Voor 22:00 besteld, morgen in huis

Het grootste deel van ons assortiment (m.u.v. tuinplanten en XL-planten) wordt de volgende dag al geleverd als je voor 22.00 uur bestelt. In de winkelwagen en op de productpagina staat duidelijk aangegeven welke producten morgen geleverd kunnen worden. Wij leveren niet op zondag en maandag. Verzending bij een bestelling boven de €60,- is gratis. Eventuele vertragingen door de bezorgdienst liggen buiten onze macht.

Trustpilot 4.4 (Uitstekend)

Onze klanten bevelen ons aan en dat is te zien aan onze uitstekende score op Trustpilot. Al ruim 4000 klanten schreven een review.

Bewuste keuze

Wij zijn in bezit van het Thuiswinkel duurzaamheidscertificaat. Hier zijn we ontzettend trots op. Wil je hier meer over lezen? Dat kan op onze duurzaamheidspagina!

Fittonia verzorging

De Mozaïekplant, beter bekend als Fittonia, is een kleurrijke kamerplant met kleine, decoratieve blaadjes. Deze blaadjes hebben prachtige, heldere kleuren en opvallende nerven die doen denken aan een mozaïek. De Fittonia komt oorspronkelijk uit de tropische regenwouden van Zuid-Amerika en is gewend aan een vochtige, schaduwrijke omgeving. Dit maakt de verzorging van de Fittonia iets anders dan die van veel andere kamerplanten. De Mozaïekplant houdt van een constante lichte vochtigheid in de potgrond en een hoge luchtvochtigheid, wat het een perfecte plant maakt voor bijvoorbeeld de badkamer. Ontdek hier meer over de juiste Fittonia verzorging.

Fittonia soorten

Er zijn verschillende soorten Mozaïekplanten, elk met hun eigen unieke kleuren en patronen. Hoewel ze allemaal tot de Fittonia-familie behoren, kunnen de kleuren variëren van lichtgroen tot dieprood. De meest voorkomende soorten die je in de huiskamer tegenkomt, hebben vaak witte, roze of rode nerven die prachtig afsteken tegen de groene bladeren. Deze kamerplant blijft klein, wat het een ideale keuze maakt voor kleinere ruimtes of als onderdeel van een groepje planten op een tafel of in een open kast. Met de juiste Fittonia verzorging blijft de Mozaïekplant compact en zal het een opvallende toevoeging zijn aan je interieur.

Fittonia
volle zonStandplaats:
Indirect zonlicht
planten diervriendelijkDiervriendelijk:
Ja
gemakkelijke verzorgingWaterbehoefte:
Gemiddeld

Fittonia water geven

De Mozaïekplant heeft een constante behoefte aan licht vochtige potgrond, wat betekent dat je regelmatig water moet geven. In de zomer heeft de plant ongeveer één keer per week water nodig, terwijl in de winter de frequentie hetzelfde blijft, maar de hoeveelheid water vermindert. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de potgrond tussen de gietbeurten door niet uitdroogt, maar ook niet te nat wordt. Dit kan je controleren door je vinger in de potgrond te steken en te voelen of het nog vochtig is. Te veel water kan namelijk leiden tot problemen met de wortels. Overweeg om onze waterdruppelaars te gebruiken voor een gelijkmatige toevoer van water.

Lees alles over planten water geven

Fittonia

ONZE Fittonia

Fittonia Duo

Luchtvochtigheid Fittonia

De Mozaïekplant gedijt het beste bij een hoge luchtvochtigheid, net zoals in zijn natuurlijke habitat in de tropische regenwouden. Om de luchtvochtigheid rondom deze kamerplant te verhogen, kun je een bakje met water in de buurt van de plant zetten. Het water zal verdampen en zo de vochtigheid in de lucht verhogen. Zorg ervoor dat je het bakje water regelmatig bijvult als het leeg raakt. Een andere tip is om de plant regelmatig te besproeien met een plantenspuit, wat ook helpt om de bladeren stofvrij te houden. Hierdoor kan de Mozaïekplant de lucht in huis beter zuiveren en blijven de kleuren van de bladeren levendig.

Fittonia standplaats

Plaats de Mozaïekplant op een plek met veel indirect zonlicht. Omdat deze kamerplant uit de schaduwrijke tropische regenwouden komt, is direct zonlicht niet goed voor de plant. Het kan de kleurrijke bladeren beschadigen. Een plek waar de plant licht ontvangt zonder direct in de zon te staan, is ideaal. De Mozaïekplant houdt van een warme omgeving, dus een kamer waar de temperatuur tussen de 18 en 24 graden Celsius ligt, is perfect.

