Voor 22:00 besteld, morgen in huis

Het grootste deel van ons assortiment (m.u.v. tuinplanten en XL-planten) wordt de volgende dag al geleverd als je voor 22.00 uur bestelt. In de winkelwagen en op de productpagina staat duidelijk aangegeven welke producten morgen geleverd kunnen worden. Wij leveren niet op zondag en maandag. Verzending bij een bestelling boven de €60,- is gratis. Eventuele vertragingen door de bezorgdienst liggen buiten onze macht.

Trustpilot 4.4 (Uitstekend)

Onze klanten bevelen ons aan en dat is te zien aan onze uitstekende score op Trustpilot. Al ruim 4000 klanten schreven een review.

Bewuste keuze

Wij zijn in bezit van het Thuiswinkel duurzaamheidscertificaat. Hier zijn we ontzettend trots op. Wil je hier meer over lezen? Dat kan op onze duurzaamheidspagina!

Hertshoornvaren verzorging

De Hertshoornvaren, ook wel bekend als Platycerium, is een bijzondere kamerplant met bladeren die doen denken aan een hertengewei. Deze plant is een lid van de varenfamilie en staat bekend om zijn unieke vorm en de manier waarop hij groeit. Oorspronkelijk komt deze plant uit de tropische en subtropische gebieden, waar hij vaak op bomen groeit. De Hertshoornvaren verzorging is gemiddeld qua moeilijkheidsgraad, maar met de juiste aandacht en zorg zal deze kamerplant goed gedijen. Lees verder voor meer informatie over de Hertshoornvaren verzorging.

Hertshoornvaren soorten

De Hertshoornvaren is een unieke verschijning met zijn gewei-achtige bladeren. Hoewel er verschillende soorten van deze plant bestaan, is de Platycerium de meest bekende en geliefde variant voor in huis. Deze soort is niet enorm groot, wat hem perfect maakt voor de gemiddelde woonkamer. Met de juiste verzorging kan deze huisplant een indrukwekkende grootte bereiken, maar hij zal niet snel de overhand nemen in je interieur. Het is een plant die vooral in de hoogte groeit en daarmee een mooie verticale aanvulling is op je plantencollectie.

Hertshoornvaren - Platycerium Bifurcatum
volle zonStandplaats:
Indirect zonlicht, Halfschaduw
planten diervriendelijkDiervriendelijk:
Ja
gemakkelijke verzorgingWaterbehoefte:
Gemiddeld, Veel

Hertshoornvaren water geven

Deze kamerplant heeft een consistente waterbehoefte, waarbij de grond altijd licht vochtig moet blijven. In de zomer is het aan te raden om de plant twee keer per week water te geven, terwijl in de winter één keer per week volstaat. Het is belangrijk om te voorkomen dat er een laagje water onder in de pot blijft staan, want dit kan schadelijk zijn voor de plant. Om te controleren of de grond nog vochtig genoeg is, kun je simpelweg je vinger in de potgrond steken. Zo weet je precies wanneer het tijd is om weer water te geven. Voor degenen die het water geven gemakkelijker willen maken, kan een waterdruppelaar een handige oplossing zijn.

Lees alles over planten water geven

Platycerium Bifurcatum

ONZE Dracaena

Platycerium

Luchtvochtigheid Hertshoornvaren

Deze kamerplant komt uit vochtige, tropische gebieden en heeft daarom graag een hoge luchtvochtigheid. Om de luchtvochtigheid rondom de plant te verhogen, kun je een bakje met water dichtbij de plant zetten. Het water in het bakje zal verdampen en zo de luchtvochtigheid in de omgeving van de plant verhogen. Controleer regelmatig of er nog genoeg water in het bakje zit en vul het bij als het nodig is.

Hertshoornvaren standplaats

Plaats de Platycerium op een plek met schaduw of halfschaduw. Deze plant is niet gewend aan direct zonlicht, omdat hij in zijn natuurlijke habitat vaak onder de beschutting van grotere planten en bomen groeit. Daarom is het belangrijk om een plek te vinden waar het zonlicht gefilterd wordt, zoals bij een raam op het noorden of een plekje verder weg van het raam op een zuidelijke standplaats.

In de winter, wanneer het zonlicht zwakker is, kan de plant wat meer licht verdragen, maar vermijd nog steeds direct zonlicht om de bladeren niet te beschadigen. De ideale temperatuur voor deze kamerplant ligt tussen de 18 en 24 graden Celsius. Het is belangrijk om te zorgen dat de temperatuur niet te veel schommelt, want daar houdt de Platycerium niet van.

