Voor 22:00 besteld, morgen in huis

Het grootste deel van ons assortiment (m.u.v. tuinplanten en XL-planten) wordt de volgende dag al geleverd als je voor 22.00 uur bestelt. In de winkelwagen en op de productpagina staat duidelijk aangegeven welke producten morgen geleverd kunnen worden. Wij leveren niet op zondag en maandag. Verzending bij een bestelling boven de €60,- is gratis. Eventuele vertragingen door de bezorgdienst liggen buiten onze macht.

Trustpilot 4.4 (Uitstekend)

Onze klanten bevelen ons aan en dat is te zien aan onze uitstekende score op Trustpilot. Al ruim 4000 klanten schreven een review.

Bewuste keuze

Wij zijn in bezit van het Thuiswinkel duurzaamheidscertificaat. Hier zijn we ontzettend trots op. Wil je hier meer over lezen? Dat kan op onze duurzaamheidspagina!

Hypoestes verzorging

De Hypoestes is een charmante kamerplant met kleine, sierlijke bladeren die versierd zijn met kleurrijke sproetjes. Hier heeft de plant zijn bijnaam ‘Freckle Face’ aan te danken. Deze plant komt oorspronkelijk uit de tropische regenwouden van Madagaskar en is een prachtige toevoeging aan elk interieur. De Hypoestes verzorging is gemiddeld qua moeilijkheidsgraad, maar met de juiste aandacht en liefde zal deze plant je huis het hele jaar door opfleuren. Lees verder voor meer informatie over de Hypoestes verzorging.

Hypoestes soorten

Er zijn verschillende soorten Hypoestes die je in huis kunt halen, elk met hun eigen unieke kleuren en patronen. Hoewel ze allemaal dezelfde verzorging nodig hebben, kun je kiezen uit variaties met bladeren in groen, roomwit, roze of rood. Deze kleurrijke bladeren hebben een speels patroon dat doet denken aan sproetjes. In de zomer kunnen deze planten zelfs kleine, lavendelblauwe bloemen laten zien. De plant is niet enorm groot, wat hem perfect maakt voor op een bureau of in een boekenkast en voor in een terrarium. Met de juiste zorg kan deze kamerplant je interieur een frisse en levendige uitstraling geven.

Plantenterrarium Hypoestes
volle zonStandplaats:
Indirect zonlicht
planten diervriendelijkDiervriendelijk:
Ja
gemakkelijke verzorgingWaterbehoefte:
Gemiddeld, Veel

Hypoestes water geven

Water geven is een belangrijk onderdeel van Hypoestes verzorging. Deze plant houdt van een licht vochtige grond, dus het is goed om twee keer per week een klein beetje water te geven in de zomer. In de winter is één keer per week genoeg. Zorg ervoor dat de potgrond niet uitdroogt, maar laat het ook niet te nat worden. Een goede manier om te controleren of de plant water nodig heeft, is door je vinger in de potgrond te steken. Voelt het nog licht vochtig aan? Dan kan de kamerplant nog even zonder extra water. Te veel water kan schadelijk zijn, dus let op dat er geen water onderin de pot blijft staan. Voor wie het lastig vindt om de juiste hoeveelheid water te geven, kan een waterdruppelaar een handig hulpmiddel zijn.

Lees alles over planten water geven

hypoestes

ONZE Hypoestes

kleuren hypoestes

Luchtvochtigheid Hypoestes

De Hypoestes vindt zijn oorsprong in de tropische regenwouden en gedijt het beste bij een gemiddelde tot hoge luchtvochtigheid. Om de luchtvochtigheid rondom deze kamerplant te verhogen, kun je een bakje met water dichtbij de plant plaatsen. De verdamping van het water zorgt voor een vochtige omgeving, wat de plant ten goede komt. Controleer regelmatig of het bakje nog voldoende water bevat en vul het aan wanneer nodig. Zo creëer je een aangename omgeving voor deze kamerplant en help je de sproetjes op de bladeren mooi te houden.

Hypoestes standplaats

Zet deze kamerplant op een plek met indirect zonlicht. In de winter mag de plant wat meer licht krijgen, maar zorg ervoor dat het niet in de volle zon staat. De felle middagzon kan namelijk de bladeren beschadigen. Deze kamerplant houdt van een temperatuur tussen de 18 en 24 graden Celsius.

