Alocasia verzorging

Alocasia verzorging
Wist je dat… de Alocasia (aa-lo-ka-sie-ja) de inspiratie vormde voor de bonenstaak van Sjakie en de Bonenstaak? In alle westerse én oosterse versies van dit sprookje speelt de Alocasia een grote rol.

Veel mensen hebben de volgende vraag: Waar moet ik allemaal om denken als het gaat om de Alocasia verzorging? Op deze pagina kun je alles vinden wat je moet weten om je Alocasia plant zo lang mogelijk goed te houden. De Alocasia is een stijlvolle, bijzondere kamerplant die bekend staat om zijn grote bladeren. Om deze reden wordt de plant ook wel ‘olifantsoor’ genoemd. Er bestaan 79 soorten, in allerlei verschillende kleuren en maten. De bladvorm loopt enorm uiteen. Zo heeft de Alocasia Gageana gekarteld blad, doet het bladpatroon op de A. Amazonica Polly je denken aan een skelet, en nemen de blaadjes van de A. Stingray de vorm aan van kleine pijlstaartroggen. Bovendien zijn de stelen lang niet altijd gewoon groen. De stelen van de Alocasia Zebrina hebben bijvoorbeeld een echte zebraprint, en die van de A. Pink Dragon kleuren felroze.

Van oorsprong komt de Alocasia uit de tropen van Zuidoost-Azië. Specifiek op Borneo zul je de plant veel aantreffen. Hier kan de plant wel 4 meter hoog worden. Gezien zijn tropisch oorsprong is de Alocasia gewend aan een hoge luchtvochtigheid. In de verzorging is het dan ook belangrijk om de potgrond vochtig te houden, en de plant regelmatig te besproeien. Lees verder voor alle verzorging tips.

Alocasia standplaats

Zet de Alocasia op een zeer lichte standplaats, maar niet in de volle zon. Direct zonlicht kan namelijk bladverbranding veroorzaken.

Zorg er daarnaast voor dat de plant niet op de tocht staat. De Alocasia geeft namelijk de voorkeur aan een warme plek. Zet de plant alleen niet in de buurt van een radiator; hoewel dit lekker warm is, is de lucht hier veel te droog.

planten cursus verzorging

Alocasia water geven

Houd de potgrond continue licht vochtig, door de plant regelmatig kleine hoeveelheden water te geven. Door niet teveel water in één keer te geven, voorkom je ook dat er een laagje water onderin de pot komt te staan. Overtollig water kan namelijk wortelrot veroorzaken.

Besproei de plant regelmatig met een plantenspuit. Zo houd je de luchtvochtigheid op peil én bescherm je de plant beter tegen ongedierte. Bovendien ziet een regelmatig besproeide plant er een stuk mooier uit, aangezien er nooit een laagje stof op de blaadjes vormt.

Tip: De Alocasia laat het weten als je teveel geeft! De plant gaat dan namelijk ‘zweten’: er ontstaan kleine druppeltjes aan het blad. Zo wordt overtollig water afgevoerd. Zie je deze druppeltjes? Geef de plant in het vervolg dan wat minder water.

Alocasia verpotten

De Alocasia groeit vrij snel, en heeft goede ondersteuning nodig voor zijn grote bladeren. Daarom is het aan te raden om de plant eens per jaar te verpotten. Doe dit tijdens de lente, wanneer de plant het snelst herstelt van het overpotten. Kijk wel uit dat je de wortels niet teveel beschadigt bij het overpotten. Gebruik een pot die minimaal 20% groter is dan de huidige pot, zodat de wortels alle ruimte hebben om te groeien.

Heb je een sierpot gekocht waar onderin de pot geen gat in zit dan adviseren we altijd om een laagje hydrokorrels op de bodem te leggen.  Dit zorgt voor een betere drainage wat de afwatering van de plant ten goede komt.

Meer weten? In onze blog lees je precies wanneer je je kamerplanten moet verpotten.

Alocasia voeding geven

Zodra je de plant ontvangt heeft deze de komende 2 maanden geen voeding nodig. Dit omdat de plant voorlopig nog voldoende voeding kan halen uit de verse potgrond van de kweker. Hierna heeft de Alocasia regelmatig plantenvoeding [https://www.plantje.nl/shop/pokon-plantenvoeding] nodig, aangezien het een snel groeiende plant is. Geef de plant vooral tijdens de lente en zomer plantenvoeding. Tijdens de herfst en winter heeft de plant weinig tot geen voeding nodig; geef alleen een klein beetje als de plant nog steeds nieuwe bladeren aanmaakt.

Zorg ervoor dat je nooit teveel plantenvoeding geeft. Dit is namelijk schadelijk voor de plant. Neem voor de specifieke hoeveelheid een kijkje op de verpakking, en gebruik nooit meer dan aanbevolen.

Is mijn Alocasia plant giftig?

Bijna alle buiten- en kamerplanten op Plantje.nl zijn bestemd voor een decoratief doeleinde, en niet om te eten – tenzij expliciet staat vermeld dat dit wél kan (denk bijvoorbeeld aan een fruitboom). Het sap dat in de takken en bladeren van de Alocasia zit is licht giftig: het heeft een irriterend effect op de huid en slijmvliezen. Kijk daarom uit als je kleine kinderen en/of huisdieren hebt, en voorkom aanraking met het sap tijdens het verpotten.

Bekijk hier alle Alocasia planten uit ons assortiment.