Voor 22:00 besteld, morgen in huis

Het grootste deel van ons assortiment (m.u.v. tuinplanten en XL-planten) wordt de volgende dag al geleverd als je voor 22.00 uur bestelt. In de winkelwagen en op de productpagina staat duidelijk aangegeven welke producten morgen geleverd kunnen worden. Wij leveren niet op zondag en maandag. Verzending bij een bestelling boven de €60,- is gratis. Eventuele vertragingen door de bezorgdienst liggen buiten onze macht.

Trustpilot 4.4 (Uitstekend)

Onze klanten bevelen ons aan en dat is te zien aan onze uitstekende score op Trustpilot. Al ruim 4000 klanten schreven een review.

Bewuste keuze

Wij zijn in bezit van het Thuiswinkel duurzaamheidscertificaat. Hier zijn we ontzettend trots op. Wil je hier meer over lezen? Dat kan op onze duurzaamheidspagina!

Crassula verzorging

De Crassula is een populaire kamerplant die bekend staat om zijn dikke, glanzende bladeren. Deze vetplant komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika en is gewend aan zonnige, droge omstandigheden. De Crassula is geliefd omdat hij niet veel verzorging nodig heeft en makkelijk in leven te houden is. In Nederland staat de Crassula ook wel bekend als de Jadeplant of Geldboom. Wil je meer weten over de verzorging van deze plant? Lees dan verder over Crassula verzorging.

Crassula soorten

Er zijn verschillende soorten Crassula, maar in de gemiddelde huiskamer kom je een paar specifieke types regelmatig tegen. De Crassula Ovata is een van de meest populaire soorten. Deze plant heeft dikke, glanzende bladeren. Andere soorten die je misschien zult zien, zijn de Crassula Horntree, Crassula Sunset en Crassula Golum. Hoewel deze soorten verschillen in de vorm en kleur van hun bladeren, hebben ze allemaal dezelfde soort verzorging nodig. Met de juiste Crassula verzorging kan deze uitgroeien tot een indrukwekkende plant die een mooie toevoeging is aan je huis.

crassula hobbit kopen
volle zonStandplaats:
Direct zonlicht, Indirect zonlicht
planten diervriendelijkDiervriendelijk:
Ja
gemakkelijke verzorgingWaterbehoefte:
Gemiddeld, Weinig

Crassula water geven

Het geven van water aan de Jadeplant is een belangrijk onderdeel van de verzorging. Deze kamerplant heeft niet veel water nodig omdat hij het vocht opslaat in zijn dikke bladeren. Het is belangrijk dat de potgrond bijna droog is voordat je opnieuw water geeft. In de zomer geef je de plant ongeveer één keer per twee weken water en in de winter volstaat één keer per maand. Als de bladeren van de Crassula rimpelig worden, is dit een teken dat de plant meer water nodig heeft. Na het water geven zullen de rimpels meestal binnen een dag verdwijnen. Let op dat je niet te veel water geeft, want dan kunnen de wortels gaan rotten, wat eerst zichtbaar wordt door vergelende bladeren.

De hoeveelheid water die de Jadeplant nodig heeft, hangt af van de temperatuur en de hoeveelheid licht die de plant krijgt. Zorg ervoor dat er geen laagje water in de pot blijft staan en dat de aarde niet constant vochtig is, want dit kan blijvende schade aan de plant veroorzaken. Bij twijfel is het beter om de plant wat minder water te geven.

Lees alles over planten water geven

crassula hobbit closeup

ONZE Crassula

Crassula Curly Green

Luchtvochtigheid Crassula

De Crassula, heeft geen hoge luchtvochtigheid nodig. Deze kamerplant is heel flexibel en kan goed overweg met een lage tot gemiddelde luchtvochtigheid in huis. Het is dus niet nodig om de luchtvochtigheid speciaal voor deze plant te verhogen. In tegenstelling tot veel andere kamerplanten, zal de Jadeplant geen last hebben van de droge lucht binnenshuis. Dit maakt de verzorging van de Jadeplant heel eenvoudig en geschikt voor mensen die niet veel tijd willen besteden aan het onderhouden van hun planten.

Crassula standplaats

Plaats de Crassula op een plek waar hij veel licht krijgt. Deze kamerplant houdt van direct zonlicht en indirect zonlicht. In de winter is het een goed idee om de plant dicht bij een raam te zetten waar hij veel licht kan opvangen. In de zomermaanden kan het achter een raam op het zuiden erg warm worden, dus dan kan de plant beter iets verder van het raam af staan. Toch zal direct zonlicht zelden problemen opleveren, vooral als de plant hier langzaam aan kan wennen.

