Voor 22:00 besteld, morgen in huis

Het grootste deel van ons assortiment (m.u.v. tuinplanten en XL-planten) wordt de volgende dag al geleverd als je voor 22.00 uur bestelt. In de winkelwagen en op de productpagina staat duidelijk aangegeven welke producten morgen geleverd kunnen worden. Wij leveren niet op zondag en maandag. Verzending bij een bestelling boven de €60,- is gratis. Eventuele vertragingen door de bezorgdienst liggen buiten onze macht.

Trustpilot 4.4 (Uitstekend)

Onze klanten bevelen ons aan en dat is te zien aan onze uitstekende score op Trustpilot. Al ruim 4000 klanten schreven een review.

Bewuste keuze

Wij zijn in bezit van het Thuiswinkel duurzaamheidscertificaat. Hier zijn we ontzettend trots op. Wil je hier meer over lezen? Dat kan op onze duurzaamheidspagina!

Livistona verzorging

De Livistona, ook wel bekend als Waaierpalm, is een prachtige kamerplant met sierlijke, waaiervormige bladeren. Deze plant vindt zijn oorsprong in de tropische en subtropische regenwouden van Azië en Australië. De Waaierpalm is een makkelijke plant olim te verzorgen en is een mooie toevoeging aan elk interieur. Wil je weten hoe je deze kamerplant het beste kunt verzorgen? Lees dan verder voor alle tips over Livistona verzorging.

Livistona soorten

Er zijn verschillende soorten binnen de Livistona-familie, maar de Livistona Rotundifolia is een van de meest populaire voor in huis. Deze kamerplant blijft vrij compact en kan in een huiskameromgeving een hoogte van 150 tot 200 centimeter bereiken. Hoewel er veel verschillende soorten zijn, is de verzorging van deze planten over het algemeen vergelijkbaar. Met de juiste verzorging zal deze Waaierpalm uitgroeien tot een prachtige, volle plant die een tropisch gevoel geeft aan elke ruimte.

Washingtonia Livistona
volle zonStandplaats:
Normaal daglicht
planten diervriendelijkDiervriendelijk:
Ja
gemakkelijke verzorgingWaterbehoefte:
Gemiddeld

Livistona water geven

Het geven van water aan de Waaierpalm is een belangrijk onderdeel van de Livistona verzorging. Deze plant heeft in de zomer ongeveer één keer per week water nodig, terwijl je in de winter de watergift kunt verminderen naar eens per twee weken. Het is cruciaal dat de potgrond licht vochtig blijft, maar pas op dat er geen water onder in de pot blijft staan. Dit kan namelijk leiden tot wortelrot.

Om te controleren of de Waaierpalm water nodig heeft, kun je je vingers een paar centimeter in de potgrond steken. Voelt de aarde droog aan? Dan is het tijd om water te geven. Als de grond nog vochtig is, wacht dan nog even met de volgende watergift. Het vinden van de juiste balans in water geven is essentieel voor een gezonde groei van de plant.

Wil je het jezelf makkelijker maken met de Livistona verzorging? Overweeg dan onze waterdruppelaars die een constante toevoer van water bieden.

Lees alles over planten water geven

Livistona water geven

ONZE Livistona

Livistona blad

Luchtvochtigheid Livistona

Deze kamerplant komt uit vochtige, tropische gebieden en heeft daarom ook binnenshuis een voorkeur voor een gemiddelde tot hoge luchtvochtigheid. Om de luchtvochtigheid rondom de waaierpalm te verhogen, kun je een schaaltje water naast de plant zetten. Het water verdampt langzaam en verhoogt zo de vochtigheid in de lucht. Controleer regelmatig of het schaaltje nog voldoende water bevat en vul het bij indien nodig.

Daarnaast is het aan te raden om de waaierpalm regelmatig te besproeien met een plantenspuit. Dit nabootsen van een tropische regenbui helpt niet alleen om de luchtvochtigheid op peil te houden, maar het zorgt er ook voor dat de bladeren stofvrij blijven. Een schone plant kan beter licht opnemen en is bovendien minder aantrekkelijk voor ongedierte.

Livistona standplaats

Zet de Waaierpalm op een plek waar veel licht is, maar vermijd direct zonlicht. Deze plant houdt van een lichte omgeving, maar de hete middagzon kan de bladeren beschadigen. Een plek bij een raam op het noorden of oosten is ideaal voor deze kamerplant. Hier krijgt de waaierpalm voldoende licht zonder dat er risico is op bladverbranding.

In de winter, wanneer de zon minder krachtig is, kan de Waaierpalm dichter bij het raam staan, zelfs op een zuidelijke of westelijke vensterbank. Zodra de lente aanbreekt en de zon sterker wordt, is het slim om de plant iets verder van het raam te plaatsen of te zorgen voor een licht gordijn die het directe zonlicht filtert.

