Livistona verzorging

livistona verzorging
De Livistona is vernoemd naar de baron van Livingstone, Patrick Murray. Tijdens de 17e eeuw was hij een bekend botanist en medeoprichter van de botanische tuin van Edinburgh.

De Livistona (lie-vie-stoo-na) is vernoemd naar de baron van Livingstone, Patrick Murray. Tijdens de 17e eeuw was hij een bekend botanist en medeoprichter van de botanische tuin van Edinburgh.
De Livistona rotundifolia, ook wel bekend als waaierpalm, is een sierlijke kamerplant. Van oorsprong komt de plant uit de tropische en subtropische regenwouden van Azië en Australië. De plant behoort tot de palmenfamilie, die wel 4000 soorten telt! Deze waaierpalm blijft vrij compact, en kan als kamerplant een maximale hoogte van 150-200 cm bereiken.
Omdat de Livistona rotundifolia van nature in tropische gebieden groeit, geeft deze de voorkeur aan een hoge luchtvochtigheid en een lichte standplaats. Lees verder voor alle verzorging tips.

Livistona standplaats

Zet de plant op een lichte plek of mild zonnige plek. Teveel directe zon kan namelijk tot bladverbranding leiden. Zodra je de Livistona een plek hebt gegeven, is het beter om deze daarna niet meer te verplaatsen. Het kost de plant namelijk veel energie om hieraan te wennen.

Livistona water geven

De Livistona is een tropische plant, en geeft daarom de voorkeur aan een hoge luchtvochtigheid. Besproei de bladeren regelmatig met een plantenspuit, het liefst met regenwater. Vooral tijdens de winter is dit belangrijk, omdat de verwarming de luchtvochtigheid in huis behoorlijk verlaagt.

planten cursus verzorging

Livistona verpotten

De plant wordt het liefst zo min mogelijk gestoord. Verpot de plant daarom pas wanneer deze echt uit de pot groeit, tijdens het voorjaar. We raden aan om hydrokorrels toe te voegen bij het verpotten. Zo maakt het niet uit als je eens wat teveel water geeft: de hydrokorrels zorgen voor drainage. Meer weten? Lees hier alles over het gebruik van hydrokorrels.

Zoek je meer informatie over verpotten? Lees onze blog: Wanneer moet ik mijn kamerplant verpotten?

Livistona voeding geven

Zodra je de plant ontvangt heeft deze de komende 2 maanden geen voeding nodig. Dit omdat de plant voorlopig nog voldoende voeding kan halen uit de verse potgrond van de kweker. Hierna heeft de Livistona tijdens het groeiseizoen (lente-zomer) om de week wat plantenvoeding nodig. Neem voor de specifieke hoeveelheid een kijkje op de verpakking, en gebruik nooit meer dan aanbevolen.

Is mijn Livistona plant giftig?

Bijna alle buiten- en kamerplanten op Plantje.nl zijn bestemd voor een decoratief doeleinde, en niet om te eten – tenzij expliciet staat vermeld dat dit wél kan (denk bijvoorbeeld aan een fruitboom). Over het algemeen staat de Livistona plant niet bekend als giftig.

Bekijk hier alle Livistona planten uit ons assortiment.