Voor 22:00 besteld, morgen in huis

Het grootste deel van ons assortiment (m.u.v. tuinplanten en XL-planten) wordt de volgende dag al geleverd als je voor 22.00 uur bestelt. In de winkelwagen en op de productpagina staat duidelijk aangegeven welke producten morgen geleverd kunnen worden. Wij leveren niet op zondag. Verzending bij een bestelling boven de €60,- is gratis. Eventuele vertragingen door de bezorgdienst liggen buiten onze macht.

Trustpilot 4.4 (Uitstekend)

Onze klanten bevelen ons aan en dat is te zien aan onze uitstekende score op Trustpilot. Al ruim 4000 klanten schreven een review.

Bewuste keuze

Bij de inkoop van onze planten letten we op de certificeringen. We proberen zoveel mogelijk keuzes te maken met duurzame aspecten in gedachten. Daarom zijn we bezig met verpakkingsvrij verzenden in Limburg en Groningen, gebruiken we gerecyclede materialen en hebben we biologische opties. Meer lezen? Bekijk onze pagina over duurzaamheid.

Asparagus verzorging

De Asparagus, beter bekend als de sierasperge, is een luchtige en sierlijke kamerplant met fijne, naaldachtige bladeren. Deze plant komt oorspronkelijk uit de brede regio van Zuidoost-Azië en Midden- en Zuid-Amerika. Door zijn delicate en groene voorkomen is de Asparagus een frisse toevoeging aan elk interieur.

Asparagus soorten

Er zijn meer dan 300 soorten Asparagus, maar slechts enkele daarvan zijn populair als kamerplant. De meest voorkomende soorten die je in huiskamers ziet, zijn de Asparagus Setaceus, ook wel bekend als de ‘Plumosus’ en de Asparagus Sprengeri. Deze soorten staan bekend om hun fijne, veerachtige bladeren die samen een mooie, volle plant vormen.

De verzorging van de Asparagus vraagt niet veel speciale aandacht. Het is belangrijk dat de grond licht vochtig blijft en dat de plant op een plek staat met veel indirect licht.

Asparagus verzorging
Standplaats:
Normaal daglicht
Diervriendelijkheid:
Giftig
Waterbehoefte:
Gemiddeld

Asparagus water geven

De Asparagus heeft een voorkeur voor licht vochtige grond. Het is belangrijk om regelmatig kleine hoeveelheden water te geven. Zo blijft de aarde goed vochtig, maar voorkom je dat er een laag water onderin de pot blijft staan. Het is beter om niet te veel water in één keer te geven, vooral niet als de grond eens droog is geworden. De Asparagus kan namelijk niet goed tegen te natte grond.

Als de bladeren van de Asparagus slap worden of hun frisse groene kleur verliezen, kan dit een teken zijn dat de plant te weinig water krijgt. Zorg ervoor dat de aarde niet helemaal uitdroogt tussen de gietbeurten door.

Lees meer over planten water geven »

Asparagus water geven

ONZE Asparagus

Asparagus standplaats

Luchtvochtigheid Asparagus

De Asparagus, met zijn fijne bladeren, heeft geen hoge luchtvochtigheid nodig om goed te groeien. Toch kan het af en toe sproeien van de plant helpen om het stof van de bladeren te verwijderen en de plant fris te houden. Dit maakt het voor de Asparagus makkelijker om licht op te nemen en voedsel te maken door fotosynthese.

Asparagus standplaats

Zet de Asparagus op een plek met veel indirect licht. De plant houdt van licht, maar direct zonlicht kan de fijne bladeren beschadigen. In de winter kan de Asparagus dichter bij het raam staan, omdat de zon dan minder sterk is. In de zomer is het beter om de plant wat verder van het raam te plaatsen om bladverbranding te voorkomen. De ideale temperatuur voor de Asparagus ligt tussen de 18 en 22 graden.

