Voor 22:00 besteld, morgen in huis

Het grootste deel van ons assortiment (m.u.v. tuinplanten en XL-planten) wordt de volgende dag al geleverd als je voor 22.00 uur bestelt. In de winkelwagen en op de productpagina staat duidelijk aangegeven welke producten morgen geleverd kunnen worden. Wij leveren niet op zondag. Verzending bij een bestelling boven de €60,- is gratis. Eventuele vertragingen door de bezorgdienst liggen buiten onze macht.

Trustpilot 4.4 (Uitstekend)

Onze klanten bevelen ons aan en dat is te zien aan onze uitstekende score op Trustpilot. Al ruim 4000 klanten schreven een review.

Bewuste keuze

Bij de inkoop van onze planten letten we op de certificeringen. We proberen zoveel mogelijk keuzes te maken met duurzame aspecten in gedachten. Daarom zijn we bezig met verpakkingsvrij verzenden in Limburg en Groningen, gebruiken we gerecyclede materialen en hebben we biologische opties. Meer lezen? Bekijk onze pagina over duurzaamheid.

Bananenplant verzorging

Direct naar:

De bananenplant of bananenboom, ook wel bekend als Musa, is een groene kamerplant met grote, opvallende bladeren. Van oorsprong komt de plant uit Zuidoost-Azië en Australië, maar vandaag de dag wordt de bananenplant op vele tropische plaatsen gekweekt.

Bananenplant soorten

Er bestaan 400 soorten, maar in de gemiddelde woonkamer zul je bijna altijd de Musa tropicana of de Musa acuminata Dwarf Cavendish tegenkomen. Deze planten zijn relatief gezien klein van stuk en worden daarom ook wel dwergbanaan genoemd. In vergelijking met de gemiddelde kamerplant is de dwergbanaan daarentegen helemaal niet klein. Deze soort kan met de juiste verzorging uitgroeien tot een plant van 2 meter hoog.

Hoe verzorg je een bananenplant in huis?

Qua verzorging vraagt de bananenplant wel wat aandacht. Zo is het belangrijk dat de potgrond nooit opdroogt en dat de plant op een zeer lichte plaats staat. Lees verder voor alle Musa bananenplant verzorging tips.

BEKIJK ALLE BANANENPLANTEN OP PLANTJE.NL

Bananenplant verzorging

Bananenplant water geven

Bananenplant water geven

De bananenplant bestaat voor 80% uit water en heeft dan ook veel water nodig. Zorg ervoor dat de potgrond constant vochtig is, door regelmatig kleine hoeveelheden water te geven. Zo voorkom je ook dat er een laagje water onder in de pot ontstaat. Als de Musa te weinig water krijgt, zullen de bladeren slap gaan hangen.

LEES ALLES OVER PLANTEN WATER GEVEN »

Luchtvochtigheid

Als tropische kamerplant heeft de bananenplant behoefte aan een hoge luchtvochtigheid. Dit kun je plaatselijk verhogen door een schaaltje met water naast de plant te plaatsen. Dit verdampt, waardoor de luchtvochtigheid rondom de Musa stijgt. Vul het schaaltje bij zodra deze leeg is.

Voor de verzorging van jouw Bananenplant

Om jouw bananenplant in topstaat te houden, raden we aan om hem af en toe te besproeien. Zo verwijder je het stof van de bladeren en versterk je de weerstand van de kamerplant. Je kunt de plant ook buiten zetten tijdens een zomerse regenbui.

Bananenplant licht / standplaats

Zet de Musa op een lichte of zonnige plaats. Tijdens de winter kun je de plant in de volle zon zetten, maar ’s zomers is het beter om de plant naar een lichte plek te verplaatsen (uit direct zonlicht). De hete middagzon kan namelijk leiden tot bladverbranding.

Ook tijdens de winter is het beter om de plant niet direct in de volle zon te plaatsen, maar om deze hier geleidelijk aan te laten wennen. Dit doe je door de bananenplant steeds iets dichter bij het raam te plaatsen.

LEES ALLES OVER PLANTEN EN LICHT »

Bananenplant licht standplaats

Planten cursus

Bananenplant verzorging

Kan een bananenplant buiten staan?

