Voor 22:00 besteld, morgen in huis

Het grootste deel van ons assortiment (m.u.v. tuinplanten en XL-planten) wordt de volgende dag al geleverd als je voor 22.00 uur bestelt. In de winkelwagen en op de productpagina staat duidelijk aangegeven welke producten morgen geleverd kunnen worden. Wij leveren niet op zondag en maandag. Verzending bij een bestelling boven de €60,- is gratis. Eventuele vertragingen door de bezorgdienst liggen buiten onze macht.

Trustpilot 4.4 (Uitstekend)

Onze klanten bevelen ons aan en dat is te zien aan onze uitstekende score op Trustpilot. Al ruim 4000 klanten schreven een review.

Bewuste keuze

Wij zijn in bezit van het Thuiswinkel duurzaamheidscertificaat. Hier zijn we ontzettend trots op. Wil je hier meer over lezen? Dat kan op onze duurzaamheidspagina!

Cactus verzorging

De Cactus is een populaire kamerplant die bekend staat om zijn unieke, stekelige uiterlijk. Deze plant komt oorspronkelijk uit de hete gebieden van Zuid-Amerika, wat hem zeer geschikt maakt voor een plek in de volle zon. Cactus verzorging is relatief eenvoudig, wat de plant een goede keuze maakt voor zowel beginnende als ervaren plantenliefhebbers. In dit artikel lees je alles over Cactus verzorging.

Cactus soorten

Er zijn ontelbaar veel cactus soorten, maar in de gemiddelde woonkamer zul je een aantal populaire types tegenkomen. Enkele bekende soorten zijn de bolcactus, cowboycactus, koraalcactus, zaagcactus, lidcactus en de schijfcactus. Deze soorten variëren in grootte, vorm en kleur, maar delen allemaal de typische stekelige eigenschappen die cactussen zo herkenbaar maken.

In vergelijking met andere kamerplanten hebben cactussen een unieke en opvallende uitstraling die een speciaal tintje aan je interieur kan geven. Met de juiste verzorging kunnen sommige cactussen uitgroeien tot indrukwekkende exemplaren die een echte blikvanger in huis zijn.

Cactus Opuntia
volle zonStandplaats:
Directe zon
planten diervriendelijkDiervriendelijk:
Ja
gemakkelijke verzorgingWaterbehoefte:
Weinig

Cactus water geven

Het geven van water aan de Cactus is een belangrijk onderdeel van de verzorging. Deze kamerplant heeft een unieke behoefte aan water, omdat hij van nature gewend is aan droge omstandigheden. In de zomer heeft deze plant ongeveer één keer per twee weken water nodig. In de winter is dit nog minder: één keer per maand is dan voldoende. Het is cruciaal dat de potgrond volledig droog is voordat je opnieuw water geeft. Dit helpt om te voorkomen dat de wortels van de plant in te natte grond staan, wat kan leiden tot problemen zoals wortelrot.

Om te controleren of het tijd is om water te geven, kun je simpelweg voelen of de potgrond droog is. Als de grond droog aanvoelt, geef dan een kleine hoeveelheid water. De plant heeft liever minder water dan te veel, omdat deze goed bestand is tegen droogte. Zorg ervoor dat het water direct op de aarde wordt gegoten en niet op de plant zelf, om rotting te voorkomen.

Als je op zoek bent naar een handige manier om jouw plant water te geven zonder te veel gedoe, overweeg dan onze waterdruppelaars, die een constante, afgemeten hoeveelheid water afgeven. Dit kan een uitkomst bieden voor het behouden van de juiste vochtigheidsgraad van de potgrond.

