Voor 22:00 besteld, morgen in huis

Het grootste deel van ons assortiment (m.u.v. tuinplanten en XL-planten) wordt de volgende dag al geleverd als je voor 22.00 uur bestelt. In de winkelwagen en op de productpagina staat duidelijk aangegeven welke producten morgen geleverd kunnen worden. Wij leveren niet op zondag. Verzending bij een bestelling boven de €60,- is gratis. Eventuele vertragingen door de bezorgdienst liggen buiten onze macht.

Trustpilot 4.4 (Uitstekend)

Onze klanten bevelen ons aan en dat is te zien aan onze uitstekende score op Trustpilot. Al ruim 4000 klanten schreven een review.

Bewuste keuze

Bij de inkoop van onze planten letten we op de certificeringen. We proberen zoveel mogelijk keuzes te maken met duurzame aspecten in gedachten. Daarom zijn we bezig met verpakkingsvrij verzenden in Limburg en Groningen, gebruiken we gerecyclede materialen en hebben we biologische opties. Meer lezen? Bekijk onze pagina over duurzaamheid.

Graslelie verzorging

Direct naar:

De graslelie (Chlorophytum comosum) is een makkelijke kamerplant om te verzorgen. De plant komt van oorsprong uit Zuid-Afrika, en is gewend aan warme en droge omstandigheden. Geef de graslelie af en toe een scheutje water, en deze plant groeit ontzettend snel door. Zeker in de lente en zomer. Wil je graag beginnen met planten stekken? Ook dan is de graslelie een makkelijke plant om mee te starten: hij produceert kant en klare stekjes. Handig! De officiële naam van deze kamerplant is Chlorophytum comosum, maar hij staat vooral bekend als graslelie. Andere bijnamen voor deze plant zijn sprietplant, sprietenplant en zebragras.

In het Engels wordt de graslelie ook wel spider plant (spinnenplant) genoemd. Dit is een verwijzing naar de stekjes: deze groeien als kleine, hangende spinnetjes aan stengels uit de plant. Je kunt deze afknippen en stekken, maar het staat ook onwijs leuk om ze te laten hangen. De graslelie wordt om deze reden ook wel als hangplant gezien. Als je de spider plant stekjes niet wegknipt, zullen de stengels waaraan ze hangen steeds langer worden. Het eindresultaat is prachtig: een breed groeiende kamerplant met allerlei laaghangende babyplantjes. Zo’n graslelie hangplant staat mooi in een hoge bloempot, hangpot of op de rand van een kast. Lees verder voor alle graslelie verzorging tips!

BEKIJK ALLE GRASLELIE PLANTEN

Graslelie verzorging

Graslelie verzorging

Graslelie luchtzuiverend

De graslelie staat bekend als een sterk luchtzuiverende kamerplant. Dit bedenken we niet zomaar: de luchtzuiverende kwaliteiten van de Chlorophytum comosum zijn bewezen. Een onderzoek van ruimtevaartorganisatie NASA toonde aan dat de graslelie zo’n 95% van de schadelijke stoffen uit de lucht kan filteren. Van koolmonoxide tot benzeen en formaldehyde.

Graslelie soorten

Er zijn ruim 200 verschillende graslelie soorten. Een aantal bekende soorten zijn: Chlorophytum Comosum ‘Variegatum’, ‘Bonnie,’ ‘Ocean,’ ‘Vittatum’ en Chlorophytum Laxum ‘Zebra’. Veel sprietplant soorten zijn bont, wat betekent dat de bladeren witte delen hebben.

Graslelie water geven

Hoe vaak heeft een graslelie water nodig? 1 keer per week is meestal voldoende. In warme perioden mag je dit tijdelijk verhogen naar 2 keer per week. Als je het water geven een keertje vergeet, is dit geen probleem. Waar je wél op moet letten, is dat je de Chlorophytum niet te veel water geeft. De potgrond moet even opdrogen voor je weer water mag geven.

Controleer of de potgrond is opgedroogd door je vinger enkele centimeters in de grond te steken. Is dit na een week nog vochtig? Wacht dan met water geven en geef de volgende keer minder water. Na een paar keer controleren krijg je een idee van de hoeveelheid water die jouw spinnenplant nodig heeft. Dan hoef je de potgrond niet meer te controleren voor het water geven.

LEES ALLES OVER PLANTEN WATER GEVEN »

Graslelie verzorging

Graslelie verzorging

Graslelie hangt slap en/of wordt bleek

Als de bladeren van jouw graslelie slap gaan hangen of bleek worden, betekent dit dat de plant water nodig heeft. Schrik niet, want de sprietenplant herstelt meestal snel. Enkele uren na het water geven begint de frisgroene kleur al terug te keren.

