Alocasia verzorging
De Alocasia, ook wel bekend als Olifantsoor, is een opvallende kamerplant met grote, indrukwekkende bladeren. Deze plant vindt zijn oorsprong in de tropische regenwouden van Zuidoost-Azië, waar hij in een warm en vochtig klimaat groeit. De verzorging van de Alocasia vraagt wat extra aandacht om deze binnen in huis te laten stralen. Ontdek hier alles over de juiste Alocasia verzorging.
Alocasia soorten
Er zijn ongeveer 80 verschillende Alocasia soorten, elk met hun eigen unieke kenmerken. In een gemiddelde huiskamer kom je vaak de Alocasia ‘Polly’ of Alocasia ‘Zebrina’ tegen. Deze soorten blijven relatief klein, wat ze ideaal maakt om binnenshuis te houden. Laat je niet misleiden door hun formaat; met de juiste verzorging kunnen deze planten uitgroeien tot indrukwekkende exemplaren die de aandacht trekken in elke kamer. De bladeren kunnen bij sommige soorten wel één meter lang worden.
Alocasia water geven
Het geven van water is een belangrijk onderdeel van de Alocasia verzorging. Deze tropische kamerplant houdt van een licht vochtige potgrond, maar pas op dat je niet te veel water geeft. In de zomer heeft de plant ongeveer één keer per week water nodig, terwijl in de winter de frequentie hetzelfde blijft, maar de hoeveelheid water verminderd moet worden. Het is belangrijk om te voorkomen dat er een laagje water onder in de pot blijft staan, want dit kan wortelrot veroorzaken.
Een handige tip om te controleren of de Alocasia water nodig heeft, is door je vinger in de potgrond te steken. Voelt de grond nog licht vochtig aan? Dan kan je het water geven nog even uitstellen. Zie je kleine druppeltjes aan de bladeren hangen? Dit is een teken dat de plant te veel water heeft gekregen. Geef in het vervolg dan iets minder. Voor wie minder tijd wil besteden aan de Alocasia verzorging, kan een waterdruppelaar een handige oplossing zijn.
ONZE Alocasia
Luchtvochtigheid Alocasia
Als tropische kamerplant heeft de Olifantsoor een gemiddelde tot hoge luchtvochtigheid nodig om goed te kunnen groeien. Om de luchtvochtigheid rondom deze kamerplant te verhogen, kun je een schaaltje met water naast de plant plaatsen. Door de verdamping van het water uit het schaaltje, zal de luchtvochtigheid in de directe omgeving van de plant toenemen. Zorg ervoor dat je het schaaltje weer bijvult wanneer het leeg is.
Het is ook een goed idee om de Olifantsoor af en toe te besproeien met water. Dit helpt niet alleen om de luchtvochtigheid te verhogen, maar het zorgt er ook voor dat het stof van de bladeren wordt verwijderd. Dit maakt de plant sterker en gezonder. In de zomer kun je de plant zelfs buiten zetten tijdens een milde regenbui, zodat hij op een natuurlijke manier een ‘douche’ krijgt. Let wel op dat je de plant niet in de volle zon zet, want dat kan de bladeren beschadigen.
Alocasia standplaats
Zet de Olifantsoor op een plek met veel licht, maar zonder direct zonlicht. De felle middagzon kan namelijk de grote bladeren van de plant beschadigen. Een plaats waar de plant ochtend- of avondzon ontvangt is ideaal. De Olifantsoor groeit het beste bij een temperatuur tussen de 18 en 24 graden Celsius.
In de wintermaanden, wanneer de zon minder krachtig is, kan de plant dichter bij het raam staan. Maar let op: ook in de winter moet je vermijden dat de plant direct zonlicht krijgt. Laat de plant geleidelijk wennen aan een nieuwe plek met meer licht door deze langzaam te verplaatsen. Dit voorkomt stress en zorgt ervoor dat de Olifantsoor zijn prachtige bladeren behoudt.
VAAK IN COMBINATIE MET DE Alocasia GEKOCHT
Alocasia giftig?
