Voor 22:00 besteld, morgen in huis

Het grootste deel van ons assortiment (m.u.v. tuinplanten en XL-planten) wordt de volgende dag al geleverd als je voor 22.00 uur bestelt. In de winkelwagen en op de productpagina staat duidelijk aangegeven welke producten morgen geleverd kunnen worden. Wij leveren niet op zondag en maandag. Verzending bij een bestelling boven de €60,- is gratis. Eventuele vertragingen door de bezorgdienst liggen buiten onze macht.

Trustpilot 4.4 (Uitstekend)

Onze klanten bevelen ons aan en dat is te zien aan onze uitstekende score op Trustpilot. Al ruim 4000 klanten schreven een review.

Bewuste keuze

Wij zijn in bezit van het Thuiswinkel duurzaamheidscertificaat. Hier zijn we ontzettend trots op. Wil je hier meer over lezen? Dat kan op onze duurzaamheidspagina!

Anthurium verzorging

Direct naar:

De Anthurium is een tropische verschijning die onwijs populair is als kamerplant. Niet alleen vanwege de makkelijke verzorging, maar ook omdat deze plant het hele jaar door bloeit. Een zeldzame eigenschap, die de Anthurium erg populair maakt. Anthuriums hebben bloemen in allerlei kleuren, waaronder rood, oranje, wit en roze.

Voor de liefhebber van groene kamerplanten is er ook de razend populaire Anthurium clarinervium. Deze plant heeft hartvormige bladeren met witte nerven. In tegenstelling tot de meeste Anthuriums maakt deze variant groene bloemen aan. Deze hebben geen breed en gekleurd schutblad, en vallen minder op.

Hoe moet je een Anthurium verzorgen?

De Anthurium komt van oorsprong uit Colombia, Brazilië, Venezuela, Ecuador en Peru. Hier groeit de plant vooral in tropische regenwouden, waar hij gewend is aan warmte en een hoge luchtvochtigheid. Het is in de verzorging daarom ook belangrijk om de plant op een warme plek met een hoge luchtvochtigheid te plaatsen. Lees verder voor alle Anthurium verzorging tips.

BEKIJK ALLE anthuriums OP PLANTJE.NL

Anthurium verzorging

Anthurium water geven

Anthurium water geven

De Anthurium geeft de voorkeur aan een constant licht vochtige potgrond. Dit kun je het beste onderhouden door de plant regelmatig kleine hoeveelheden water te geven. Tijdens de zomer heeft de plant wat vaker water nodig. In de winter mag de potgrond tussen gietbeurten in een beetje opdrogen.

LEES ALLES OVER PLANTEN WATER GEVEN »

Bruine bladeren

Kleuren de bladranden bruin? Dan krijgt de plant te veel of juist te weinig water. Controleer de potgrond door je vingers enkele centimeters in de aarde te steken. Als dit nat aanvoelt, kun je de hoeveelheid water per gietbeurt beter verminderen. Bij droge aarde is het beter om de watergift te verhogen.

Voor de verzorging van jouw Anthurium

Anthurium op water (hydroponie)

Je kunt de Anthurium op water zetten. Dit wordt ook wel hydroponie genoemd, en houdt in dat de wortels onder water groeien. Je kunt het wortelstelsel van de kamerplant steeds groter zien worden in het water. Een mooi en bijzonder geheel, dat ook nog eens makkelijk is om te verzorgen.

Zo zet je de Anthurium op water:

 • Maak een vaas schoon en vul deze met (kraan)water op kamertemperatuur.
 • Haal de plastic kwekerspot van de Anthurium en haal het grootste deel van de potgrond weg van de wortels. Doe dit voorzichtig, om de wortels zo min mogelijk te beschadigen.
 • Houd de wortels onder de lopende kraan om de laatste restjes potgrond weg te spoelen, en zet de kamerplant in de vaas. Zorg ervoor dat alleen de wortels onder water staan.
 • En voilá, jouw hydroponie plant is af! Nu hoef je alleen nog een mooi plekje uit te zoeken.

Anthurium op water hydroponie

Planten cursus

Anthurium verzorging

Je kunt een Anthurium ook op water stekken. Zodra de wortels groot genoeg zijn, kun je het stekje overpotten, maar je kunt er ook voor kiezen om de plant in een steeds grotere vaas te zetten. Meer weten? Klik hier voor meer informatie over Anthurium stekken.