Als je merkt dat de Asparagus weinig nieuwe bladeren maakt, kan dit betekenen dat de plant meer licht nodig heeft. Probeer de Asparagus dan dichter bij een raam te zetten. Worden de bladeren geel of lichter van kleur? Dan staat de plant mogelijk te dicht bij het raam en kan je hem beter wat verder weg zetten.

Verzorgings producten

Asparagus voeding

Asparagus giftig?

De Asparagus is licht giftig, het is dus slim om voorzichtig te zijn met kleine kinderen en huisdieren. Als een kind of huisdier per ongeluk een stukje van de plant eet, kan dit maag- of darmklachten veroorzaken. Het is dus beter om de Asparagus buiten bereik van nieuwsgierige huisdieren en kleine kinderen te houden. Als je twijfelt of jouw kind of huisdier van de plant heeft gegeten, neem dan voor de zekerheid contact op met de huisarts of dierenarts.

Asparagus verpotten

De Asparagus is een plant die niet elk jaar verpot hoeft te worden. Eens in de twee tot drie jaar is vaak genoeg. Verpotten helpt om de wortels meer ruimte te geven en zorgt ervoor dat de plant nieuwe voedingsstoffen krijgt uit verse potgrond. Het beste moment om de Asparagus te verpotten is in het voorjaar, omdat de plant dan in zijn groeiperiode zit en zich snel kan herstellen.

Hoe verpot je de Asparagus?

 • Kies een nieuwe bloempot die ongeveer 20% groter is dan de huidige pot.
 • Leg een laagje hydrokorrels op de bodem van de nieuwe pot voor goede drainage.
 • Voeg een beetje potgrond toe bovenop de hydrokorrels.
 • Haal de Asparagus voorzichtig uit de oude pot.
 • Kijk goed naar de wortels en verwijder eventueel dode of beschadigde delen.
 • Plaats de Asparagus in de nieuwe pot.
 • Vul de pot verder aan met potgrond en druk dit licht aan rondom de wortels, zodat de plant stevig staat.
 • Geef de plant water om de wortels te helpen zich te settelen in hun nieuwe omgeving.

Lees meer over het verpotten van planten »

Asparagus verzorging

VAAK IN COMBINATIE MET DE ASPARAGUS GEKOCHT

Asparagus verzorging

Asparagus voeding

Als je de Asparagus net hebt gekocht, heeft deze de eerste twee maanden geen extra voeding nodig. De plant kan in deze periode genoeg voedingsstoffen halen uit de potgrond die de kweker heeft gebruikt. Na deze twee maanden kan je de Asparagus extra plantenvoeding geven, vooral in de lente en zomer.

In de herfst en winter is het niet nodig om de Asparagus voeding te geven. De plant groeit dan minder snel en heeft genoeg aan de voedingsstoffen die al in de grond zitten. Kijk altijd goed op de verpakking van de plantenvoeding voor de juiste hoeveelheid en geef nooit meer dan wat er staat aangegeven op de verpakking.

Asparagus ziektes

De Asparagus is over het algemeen een sterke plant die niet snel last heeft van ziektes of ongedierte. Soms kan het gebeuren dat de plant te maken krijgt met spint, vooral als de lucht in huis erg droog is. Om dit te voorkomen, is het goed om de luchtvochtigheid rondom de plant op peil te houden en regelmatig de bladeren te sproeien. Zet de Asparagus ook niet op een plek waar het tocht.

Als je Asparagus toch last krijgt van ongedierte, dan kun je gebruikmaken van milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen. Op onze website vind je verschillende opties, zoals deze insectenspray. Volg de verzorgingstips uit dit artikel om de kans op ziektes en ongedierte zo klein mogelijk te houden.

Gratis cursusIn 7 dagen plantenexpert

Asparagus stekken

Hoe moet je een Asparagus stekken? Deze plant kan je stekken door de plant te scheuren. Je kan de plant in twee of meerdere delen splitsen.