Voor de beste groeiresultaten, zorg dat de plant niet op de tocht staat en vermijd plaatsing bij verwarmingselementen, aangezien deze de luchtvochtigheid kunnen verlagen. Een stabiele omgeving helpt deze kamerplant om gezond en mooi te blijven.

VAAK IN COMBINATIE MET DE Hertshoornvaren GEKOCHT

Hertshoornvaren close up

Hertshoornvaren giftig?

De Hertshoornvaren staat bekend als een veilige plant voor mensen en dieren. Dit betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken als je huisdieren of kleine kinderen hebt die nieuwsgierig kunnen zijn. De bladeren van deze kamerplant zijn niet giftig, dus het is niet schadelijk als er per ongeluk een stukje wordt gegeten. Toch is het altijd beter om de plant buiten bereik van huisdieren te houden, omdat knabbelen aan de bladeren niet goed is voor de gezondheid van de plant.

Hertshoornvaren verpotten

De Hertshoornvaren is een plant die niet heel snel groeit, maar het kan toch nodig zijn voor de Hertshoornvaren verzorging om hem te verpotten. Dit doe je niet elk jaar, maar alleen als je merkt dat de pot te klein wordt. Een teken dat de plant een grotere pot nodig heeft, is als je ziet dat de wortels uit de drainagegaten van de pot komen. Het is het beste om de plant in het voorjaar te verpotten, omdat de plant dan in de groeifase komt en zich sneller kan aanpassen aan de nieuwe pot.

Hoe verpot je de Hertshoornvaren?

  • Kies een nieuwe bloempot die ongeveer 20% groter is dan de huidige pot.
  • Vul de bodem van de nieuwe pot met een laagje hydrokorrels voor goede drainage.
  • Voeg daarbovenop een laagje verse potgrond toe.
  • Haal de Platycerium voorzichtig uit de oude pot en controleer de wortels op tekenen van rot of beschadiging.
  • Plaats de plant in het midden van de nieuwe pot.
  • Vul de pot verder aan met potgrond en druk deze licht aan rondom de wortels, zodat de plant stevig staat.
  • Geef de plant na het verpotten water om de wortels te helpen zich te settelen in de nieuwe potgrond.

Het verpotten van de Hertshoornvaren is niet heel ingewikkeld, maar het is wel belangrijk om voorzichtig te werk te gaan om de wortels niet te beschadigen. Met een nieuwe pot en verse aarde zal deze kamerplant weer een tijd vooruit kunnen.

Lees alles over planten verpotten

Lees alles over wanneer je planten het beste kunt verpotten

Platycerium Bifurcatum blad

Verzorgingsproducten

Platycerium in kas

Hertshoornvaren voeding

Wanneer je deze kamerplant in huis haalt, heeft hij de eerste twee maanden geen extra voeding nodig. De verse potgrond waarin de kweker de plant heeft geplant, bevat genoeg voedingsstoffen voor deze periode. Na deze eerste twee maanden is het belangrijk voor de Hertshoornvaren verzorging om de plant regelmatig voeding te geven, vooral in de lente en zomer wanneer de plant actief groeit.

In de winter heeft deze kamerplant een rustperiode en is extra voeding niet nodig. Het is van groot belang om de aanwijzingen op de verpakking van de plantenvoeding goed te volgen. Geef nooit meer dan de aanbevolen hoeveelheid, want te veel voeding kan schadelijk zijn voor de plant.

Hertshoornvaren ziektes

Deze kamerplant is over het algemeen sterk en heeft niet snel last van ziektes. Toch kan het voorkomen dat de Platycerium te maken krijgt met ongedierte zoals schildluizen of wolluizen. Deze kleine beestjes kunnen de plant verzwakken door aan het sap te zuigen. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om de luchtvochtigheid rondom de plant hoog te houden. Dit kun je doen door de bladeren regelmatig te besproeien met water.

Als je toch ongedierte op je plant ontdekt, is het zaak om snel in te grijpen. Je kunt de beestjes vaak al verwijderen door ze met een vochtige doek van de bladeren te vegen. Voor een effectievere aanpak kun je gebruikmaken van speciale, biologische bestrijdingsmiddelen, zoals een insectenspray. Zorg er wel voor dat je de instructies op de verpakking goed volgt om de plant niet te beschadigen.

Door de Hertshoornvaren verzorging tips uit dit artikel op te volgen, zorg je voor een gezonde plant die minder vatbaar is voor ziektes en ongedierte.

