Clusia verzorging

clusia verzorging
Wist je dat… je jouw naam in de Clusia kunt graveren? Als je deze op de bovenkant van het blad krast, zal deze heel lang te zien blijven. Om deze reden wordt de Clusia ook wel ‘autograph tree,’ oftewel ‘handtekeningenboom’ genoemd.

De Clusia (Cluu-Sie-Jaa) plant is een diepgroene, ijzersterke kamerplant die van nature voorkomt in het Caribisch gebied. Hier komt de plant op allerlei plekken voor. Op zoveel plekken zelfs, dat hij door lokale bewoners als onkruid wordt behandeld. Op zeer vochtige gebieden kan de Clusia ook luchtwortels aanmaken. Hiermee kan de plant op bomen en rotsen leven als een epifyt, oftewel luchtplantje.

De Clusia heeft vele voordelen als kamerplant. Zo is het een sterk luchtzuiverende plant, die met recht een plekje in onze top 10 luchtzuiverende kamerplanten heeft bemachtigd. Daarnaast heeft de plant een vrij compacte groei, waardoor je er altijd een goed plekje voor kunt vinden. Bovendien is het een zeer makkelijke plant om te verzorgen. Het is vooral belangrijk dat de plant op een goede plek staat en voldoende water krijgt. Lees verder voor alle Clusia verzorging tips.

Clusia standplaats

De Clusia groeit het mooist op een zeer lichte standplaats, met weinig tot geen direct zonlicht. Teveel direct zonlicht kan namelijk leiden tot bladverbranding. Zet de plant bijvoorbeeld voor een raam op het noorden, of een enkele meter van een raam op het westen of oosten. Heb je een raam op het zuiden? Plaats de plant dan ca. 2-3 meter van het raam.
Vooral tijdens de lente zal de plant veel groeien. Als deze vrij weinig nieuw blad aanmaakt, kun je de plant beter wat dichterbij het raam plaatsen. Te weinig licht is meestal de oorzaak van een trage groei.

Clusia water geven

Als een tropische plant geeft de Clusia de voorkeur aan een constant vochtige potgrond. Geef de plant daarom regelmatig kleine hoeveelheden water. Zorg ervoor dat je niet teveel in één keer geeft. Als er een laagje water onderin de pot ontstaat, kan dit namelijk leiden tot wortelrot.
Naast een vochtige potgrond is de Clusia ook fan van een hoge luchtvochtigheid. Hoewel de plant er niet op achteruit gaat wanneer de luchtvochtigheid laag is, zul je merken dat deze veel mooier groeit bij een hoge luchtvochtigheid. Zet de plant daarom nooit in de buurt van de verwarming, en besproei de bladeren af en toe.

planten cursus verzorging

Clusia verpotten

De Clusia staat bekend om haar trage, compacte groeiwijze. Je hoeft de plant dan ook niet vaak te verpotten. Eens in de 3 jaar is voldoende. Kies hierbij voor een pot die ca. 20% groter is dan de huidige pot. We raden aan om hydrokorrels toe te voegen bij het verpotten. Zo maakt het niet uit als je eens wat teveel water geeft: de hydrokorrels zorgen voor drainage.

Zoek je meer informatie over het verpotten van je plant? Lees onze blog artikelen over planten verpotten in 8 stappen en Wanneer moet ik mijn kamerplant verpotten?

Clusia voeding geven

Zodra je de plant ontvangt heeft deze de komende 2 maanden geen voeding nodig. Dit omdat de plant voorlopig nog voldoende voeding kan halen uit de verse potgrond van de kweker. Hierna kun je de plant tijdens de lente en zomer wat extra voeding geven, ca. 1 keer per maand. Het is niet noodzakelijk om de plant voeding te geven, maar de groei wordt er wel door verbeterd.
Zorg ervoor dat je nooit teveel plantenvoeding geeft. Dit is namelijk schadelijk voor de plant. Neem voor de specifieke hoeveelheid een kijkje op de verpakking, en gebruik nooit meer dan aanbevolen.

Is de Clusia plant giftig?

Bijna alle buiten- en kamerplanten op Plantje.nl zijn bestemd voor een decoratief doeleinde, en niet om te eten – tenzij expliciet staat vermeld dat dit wél kan (denk bijvoorbeeld aan een fruitboom). Het sap van de Clusia is giftig voor mens en dier, en kan leiden tot irritatie en misselijkheid. Voorkom aanraking en inname van het sap.

Bijzonder: Zet jouw Clusia op water (hydroponie)

Bij hydroponie laat je een plantje verder groeien in water. Deze plant haalt dan alle voedingsstoffen uit het water, waardoor hij nauwelijks verzorging nodig heeft. Het enige dat jij hoeft te doen, is het water af en toe verversen. Dit geldt voor stekjes, maar je kunt ook een complete kamerplant in een grote vaas zetten! De Clusia is hier met name geschikt voor. Bekijk hoe je de plant zelf op water zet in onze blog over hydroponie.

Bekijk hier alle Clusia planten uit ons assortiment.