Luchtvochtigheid

Gezien zijn tropische oorsprong doet de Anthurium het goed in een omgeving met een hoge luchtvochtigheid. Dit kun je plaatselijk verhogen door een schaaltje met water naast de plant te plaatsen. Dit verdampt, waardoor de luchtvochtigheid rondom de plant stijgt. Vul het schaaltje bij zodra deze leeg is.

Om jouw Anthurium in topstaat te houden, raden we aan om hem af en toe te besproeien. Zo verwijder je het stof van de bladeren en versterk je de weerstand van de kamerplant. Je kunt de plant ook buiten zetten tijdens een zomerse regenbui.

Vaak in combinatie met de Anthurium gekocht

Anthurium licht / standplaats

Zet de Anthurium op een zeer lichte standplaats, uit direct zonlicht. Op deze plek vangt de plant voldoende licht om mooi te bloeien, zonder kans te lopen op bladverbranding. Op een te donkere plek zal de kamerplant minder bloemen produceren.

Zorg er daarnaast voor dat de plant niet op de tocht staat. De Anthurium geeft namelijk de voorkeur aan een warme plek. Zet de kamerplant alleen niet in de buurt van een radiator; hoewel dit lekker warm is, is de lucht hier veel te droog.

LEES ALLES OVER PLANTEN EN LICHT »

Anthurium giftig

De Anthurium is licht giftig bij inname. Kijk daarom uit als je kleine kinderen en/of huisdieren hebt. Heeft jouw kind of huisdier onverhoopt toch iets binnen gekregen? Neem dan contact op met de huis- of dierenarts.

LEES ALLES OVER PLANTEN DIE GIFTIG ZIJN VOOR KATTEN »

LEES ALLES OVER NIET-GIFTIGE PLANTEN »

Anthurium licht standplaats

Voor de verzorging van jouw Anthurium

Anthurium verpotten

Flamingoplant verpotten

Verpot de Anthurium ca. eens in de twee jaar, in de lente. In dit seizoen kan de kamerplant het snelst herstellen van het verpotten. Het kan soms voorkomen dat de Anthurium zó snel groeit, dat je deze al na een jaar kunt verpotten. Kies voor een bloempot die minimaal 20% groter is dan de huidige pot.

Verpotten heeft de volgende voordelen

 • De wortels krijgen voldoende ruimte om te groeien
 • Je hoeft minder vaak water te geven; een grotere pot betekent een grotere waterbuffer
 • De verse potgrond biedt nieuwe voedingsstoffen voor de kamerplant

Tip: meng wat perliet door de potgrond. Dit zorgt voor een luchtige bodem, en helpt voorkomen dat je de plant te veel water geeft.

LEES ALLES OVER HOE JE PLANTEN MOET VERPOTTEN »

LEES ALLES OVER WANNEER JE PLANTEN MOET VERPOTTEN »

Flamingoplant voeding

Zodra je de plant ontvangt heeft deze de komende 2 maanden geen voeding nodig. Dit omdat de plant voorlopig nog voldoende voeding kan halen uit de verse potgrond van de kweker. Hierna heeft de plant tijdens de lente en zomer extra plantenvoeding nodig.

Neem voor de specifieke hoeveelheid een kijkje op de verpakking, en gebruik nooit meer dan aanbevolen. Dit is namelijk schadelijk voor de plant. Tijdens de herfst en winter verkeert de plant in ruststand, en heeft deze geen extra voeding nodig.

Anthurium verzorging

Voor de verzorging van jouw Anthurium

Anthurium bloemen

Anthurium ziektes

De Anthurium is niet bijzonder vatbaar voor ziektes of ongedierte. Is jouw plant onverhoopt toch besmet geraakt? Op Plantje.nl vind je allerlei handige, plantvriendelijke bestrijdingsmiddelen om je hierbij te helpen, zoals deze insectenspray.

