Musa bananenplant verzorging

bananenplant verzorging
Wist je dat… de Musa (moe-sa) naar verwachting zo’n 10.000 jaar geleden is ontstaan? Er wordt zelfs vermoed dat deze plant het eerste fruit ter wereld produceerde.

De Musa staat ook wel bekend als bananenplant of bananenboom. Van oorsprong komt de plant uit Zuidoost Azië en Australië, maar vandaag de dag wordt de bananenplant op vele tropische plaatsen gekweekt. Er bestaan 400 soorten, maar in de gemiddelde woonkamer zul je bijna altijd de Musa tropicana of de Musa acuminata Dwarf Cavendish tegenkomen. Deze planten zijn relatief gezien klein van stuk, en worden daarom ook wel dwergbanaan genoemd. In vergelijking met de gemiddelde kamerplant is de dwergbanaan daarentegen helemaal niet klein. Deze soort kan met de juiste verzorging uitgroeien tot een plant van 2 meter hoog.
Qua verzorging vraagt de bananenplant wel wat aandacht. Zo is het belangrijk dat de potgrond nooit opdroogt, en dat de plant op een zeer lichte plaats staat. Lees verder voor alle verzorging tips.

Musa bananenplant standplaats

Zet de Musa op een lichte of zonnige plaats. Tijdens de winter kun je de plant in de volle zon zetten, maar ’s zomers is het beter om de plant naar een lichte plek te verplaatsen (uit direct zonlicht). De hete middagzon kan namelijk leiden tot bladverbranding. Ook tijdens de winter is het beter om de plant niet direct in de volle zon te plaatsen, maar om deze hier geleidelijk aan te laten wennen. Dit doe je door de bananenplant steeds iets dichter bij het raam te plaatsen.
Als het blad geel kleurt, is dit een teken dat de plant op een te lichte plek staat. Verplaats de plant dan wat verder bij het raam vandaan. Hangen de bladeren slap? Dan kan het zijn dat de plant te weinig zonlicht krijgt. Een andere mogelijke oorzaak is dat de plant te weinig water krijgt.
Tijdens de zomer kun je de bananenplant eventueel ook naar buiten verplaatsen. Mocht je de Musa in een pot zonder drainagegat hebben gepot, zorg er dan voor dat deze onder een afdakje staat. Zo voorkom je dat er overtollig water in de pot blijft staan, waar de plant slecht tegen kan.

planten cursus verzorging

Musa bananenplant water geven

De bananenplant bestaat voor 80% uit water, en heeft dan ook veel water nodig. Zorg ervoor dat de potgrond constant vochtig is, door regelmatig kleine hoeveelheden water te geven. Zo voorkom je ook dat er een laagje water onderin de pot ontstaat. Als de Musa te weinig water krijgt, zullen de bladeren slap gaan hangen.
Gezien de tropische oorsprong heeft de bananenplant behoefte aan een hoge luchtvochtigheid. Dit houd je in stand door de plant regelmatig te besproeien met een plantenspuit. Je kunt hier het beste kalkvrij water of regenwater voor gebruiken. Wat de plant je ook in dank zal afnemen, is om hem tijdens een warme zomerbui even buiten te zetten. In het regenwater zitten namelijk vele voedingstoffen.

Musa bananenplant verpotten

De bananenplant is een snelle groeier, die je het beste elk jaar kunt verpotten. Doe dit tijdens het voorjaar, en kies voor een pot die minimaal 20% groter is dan de huidige pot. We raden aan om hydrokorrels toe te voegen bij het verpotten. Zo maakt het niet uit als je eens wat teveel water geeft: de hydrokorrels zorgen voor drainage. Meer weten? Lees hier alles over het gebruik van hydrokorrels.

Zoek je meer informatie over verpotten? Lees onze blog: Wanneer moet ik mijn kamerplant verpotten?

Musa bananenplant voeding geven

Zodra je de plant ontvangt heeft deze de komende 2 maanden geen voeding nodig. Dit omdat de plant voorlopig nog voldoende voeding kan halen uit de verse potgrond van de kweker. Hierna heeft de bananenplant regelmatig plantenvoeding nodig, van de lente tot en met de herfst. Tijdens de winter verkeert de plant in de rust, en heeft deze geen voeding nodig. Neem voor de specifieke hoeveelheid een kijkje op de verpakking, en gebruik nooit meer dan aanbevolen.

Is mijn Musa bananenplant plant giftig?

Bijna alle buiten- en kamerplanten op Plantje.nl zijn bestemd voor een decoratief doeleinde, en niet om te eten – tenzij expliciet staat vermeld dat dit wél kan (denk bijvoorbeeld aan een fruitboom). De Musa staat over het algemeen niet bekend als een giftige plant voor mensen en dieren.

Bijzonderheden

Elke plant heeft zo zijn eigen kenmerken en bijzonderheden. Hieronder bespreken we een aantal symptomen die vaak voor komen.

Bruine en gescheurde bladranden:

De onderste bladeren van de bananenplant zullen op den duur bruine randen krijgen. Dit maakt onderdeel uit van het natuurlijke proces, en is niks om je zorgen over te maken. Deze randen kun je gewoon afknippen, om de sierwaarde te behouden. Op den duur zullen de onderste bladeren geheel afsterven. Knip dit blad dan zo’n 5 centimeter boven de stam af. Deze 5 centimeter zullen hierna langzaamaan afsterven en kun je dan een gemakkelijk verwijderen.

Het is belangrijk om het blad niet bij de stam af te knippen! Wanneer je een stengel afknipt, is deze namelijk vatbaar voor ziektes. Als je de stengel 5 cm boven de stengel afknipt, zou alleen dit kleine deel geïnfecteerd kunnen raken. Doordat de plant deze 5 cm afstoot, kan deze zelf namelijk niet besmet raken. Dat de bladeren wat gescheurd of gerafeld zijn hoort bij deze plant.

Bekijk hier alle Musa planten uit ons assortiment.