Luchtvochtigheid

De graslelie houdt van een hoge luchtvochtigheid. Dit kun je plaatselijk verhogen door een schaaltje met water naast de plant te plaatsen. Dit verdampt, waardoor de luchtvochtigheid rondom de sprietenplant stijgt. Vul het schaaltje bij zodra deze leeg is.

Om jouw sprietplant in topstaat te houden, raden we aan om hem af en toe te besproeien. Zo verwijder je het stof van de bladeren en versterk je de weerstand van de kamerplant. Je kunt de Chlorophytum ook buiten zetten tijdens een zomerse regenbui.

Voor de verzorging van jouw Graslelie

Graslelie op water: hydroponie

Je ziet de sprietenplant meestal met zijn wortels in de aarde, maar deze kamerplant kan ook op water groeien. Deze groeiwijze staat ook wel bekend als hydroponie. Het resultaat is mooi en bijzonder: je kunt zowel de bladeren als de wortels bewonderen. Je kunt een graslelie op twee manieren op water zetten: met een stekje (1) of met een volwassen plant (2).

1. Zet de graslelie als stekje op water

Je kunt een graslelie op water stekken. Zodra de wortels groot genoeg zijn, kun je het stekje overpotten, maar je kunt er ook voor kiezen om de plant in een steeds grotere vaas te zetten. Meer weten? Scrol verder voor alle informatie over graslelie stekken.

Graslelie verzorging

Planten cursus

Graslelie verzorging

2. Zet de graslelie als plant op water

Je kunt de spinnenplant ook als geheel op water zetten. Hiervoor heb je een volwassen graslelie-plant en een schone vaas nodig. Zo pak je het aan:

  1. Kies een vaas uit die smaller is dan de omvang van de Chlorophytum. Alleen de wortels mogen onder water staan; de bladeren moeten boven de vaas uitkomen.
  2. Vul de vaas met (kraan)water op kamertemperatuur.
  3. Haal de plastic kwekerspot van de graslelie en haal het grootste deel van de potgrond weg van de wortels. Doe dit voorzichtig, om de wortels zo min mogelijk te beschadigen.
  4. Houd de wortels onder de lopende kraan om de laatste restjes potgrond weg te spoelen en zet de kamerplant in de vaas. Zorg ervoor dat alleen de wortels deels onder water staan.

Vaak in combinatie met de Graslelie gekocht

Graslelie licht / standplaats

Zet de graslelie op een lichte plek met indirect zonlicht. Ochtend- of avondzon uitgezonderd, dit directe zonlicht is mild genoeg voor de plant. De middagzon is daarentegen te fel voor de spinnenplant en kan bruine vlekken op de bladeren veroorzaken.

Je kunt de sprietenplant eventueel ook in de halfschaduw zetten, maar houd er wel rekening mee dat de bladeren hier waarschijnlijk donkerder van worden. Ook groeit de graslelie sneller op een lichte plek dan in de halfschaduw.

LEES ALLES OVER PLANTEN EN LICHT »

Graslelie buiten

Kan een graslelie buiten staan? In de zomer is dit geen probleem. Houd wel rekening met de aanbevolen standplaats (indirect zonlicht) en met regen. Zo is een beetje regenwater geen probleem, maar mag de grond niet te nat worden. Heb je een plantenpot met gaten onderin, voor afwatering? Dan kun je de graslelie zonder zorgen buiten zetten in de zomer. Als de pot geen gaten heeft, kun je de plant het beste onder een afdakje zetten.

Graslelie licht standplaats

Voor de verzorging van jouw Graslelie

Graslelie giftig

Graslelie giftig

De graslelie is niet giftig voor mensen of dieren. Toch raden we wel aan om de plant buiten bereik van knabbelgrage huisdieren te zetten. De plant is immers niet bedoeld om van te eten en het is niet goed voor de plant zelf.

Tip voor als je een kat hebt

Haal kattengras in huis. Katten zijn erg geneigd om aan graslelies te knabbelen, maar kattengras heeft (bijna) altijd de voorkeur. Met kattengras is er een grotere kans dat jouw kat de kamerplanten met rust laat.

LEES ALLES OVER PLANTEN DIE GIFTIG ZIJN VOOR KATTEN »

LEES ALLES OVER NIET-GIFTIGE PLANTEN »

Graslelie verpotten

Verpot de graslelie direct na aanschaf of in het voorjaar. Deze kamerplant groeit vrij snel, waardoor het slim is om deze elk jaar te verpotten. Kies hierbij voor een bloempot die minimaal 20% groter is.