Tijdens de zomer kun je de plant eventueel naar buiten verplaatsen. Mocht je de Musa in een pot zonder drainagegat hebben gepot, zorg er dan voor dat deze onder een afdakje staat. Zo voorkom je dat er overtollig water in de pot blijft staan, waar de plant slecht tegen kan.

Bananenplant met gele bladeren

Als het blad van geel kleurt, is dit een teken dat deze op een te lichte plek staat. Verplaats de plant dan wat verder bij het raam vandaan.

Bananenplant slappe bladeren

Hangen de bladeren slap? Dan kan het zijn dat de kamerplant te weinig zonlicht krijgt. Een andere mogelijke oorzaak is dat de plant te weinig water krijgt.

Populaire Bananenplant sets & plantenboxen

Bananenplant giftig

De Musa staat over het algemeen niet bekend als een giftige plant voor mensen en dieren. Toch raden we wel aan om de kamerplant buiten bereik van knabbelgrage huisdieren te zetten. De plant is immers niet bedoeld om van te eten en het is niet goed voor de plant zelf.

Tip voor als je een kat hebt

Haal kattengras in huis. Katten zijn soms geneigd om aan bananenplanten te knabbelen, maar kattengras heeft (bijna) altijd de voorkeur. Met kattengras is er een grotere kans dat jouw kat de kamerplanten met rust laat.

LEES ALLES OVER PLANTEN DIE GIFTIG ZIJN VOOR KATTEN »

LEES ALLES OVER NIET-GIFTIGE PLANTEN »

Bananenplant giftig

Voor de verzorging van jouw Bananenplant

Bananenplant verpotten

Bananenplant verpotten

De bananenplant is een snelle groeier, die je het beste elk jaar kunt verpotten. Doe dit tijdens het voorjaar en kies voor een bloempot die minimaal 20% groter is dan de huidige pot. We raden aan om hydrokorrels of perliet toe te voegen bij het verpotten. Dit zorgt voor drainage, zodat het niet uitmaakt als je een keer wat te veel water geeft.

Verpotten heeft de volgende voordelen:

  • De wortels krijgen voldoende ruimte om te groeien
  • Je hoeft minder water te geven; een grotere pot betekent een grotere waterbuffer
  • De verse potgrond biedt nieuwe voedingsstoffen voor de Musa

Je kunt de Musa het beste in het voorjaar verpotten omdat deze dan het snelst herstelt. Want ook als je heel voorzichtig bent, is het bijna onmogelijk om de wortels niet te beschadigen tijdens het verpotten.

LEES ALLES OVER HOE JE PLANTEN MOET VERPOTTEN »

LEES ALLES OVER WANNEER JE PLANTEN MOET VERPOTTEN »

Bananenplant voeding

Zodra je de plant ontvangt heeft deze de komende 2 maanden geen voeding nodig. Dit omdat de plant voorlopig nog voldoende voeding kan halen uit de verse potgrond van de kweker. Hierna heeft de bananenplant regelmatig plantenvoeding nodig, van de lente tot en met de herfst.

Tijdens de winter verkeert de plant in de rust en heeft deze geen voeding nodig. Neem voor de specifieke hoeveelheid een kijkje op de verpakking en gebruik nooit meer dan aanbevolen.

Bananenplant ziektes

De Musa is niet bijzonder vatbaar voor ongedierte. Een enkele keer komt het voor dat deze kamerplant besmet raakt met spint. Dit kun je helpen voorkomen door de luchtvochtigheid hoog te houden, regelmatig te sproeien en door de kamerplant niet op een tochtige plek te zetten. Zorg er verder voor dat je de bananenplant verzorging tips op deze pagina volgt; dan is de kans op besmetting heel klein.

Heeft jouw Musa toch last van ongedierte? Op Plantje.nl vind je allerlei handige, plantvriendelijke bestrijdingsmiddelen om je hierbij te helpen, zoals deze insectenspray.

VEEL VOORKOMENDE PLANTEN PROBLEMEN »

LEES ALLES OVER ONGEDIERTE BESTREDEN »

Bananenplant voeding ziektes

Voor de verzorging van jouw Bananenplant

Bananenplant bloei

Bananenplant bloei

De Musa dwarf cavendish kan bloeien, hoewel dit niet gauw gebeurt in de woonkamer. De omstandigheden moeten namelijk optimaal zijn, o.a. met veel licht en een hoge temperatuur. Als je de plant goed verzorgt, kan hij na ca. 3-4 jaar gaan bloeien en een vrucht geven. Je zou deze bananen eventueel kunnen consumeren, hoewel ze waarschijnlijk niet zo lekker zullen smaken.