In de wintermaanden, wanneer het zonlicht zwakker is, kan de plant dichter bij het raam staan om zoveel mogelijk licht op te vangen. Verplaats de Mozaïekplant geleidelijk om hem te laten wennen aan de verandering in licht.

VAAK IN COMBINATIE MET DE Fittonia GEKOCHT

fittonia plantje

Fittonia giftig?

De Mozaïekplant staat bekend als een niet-giftige plant voor mensen en dieren. Dit maakt het een veilige keuze voor huishoudens met nieuwsgierige huisdieren of kleine kinderen. Je hoeft je dus geen zorgen te maken als je kat of hond eens een blaadje probeert te eten. Toch is het beter om te voorkomen dat ze aan de plant knabbelen, want dit is niet goed voor de gezondheid van de plant. Daarnaast is het belangrijk om te onthouden dat de Mozaïekplant bedoeld is als een decoratieve huisgenoot en niet om op te eten.

Fittonia verpotten

De Mozaïekplant groeit niet zo snel als sommige andere kamerplanten, maar het is toch goed om deze ongeveer eens in de twee jaar te verpotten. Dit geeft de wortels nieuwe ruimte om te groeien en zorgt ervoor dat de plant frisse voedingsstoffen krijgt uit nieuwe potgrond. Verpotten is het beste om in het voorjaar te doen, omdat de plant dan in een groeiperiode zit en zich sneller kan aanpassen aan de nieuwe omgeving.

Hoe verpot je de Mozaïekplant?

  • Kies een nieuwe bloempot die ongeveer 20% groter is dan de huidige pot.
  • Vul de bodem van de nieuwe pot met een laagje hydrokorrels voor goede drainage.
  • Voeg daarbovenop een laagje verse potgrond toe.
  • Haal de Mozaïekplant voorzichtig uit de oude pot.
  • Bekijk de wortels en verwijder eventuele dode of beschadigde wortels.
  • Zet de plant in de nieuwe pot en vul de pot verder aan met potgrond, zodat de plant stevig staat.
  • Geef de plant water om de wortels te helpen zich te vestigen in de nieuwe potgrond.

Lees alles over planten verpotten

Lees alles over wanneer je planten het beste kunt verpotten

Fittonia

Verzorgingsproducten

Fittonia

Fittonia voeding

Wanneer je deze kamerplant krijgt, heeft deze de eerste twee maanden geen extra voeding nodig. De plant kan in deze periode genoeg voedingsstoffen uit de verse potgrond halen die de kweker heeft gebruikt. Na deze periode is het belangrijk om de Mozaïekplant regelmatig voeding te geven, dat is nodig in de lente en zomer.

In de winter heeft de Mozaïekplant een rustperiode en is extra voeding niet nodig. Voor de juiste hoeveelheid voeding kun je het beste de instructies op de verpakking van de plantenvoeding volgen. Het is belangrijk om nooit meer te gebruiken dan wat wordt aanbevolen.

Fittonia ziektes

De Mozaïekplant is over het algemeen een sterke kamerplant die niet snel last heeft van ziektes. Toch kan het soms gebeuren dat deze plant te maken krijgt met ongedierte zoals bladluizen of trips. Een goede manier om dit te voorkomen is door de luchtvochtigheid rondom de plant hoog te houden. Dit kun je doen door de plant regelmatig te besproeien met water en door de plant niet op een tochtige plek te zetten. Ook is het belangrijk om de Fittonia verzorging tips op deze pagina goed op te volgen; dan is de kans op ziektes kleiner.

Mocht je Mozaïekplant toch last hebben van ongedierte, dan hebben wij verschillende biologische bestrijdingsmiddelen die je kunnen helpen, zoals deze insectenspray. Het is belangrijk om snel te handelen zodra je ongedierte opmerkt, om te voorkomen dat het zich verspreidt naar andere planten in je huis.

Gratis cursusIn 7 dagen plantenexpert

Fittonia stekken

Hoe moet je een Mozaïekplant stekken? Het proces is eenvoudig en leuk om te doen. Deze kamerplant kan worden gestekt door een stukje van de stengel af te knippen en deze in water te plaatsen. Het is het beste om dit in de lente of zomer te doen, omdat de plant dan in de groeifase zit en de stekjes sneller wortels zullen ontwikkelen.