Lees alles over planten water geven

Cactus water geven

ONZE Cactussen

11%
Combideal
Oorspronkelijke prijs was:  84,96.Huidige prijs is:  75,99.
mini cactus in potje

Luchtvochtigheid Cactus

Deze kamerplant kan heel goed tegen een lage luchtvochtigheid. In tegenstelling tot veel andere kamerplanten, hoef je voor de Cactus geen extra maatregelen te nemen om de luchtvochtigheid te verhogen. Dit maakt de verzorging van de plant extra makkelijk, omdat hij zich prima thuis voelt in de normale luchtvochtigheid van de meeste huizen. Je hoeft dus geen schaaltjes water naast de plant te plaatsen of te sproeien. Dit is ideaal voor mensen die een onderhoudsvriendelijke plant zoeken die niet veel aandacht nodig heeft.

Cactus standplaats

De Cactus staat het liefst op een zonnige plek, zoals in de vensterbank. Deze zonminnende kamerplant ontvangt graag zo’n vijf uur direct zonlicht per dag. Vooral in de winter is het belangrijk om de plant op een zonnige plek te zetten, omdat het licht dan minder intens is.

In de lente tot en met de herfst kun je de kamerplant eventueel ook op een wat donkerdere plek zetten, bijvoorbeeld in de halfschaduw. Hier kan de plant het ook goed doen, hoewel hij dan wellicht wat trager zal groeien. De ideale temperatuur voor deze huisplant ligt tussen de 15 en 25 graden Celsius.

Het is belangrijk voor de Cactus verzorging om de plant niet te verplaatsen naar een plek waar de temperatuur sterk schommelt of waar het tocht. Stabiele omstandigheden zijn het beste voor de gezondheid en groei van de plant.

Verzorgingsproducten

Cactus Opuntia

Cactus giftig?

Deze kamerplant staat niet bekend als een giftige plant voor mensen en dieren. Dat betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken als je huisdieren of kleine kinderen hebt die nieuwsgierig kunnen zijn. Toch is het slim om de kamerplant buiten bereik van huisdieren en kinderen te houden, omdat de stekels verwondingen kunnen veroorzaken als er aan de plant wordt geknabbeld of als de stekels aangeraakt worden.

Hoewel de Cactus dus niet giftig is, is het altijd beter om voorzichtig te zijn en de plant op een veilige plek te zetten waar hij niet gemakkelijk bereikt kan worden door nieuwsgierige huisdieren of kinderen.

Cactus verpotten

Jonge cactussen kun je het beste elk jaar verpotten om ze meer ruimte te geven om te groeien. Dit is goed voor de gezondheid van de plant. Het toevoegen van hydrokorrels of perliet bij het verpotten helpt voor een goede afwatering. Dit is belangrijk, omdat de kamerplant niet van te veel water houdt. Verpotten zorgt ook dat de plant nieuwe voedingsstoffen krijgt uit verse potgrond. Het beste moment om te verpotten is in het voorjaar, omdat de plant dan sneller herstelt.

Hoe verpot je de Cactus?

  • Kies een nieuwe bloempot die ongeveer 20% groter is dan de huidige pot.
  • Leg een laagje hydrokorrels of perliet op de bodem van de nieuwe pot en doe er wat potgrond bij.
  • Haal de Cactus voorzichtig uit de oude pot.
  • Kijk goed naar de wortels om te zien of ze gezond zijn en geen wortelrot hebben.
  • Zet de plant in de nieuwe pot.
  • Vul de pot met extra potgrond rond de wortels zodat de plant stevig staat.
  • Geef de plant water om de wortels te helpen zich te settelen in de nieuwe potgrond.

Lees alles over planten verpotten

Lees alles over wanneer je planten het beste kunt verpotten

Gymno Cactus variegata

VAAK IN COMBINATIE MET DE Cactus GEKOCHT

Verzorgingsbox

Cactus voeding

Zodra je deze kamerplant ontvangt, heeft hij de komende twee maanden geen extra voeding nodig. Dit komt doordat de plant genoeg voedingsstoffen kan halen uit de verse potgrond die de kweker heeft gebruikt. Na deze periode kun je de plant in de lente en zomer af en toe wat plantenvoeding geven.