Ook in de winter is het belangrijk om de plant niet plotseling in volle zon te zetten, maar hem geleidelijk te laten wennen aan meer licht. Dit doe je door de plant stap voor stap dichter bij een raam te plaatsen waar meer licht binnenkomt.

VAAK IN COMBINATIE MET DE Hypoestes GEKOCHT

hypoestes roze zwart

Hypoestes giftig?

De Hypoestes staat bekend als een niet-giftige plant voor mensen en dieren. Dit betekent dat je deze kamerplant zonder zorgen in je huis kunt plaatsen, ook als je nieuwsgierige huisdieren of kleine kinderen hebt. Het is wel altijd een goed idee om te voorkomen dat ze aan de bladeren knabbelen. Niet alleen omdat de plant niet bedoeld is om op te eten, maar ook om de mooie sproetjes op de bladeren en de algehele gezondheid van de plant te behouden.

Hypoestes verpotten

Het verpotten van de Hypoestes is een belangrijke stap in de verzorging om de plant gezond te houden. Deze kamerplant heeft ongeveer elke twee jaar een nieuwe pot nodig. Dit geeft de wortels meer ruimte om te groeien en zorgt ervoor dat de plant nieuwe voedingsstoffen uit de verse potgrond kan halen. Verpotten kan je het beste in het voorjaar doen, omdat de plant dan in zijn groeiperiode zit en zich sneller kan aanpassen aan de nieuwe omgeving.

Hoe verpot je de Hypoestes?

  • Kies een nieuwe bloempot die ongeveer 20% groter is dan de huidige pot.
  • Leg een laagje hydrokorrels op de bodem van de nieuwe pot voor een goede drainage.
  • Haal de plant voorzichtig uit de oude pot.
  • Bekijk de wortels goed en verwijder eventuele beschadigde wortels.
  • Plaats de plant in de nieuwe pot.
  • Vul de pot aan met potgrond en zorg ervoor dat de plant stevig staat.
  • Geef de plant water om de wortels te helpen zich te settelen in hun nieuwe omgeving.

Lees alles over planten verpotten

Lees alles over wanneer je planten het beste kunt verpotten

hypoestes

Verzorgingsproducten

hypoestes close up

Hypoestes voeding

Wanneer je deze kamerplant in huis haalt, heeft hij de eerste twee maanden geen extra voeding nodig. De verse potgrond waarin de Hypoestes staat, bevat genoeg voedingsstoffen voor deze periode. Na deze twee maanden is het wel belangrijk om regelmatig voeding te geven, dit doe je in de lente en zomer.

In de herfst en winter is de Hypoestes in ruststand en is extra voeding niet nodig. Als je voeding geeft, kijk dan goed op de verpakking voor de juiste hoeveelheid. Het is belangrijk om niet meer te geven dan wat wordt aanbevolen. Voor de plant kun je plantenvoeding gebruiken die geschikt is voor groene kamerplanten.

Hypoestes ziektes

De Hypoestes is niet heel gevoelig voor ziektes, maar kan soms last hebben van ongedierte zoals bladluizen of witte vlieg. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om de luchtvochtigheid rondom de plant op peil te houden en de bladeren af en toe te besproeien. Ook is het goed om de plant niet op een plek met veel tocht te zetten. Als je de tips voor Hypoestes verzorging op deze pagina volgt, zal de kans op ziektes klein zijn.

Mocht je toch merken dat deze kamerplant ongedierte heeft, dan kun je bij ons terecht voor verschillende biologische bestrijdingsmiddelen. Een voorbeeld is deze insectenspray die je kan helpen om je plant weer gezond te maken.

Gratis cursusIn 7 dagen plantenexpert

Hypoestes stekken

Hoe moet je een Hypoestes stekken? Het is niet moeilijk en met een beetje geduld kun je zelf nieuwe plantjes kweken. Deze kamerplant kan gestekt worden in water of potgrond. Hieronder leggen we uit hoe je dit aanpakt. Het beste moment om te stekken is in het voorjaar of de zomer, wanneer de plant het meest actief groeit.