Dit heb je nodig:

 • Een Asparagus plant
 • Een nieuwe plantenpot met verse potgrond

Zo stek je:

 • Haal de Asparagus voorzichtig uit zijn pot en schud de aarde van de wortels.
 • Besluit in hoeveel delen je de plant wil splitsen. Probeer voorzichtig de delen van elkaar af te halen. Zet niet te veel kracht, want dat kan de plant beschadigen. Er zitten knolletjes aan de plant waarin de voedingsstoffen opgeslagen worden. Deze mag je ook niet beschadigen.
 • Plaats de stek in een nieuwe pot met verse potgrond. Maak een kuiltje in de aarde en zet de stek er voorzichtig in. Vul de pot verder aan met aarde en druk deze licht aan.
 • Zet de stek op een plek met veel indirect licht en geef regelmatig water om de grond licht vochtig te houden.
 • Plant de rest van de plant terug in de oorspronkelijke pot met verse aarde, of verpot deze als de plant groter is geworden.

Door deze stappen te volgen, kun je succesvol nieuwe Asparagus planten kweken en genieten van nog meer groen in je huis!

Asparagus stekken
Asparagus bloei

Asparagus bloei

De Asparagus kan bloemen krijgen, maar dit is heel zeldzaam binnenshuis. De plant heeft daarvoor de perfecte omstandigheden nodig, zoals veel licht en een constante, warme temperatuur. Als de Asparagus toch bloeit, dan zijn het kleine, witte of lichtroze bloemetjes die verschijnen. Deze bloemen zijn subtiel en voegen een extra sierwaarde toe aan de plant.

Let op: de bloei van de Asparagus is een bijzonder moment, omdat het niet vaak voorkomt. Geniet ervan als het gebeurt, maar verwacht het niet als standaard onderdeel van de groei van de plant.

Asparagus snoeien

De Asparagus kan soms lichte of gele bladeren krijgen. Dit komt niet vaak voor, maar als het gebeurt, kan je deze afknippen, net boven het gele gedeelte, met een schone schaar. De schone schaar is nodig om infecties te verkomen.

Let op: snoei niet te veel in één keer, want dat kan de plant stress geven. Het is beter om af en toe een paar takken te knippen dan veel tegelijk. Zo kan de Asparagus rustig herstellen en blijft hij gezond en sterk.

“Waarom valt mijn Asparagus uit?
Het kan zijn dat je Asparagus uitvalt als hij te donker staat of te weinig water krijgt. Probeer meer licht of water te geven om dit op te lossen.
“Waarom heeft mijn Asparagus zulke lange sprieten?”
Langere sprieten bij je Asparagus kunnen een teken zijn dat hij op zoek is naar meer licht. Plaats je plant dichter bij een raam voor een betere lichttoegang.
“Mijn Asparagus Sprengeri wordt geel, waarom is dat?”
Het vergelen van de Asparagus Sprengeri kan komen door te veel zon of te weinig water. Plaats je plant op een plek waar hij niet direct in de zon staat en zorg dat hij voldoende water krijgt.
“Hoe kan ik het beste voor mijn Asparagus Sprengeri zorgen?”
De Asparagus Sprengeri houdt van indirect zonlicht en krijgt graag regelmatig water. Vermijd direct zonlicht en houd de grond vochtig maar niet drassig.
“Waar moet ik mijn Asparagus Setaceus plaatsen?”
De Asparagus Setaceus geeft de voorkeur aan een lichte, warme plek maar staat liever niet in de felle middagzon. Hij houdt van een hoge luchtvochtigheid dus het is verstandig de bladeren regelmatig lichtjes te sproeien.
Klantenservice
Plantje.nl
nieuwsbrief
Nieuwe plantenweetjes, aanbiedingen en inspiratie!
volg ons

Plantje.nl
Logo
Winkelwagen
Besteed nog € 60,00 voor gratis verzending