Voor 22:00 besteld, morgen in huis

Het grootste deel van ons assortiment (m.u.v. tuinplanten en XL-planten) wordt de volgende dag al geleverd als je voor 22.00 uur bestelt. In de winkelwagen en op de productpagina staat duidelijk aangegeven welke producten morgen geleverd kunnen worden. Wij leveren niet op zondag en maandag. Verzending bij een bestelling boven de €60,- is gratis. Eventuele vertragingen door de bezorgdienst liggen buiten onze macht.

Trustpilot 4.4 (Uitstekend)

Onze klanten bevelen ons aan en dat is te zien aan onze uitstekende score op Trustpilot. Al ruim 4000 klanten schreven een review.

Bewuste keuze

Wij zijn in bezit van het Thuiswinkel duurzaamheidscertificaat. Hier zijn we ontzettend trots op. Wil je hier meer over lezen? Dat kan op onze duurzaamheidspagina!

Asparagus verzorging

De Sierasperge, ook wel bekend als Asparagus, is een luchtige en sierlijke kamerplant met fijne, naaldachtige bladeren. Deze plant vindt zijn oorsprong in de uitgestrekte regio’s van Zuidoost-Azië en Midden- en Zuid-Amerika. Met zijn delicate en groene verschijning is de Asparagus een frisse toevoeging aan elk interieur. De verzorging van deze plant is eenvoudig en vraagt niet veel speciale aandacht. Ben je benieuwd hoe je het beste voor je plant kunt zorgen? Lees dan verder over de Asparagus verzorging.

Asparagus soorten

Er zijn meer dan 300 soorten Asparagus, maar slechts enkele daarvan zijn populair als kamerplant. De meest voorkomende soorten die je in huiskamers ziet, zijn de Asparagus Setaceus, ook wel bekend als de ‘Plumosus’ en de Asparagus Sprengeri. Deze soorten staan bekend om hun fijne, veerachtige bladeren die samen een mooie, volle plant vormen. Hoewel ze niet zo groot worden als sommige andere kamerplanten, kunnen ze met de juiste verzorging toch een opvallende groene toevoeging zijn aan je huis.

Asparagus verzorging
volle zonStandplaats:
Normaal daglicht
planten diervriendelijkDiervriendelijk:
Nee
gemakkelijke verzorgingWaterbehoefte:
Gemiddeld

Asparagus water geven

De Sierasperge heeft een voorkeur voor licht vochtige grond. Het is belangrijk om regelmatig kleine hoeveelheden water te geven om de grond goed vochtig te houden, zonder dat er een laag water onder in de pot blijft staan. In de zomer heeft deze huisplant ongeveer twee keer per week een scheutje water nodig, terwijl in de winter één keer per week voldoende is. Als de plant te weinig water krijgt, kunnen de bladeren slap gaan hangen of hun frisse groene kleur verliezen. Controleer de vochtigheid van de aarde door je vinger in de potgrond te steken en voel of de grond nog nat genoeg is. Wil je het jezelf makkelijker maken met de Asparagus verzorging? Overweeg dan onze waterdruppelaars.

Lees alles over planten water geven

Asparagus water geven

ONZE Asparagus

Asparagus standplaats

Luchtvochtigheid Asparagus

Deze huisplant, met zijn fijne bladeren, heeft een gemiddelde tot hoge luchtvochtigheid nodig om goed te groeien. Hoewel de Asparagus verzorging niet zo moeilijk is, kan het toch een goed idee zijn om de luchtvochtigheid rondom de plant te verhogen. Dit kun je doen door de bladeren af en toe lichtjes te sproeien met water. Dit helpt niet alleen om de luchtvochtigheid te verhogen, maar het zorgt er ook voor dat stof van de bladeren wordt verwijderd, waardoor de plant beter licht kan opnemen. Als je merkt dat de bladeren van de Sierasperge droog aanvoelen, kan het zijn dat de lucht in je huis te droog is. Probeer dan de luchtvochtigheid te verhogen voor een gezonde groei van de plant.

Asparagus standplaats

Zet de Sierasperge op een plek met veel indirect licht. Deze kamerplant houdt van licht, maar direct zonlicht kan de fijne bladeren beschadigen. In de winter kan de plant dichter bij het raam staan, omdat de zon dan minder krachtig is. In de zomer is het juist beter om de plant wat verder van het raam te plaatsen om te voorkomen dat de bladeren verbranden. De ideale temperatuur voor de Sierasperge ligt tussen de 18 en 24 graden Celsius.