Het is aan te raden om dit ongeveer bij elke vierde watergift te doen. In de herfst en winter, wanneer de plant minder actief groeit, is het niet nodig om voeding te geven. De plant gaat dan een soort rustperiode in en gebruikt minder energie. Kijk altijd goed op de verpakking van de plantenvoeding voor de juiste dosering en geef nooit meer dan wat wordt aangeraden. Zo blijft jouw kamerplant gezond en sterk.

Cactus ziektes

Deze kamerplant is niet erg gevoelig voor ziektes of plagen. Als je de Cactus verzorging tips op deze pagina volgt, is de kans klein dat jouw plant last krijgt van ongedierte. Toch kan het soms gebeuren dat de plant te maken krijgt met bijvoorbeeld wolluis of schildluis. Deze kleine beestjes kunnen zich nestelen in de stekels en lastig te zien zijn.

Als je merkt dat jouw plant toch last heeft van ongedierte, dan kun je bij ons terecht voor verschillende soorten bestrijdingsmiddelen die vriendelijk zijn voor je plant. Een voorbeeld hiervan is onze insectenspray, die je helpt om de beestjes op een veilige manier te verwijderen.

Het is belangrijk om regelmatig je kamerplant te controleren op tekenen van ongedierte, zoals kleverige plekken op de plant of een witte, wollige substantie. Als je dit op tijd opmerkt, kun je snel ingrijpen en voorkomen dat het probleem zich uitbreidt.

Gratis cursusIn 7 dagen plantenexpert

Cactus stekken

Hoe moet je een Cactus stekken? Het stekken van deze plant hoeft niet moeilijk te zijn. Hieronder leggen we stap voor stap uit hoe je dit doet. Het beste moment om een Cactus te stekken is in het voorjaar of de zomer, omdat de stek dan de beste kans heeft om goed te wortelen.

Dit heb je nodig:

  • Een gezonde Cactus met een stevige stengel
  • Een schoon en scherp mesje
  • Een nieuwe plantenpot met verse potgrond

Zo stek je:

  • Kies een gezonde stengel van de Cactus uit om te stekken.
  • Gebruik het scherpe mesje om de stengel af te snijden. Snijd zo dicht mogelijk bij de hoofdstam van de plant, zonder de plant te beschadigen. Het verschilt wel per soort welk stuk je het beste kan afsnijden, maar bij de meeste Cactussen is er een stuk dat afgesneden kan worden.
  • Laat de stengel een paar dagen drogen totdat de snijwond is opgedroogd. Dit helpt om rotting te voorkomen wanneer je de stek in de potgrond zet.
  • Vul een plantenpot met verse potgrond. Maak een klein gaatje in de aarde en plaats de onderkant van de stengelstek in de potgrond.
  • Zet de stek op een plek met veel licht, maar niet in direct zonlicht. Begin pas met water geven als je merkt dat de stek wortels begint te vormen. Dit kan best lang duren. Op het moment dat de plant begint te rimpelen moet je de plant uiterlijk water geven.
  • Wanneer de stek goed geworteld is, kun je deze verzorgen zoals je met de moederplant zou doen.

Met deze eenvoudige stappen kun je jouw plantencollectie uitbreiden en genieten van nog meer van deze makkelijke en stoere kamerplanten.

mini cactussen
Kerstcactus

Cactus bloei

Hoewel veel mensen een Cactus vooral voor zijn stekelige uiterlijk in huis halen, kunnen sommige cactussen ook bloeien. Dit is een bijzonder moment, want de bloemen van deze planten zijn vaak heel mooi en kleurrijk. Om te kunnen bloeien, moet de plant wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo heeft de plant veel licht nodig en moet de temperatuur tussen de 15 en 25 graden Celsius liggen.

Het is niet ongewoon dat een Cactus in de woonkamer bloeit, maar het gebeurt niet heel vaak. De plant heeft namelijk een rustperiode nodig, die in de natuur in de winter plaatsvindt. In deze periode krijgt de plant minder water en licht. Als je jouw Cactus in de winter op een koele plek zet en de watergift vermindert, kan dit de bloei in de lente of zomer stimuleren.