Dit heb je nodig

  • Een gezonde Mozaïekplant
  • Een schoon en scherp schaartje
  • Een glas of vaasje met water

Zo stek je:

  • Kies een gezonde stengel van de Mozaïekplant en knip een stukje van ongeveer 10 cm af. Zorg ervoor dat er een paar blaadjes aan het stekje zitten.
  • Verwijder de onderste blaadjes zodat je een schoon stukje stengel hebt dat je in het water kunt plaatsen.
  • Plaats het stekje in een glas of vaasje met water. Zorg ervoor dat de blaadjes niet in het water hangen.
  • Zet het glas op een plek met veel indirect zonlicht en ververs het water elke week.
  • Na een paar weken zullen er wortels aan het stekje groeien. Wanneer de wortels een paar centimeter lang zijn, kun je het stekje in potgrond planten.
  • Gebruik een kleine plantenpot met verse potgrond. Maak een kuiltje in de aarde en plaats het stekje er voorzichtig in. Vul de zijkanten op met aarde.
  • Geef de nieuwe Mozaïekplant water en zet deze op een warme plek met veel indirect zonlicht. Zorg voor een hoge luchtvochtigheid om de plant te helpen groeien.
Fittonia kleuren
Fittonia terracotta

Fittonia bloei

De Mozaïekplant kan soms kleine bloemetjes krijgen, vooral in de zomerperiode. Deze bloemetjes zijn meestal roomwit of geel van kleur. Hoewel de bloemen niet zo opvallend zijn als de kleurrijke bladeren, zijn ze toch een leuk extraatje voor wie goed voor deze plant zorgt. De bloei is echter niet gegarandeerd en gebeurt alleen als de omstandigheden voor de plant perfect zijn, zoals de juiste hoeveelheid licht en een constante hoge luchtvochtigheid.

Als je Mozaïekplant bloeit, is dit een teken dat je de Fittonia verzorging goed hebt gedaan. Geniet van de kleine bloemetjes, maar onthoud dat de charme van deze plant vooral in de prachtige bladeren zit. Bloemen of niet, de Mozaïekplant blijft een prachtige toevoeging aan je huis.

Fittonia snoeien

De Mozaïekplant heeft niet veel snoeiwerk nodig, maar soms kan het nodig zijn om de plant wat bij te knippen. Dit helpt om de plant netjes en compact te houden. Als je ziet dat sommige stengels te lang worden en de plant zijn mooie vorm verliest, dan is het tijd om te snoeien. Ook als er gele of bruine blaadjes aan de plant komen, kun je deze het beste wegknippen. Dit houdt de plant gezond en zorgt ervoor dat alle energie naar de mooie, gezonde bladeren gaat.

Hoe snoei je de Mozaïekplant?

  • Gebruik een schoon en scherp schaartje om de kans op ziektes te verkleinen.
  • Knip de lange stengels terug tot de gewenste lengte. Zorg ervoor dat je net boven een bladknoop knipt, zodat de plant op die plek weer nieuwe blaadjes kan maken.
  • Verwijder gele of bruine blaadjes door ze dicht bij de stengel af te knippen.
  • Na het snoeien kun je de plant wat extra water geven om het herstel te ondersteunen.

Door de Mozaïekplant af en toe te snoeien, blijft deze mooi in vorm en zal het een prachtige, volle kamerplant blijven in je huis.

Waarom hangt mijn Fittonia slap?
Een slappe Fittonia kan duiden op onvoldoende water of een te lage luchtvochtigheid. Zorg ervoor dat de aarde licht vochtig blijft zonder dat de plant in water staat. Overweeg ook om de luchtvochtigheid rondom de plant te verhogen door middel van een luchtbevochtiger of door de plant regelmatig te besproeien. Met de juiste Fittonia verzorging zal je plant niet langer meer slap hangen.

Waarom heeft mijn Fittonia rode bladeren?
Deze plant staat bekend om zijn prachtige nerven en komt in verschillende kleurvariaties voor, waaronder rood. Als je Fittonia rode bladeren heeft, kan dit gewoon een onderdeel zijn van zijn natuurlijke tekening. Als er een plotselinge verandering in bladkleur optreedt, kan dit ook wijzen op stress door bijvoorbeeld te veel direct zonlicht.

Wat is een Fittonia ‘Skeleton’?
De Fittonia ‘Skeleton’ is een variëteit van Fittonia die opvalt door zijn zeer fijne, skeletachtige nerven. Deze variëteit kan een uniek visueel element toevoegen aan je plantencollectie met zijn gedetailleerde bladpatronen.

Klantenservice
Plantje.nl
nieuwsbrief
Nieuwe plantenweetjes, aanbiedingen en inspiratie!
volg ons

Plantje.nl
Logo
Winkelwagen
Besteed nog € 60,00 voor gratis verzending