Merk je dat de plant weinig nieuwe bladeren maakt? Dan kan dit een teken zijn dat de Sierasperge meer licht nodig heeft. Probeer de plant dan dichter bij een raam te zetten. Worden de bladeren geel of lichter van kleur? Dan staat de plant mogelijk te dicht bij het raam en kun je hem beter wat verder weg zetten.

Verzorgingsproducten

Asparagus voeding

Asparagus giftig?

De Sierasperge staat niet bekend als een giftige plant voor mensen en dieren. Dit betekent dat de plant geen gevaar vormt als hij per ongeluk wordt aangeraakt of als er kleine stukjes van worden gegeten. Toch is het altijd verstandig om elke kamerplant buiten bereik van huisdieren en kleine kinderen te houden. Planten zijn tenslotte bedoeld als decoratie en niet om van te eten. Door de Asparagus op een veilige plek te zetten, zorg je ervoor dat zowel je huisdieren als de plant zelf niet in gevaar komen.

Asparagus verpotten

De Asparagus is een plant die niet elk jaar verpot hoeft te worden. Eens in de twee tot drie jaar is vaak genoeg. Verpotten helpt om de wortels meer ruimte te geven en zorgt ervoor dat de plant nieuwe voedingsstoffen krijgt uit verse potgrond. Het beste moment om de Asparagus te verpotten is in het voorjaar, omdat de plant dan in zijn groeiperiode zit en zich snel kan herstellen.

Hoe verpot je de Asparagus?

  • Kies een nieuwe bloempot die ongeveer 20% groter is dan de huidige pot.
  • Leg een laagje hydrokorrels op de bodem van de nieuwe pot voor goede drainage.
  • Voeg een beetje potgrond toe bovenop de hydrokorrels.
  • Haal de Sierasperge voorzichtig uit de oude pot.
  • Kijk goed naar de wortels en verwijder eventueel dode of beschadigde delen.
  • Plaats de plant in de nieuwe pot.
  • Vul de pot verder aan met potgrond en druk dit licht aan rondom de wortels, zodat de plant stevig staat.
  • Geef de plant water om de wortels te helpen zich te settelen in hun nieuwe omgeving.

Lees alles over planten verpotten

Lees alles over wanneer je planten het beste kan verpotten

Asparagus verzorging

VAAK IN COMBINATIE MET DE ASPARAGUS GEKOCHT

Asparagus verzorging

Asparagus voeding

Wanneer je deze huisplant in huis haalt, heeft hij de eerste twee maanden geen extra voeding nodig. De Asparagus kan in deze periode genoeg voedingsstoffen halen uit de potgrond die door de kweker is gebruikt. Na deze eerste twee maanden is het goed om de plant regelmatig plantenvoeding te geven, vooral in de lente en zomer wanneer de plant actief groeit.

In de herfst en winter is het niet nodig om de Sierasperge extra voeding te geven. De plant groeit dan minder snel en de voedingsstoffen die al in de grond zitten, zijn voldoende. Kijk altijd goed op de verpakking van de plantenvoeding voor de juiste dosering en geef nooit meer dan wat er aangeraden wordt.

Asparagus ziektes

De Sierasperge is over het algemeen een sterke plant die niet snel last heeft van ziektes of ongedierte. Toch kan het soms gebeuren dat deze kamerplant te maken krijgt met spint, vooral als de lucht in huis erg droog is. Je kunt dit helpen voorkomen door de luchtvochtigheid rondom de plant op peil te houden en door de bladeren regelmatig te sproeien. Ook is het belangrijk om de plant niet op een tochtige plek te zetten. Als je de tips voor Asparagus verzorging op deze pagina volgt, is de kans op besmetting heel klein.

Heeft jouw Sierasperge toch last van ongedierte? Geen zorgen, wij hebben verschillende bestrijdingsmiddelen die je kunt gebruiken, zoals deze insectenspray.

Gratis cursusIn 7 dagen plantenexpert

Asparagus stekken

Hoe moet je een Asparagus stekken? Gelukkig is dit een vrij eenvoudige taak. Deze plant kan je stekken door de wortelkluit voorzichtig te scheuren. Het is het beste om dit in de lente of zomer te doen, omdat de stekken dan de meeste kans hebben om goed te groeien.

