Cactus verzorging

cactus verzorging
Wist je dat de allergrootste cactus ter wereld is bijna 20 meter hoog is? Het heeft deze plant honderden jaren geduurd om deze hoogte te bereiken.

Cactussen behoren tot de meest populaire kamerplanten. Dit komt mede door het mooie uiterlijk, maar ook doordat de cactus bekend staat om zijn makkelijke verzorging. Hoewel de verzorging inderdaad vrij simpel is, zijn de meeste cactussen die binnenshuis worden gehouden slechts half levend. Dit komt doordat de meeste mensen verwachten deze plantensoort prima tegen verwaarlozing kan, en doordat het niet meteen duidelijk is als het slecht gaat. De groei zal dan vooral stagneren, wat nauwelijks opvalt aangezien cactussen trage groeiers zijn. Om ervoor te zorgen dat jouw cactus gezond door blijft groeien (en eventueel gaat bloeien), is het belangrijk om deze vooral tijdens de warmere maanden goed te verzorgen. In de winter mag je de plant gewoon weer verwaarlozen.

Cactus standplaats

Zet de cactus op een zonnige plek, bijvoorbeeld in de vensterbank. Vooral in de winter is het belangrijk dat de cactus op een zo zonnig mogelijke plek staat.

Cactus water geven

Hoeveel water de cactus nodig heeft, verschilt onwijs per seizoen. Vanaf ca. halverwege oktober raden we aan om de plant geen water te geven: geef net genoeg water om te voorkomen dat de plant verschrompelt. In april kun je langzaamaan wat meer water gaan geven, en vanaf mei kun je de cactus als een normale kamerplant gaan behandelen. Geef de plant dan een flinke scheut lauwwarm water zodra de potgrond uit begint te drogen. Kijk wel uit dat er geen laagje water onderin de pot ontstaat dit is een van de weinige manieren waardoor een cactus snel kan afsterven. In de nazomer kun je de watergift langzaamaan terugbrengen.

planten cursus verzorging

Cactus verpotten

Jonge cactussen kun je ieder jaar verpotten om de groei te bevorderen. Doe dit tijdens de lente. Oudere cactussen hoef je pas te verpotten zodra dit noodzakelijk is: wanneer de plant echt te groot wordt voor de pot. We raden aan om hydrokorrels toe te voegen bij het verpotten. Zo maakt het niet uit als je eens wat teveel water geeft: de hydrokorrels zorgen voor drainage. Meer weten? Lees hier alles over het gebruik van hydrokorrels.

Zoek je meer informatie over verpotten? Lees onze blog: Wanneer moet ik mijn kamerplant verpotten?

Best verkochte cactussen

Cactus voeding geven

Zodra je de plant ontvangt, heeft deze de komende 2 maanden geen voeding nodig. Dit omdat de plant voorlopig nog voldoende voeding kan halen uit de verse potgrond van de kweker. Hierna kun je de cactus in de lente en zomer eens af en toe een beetje plantenvoeding geven. Doe dit bij ca. elke vierde watergift. In de herfst en winter heeft de plant geen voeding nodig.

Is de cactus plant giftig?

Bijna alle buiten- en kamerplanten op Plantje.nl zijn bestemd voor een decoratief doeleinde, en niet om te eten – tenzij expliciet staat vermeld dat dit wél kan (denk bijvoorbeeld aan een fruitboom). Sommige cactussoorten zijn giftig bij het binnen krijgen van het melksap. Indien de cactus melksap verliest bij schade, bestaat er een kans dat dit Wolfsmelk is – wat giftig is. Mocht je dit in je mond of ogen hebben gekregen, neem dan direct contact op met een arts.

Bekijk hier alle cactus planten uit ons assortiment.