit als je kleine kinderen en/of huisdieren hebt, en voorkom aanraking met het sap tijdens het verpotten.

Is jouw kind of huisdier onverhoopt toch in aanraking met het sap gekomen? Neem dan contact op met de huis- of dierenarts.

LEES ALLES OVER PLANTEN DIE GIFTIG ZIJN VOOR KATTEN »

LEES ALLES OVER NIET-GIFTIGE PLANTEN »

Alocasia verzorging

Voor de verzorging van jouw Alocasia

Alocasia verzorging

Alocasia verpotten

De Alocasia groeit vrij snel, en heeft goede ondersteuning nodig voor zijn grote bladeren. Daarom raden we aan om de plant eens per jaar te verpotten. Doe dit tijdens de lente, wanneer de plant het snelst herstelt van het overpotten. Kijk wel uit dat je de wortels niet te veel beschadigt bij het overpotten.

Gebruik een bloempot die minimaal 20% groter is dan de huidige pot, zodat de wortels alle ruimte hebben om te groeien.

Verpotten heeft de volgende voordelen:

  • De wortels krijgen voldoende ruimte om te groeien
  • Je hoeft minder water te geven; een grotere pot betekent een grotere waterbuffer
  • De verse potgrond biedt nieuwe voedingsstoffen voor de kamerplant

Tip: meng wat perliet door de potgrond. Dit zorgt voor een luchtige bodem, en helpt voorkomen dat je de plant te veel water geeft.

LEES ALLES OVER HOE JE PLANTEN MOET VERPOTTEN »

LEES ALLES OVER WANNEER JE PLANTEN MOET VERPOTTEN »

Alocasia voeding

Zodra je de plant ontvangt heeft deze de komende 2 maanden geen voeding nodig. Dit omdat de plant voorlopig nog voldoende voeding kan halen uit de verse potgrond van de kweker. Hierna heeft de Alocasia regelmatig plantenvoeding nodig, aangezien het een snelgroeiende plant is.

Geef deze kamerplant vooral tijdens de lente en zomer plantenvoeding. Tijdens de herfst en winter heeft de taro weinig tot geen voeding nodig; geef alleen een klein beetje als de plant nog steeds nieuwe bladeren aanmaakt.

Zorg ervoor dat je nooit te veel plantenvoeding geeft. Dit is namelijk schadelijk voor de reuzentaro. Neem voor de specifieke hoeveelheid een kijkje op de verpakking, en gebruik nooit meer dan aanbevolen.

Alocasia verzorging
Alocasia verzorging

Alocasia ziektes

De Alocasia is niet bijzonder vatbaar voor ziektes of ongedierte, met uitzondering van spint. Dit kun je helpen voorkomen door de plant goed te verzorgen. Specifiek de volgende verzorgingstips zijn van belang als je spint wilt voorkomen:

  • Zorg voor een hoge luchtvochtigheid
  • Besproei de plant regelmatig
  • Zet de olifantsoor niet op een tochtige plek

Is jouw taro onverhoopt toch besmet geraakt? Op Plantje.nl vind je allerlei handige, plantvriendelijke bestrijdingsmiddelen om je hierbij te helpen, zoals deze insectenspray.

VEEL VOORKOMENDE PLANTEN PROBLEMEN »

LEES ALLES OVER ONGEDIERTE BESTREDEN »

Olifantsoor bloemen

De Alocasia zal als kamerplant waarschijnlijk niet bloeien. In de natuur gebeurt dit wel. De bloemen zijn lichtkleurig en kolfvormig, omhuld door een lichtgroen of geel schutblad.

Verschijnt er een bloem aan jouw olifantsoor? Dat betekent dat hij het onwijs naar zijn zin heeft! Toch kun je deze bloem het beste verwijderen. Het kost de plant namelijk veel energie om binnenshuis te bloeien, en dat gaat ten koste van de energie voor de bladeren.

Alocasia stekken

Je kunt de Alocasia stekken, maar dit kan niet zomaar met elke plant. Sommige Alocasia soorten maken knolletjes aan. Deze vormen zich onder de stam en zitten met een soort stengel aan de stam vast. Je kunt deze knolletjes uitgraven en in een nieuw potje planten.

Soms groeien er ook nieuwe Alocasia plantjes langs de stam. Je kunt deze afsplitsen door de plant uit de pot te halen, en zoveel mogelijk aarde rondom het stekje te verwijderen. Snijd het stekje voorzichtig los van de moederplant, en plant deze in een nieuwe pot met verse aarde.

Alocasia verzorging
Alocasia verzorging

Tip: plant stekjes in een mengsel van verse potgrond en perliet. Perliet houdt de grond goed luchtig, wat het makkelijker maakt voor stekjes om te wortelen en groeien.

Alocasia snoeien

De onderste bladeren van de Alocasia moeten soms gesnoeid worden. Waar verse bladeren uit de bovenkant van de plant groeien, sterven de oudere bladeren na verloop van tijd af. Dit is heel natuurlijk en niks om je zorgen over te maken.

Waarom je oudere bladeren beter kunt snoeien:

  1. Een olifantsoor zonder verkleurde bladeren ziet er simpelweg mooier uit
  2. Als je de afstervende bladeren laat zitten, blijft de plant hier energie in steken tot deze compleet zijn afgestorven. Dit is verspilde energie, want een afstervend blad wordt nooit meer groen. Snoei je deze bladeren, dan kan de Alocasia al zijn energie in de groene bladeren steken. De plant groeit dan sneller en blijft gezonder!

Zo pak je het snoeien van de olifantsoor aan:

Gebruik een schoon en scherp mes om het blad tot ca. 5 centimeter van de stam af te snijden. Het resterende stuk van het blad zal vanzelf inkrimpen en afsterven.

Gratis cursusIn 7 dagen plantenexpert

“Hoe vaak moet ik een Alocasia water geven?”
Gezien zijn tropische oorsprong is de Alocasia gewend aan een hoge luchtvochtigheid en een vochtige bodem. In de verzorging is het dan ook belangrijk om regelmatig water te geven en de luchtvochtigheid hoog te houden. 
“Waarom krijgt mijn Alocasia gele bladeren?”
Gele bladeren bij de Alocasia geven vaak aan dat de plant teveel of te weinig water heeft gehad. Houd de potgrond continu licht vochtig, door de plant regelmatig kleine hoeveelheden water te geven. Door niet te veel water in één keer te geven, voorkom je ook dat er een laagje water onder in de pot komt te staan. Overtollig water kan namelijk wortelrot veroorzaken.
Handig: de Alocasia laat het weten als je te veel geeft! De plant gaat dan namelijk ‘zweten’: er ontstaan kleine druppeltjes aan het blad. Dit wordt ook wel guttatie genoemd, en is een manier voor de plant om overtollig water af te voeren. Zie je deze druppeltjes? Geef de taro in het vervolg dan wat minder water.
“Waarom gaat mijn Alocasia hangen?”
Waarschijnlijk heeft je Alocasia te weinig water gekregen. Het is belangrijk om de potgrond van deze tropische plant continu licht vochtig te houden.

Van welke plant wil jij meer weten over de verzorging?

A
B
C
D
E
F
G
H
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
Klantenservice
Plantje.nl
nieuwsbrief
Nieuwe plantenweetjes, aanbiedingen en inspiratie!
volg ons

Plantje.nl
Logo
Winkelwagen
Besteed nog € 60,00 voor gratis verzending