De ideale temperatuur voor deze kamerplant ligt tussen de 18 en 24 graden Celsius. Zorg ervoor dat de temperatuur niet onder de 12 graden daalt, want de Waaierpalm is niet goed bestand tegen kou. Door de plant op de juiste standplaats te zetten, zorg je voor een optimale groei en een gezond leven.

VAAK IN COMBINATIE MET DE Livistona GEKOCHT

Livistona

Livistona giftig?

Over het algemeen staat de Waaierpalm niet bekend als een giftige plant voor mensen en dieren. Toch raden we aan om deze kamerplant buiten bereik van huisdieren te houden die graag aan planten knabbelen. Hoewel de Livistona niet giftig is, is het niet de bedoeling dat er van de plant gegeten wordt. Dit is slecht voor de plant. Door de Waaierpalm op een veilige plek te zetten, voorkom je dat huisdieren eraan gaan knagen en zorg je ervoor dat de plant mooi en gezond blijft.

Livistona verpotten

De Waaierpalm houdt niet van te veel verstoring en heeft daarom niet elk jaar een nieuwe pot nodig. Het is het beste om deze kamerplant alleen te verpotten als hij echt te groot wordt voor zijn pot. Dit is meestal eens in de twee tot drie jaar. Als je de Livistona gaat verpotten, doe dit dan in het voorjaar. Dit is de periode waarin de plant het snelst herstelt van de verandering.

Hoe verpot je de Livistona?

  • Kies een nieuwe bloempot die minimaal 20% groter is dan de huidige pot.
  • Leg een laagje hydrokorrels op de bodem van de nieuwe pot voor goede drainage.
  • Vul de pot met een laagje verse potgrond.
  • Haal de waaierpalm voorzichtig uit de oude pot en controleer de wortels op tekenen van rot of beschadiging.
  • Plaats de plant in de nieuwe pot en vul de ruimtes rond de wortels aan met meer potgrond.
  • Druk de potgrond licht aan zodat de plant stevig staat.
  • Geef de plant water om de wortels te helpen zich te settelen in hun nieuwe omgeving.

Door te verpotten zorg je ervoor dat de wortels van de Waaierpalm genoeg ruimte hebben om te groeien. Ook biedt de nieuwe potgrond extra voedingsstoffen die de plant helpen bij zijn groei. Vergeet niet om na het verpotten de plant een goede plek te geven waar hij voldoende licht krijgt, maar niet in direct zonlicht staat.

Lees alles over planten verpotten

Lees alles over wanneer je planten het beste kan verpotten

Washingtonia Livistona

Verzorgingsproducten

Washingtonia Livistona

Livistona voeding

Wanneer je de waaierpalm thuis ontvangt, heeft deze de eerste twee maanden geen extra voeding nodig. De verse potgrond waarin de plant staat, bevat genoeg voedingsstoffen voor deze periode. Na deze twee maanden is het wel belangrijk om de Waaierpalm extra voeding te geven tijdens het groeiseizoen, dat loopt van de lente tot en met de zomer.

In de herfst en winter gaat de plant een rustperiode in en heeft dan geen extra voeding nodig. Tijdens het groeiseizoen geef je de plant om de twee weken wat plantenvoeding. Let goed op de aanwijzingen op de verpakking voor de juiste dosering, want te veel voeding kan schadelijk zijn voor de plant.

Door de Waaierpalm op het juiste moment de juiste hoeveelheid voeding te geven, ondersteun je de gezondheid en groei van de plant. Zo blijft de Waaierpalm sterk en zal hij zijn prachtige, waaiervormige bladeren behouden.

Livistona ziektes

Deze plant is niet erg gevoelig voor ziektes of ongedierte. Door de plant goed te verzorgen en de tips voor Livistona verzorging te volgen, is de kans op problemen klein. Het is belangrijk om de luchtvochtigheid rondom de plant op peil te houden en de bladeren regelmatig te besproeien. Dit helpt niet alleen om de plant gezond te houden, maar voorkomt ook dat ongedierte zoals spintmijten zich gemakkelijk kunnen vestigen.

Mocht jouw Waaierpalm toch te maken krijgen met ongedierte, dan kun je bij ons terecht voor verschillende milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen. Een voorbeeld hiervan is onze insectenspray, die helpt om de ongewenste beestjes op een biologische manier te verwijderen. Regelmatig controleren van de plant op tekenen van ongedierte is een goede gewoonte om problemen vroegtijdig te herkennen en aan te pakken.

Gratis cursusIn 7 dagen plantenexpert

Livistona stekken

Het stekken van de Livistona is niet mogelijk op de manier zoals bij sommige andere kamerplanten. Deze Waaierpalm maakt geen stekjes aan die je kunt afsnijden en opnieuw kunt laten wortelen. Dit betekent dat je deze plant niet kunt vermeerderen door middel van stekken. De waaierpalm groeit vanuit één centraal punt en het is niet aan te raden om delen van de plant af te snijden in de hoop dat deze zullen wortelen.

