Anthurium VerzorgingAnthurium verzorging

De Anthurium is een tropische verschijning die onwijs populair is als kamerplant. Niet alleen vanwege de makkelijke verzorging, maar ook omdat deze plant het hele jaar door bloemen maakt. Deze zeldzame eigenschap maakt de Anthurium het hele jaar door geliefd. Anthuriums hebben bloemen in allerlei kleuren, waaronder rood, oranje, wit en roze. Maar voor de liefhebber van groene kamerplanten is er ook de razend populaire Anthurium Clarinervium. Deze plant heeft hartvormige bladeren met witte nerven. In tegenstelling tot de meeste Anthuriums maakt deze variant groene bloemen aan. Deze hebben geen breed en gekleurd schutblad, en vallen minder op.

De Anthurium komt van oorsprong uit Colombia, Brazilië, Venezuela, Equador en Peru. Hier groeit de plant vooral in tropische regenwouden, waar hij gewend is aan warmte en een hoge luchtvochtigheid. Het is in de verzorging daarom ook belangrijk om de plant op een warme plek te plaatsen, en om hem regelmatig te sproeien. Lees verder voor alle Anthurium verzorging tips.

Anthurium standplaats

Zet de Anthurium op een zeer lichte standplaats, uit direct zonlicht. Op deze plek vangt de plant voldoende licht om mooi te bloeien, zonder kans te lopen op bladverbranding. Op een te donkere plek zal de plant minder bloemen produceren.
Zorg er daarnaast voor dat de plant niet op de tocht staat. De Anthurium geeft namelijk de voorkeur aan een warme plek. Zet de plant alleen niet in de buurt van een radiator; hoewel dit lekker warm is, is de lucht hier veel te droog.

planten cursus verzorging

Anthurium water geven

De Anthurium geeft de voorkeur aan een constant licht vochtige potgrond. Dit kun je het beste onderhouden door de plant regelmatig kleine hoeveelheden water te geven. Tijdens de zomer heeft de plant wat vaker water nodig. In de winter mag de potgrond tussen gietbeurten in een beetje opdrogen.

Gezien zijn tropische oorsprong doet de Anthurium het goed in een omgeving met een hoge luchtvochtigheid. Besproei de plant daarom regelmatig met een plantenspuit. Zo houd je de luchtvochtigheid op peil én bescherm je de plant beter tegen ongedierte. Bovendien ziet een regelmatig besproeide plant er een stuk mooier uit, aangezien er nooit een laagje stof op de blaadjes vormt.

Tip: Kleuren de bladranden bruin? Dan krijgt de plant teveel of juist te weinig water. Controleer de potgrond door je vingers enkele centimeters in de aarde te steken. Als dit nat aanvoelt, kun je de hoeveelheid water per gietbeurt beter verminderen. Bij droge aarde is het beter om de watergift te verhogen.

Anthurium verpotten

Verpot de Anthurium ca. eens in de twee jaar. Het kan soms voorkomen dat de Anthurium zó snel groeit, dat je deze al na een jaar kunt verpotten. In onze blog lees je precies wanneer je kamerplanten moet verpotten. We leggen hierin uit hoe je aan de plant kunt zien dat dit nodig is. Of je de Anthurium nu na 1 of 2 jaar verpot, het is het beste om dit tijdens de lente te doen. Kies voor een nieuwe pot die minimaal 20% groter is dan de huidige pot.

Populaire Anthuriums:

Anthurium voeding geven

Zodra je de plant ontvangt heeft deze de komende 2 maanden geen voeding nodig. Dit omdat de plant voorlopig nog voldoende voeding kan halen uit de verse potgrond van de kweker. Hierna heeft de plant tijdens de lente en zomer extra plantenvoeding nodig. Neem voor de specifieke hoeveelheid een kijkje op de verpakking, en gebruik nooit meer dan aanbevolen. Dit is namelijk schadelijk voor de plant. Tijdens de herfst en winter verkeert de plant in ruststand, en heeft deze geen extra voeding nodig.

Is de Anthurium giftig?

Bijna alle buiten- en kamerplanten op Plantje.nl zijn bestemd voor een decoratief doeleinde, en niet om te eten – tenzij expliciet staat vermeld dat dit wél kan (denk bijvoorbeeld aan een fruitboom). De Anthurium is giftig bij inname. Kijk daarom uit als je kleine kinderen en/of huisdieren hebt.

Bekijk hier alle Anthurium planten uit ons assortiment.