Verpotten heeft de volgende voordelen:

  • De wortels krijgen voldoende ruimte om te groeien
  • Je hoeft minder water te geven; een grotere pot betekent een grotere waterbuffer
  • De verse potgrond biedt nieuwe voedingsstoffen voor de spinnenplant

LEES ALLES OVER HOE JE PLANTEN MOET VERPOTTEN »

LEES ALLES OVER WANNEER JE PLANTEN MOET VERPOTTEN »

Graslelie verzorging

Chlorophytum comosum verzorging

Je kunt de sprietenplant het beste in het voorjaar verpotten, omdat deze dan het snelst herstelt. Want ook als je heel voorzichtig bent, is het bijna onmogelijk om de wortels niet te beschadigen tijdens het verpotten.

Graslelie voeding

Geef de graslelie extra plantenvoeding tijdens de lente en zomer. Ca. één keer per maand is voldoende. Neem voor de exacte hoeveelheid een kijkje op de verpakking van de plantenvoeding. Tijdens de herfst en winter heeft de kamerplant geen voeding nodig. Sterker nog, je kunt dan beter geen voeding geven. Doordat de plant dit niet opneemt tijdens de koudere maanden, blijft de plantenvoeding in de aarde zitten. Dit heeft tot gevolg dat de aarde zuur wordt, wat de wortels kan beschadigen.

Heb je jouw sprietenplant net ontvangen of verpot?

Geef dan de komende twee maanden geen plantenvoeding. De kamerplant kan dan nog voldoende voedingsstoffen uit de verse aarde halen.

Voor de verzorging van jouw Graslelie

Graslelie ziektes

De graslelie is niet bijzonder vatbaar voor ziektes, maar kan soms spint of luis oppikken. Dit gebeurt vooral als de plant op de tocht staat, wat je dus beter kunt voorkomen. Heeft jouw sprietplant last van ongedierte gekregen? Op Plantje.nl vind je allerlei handige, plantvriendelijke bestrijdingsmiddelen om je hierbij te helpen.

VEEL VOORKOMENDE PLANTEN PROBLEMEN »

LEES ALLES OVER ONGEDIERTE BESTREDEN »

Graslelie bloemen

De graslelie kan regelmatig bloeien in het voorjaar en de zomer. Dit zijn sierlijke, witte bloemen die aan stelen uit de plant groeien. Ze lijken een beetje op lelies – en dat is precies waar de graslelie haar naam aan te danken heeft. De sprietenplant bloeit alleen wanneer ze het naar haar zin heeft. Heeft jouw graslelie niet gebloeid in de lente of zomer? Dan kun je deze beter wat dichter bij het raam zetten. Zorg er ook voor dat je af en toe plantenvoeding geeft tijdens de lente en zomer.

Graslelie bloemen

Graslelie stekken

Graslelie stekken

De graslelie stekken is ontzettend makkelijk, ook als je een beginner bent! De stekjes groeien kant en klaar uit de plant, aan lange stelen. Eerst verschijnen de witte, lelieachtige bloemen, gevolgd door de stekjes. Zodra het stekje wortels heeft, kun je hem stekken.

Dit heb je nodig:

  • Een graslelie plant met stekje
  • Een schone schaar / snoeischaar
  • Een potje met verse aarde of een vaasje met water
  • Handig: stekpoeder

Graslelie stekken: zo pak je het aan

1. Knip het stekje los bij de stengel. Laat ongeveer één centimeter van de stengel zitten.

2. Stekpoeder is niet noodzakelijk, maar wel handig. Heb je stekpoeder? Breng dan een beetje aan bij de stek, op het punt waar je hem hebt afgeknipt. Doe hetzelfde bij de moederplant. Dit helpt om infecties te voorkomen en versnelt de wortelgroei.

3. Plant het graslelie stekje in de aarde of plaats het in het vaasje. We raden aan om het stekje op water te zetten als de wortels nog heel klein zijn. Zodra ze een paar centimeter lang zijn, kun je het stekje in de aarde zetten.

4. Geef het stekje regelmatig water of ververs het water regelmatig.

Tip: zet meerdere stekjes bij elkaar in een pot. Samen lijken ze net één volle plant.

Graslelie snoeien

Soms worden enkele bladeren van de graslelie geel. Zolang het slechts af en toe voorkomt, is dit niks om je zorgen over te maken. Bladeren die geel zijn of worden, kun je het beste afknippen. Zo kan de plant alle energie in de gezonde, groene bladeren steken. Bovendien ziet een spinnenplant er mooier en frisser uit zonder gele bladeren.

Graslelie snoeien

Van welke plant wil jij meer weten over de verzorging?

A
B
C
D
E
F
G
H
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
Klantenservice
Plantje.nl
nieuwsbrief
Nieuwe plantenweetjes, aanbiedingen en inspiratie!
volg ons

Plantje.nl
Logo
Winkelwagen
Besteed nog € 60,00 voor gratis verzending