Als je toch graag meer Waaierpalmen in huis wilt, is het het beste om nieuwe planten te kopen. Dit zorgt ervoor dat elke Waaierpalm de juiste start krijgt en kan uitgroeien tot een gezonde en sterke kamerplant. De Livistona verzorging is gelukkig eenvoudig, dus ook zonder stekken kun je lang genieten van deze prachtige groene toevoeging aan je interieur.

Washingtonia Livistona
Livistona groot

Livistona bloei

De Waaierpalm is geen plant die bloeit zoals veel andere kamerplanten dat doen. In zijn natuurlijke habitat, de tropische en subtropische regenwouden, kan de Livistona wel bloemen ontwikkelen. Deze bloemen verschijnen in trossen met een gele kleur en langwerpige stelen. In de huiskameromgeving is de kans op bloei zeer klein. De omstandigheden binnenshuis zijn meestal niet ideaal voor de Livistona om tot bloei te komen.

Omdat de bloei van deze kamerplant in de woonkamer een zeldzaamheid is, is het belangrijk om de Waaierpalm vooral te waarderen voor zijn prachtige, waaiervormige bladeren. Deze geven het hele jaar door een tropische sfeer aan je interieur. Geniet dus van de groene uitstraling van de Waaierpalm en maak je geen zorgen over het uitblijven van bloemen.

Livistona snoeien

Net als andere kamerplanten zal de Livistona af en toe een blad verliezen. De onderste bladeren kunnen geel worden of bruine randen krijgen. Dit is een normaal onderdeel van het groeiproces en is geen reden tot zorg. Om de Waaierpalm mooi te houden, kun je deze bladeren wegknippen.

Als een blad helemaal geel of bruin is, knip het dan ongeveer vijf centimeter boven de stam af. Het is belangrijk om niet te dicht bij de stam te knippen, omdat dit de plant kwetsbaar kan maken voor ziektes. Het stukje stengel dat je overlaat, zal na verloop van tijd vanzelf opdrogen en kan dan gemakkelijk verwijderd worden. Door regelmatig de dode of beschadigde bladeren te verwijderen, zorg je ervoor dat de plant al zijn energie kan steken in het groeien van nieuwe, gezonde bladeren.

Is mijn Livistona Rotundifolia dood als hij geen nieuwe bladeren meer maakt? 
Het niet produceren van nieuwe bladeren hoeft niet te betekenen dat je Livistona Rotundifolia dood is. Het kan een teken zijn dat de plant in rustmodus is of dat hij niet de juiste zorg krijgt. Controleer of je plant voldoende licht en water krijgt en pas de verzorging indien nodig aan.

Hoe verzorg ik mijn Waaierpalm binnen? 
Om je Waaierpalm binnenshuis goed te verzorgen, plaats je hem op een lichte plek zonder direct zonlicht en geef je regelmatig water. Laat de grond tussen de gietbeurten door iets opdrogen. Zorg ook voor een hoge luchtvochtigheid door te sproeien en voed de plant in de groeiperiode met palmvoeding.

Wat betekent het als mijn Livistona Rotundifolia bruine bladeren heeft? 
Bruine bladeren bij een Livistona Rotundifolia kunnen wijzen op uitdroging, een te lage luchtvochtigheid of juist op wortelrot door te veel water. Controleer de aarde en pas de watergift hierop aan. Verbeter indien nodig de luchtvochtigheid door regelmatig te sproeien.

Wat doe ik tegen droge bladeren bij mijn Livistona Rotundifolia? 
Droge bladeren kunnen duiden op te lage luchtvochtigheid of te weinig water. Zorg voor een hogere luchtvochtigheid door regelmatig te sproeien en controleer of de plant voldoende water krijgt zonder dat de wortels in het water staan.

Kan mijn Livistona Rotundifolia buiten staan? 
De Livistona Rotundifolia kan buiten staan in de zomer, maar alleen als de temperatuur hoog genoeg is en hij op een beschutte plek staat. Zorg ervoor dat hij bij koudere temperaturen weer naar binnen gaat, aangezien hij vorstgevoelig is.

Wat zijn de verschillen tussen Livistona Rotundifolia en Livistona Chinensis? 
De belangrijkste verschillen zitten in hun uiterlijk en groeicondities. Livistona Chinensis heeft over het algemeen breder blad en is beter bestand tegen kou, terwijl Livistona Rotundifolia fijner blad heeft en iets meer warmte nodig heeft om goed te groeien.

Klantenservice
Plantje.nl
nieuwsbrief
Nieuwe plantenweetjes, aanbiedingen en inspiratie!
volg ons

Plantje.nl
Logo
Winkelwagen
Besteed nog € 60,00 voor gratis verzending