Het kan enkele jaren duren voordat een Cactus bloeit en niet elke versie van deze plant zal dit doen. Als jouw plant toch bloemen krijgt, geniet dan van dit speciale moment. De bloemen zijn vaak maar kort te bewonderen, omdat ze meestal maar een paar dagen bloeien.

Cactus snoeien

Het snoeien van een Cactus is meestal niet nodig, omdat deze kamerplant van nature langzaam groeit en zijn vorm behoudt. In tegenstelling tot veel andere kamerplanten, hoeft de kamerplant niet regelmatig gesnoeid te worden om hem mooi en gezond te houden. Het kan echter voorkomen dat er dode of beschadigde stekels zijn die je wil verwijderen om de plant er netjes uit te laten zien.

Als je toch besluit om deze plant te snoeien, bijvoorbeeld om de vorm aan te passen of om beschadigde delen te verwijderen, doe dit dan voorzichtig. Gebruik hiervoor een schoon en scherp mes. Snijd de ongewenste delen weg, maar zorg ervoor dat je niet te dicht bij de gezonde delen van de plant komt. Het is belangrijk om de plant niet te beschadigen, omdat dit de plant kwetsbaar kan maken voor ziektes.

Na het snoeien kan het zijn dat de Cactus wat ‘melksap’ verliest. Dit is normaal en helpt de plant om de wond te helen. Laat de gesnoeide delen van de kamerplant een paar dagen drogen voordat je verder gaat met de verzorging. Dit geeft de plant de tijd om te herstellen en verkleint de kans op infecties.

In het algemeen is snoeien bij de Cactus dus niet vaak nodig. Als je de plant goed verzorgt en op de juiste plek in huis zet, zal hij vanzelf een mooie vorm ontwikkelen en weinig onderhoud vereisen.

Hoe verzorg je een mini Cactus?
Mini Cactussen willen dezelfde verzorging als die van normaal formaat. Ze zullen minder water nodig hebben aangezien ze kleiner zijn. Ze hebben behoefte aan veel licht en water wanneer de grond uitgedroogd is.

Kan ik mijn Cactus buiten zetten?
Als de temperatuur buiten hoog genoeg is en ze niet worden blootgesteld aan veel regen kan je de plant buiten zetten. Dit zou in de zomer kunnen.

Hoe verzorg je een Cactus binnen?
Om de plant binnenshuis te verzorgen, zorg je voor voldoende licht, door de plant bij een zonnig raam te zetten bijvoorbeeld. Water geef je pas wanneer de aarde volledig droog is.

Hoe weet ik welke Cactus ik heb?
Je kunt de soort cactus bepalen door te kijken naar de vorm, grootte, kleur, en het type en de verdeling van de stekels. Zit de kwekerspot nog om de plant? Dan zou het hierop kunnen staan. Mocht het daar niet staan kan je hier verschillende apps voor gebruiken.

Welke ziektes kunnen Cactussen krijgen?
Cactussen kunnen last krijgen van wortelrot door te veel water. Dit kan je voorkomen door voor een pot met een drainagegat te kiezen en je plant alleen water te geven wanneer de grond opgedroogd is.

Wat moet ik doen als mijn Cactus geel en slap wordt?
Geel en slap worden kan duiden op te veel water of onvoldoende licht. Verplaats je plant naar een zonnigere locatie en verminder de frequentie van water geven. Controleer ook op tekenen van ziektes of plagen.

Hoe vaak moet je een kleine Cactus water geven?
In de groeiperiode (lente en zomer) moet je een kleine cactus ongeveer eens per 1 à 2 weken water geven, afhankelijk van het klimaat en de omgeving. In de rustperiode (herfst en winter) minder vaak, bijvoorbeeld eens per maand of minder, zorg ervoor dat de grond volledig droog is voordat je opnieuw water geeft.

Klantenservice
Plantje.nl
nieuwsbrief
Nieuwe plantenweetjes, aanbiedingen en inspiratie!
volg ons

Plantje.nl
Logo
Winkelwagen
Besteed nog € 60,00 voor gratis verzending