VEEL VOORKOMENDE PLANTEN PROBLEMEN »

LEES ALLES OVER ONGEDIERTE BESTREDEN »

Anthurium bloemen

Hoewel bloeiende Anthuriums bekend staan om hun kleurrijke bloemen, zijn de bloemen zelf eigenlijk niet heel opvallend. De bloemen zijn namelijk de kleine bobbeltjes op het kolfvormige gedeelte, welke wordt omhuld door een kleurrijk schutblad. Dit schutblad wordt vaak aangezien voor de bloem.

Deze kamerplant bloeit meestal 3 maanden. Hierna hoef je niet al te lang te wachten op nieuwe bloemen. Enkele maanden nadat de Anthurium is uitgebloeid, verschijnen er alweer nieuwe bloemen.

Anthurium stekken

Je kunt de Anthurium stekken. Hier zijn twee opties voor: splitsen (via de kluit) of door een stengel van de moederplant af te snijden. Als je de plant splitst verdeel je de moederplant in meerdere planten, die je direct in de aarde kunt zetten. Bij het afsnijden van een stengel duurt het stekken wat langer. Je moet deze eerst op het water zetten, zodat er wortels kunnen groeien. Het voordeel van deze optie is wel dat de moederplant grotendeels intact blijft.

We leggen beide opties stap voor stap uit. Welke optie je ook kiest, we raden aan om de plant in de lente te stekken. In dit seizoen groeien planten het snelst, waardoor de kans op geslaagde stekjes groter is.

Anthurium verzorging

Anthurium stekken

Anthurium stekken: splitsen

 1. Haal de plant uit zijn pot
 2. Verwijder voorzichtig zoveel mogelijk de aarde rondom de wortels. Zitten de wortels heel dicht op elkaar, waardoor er weinig beweging in zit? Dan kun je de kluit voorzichtig kneden of de kluit onder de kraan houden, om zo de aarde weg te spoelen.
 3. Splits één of meerdere delen van de moederplant af. Soms is dit mogelijk door te trekken, maar het kan ook voorkomen dat je de stek los moet snijden. Gebruik hiervoor een schoon mesje en snijd alleen de wortels van de stek los, zonder in andere wortels te snijden.
 4. Zet de verschillende stekjes in potten met verse aarde.
 5. Houd de grond constant vochtig en zorg voor een hoge luchtvochtigheid.

Anthurium stekken: op water

 1. Kies één of meerdere mooie stengels van de moederplant uit, van minimaal 10 cm lang. We raden aan om meerdere stengels tegelijk te stekken. Dat verhoogt de kans op een geslaagde stek.
 2. Snijd de stengel af met een schone snoeischaar / schoon mes. Vermijd contact met het sap uit de stengels of draag handschoenen. Dit sap kan namelijk irriterend werken op de huid.
 3. Zitten er bladeren aan de onderkant van de stengel? Verwijder deze.
 4. Dip de onderkant van de stek in stekpoeder. Dit is optioneel, maar wel aan te raden. Stekpoeder helpt bij de wortelvorming en versterkt de weerstand.
 5. Zet de stek in een vaasje met water. Zorg ervoor dat de volledige onderkant van de stengel onder water staat, maar dat de bladeren boven het water uitkomen.
 6. Zet de stek op een lichte plek met indirect zonlicht.
 7. Na enige tijd verschijnen de wortels. Zodra deze enkele centimeters lang zijn, kun je de Anthurium stekjes overpotten in nieuwe potten. Je kunt er ook voor kiezen om de plant in een grotere vaas te zetten, zodat deze als hydroponie plant verder kan groeien.

Anthurium op water

Anthurium verzorging

Anthurium snoeien

De Anthurium blijft een relatief compacte kamerplant, waardoor je hem niet hoeft te snoeien. Wel raden we aan om verkleurde bladeren en uitgebloeide bloemen te verwijderen. Dit ziet er niet alleen mooi uit, maar is ook goed voor de gezondheid van de kamerplant. Deze kan zo al zijn energie in de gezonde bladeren en bloemen steken, zonder energie te verspillen aan gele bladeren of uitgebloeide bloemen.

Van welke plant wil jij meer weten over de verzorging?

A
B
C
D
E
F
G
H
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
Klantenservice
Plantje.nl
nieuwsbrief
Nieuwe plantenweetjes, aanbiedingen en inspiratie!
volg ons

Plantje.nl
Logo
Winkelwagen
Besteed nog € 60,00 voor gratis verzending