Hedera verzorging

hedera verzorging
Wist je dat… de oude Grieken Hedera gebruikten om kransen van te maken, waar succesvolle atleten mee gekroond werden. Men geloofde dat zo’n klimop-kroon zou voorkomen dat de drager dronken werd.

Hedera (Hee-de-ra), beter bekend als klimop, is een sterke plant die het hele jaar door groen blijft. De plant is geschikt als hangplant of als klimplant. Vooral de Hedera helix variëteit is een efficiënte klimmer, die een kale muur in no time kan bedekken. Dit ziet er niet alleen mooi uit, maar is ook nog eens heel gezond. Klimop is namelijk een effectieve luchtzuiverende plant; een echte ster in het verwijderen van de schadelijke stof formaldehyde, dat je in ieder binnenklimaat aantreft. Verder filtert de plant benzeen en trichloorethyleen uit de lucht, wat in oplosmiddelen zit.
De Hedera is een sterke plant, en niet de moeilijkste qua verzorging. Wel is het belangrijk om de luchtvochtigheid op peil te houden, die erg kan dalen in onze goed geïsoleerde woningen – zeker wanneer de verwarming aan staat. Lees verder voor alle verzorging tips.

Hedera standplaats

De standplaats maakt weinig uit. De Hedera doet het goed in de halfschaduw, maar je kunt hem eventueel ook op een licht of zonnig plekje neerzetten. Laat de plant wel geleidelijk wennen aan een zonnige plek, en houd er rekening mee dat de blaadjes lichter kleuren in de zon.

Hedera water geven

Houd de potgrond licht vochtig door de Hedera regelmatig kleine hoeveelheden water te geven. Geef ’s zomers meer water dan tijdens de winter. Besproei de plant geregeld met een plantenspuit, vooral als de plant in een warme en/of droge ruimte staat. Zeker wanneer de verwarming aan staat zal de luchtvochtigheid snel dalen, waardoor de plant extra besproeiing nodig heeft. De Hedera geeft namelijk de voorkeur aan een hoge luchtvochtigheid.

planten cursus verzorging

Hedera verpotten

Verpot de Hedera eens in de twee jaar, tijdens de lente. Kies hierbij voor een pot die minimaal 20% groter is dan de huidige pot. We raden aan om hydrokorrels toe te voegen bij het verpotten. Zo maakt het niet uit als je eens wat teveel water geeft: de hydrokorrels zorgen voor drainage. Meer weten? Lees hier alles over het gebruik van hydrokorrels.

Zoek je meer informatie over verpotten? Lees onze blog: Wanneer moet ik mijn kamerplant verpotten?

Hedera voeding geven

Zodra je de plant ontvangt heeft deze de komende 2 maanden geen plantenvoeding nodig. Dit omdat de plant voorlopig nog voldoende voeding kan halen uit de verse potgrond van de kweker. Hierna heeft de plant eens per maand een beetje plantenvoeding nodig – vooral als deze in een pot staat. Neem voor de specifieke hoeveelheid een kijkje op de verpakking, en gebruik nooit meer dan aanbevolen.

Is mijn Hedera plant giftig?

Bijna alle buiten- en kamerplanten op Plantje.nl zijn bestemd voor een decoratief doeleinde, en niet om te eten – tenzij expliciet staat vermeld dat dit wél kan (denk bijvoorbeeld aan een fruitboom). De Hedera is alleen giftig bij inname van de bladeren of bessen, voor zowel mensen als dieren.

Bekijk hier alle Hedera planten uit ons assortiment.