De ideale temperatuur voor de Jadeplant ligt tussen de 18 en 24 graden Celsius. Zorg ervoor dat de plant niet op een tochtige plek staat of in de buurt van een verwarming, omdat dit de lucht te veel kan uitdrogen. Door de juiste standplaats te kiezen, zal deze kamerplant gezond blijven en mooi groeien.

VAAK IN COMBINATIE MET DE Crassula GEKOCHT

Crassula Curly Green

Crassula giftig?

De Crassula staat niet bekend als een giftige plant voor mensen en dieren. Toch is het verstandig om deze kamerplant buiten bereik van nieuwsgierige huisdieren en kleine kinderen te plaatsen. De bladeren van de plant zijn niet bedoeld om op te eten en het kan schadelijk zijn voor de verzorging van de Jadeplant als er aan de bladeren geknabbeld wordt.

Crassula verpotten

De Crassula is een langzame groeier en hoeft daarom niet elk jaar verpot te worden. Het is aan te raden om de Crassula eens in de twee tot drie jaar te verpotten of wanneer je merkt dat de plant te groot wordt voor zijn pot. Bij het verpotten kun je hydrokorrels gebruiken voor een goede drainage. Dit helpt om te voorkomen dat er te veel water bij de wortels blijft staan. Verpotten geeft de wortels nieuwe ruimte om te groeien en zorgt ervoor dat de plant frisse voedingsstoffen krijgt. De beste tijd om te verpotten is in de lente, omdat de plant dan het meest actief groeit en snel herstelt.

Hoe verpot je de Jadeplant?

 • Kies een nieuwe bloempot die ongeveer 20% groter is dan de huidige pot.
 • Vul de bodem van de nieuwe pot met een laagje hydrokorrels.
 • Haal de Crassula voorzichtig uit de oude pot.
 • Bekijk de wortels goed en verwijder eventueel beschadigde of verrotte delen.
 • Plaats de Jadeplant in de nieuwe pot.
 • Vul de pot aan met verse potgrond, zodat de plant stevig staat.
 • Geef de plant water om de wortels te helpen zich te settelen in hun nieuwe omgeving.

Lees alles over planten verpotten

Lees alles over wanneer je planten het beste kunt verpotten

Crassula Curly Green

Verzorgingsproducten

Crassula Minova

Crassula voeding

Wanneer je deze kamerplant in huis haalt, heeft hij de eerste twee maanden geen extra voeding nodig. De verse potgrond waarin de Jadeplant staat, bevat genoeg voedingsstoffen voor deze periode. Na deze twee maanden kun je beginnen met het geven van voeding aan de plant, maar doe dit alleen in de lente en zomer.

In de herfst en winter is het niet nodig om de Crassula voeding te geven, omdat de plant dan een rustperiode heeft. Voor de juiste hoeveelheid voeding kun je het beste de instructies op de verpakking van de plantenvoeding volgen. Geef nooit meer dan de aanbevolen hoeveelheid, want dit kan de plant schaden. Cactusvoeding is ook een goede keuze voor deze vetplant, omdat het de juiste voedingsstoffen bevat die de Jadeplant nodig heeft.

Crassula ziektes

De Crassula is over het algemeen een sterke kamerplant die niet snel last heeft van ziektes of ongedierte. Echter, soms kan het gebeuren dat de plant toch te maken krijgt met ongewenste bezoekers zoals wolluis. Dit kun je vaak voorkomen door de plant niet te veel water te geven en ervoor te zorgen dat de lucht niet te vochtig is. Regelmatig controleren op ongedierte en het af en toe afnemen van de bladeren met een droge doek kan ook helpen om beestjes weg te houden.

Mocht je Jadeplant toch last krijgen van ongedierte, dan zijn er verschillende middelen beschikbaar om dit aan te pakken. Bij ons vind je verschillende soorten biologische bestrijdingsmiddelen voor je plant, zoals deze insectenspray. Het is belangrijk om bij de eerste tekenen van ongedierte direct in te grijpen om te voorkomen dat het probleem zich uitbreidt. Volg de Crassula verzorgingstips op deze pagina goed op, dan is de kans op ziektes bij je plant een stuk kleiner.

Gratis cursusIn 7 dagen plantenexpert

Crassula stekken

Hoe moet je een Crassula stekken? Het is eigenlijk heel eenvoudig en een leuke manier om meer planten te krijgen. Deze vetplant kan je stekken door een topje te gebruiken. Het is het beste om dit in de lente of zomer te doen, omdat de stekjes dan sneller wortels ontwikkelen.