Dit heb je nodig:

  • Een gezonde Hypoestes met stevige stengels
  • Een schoon en scherp mesje of schaar
  • Een glas of vaasje met water of een kleine pot met verse potgrond

Zo stek je:

  • Kies een gezonde stengel van de plant en snijd hier een stuk van ongeveer 10 cm vanaf. Zorg ervoor dat er minimaal twee bladeren aan de stek zitten.
  • Verwijder de onderste bladeren zodat je een stengel hebt met alleen aan de bovenkant bladeren.
  • Als je kiest voor water, plaats dan de stek in een glas of vaasje met water. Zorg ervoor dat de bladeren niet in het water hangen.
  • Kies je voor potgrond, maak dan een klein gaatje in de aarde en plaats de stek hier voorzichtig in. Druk de aarde rondom de stek licht aan.
  • Zet de stek op een warme plek met veel indirect zonlicht en houd de aarde licht vochtig of ververs het water regelmatig.
  • Na een paar weken zou je wortelgroei moeten zien. Als de wortels een paar centimeter lang zijn, kun je de stek overplanten naar een pot met potgrond.

Door deze stappen te volgen, kun je genieten van het proces van het kweken van nieuw plantjes. Het is een leuke manier om je verzameling uit te breiden of om een uniek cadeau te geven aan een plantenliefhebber.

hypoestes blad
hypoestes bloem

Hypoestes bloei

De Hypoestes kan bloeien met kleine, lavendelblauwe bloemen, wat een prachtig gezicht is. Deze bloei komt echter niet heel vaak voor als de plant als kamerplant wordt gehouden. De bloemen verschijnen meestal in de zomer, wanneer de plant genoeg licht krijgt en de temperatuur aangenaam is. Voor een optimale kans op bloei is het belangrijk om de plant goed te verzorgen en te zorgen voor de juiste omstandigheden, zoals voldoende licht en een hoge luchtvochtigheid.

Hoewel de bloei een extra bonus is, worden de meeste mensen verliefd op deze plant vanwege de sierlijke bladeren met hun kenmerkende sproetjes. De bloemen zijn dus een mooie toevoeging, maar ook zonder bloei is de Hypoestes een prachtige plant die kleur en levendigheid aan je huis toevoegt.

Hypoestes snoeien

Het snoeien van de plant is niet vaak nodig, maar het kan helpen om de plant mooi in vorm te houden. Als je merkt dat sommige bladeren van de plant niet meer mooi zijn of als je de plant wat compacter wilt houden, kun je deze bladeren wegknippen. Gebruik hiervoor een schoon en scherp mesje of een schaar.

Dit is hoe je te werk gaat:

  • Kies de bladeren die je wilt verwijderen, bijvoorbeeld omdat ze beschadigd of verkleurd zijn.
  • Knip de bladeren dicht bij de stengel af, maar zorg ervoor dat je de stengel zelf niet beschadigt.
  • Probeer de natuurlijke vorm van de plant te volgen bij het snoeien voor het mooiste resultaat.

Het is belangrijk om alleen de bladeren te snoeien die niet meer mooi zijn. Voor de Hypoestus verzorging is het belangrijk om zo veel mogelijk bladeren te hebben zodat de plant goed kan groeien. Door de juiste bladeren te snoeien, zorg je ervoor dat de plant zijn energie kan steken in het ontwikkelen van nieuwe, gezonde bladeren. Snoei niet te veel in één keer, om de plant niet te veel te belasten.

Wat is het verschil tussen Hypoestes en Fittonia?
De Hypoestes en Fittonia, ook wel bekend als mozaïekplant, hebben beide opvallend bonte bladeren, maar ze zijn verschillend qua bladvorm en -patroon. De plant heeft puntige bladeren met stippen of spatten, terwijl de Fittonia gekenmerkt wordt door nerven in contrasterende kleuren. Beide vereisen vergelijkbare zorg, maar Fittonia is over het algemeen meer vochtminnend.

Is Hypoestes giftig voor katten?
De Hypoestes staat niet op de lijst van planten die als giftig worden beschouwd voor katten, volgens de ASPCA (American Society for the Prevention of Cruelty to Animals). Toch is het verstandig om voorzichtig te zijn en te voorkomen dat huisdieren aan de plant knabbelen, aangezien individuele gevoeligheid kan leiden tot maag-darmklachten.

Klantenservice
Plantje.nl
nieuwsbrief
Nieuwe plantenweetjes, aanbiedingen en inspiratie!
volg ons

Plantje.nl
Logo
Winkelwagen
Besteed nog € 60,00 voor gratis verzending