Gratis cursusIn 7 dagen plantenexpert

Hertshoornvaren stekken

Is het mogelijk om de Hertshoornvaren te stekken? Voor deze plant is dat niet van toepassing. In tegenstelling tot veel andere kamerplanten, maakt de Hertshoornvaren geen stekjes die je kunt afsnijden en opnieuw kunt laten groeien. Dit komt omdat de Platycerium op een andere manier groeit en zich niet vermeerdert via stekken.

Als je toch meer Hertshoornvarens in huis wilt halen, is de beste manier om een nieuwe plant te kopen. Gelukkig zijn er verschillende maten en soorten beschikbaar, dus je kunt altijd een nieuwe vinden die bij je past. Het is belangrijk om te onthouden dat elke Platycerium uniek is en zijn eigen charme heeft.

Hoewel je deze kamerplant niet kunt stekken, kun je wel genieten van de groei en ontwikkeling van de plant die je al hebt. Met de juiste verzorging zal de Hertshoornvaren prachtig groeien en een echte blikvanger in je huis zijn.

Hertshoornvaren
Hertshoornvaren blad

Hertshoornvaren bloei

De Platycerium is een type varen en varens bloeien niet op de manier zoals veel andere planten dat doen. Ze hebben geen bloemen en zullen dus ook geen bloemen ontwikkelen in je woonkamer. In plaats van bloemen maken varens sporen aan de onderkant van hun bladeren om zich voort te planten. Deze sporen zijn vaak zichtbaar als kleine bruine stipjes of streepjes.

Bij de verzorging van deze kamerplant hoef je dus niet te wachten op bloemen of vruchten. De schoonheid van de Platycerium zit in de unieke vorm van zijn bladeren en de manier waarop hij groeit. Het is een plant die vooral gewaardeerd wordt om zijn decoratieve blad en luchtzuiverende eigenschappen.

Geniet van de groene pracht van deze bijzondere kamerplant en de rustgevende sfeer die hij met zich meebrengt.

Hertshoornvaren snoeien

De Hertshoornvaren heeft niet veel snoeiwerk nodig. Het is een plant die van nature mooi in vorm blijft. Toch kan het soms gebeuren dat er een blad geel wordt of bruine punten krijgt. Dit is een normaal onderdeel van het groeiproces en is geen reden tot zorg. Deze beschadigde delen kun je voorzichtig wegknippen om de plant mooi te houden. Gebruik hiervoor een schone, scherpe schaar.

Als een heel blad is afgestorven, knip het dan ongeveer twee centimeter vanaf de basis af. Het is belangrijk om niet te dicht bij de kern van de plant te knippen, omdat dit de plant kan beschadigen. Het kleine deel dat achterblijft zal vanzelf opdrogen en kan later gemakkelijk verwijderd worden.

Door deze simpele snoeimethode blijft de Platycerium gezond en behoudt hij zijn karakteristieke vorm. Zo geniet je nog langer van deze bijzondere kamerplant in je huis.

Waarom hangt mijn Hertshoornvaren slap?
Wanneer je Hertshoornvaren slap hangt, kan dit duiden op een gebrek aan water of een te lage luchtvochtigheid. Zorg ervoor dat de grond licht vochtig blijft zonder dat de plant in water staat. Overweeg ook om de luchtvochtigheid rond de plant te verhogen.

Waarom heeft mijn Hertshoornvaren bruine bladeren?
Het is normaal dat de onderste bladeren van je Hertshoornvaren bruin worden. Dit is een natuurlijk proces. Als ook hogere bladeren bruin worden kan dit liggen aan te veel direct zonlicht, een te lage luchtvochtigheid of een onregelmatige watergift.

Kan ik mijn Hertshoornvaren op hout monteren?
Ja, deze planten kunnen op hout gemonteerd worden. Ze zijn epifyten in het wild en groeien op bomen of rotswanden. Gebruik mos om de wortels vochtig te houden en bind de plant vast aan een stuk hout met visdraad of nylon touwen.

Welke bloempot is geschikt voor mijn Hertshoorn?
Kies voor een Hertshoornvaren een bloempot die goede drainage biedt en groot genoeg is om de wortelgroei te ondersteunen. Aangezien Hertshoornvarens niet veel diepe grond vereisen, werkt een ondiepe, brede pot goed.

Klantenservice
Plantje.nl
nieuwsbrief
Nieuwe plantenweetjes, aanbiedingen en inspiratie!
volg ons

Plantje.nl
Logo
Winkelwagen
Besteed nog € 60,00 voor gratis verzending