Dit heb je nodig:

 • Een gezonde Jadeplant met stevige bladeren
 • Een schoon en scherp mesje of schaar
 • Een nieuwe plantenpot met verse potgrond

Zo stek je:

 • Kies een gezond uitziende stengel van de Jadeplant. Zorg ervoor dat het blad niet beschadigd is.
 • Gebruik het scherpe mesje of de schaar om het topje (stengel met bladeren van ongeveer 5 centimeter) voorzichtig van de plant te snijden.
 • Laat het topje een paar dagen drogen zodat het snijvlak kan helen. Dit verkleint de kans op rotting.
 • Vul een kleine plantenpot met verse potgrond.
 • Plaats het topje in de potgrond. Steek het onderste deel in de grond.
 • Zet de pot op een warme plek met veel indirect zonlicht.
 • Geef de stekjes matig water, zorg ervoor dat de grond licht vochtig blijft maar niet nat.
 • Na een paar weken tot maanden zullen de stekjes wortels ontwikkelen en beginnen te groeien.

Door deze stappen te volgen, kun je jouw verzameling Crassula’s gemakkelijk uitbreiden. Het is een leuke en bevredigende manier om meer groen in je huis te brengen.

crassula hobbit
Crassula Curly Green

Crassula bloei

De Crassula kan bloemen krijgen, maar dit is een zeldzaam gezicht in de huiskamer. Voor bloei zijn specifieke omstandigheden nodig, zoals veel licht en meer. Als je de plant heel goed verzorgt, kan hij na enkele jaren bloeien. De bloemen zijn meestal klein en wit van kleur. Het bloeien kost de Jadeplant veel energie. Daarom kan het soms beter zijn om de bloemen weg te halen, zodat de plant zijn energie kan gebruiken om te groeien. Als je besluit de bloemen te laten zitten, geef de plant dan wat extra voeding om hem te ondersteunen in deze periode.

Let op: bloemen op de Crassula zijn mooi, maar het is niet de belangrijkste reden om deze plant in huis te halen. De kans op bloei is klein en de plant is vooral geliefd om zijn mooie, dikke bladeren.

Crassula snoeien

De Crassula heeft soms wat verzorging nodig om zijn vorm te behouden en om oud of beschadigd blad te verwijderen. Wanneer bepaalde bladeren er wat minder goed uit gaan zien kan je er altijd voor kiezen om deze te verwijderen. Het is normaal dat sommige bladeren soms afsterven doordat ze onderaan zitten en te weinig licht krijgen. Haal deze bladeren er voorzichtig vanaf.

Als je de Jadeplant wil snoeien om de vorm te behouden of om de groei te stimuleren, kun je dit het beste doen in de lente of zomer. Gebruik een schoon en scherp mesje of schaar om de stam op de gewenste hoogte af te knippen. Zorg ervoor dat je niet te veel in één keer afknipt, want de plant heeft tijd nodig om te herstellen en nieuwe bladeren te vormen. Knip niet te dicht op de stam, zodat je deze niet kan beschadigen.

Door deze eenvoudige Crassula verzorging tips te volgen, zorg je ervoor dat jouw Jadeplant er mooi en verzorgd uit blijft zien.

Waarom heeft mijn Crassula problemen met groeien?
Het zou kunnen komen doordat je Jadeplant niet genoeg licht krijgt of niet in de juiste temperatuur staat. Het kan ook zo zijn dat hij een ziekte heeft of te veel of weinig water krijgt. Controleer of je plant de juiste zorg krijgt aan de hand van de tips op deze Crassula verzorging pagina.

Mijn Crassula verschrompelt, wat moet ik doen?
Als je Jadeplant verschrompelt, krijgt deze waarschijnlijk niet genoeg water. Controleer de grond en geef water als deze droog is. Zorg er ook voor dat de pot goede drainage heeft zodat overtollig water weg kan.

Hoe herken ik Crassula ziektes en hoe behandel ik deze?
Wanneer jouw plant ziek is kan je dat zien aan verkleurde of verschrompelde bladeren of vlekken op de bladeren. Eerst moet je vaststellen welke ziekte jouw plant heeft en daarna kan je deze behandelen door de plant zo goed mogelijk schoon te maken. Gebruik daarna een geschikte spray voor de ziekte.

Welke soorten Crassula zijn er?
Er zijn vele soorte beschikbaar, waaronder Crassula Ovata, Crassula Arborescens en de Crassula Muscosa. Elke soort heeft zijn eigen verzorgingsbehoeften maar over het algemeen houden ze van veel licht en niet te veel water.

Klantenservice
Plantje.nl
nieuwsbrief
Nieuwe plantenweetjes, aanbiedingen en inspiratie!
volg ons

Plantje.nl
Logo
Winkelwagen
Besteed nog € 60,00 voor gratis verzending