Dit heb je nodig:

  • Een Asparagus plant
  • Een nieuwe plantenpot met verse potgrond

Zo stek je:

  • Haal de plant voorzichtig uit zijn pot en schud de aarde van de wortels.
  • Besluit in hoeveel delen je de plant wilt splitsen. Probeer voorzichtig de delen van elkaar af te halen. Zet niet te veel kracht, want dat kan de wortels beschadigen. Er zitten knolletjes aan de wortels waarin de voedingsstoffen opgeslagen worden. Deze mag je ook niet beschadigen.
  • Plaats elke stek in een nieuwe pot met verse potgrond. Maak een kuiltje in de aarde en zet de stek er voorzichtig in. Vul de pot verder aan met aarde en druk deze licht aan.
  • Zet de stek op een plek met veel indirect licht en geef regelmatig water om de grond licht vochtig te houden.
  • Plant de rest van de plant terug in de oorspronkelijke pot met verse aarde of verpot deze als de plant groter is geworden.

Door deze stappen te volgen, kun je succesvol nieuwe Asparagus planten kweken en genieten van nog meer groen in je huis!

Asparagus stekken
Asparagus bloei

Asparagus bloei

De Sierasperge kan bloemen krijgen, maar dit gebeurt zelden binnenshuis. De plant heeft daarvoor de perfecte omstandigheden nodig, zoals veel licht en een constante, warme temperatuur. Als de Sierasperge toch bloeit, dan zijn het kleine, witte of lichtroze bloemetjes die verschijnen. Deze bloemen zijn subtiel en voegen een extra sierwaarde toe aan de plant.

Let op: de bloei van de Asparagus is een bijzonder moment, omdat het niet vaak voorkomt. Geniet ervan als het gebeurt, maar verwacht het niet als standaard onderdeel van de groei van de plant.

Asparagus snoeien

De Sierasperge kan soms lichte of gele bladeren krijgen. Dit is normaal en maakt deel uit van het natuurlijke proces van de plant. Voor de Asparagus verzorging is het het beste om deze bladeren af te knippen om de plant mooi te houden. Knip het blad dicht bij de basis van de plant af. Het is belangrijk om dit voorzichtig te doen en niet te dicht bij de hoofdstam, om de plant niet te beschadigen. Gebruik altijd een schone schaar om te voorkomen dat ziektes zich verspreiden. Als je regelmatig de dode of gele bladeren verwijdert, zal de plant gezond blijven en nieuwe groei stimuleren.

Let op: snoei niet te veel in één keer, want dat kan de plant stress geven. Het is beter om af en toe een paar bladeren te knippen dan veel tegelijk. Zo kan de Sierasperge rustig herstellen en blijft hij mooi en vol.

Waarom valt mijn Asparagus uit? 
Het uitvallen van de takken bij een Sierasperge kan verschillende oorzaken hebben, waaronder te weinig water of een te lage luchtvochtigheid. Zorg ervoor dat de grond licht vochtig blijft en overweeg om de luchtvochtigheid rond de plant te verhogen.

Hoe verzorg ik een Asparagus met lange sprieten?
Als je kamerplant lange sprieten krijgt, kan dit een teken zijn van te weinig licht. Probeer de plant dichter bij een lichtbron te plaatsen, maar vermijd direct zonlicht. Dit kan helpen de groei te bevorderen en de plant compacter te houden.

Wat te doen als mijn Asparagus Sprengeri geel wordt? 
Gele bladeren bij een Sprengeri kunnen wijzen op te veel water of een tekort aan voedingsstoffen. Controleer de grond; als deze te nat is, laat deze dan uitdrogen voordat je weer water geeft. Overweeg daarnaast om vloeibare plantenvoeding toe te voegen.

Hoe verzorg ik mijn Asparagus Falcatus? 
De Falcatus houdt van een lichte plek met gefilterd zonlicht en een constante, licht vochtige bodem zonder dat de wortels in water staan. Zorg ook voor voldoende voedingsstoffen tijdens het groeiseizoen door de plant regelmatig te bemesten.

Hoe moet ik Asparagus Sprengeri verzorgen? 
De Sprengeri vraagt om een lichte plek zonder direct zonlicht en een goed doorlatende grond die regelmatig licht vochtig wordt gehouden. Vermijd uitdroging van de grond, maar voorkom ook dat de plant te lang in water staat.

Waarom wordt mijn Asparagus bruin? 
Bruine delen aan een Asparagus kunnen duiden op te veel direct zonlicht of een te lage luchtvochtigheid. Verplaats de plant naar een locatie met minder direct zonlicht en probeer de luchtvochtigheid te verhogen door regelmatig te nevelen.

Klantenservice
Plantje.nl
nieuwsbrief
Nieuwe plantenweetjes, aanbiedingen en inspiratie!
volg ons

Plantje.nl
Logo
Winkelwagen
Besteed nog € 60,00 voor gratis verzending