Bonsai verzorging

bonsai verzorging
Wist je dat… de Bonsai van oorsprong uit China komt? Tijdens het Kamakura-tijdperk is de bonsai kunst overgenomen door Japan. Hier werd het verder gespecialiseerd, waarna de Japanse technieken de nieuwe norm werden.

Bonsai betekent in het Japans letterlijk ‘boom in pot,’ maar in feite is het een verwijzing van de technieken om kleine boompjes te kweken. Om ze zo te vormen en doen groeien dat ze er natuurlijk en oud uitzien. Deze kunst is van oorsprong ontstaan in China, rond 700 v.C. Hier was het onder de elite gebruikelijk om de miniatuurbomen als luxe geschenk te geven. In de 12e en 13e eeuw, tijdens het Kamakura-tijdperk, nam Japan veel gebruiken over uit China. Zo ook de kunst van Bonsai kweken. In Japan werd deze kunst verder gespecialiseerd, waarna de Japanse technieken de hedendaagse norm werden.
Naast watergift, voldoende licht en verpotten, is het voor een goede verzorging ook belangrijk om de bonsai af en toe te snoeien. Zo behoud je de mooie vorm en houd je het boompje gezond. Lees verder voor alle verzorging tips.

Bonsai standplaats

Zet de Bonsai op een lichte tot mild zonnige standplaats. Een beetje zonlicht is in orde, zolang de plant niet de hele dag in de zon of in de hete middagzon staat. Bij teveel zonlicht verschroeit het blad. Je kunt dit voor zijn door de plant goed in de gaten te houden zodra je deze een (nieuwe) standplaats hebt gegeven. Krult het blad om? Dan staat het boompje op een te lichte plek. Bij te weinig licht geeft de Bonsai ook een seintje: het blad kleurt dan geel en/of valt eraf.

Bonsai water geven

Houd de potgrond licht vochtig door de Bonsai regelmatig kleine hoeveelheden water te geven. In de zomer heeft het boompje vrij veel water nodig, en tijdens de winter kun je de watergift behoorlijk terugbrengen. Zorg ervoor dat je nooit een grote hoeveelheid water in een keer geeft. De Bonsai kan er niet goed tegen als er een laagje water onderin de pot staat.
Je kunt het jezelf ook makkelijk maken door te kiezen voor een Bonsai met watermeter, zoals onze Bonsai easycare of deze stijlvolle Bonsai met waterval.

planten cursus verzorging

Bonsai verpotten

Hoe vaak je de Bonsai moet verpotten hangt af van de soort en de leeftijd. Snel groeiende, jonge bomen moeten eens in de 1 á 2 jaar worden verpot. Oudere, langzaam groeiende bomen moeten slechts eens in de 3 á 5 jaar verpot worden. Om te bepalen of jouw boompje verpot moet worden, raden we aan om deze voorzichtig uit de pot te verwijderen. Als de wortels ronddraaien rondom het wortelsysteem is het tijd om te verpotten. Wanneer de wortels nog steeds de grond in gaan, kun je gerust nog een jaar wachten voordat je het weer controleert. We raden aan om hydrokorrels  toe te voegen bij het verpotten. Zo maakt het niet uit als je eens wat teveel water geeft: de hydrokorrels zorgen voor een betere drainage.

Zoek je meer informatie over verpotten? Lees dan eens onze blog over het planten verpotten in 8 stappen.

Bonsai voeding geven

Zodra je de plant ontvangt heeft deze de komende 2 maanden geen voeding nodig. Dit omdat de plant voorlopig nog voldoende voeding kan halen uit de verse potgrond van de kweker. Hierna heeft de Bonsai het hele jaar door voeding nodig. Onze Bonsai starter kit bevat speciale voeding voor de Bonsai. Zorg ervoor dat je nooit teveel plantenvoeding geeft. Dit is namelijk schadelijk voor de plant. Neem voor de specifieke hoeveelheid een kijkje op de verpakking, en gebruik nooit meer dan aanbevolen.

Is mijn Bonsai plant giftig?

Bijna alle buiten- en kamerplanten op Plantje.nl zijn bestemd voor een decoratief doeleinde, en niet om te eten – tenzij expliciet staat vermeld dat dit wél kan (denk bijvoorbeeld aan een fruitboom). Het sap van de Bonsai is giftig. Het sap heeft een irriterend effect op de droge huid, en inname van de blaadjes kan leiden tot huiduitslag. Kijk daarom uit dat kleine kinderen en huisdieren er niet mee in aanraking kunnen komen, en draag handschoenen tijdens het verpotten.

Bijzonderheden over de Bonsai boom

Snoeien

Om de Bonsai gezond en mooi te houden, is het belangrijk om deze af en toe te snoeien. Klik hier [https://nl.wikihow.com/Een-bonsaiboom-snoeien] voor een stapsgewijze uitleg inclusief illustraties.

Bekijk hier alle Bonsai planten uit ons assortiment.