Het sap dat in de takken en bladeren van de Olifantsoor zit, is licht giftig. Dit kan een irriterend effect hebben op de huid en slijmvliezen. Het is daarom belangrijk om voorzichtig te zijn als je kleine kinderen of huisdieren hebt die geneigd zijn om aan planten te zitten en knabbelen. Voorkom dat zij in aanraking komen met de plant of het sap van de plant. Mocht er toch contact zijn geweest met het sap, neem dan direct contact op met de huisarts of dierenarts. Zo zorg je voor een veilige omgeving voor iedereen en houd je de Alocasia verzorging op peil.
Alocasia verpotten
De Olifantsoor is een snelle groeier en heeft stevige ondersteuning nodig voor zijn grote bladeren. Daarom is het goed om deze kamerplant ongeveer eens per jaar te verpotten. Het beste moment hiervoor is de lente, omdat de plant dan het snelst herstelt van de verandering. Bij het verpotten is het slim om hydrokorrels of perliet toe te voegen. Dit zorgt voor een goede afwatering en voorkomt problemen als je eens te veel water geeft. Een grotere pot betekent ook meer ruimte voor de wortels en een grotere waterbuffer, waardoor je minder vaak water hoeft te geven. Bovendien biedt verse potgrond nieuwe voedingsstoffen voor de plant.
Hoe verpot je de Alocasia?
- Kies een bloempot die ongeveer 20% groter is dan de huidige pot.
- Vul de nieuwe pot met een laagje hydrokorrels of perliet en een beetje potgrond.
- Haal de Alocasia voorzichtig uit de oude pot.
- Bekijk de wortels goed en controleer op tekenen van wortelrot.
- Plaats de plant in de nieuwe pot.
- Voeg meer potgrond toe rond de wortels zodat de plant stevig staat.
- Geef de plant water om de wortels te helpen zich te settelen in hun nieuwe omgeving.
Verzorgingsproducten
Alocasia voeding
Wanneer je jouw Olifantsoor net hebt ontvangen, is het niet nodig om direct voeding te geven. De plant heeft namelijk genoeg voedingsstoffen in de potgrond van de kweker voor de eerste twee maanden. Na deze periode heeft de Olifantsoor wel extra voeding nodig, vooral in de lente en zomer wanneer de plant actief groeit.
In de herfst en winter gaat de Olifantsoor een rustperiode in en is minder voeding nodig. Als de plant in deze tijd nog nieuwe bladeren maakt, kun je een klein beetje voeding geven. Let erop dat je niet te veel voeding geeft, want dit kan schadelijk zijn voor de plant. Kijk altijd op de verpakking van de plantenvoeding voor de juiste dosering en volg de aanwijzingen nauwkeurig op.
Alocasia ziektes
Deze kamerplant kan soms last krijgen van ongedierte. Denk bijvoorbeeld aan trips of spint. Om dit te voorkomen is het belangrijk om de luchtvochtigheid rondom de plant hoog te houden, de bladeren regelmatig te besproeien en de plant niet op een plek met veel tocht te zetten. Volg de Alocasia verzorging tips die hierboven staan beschreven, dan is de kans op ongedierte klein.
Mocht jouw Olifantsoor toch bezoek krijgen van ongewenste gasten, dan hebben wij verschillende middelen om je plant te helpen, zoals deze insectenspray.
Gratis cursusIn 7 dagen plantenexpert
Alocasia stekken
Hoe moet je een Alocasia stekken? Deze tropische kamerplant maakt het je gemakkelijk door zelf ‘baby’s’ aan te maken, die je kunt gebruiken om nieuwe planten te kweken. Het stekken van de Alocasia kan je het beste in de lente of zomer doen, wanneer de plant in zijn groeiperiode zit. Hierdoor heeft het stekje de grootste kans om goed te wortelen en uit te groeien tot een sterke, nieuwe plant.
