Asparagus verzorging
Direct naar:
De Asparagus, ook wel sierasperge, aspergeplant of aspergevaren genoemd, is een frisgroene kamerplant. Van oorsprong komt de Asparagus uit Zuidoost-Azië en Midden- en Zuid-Amerika. Het is een unieke verschijning met sierlijke, veerachtige bladeren. De plant is ontstaan als kruising tussen de eetbare aspergeplant en de krulvaren. De Asparagus zal zelf helaas geen asperges produceren, maar deze kamerplant kan het prima van zijn prachtige uiterlijk hebben!
Hoe verzorg je een Asparagus plant?
De Asparagus plant is een makkelijke plant om te verzorgen. Deze sterke kamerplant heeft steeds slechts een klein beetje water nodig en kan goed tegen droge lucht. Zet hem op een lichte plek met gefilterd zonlicht en jouw sierasperge is helemaal gelukkig! Lees verder voor alle Asparagus verzorging tips.
Asparagus soorten
Er zijn honderden Asparagus soorten, waarvan slechts enkele geschikt zijn als kamerplant. Een aantal bekende Asparagus kamerplanten zijn: Asparagus Plumosus, Setaceus, Meyeri, Falcatus en Sprengeri.
Asparagus water geven
Geef de Asparagus regelmatig kleine beetjes water. Zo houd je de potgrond constant licht vochtig, zonder dat er een laag water onder in de potgrond komt te staan. Geef net voldoende water om de potgrond een beetje vochtig te maken. Geef nooit een grote scheut water in één keer, ook niet als je de potgrond per ongeluk hebt laten opdrogen. De aspergeplant kan namelijk niet goed tegen een zeer vochtige of natte potgrond.
Hangen de bladeren slap of verliezen ze hun frisgroene tint? Dat kan erop wijzen dat de sierasperge te weinig water krijgt. Zorg ervoor dat de aarde niet uitdroogt tussen gietbeurten in.
Luchtvochtigheid
De sierasperge heeft geen hoge luchtvochtigheid nodig, maar we raden wel aan om het stof af en toe van de bladeren te sproeien. Zo ziet de kamerplant er mooi uit én gaat fotosynthese hem makkelijker af. Jij blij, je aspergeplant blij!
Asparagus licht/standplaats
De Asparagus staat het liefst op een lichte plek met indirect zonlicht. Zo ontvangt de sierasperge voldoende licht, zonder gevaar te lopen op bladverbranding. Produceert de kamerplant weinig of geen nieuwe bladeren tijdens het groeiseizoen (lente & zomer)? Dan ontvangt deze waarschijnlijk te weinig daglicht. Zet de plant dan wat dichter bij het raam. Als de bladeren lichter kleuren of vergelen, kun je de aspergeplant beter wat verder bij het raam vandaan zetten.
De ideale standplaats voor de sierasperge:
- Direct voor een raam op het noorden
- Ca. 2 meter van een raam op het oosten of westen
- Ca. 4-6 meter van een raam op het zuiden
Hoewel de Asparagus van oorsprong uit warme gebieden komt, is deze ook goed bestand tegen wat koudere temperaturen. De ideale temperatuur ligt tussen de 15 – 21°C, maar zolang het overdag minimaal 10 °C is, is de aspergeplant gelukkig.
Asparagus giftig
De Asparagus is licht giftig. Wees daarom voorzichtig met kleine kinderen en huisdieren rondom deze kamerplant. Heeft jouw kind of huisdier een deel van de sierasperge ingenomen, of twijfel je of dit is gebeurd? Neem dan contact op met de huis- of dierenarts.
Asparagus verpotten
Je hoeft de sierasperge doorgaans niet elk jaar te verpotten. Eens in de twee jaar is meestal voldoende.
We raden aan om de Asparagus tijdens de lente te verpotten. Doordat de kamerplant snel groeit tijdens de lente, zullen de wortels tijdens dit seizoen het snelst herstellen. Je kunt de plant eventueel ook tijdens een ander seizoen verpotten, maar wees dan extra voorzichtig met de wortels.
Verpot de aspergeplant in een plantenpot die zo’n 20% groter is, zodat de wortels voldoende ruimte krijgen om te groeien.
Asparagus voeding
Het is niet noodzakelijk om de aspergeplant voeding te geven, maar het kan de groei net iets verbeteren. Als je ervoor kiest om de kamerplant plantenvoeding te geven, doe dit dan alleen in de lente en zomer. Tijdens de herfst en winter raden we af om de plant voeding te geven. Doordat de sierasperge dan weinig groeit, is plantenvoeding niet nodig. Neem voor de exacte hoeveelheid plantenvoeding een kijkje op de verpakking, en geef niet meer dan aangegeven. Te veel / onnodige plantenvoeding kan namelijk schadelijk zijn voor de wortels.
Asparagus ziektes
De Asparagus krijgt bijna nooit last van ziektes of plagen. Zoals elke kamerplant kan ook de sierasperge last krijgen ongedierte zoals rouwvliegjes of spint, maar de plant is hier niet specifiek vatbaar voor.
Asparagus bloei
Het is erg zeldzaam in de huiskamer, maar de Asparagus kan bloeien. Dit zijn kleine, witte bloemen die in kleine bosjes aan een stengel groeien.
In de natuur komt regelmatig voor dat de sierasperge bloeit, maar als kamerplant komt dit helaas bijna nooit voor.
Asparagus stekken
Je kunt de Asparagus stekken door de plant scheuren, wat inhoudt dat je de plant bij de wortels in twee of meer delen splitst. Zo pak je het aan:
- Haal de kamerplant uit zijn pot
- Verwijder voorzichtig zoveel mogelijk de aarde rondom de wortels
- Splits de plant voorzichtig in twee of meer delen.
Let erop dat je bij het splitten niet te hard trekt. Zo beschadig je de wortels zo min mogelijk. Meestal is het ook niet nodig om hard te trekken; de delen komen redelijk makkelijk los. Zet de verschillende plantjes in potten met verse aarde. Zorg ervoor dat de grond constant licht vochtig blijft.
Goed om te weten: bij het stekken of verpotten van de Asparagus zul je zien dat er knollen aan de wortels groeien. De plant gebruikt deze knollen om voeding in op te slaan. Let er bij het stekken op dat je deze knollen zo min mogelijk beschadigt.
Asparagus snoeien
Het komt weinig voor, maar soms kunnen de bladeren van de Asparagus lichter of geel kleuren. Dan kun je hem snoeien. Dit doe je simpelweg door de takken af te knippen vanaf het punt waar ze geel of licht worden. Gebruik altijd een schone schaar of een schoon mesje bij het snoeien van jouw sierasperge. Dit helpt om infecties te voorkomen.
Van welke plant wil jij meer weten over de verzorging?
I
J
N
Q