Dit heb je nodig:
- Een Alocasia met een zichtbare ‘baby’ of jonge plant
- Een schoon en scherp mesje
- Een nieuwe plantenpot met verse potgrond
Zo stek je:
- Haal de hele plant uit de pot en probeer zo veel mogelijk aarde rondom de jonge scheut weg te halen
- Gebruik het scherpe mesje om de ‘baby’ van de moederplant af te halen, zonder de moederplant te beschadigen
- Stop de babyplant in een nieuw potje met aarde
- De moederplant kan je terugstoppen in zijn pot of eventueel gelijk verpotten naar een grotere pot, als het daar tijd voor is
- Zet het stekje op een warme plek met indirect zonlicht
Alocasia bloei
De Alocasia kan in zijn natuurlijke habitat bloeien, maar de kans dat dit in de huiskamer gebeurt, is vrij klein. De bloei vereist namelijk specifieke omstandigheden die moeilijk na te bootsen zijn binnenshuis, zoals de juiste balans van temperatuur, licht en vochtigheid. Mocht jouw Olifantsoor toch een bloem ontwikkelen, dan is dit een teken dat de plant het erg naar zijn zin heeft in zijn omgeving.
De bloemen van de Alocasia zijn niet het meest opvallende kenmerk van de plant. Ze zijn vaak klein en verschijnen aan een soort spadix, omgeven door een schutblad. Hoewel het een interessant gezicht kan zijn, kost het de plant veel energie om te bloeien. Deze energie gaat dan niet naar het ontwikkelen van de grote, decoratieve bladeren waar de Olifantsoor om bekend staat.
Als je liever hebt dat jouw Olifantsoor zijn kracht gebruikt voor het groeien van bladeren, kun je ervoor kiezen om de bloem weg te halen. Dit zorgt ervoor dat alle energie naar de bladeren gaat, waardoor deze nog groter en sterker kunnen worden.
Alocasia snoeien
De onderste bladeren van de Alocasia zullen na een tijdje minder mooi worden. Dit is een normaal deel van het groeiproces en is geen reden tot zorg. Deze bladeren kunnen geel of bruin worden en mogen weggehaald worden om de plant er mooi uit te laten zien. Wanneer de onderste bladeren helemaal afgestorven zijn, kun je ze afknippen. Laat ongeveer vijf centimeter van het blad aan de stam zitten. Het is belangrijk om niet te dicht bij de stam te knippen, omdat dit de plant kwetsbaar kan maken voor ziektes. Het stukje dat je overlaat, zal langzaam verdorren.
Waarom heeft mijn Alocasia gele bladeren?
Gele bladeren bij een Alocasia kunnen wijzen op verschillende zaken zoals overbewatering, een tekort aan voedingstoffen of dat de plant op een te donkere plek staat.
Wat moet ik doen als de stengel van mijn Alocasia geknakt is?
Als de stengel van een Alocasia geknakt is, kan je proberen de stengel te ondersteunen met een stok en voorzichtig vast te binden. Als de schade te ernstig is, is het beter om de beschadigde stengel dicht bij de basis af te knippen om rot en infecties te voorkomen.
Kan ik gele bladeren van mijn Alocasia afknippen?
Ja, je kunt de gele bladeren van je Olifantsoor veilig afknippen. Dit helpt de plant energie te richten op de gezonde bladeren en bevordert nieuwe groei. Gebruik hiervoor altijd een schone en scherpe schaar of snoeischaar.
Zijn de druppels van mijn Olifantsoor plant giftig?
Ja, de druppels die soms aan de bladeren van de Olifantsoor plant verschijnen, zijn giftig. Dit is plantensap dat irriterend kan zijn voor huid en slijmvliezen. Het is aan te raden om voorzichtig te zijn en de plant buiten bereik van huisdieren en kleine kinderen te houden.
Hoe verzorg ik de bloem van een Alocasia?
De bloem van een Olifantsoor heeft geen speciale verzorging nodig. Het is belangrijker om de algemene verzorging van de plant, zoals de juiste hoeveelheid licht, de juiste watergift en voeding, in acht te nemen. De bloem zal vanzelf bloeien als de plant gezond is.