Let op: heb je jouw bananenplant behandeld tegen ongedierte met chemische middelen? Dan kun je de vrucht beter niet consumeren.

Bananenplant stekken

Hoe moet je een bananenplant stekken? Het korte antwoord: de plant doet het grootste deel van het werk voor je. Hij maakt zelf een stekje aan, compleet met eigen wortels. Het enige dat je hoeft te doen, is het stekje uitgraven en wegsnijden. Hoe je dit precies aanpakt, leggen we stap voor stap uit. We raden aan om de Musa alleen in de lente of zomer te stekken. In deze seizoenen heeft het stekje de beste kans van slagen.

Dit heb je nodig

Bananenplant stekken: zo pak je het aan

  1. Haal de gehele plant met zoveel mogelijk van de aarde rondom het stekje uit de pot. Let hierbij erop dat je de wortels zo min mogelijk beschadigt.
  2. Gebruik het scherpe mesje om de stek weg te snijden van de moederplant. Snijd de stek zo dicht mogelijk bij de moederplant af, zónder in de grote stam te snijden.
  3. Haal het stekje er voorzichtig uit. Probeer de wortels hierbij zo min mogelijk te beschadigen.
  4. Heb je stekpoeder? Breng wat stekpoeder aan op de wortels en op de wond van de moederplant. Dit helpt het stekje bij de wortelvorming en zal de moederplant helpen om snel te herstellen.
  5. Pak een plantenpot met verse potgrond of stekgrond. Graaf een kuil uit voor het stekje en plaats deze er voorzichtig in. Vul de zijkanten op met aarde.
  6. Plaats het stekje op een lichte plek met indirect zonlicht. Geef regelmatig water en zorg voor een hoge luchtvochtigheid.
  7. Plant de moederplant terug in de pot met verse aarde. Je kunt er ook voor kiezen om deze plant direct in een grotere pot op te potten, mocht de Musa hieraan toe zijn.

Bananenplant stekken

Bananenplant snoeien

*Bananenplanten krijgen vrij snel stekjes. Deze beginnen heel klein. Het kan verleidelijk zijn om dit stekje direct uit te graven en in een nieuw potje te zetten, maar dit raden we af. Je kunt het babyplantje beter nog een tijdje laten groeien bij zijn moeder, zodat hij straks sterk genoeg is om in zijn eigen pot te staan.

Bananenplant snoeien

De onderste bladeren van de bananenplant zullen op den duur bruine randen krijgen. Dit maakt onderdeel uit van het natuurlijke proces en is niks om je zorgen over te maken. Deze randen kun je gewoon afknippen, om de sierwaarde te behouden. Op den duur zullen de onderste bladeren geheel afsterven. Knip dit blad dan zo’n 5 centimeter boven de stam af. Deze 5 centimeter zal hierna langzaamaan afsterven en kun je dan gemakkelijk verwijderen.

Waarom je 5 cm van de stam moet laten zitten

Het is belangrijk om het blad niet bij de stam af te knippen! Wanneer je een stengel afknipt, is deze namelijk vatbaar voor ziektes. Als je de stengel 5 cm boven de stengel afknipt, zou alleen dit kleine deel geïnfecteerd kunnen raken. Doordat de plant deze 5 cm afstoot, kan deze zelf namelijk niet besmet raken.

Gescheurde bladeren

De scheuren en rafels in de bladeren zijn heel normaal. Dit komt vaker voor in de natuur, maar zal bij een kamerplant ook gebeuren als de plant groter wordt. Je hoeft deze bladeren niet te snoeien.

Van welke plant wil jij meer weten over de verzorging?

A
B
C
D
E
F
G
H
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
Klantenservice
Plantje.nl
nieuwsbrief
Nieuwe plantenweetjes, aanbiedingen en inspiratie!
volg ons

Plantje.nl
Logo
Winkelwagen
Besteed nog € 60,00 voor gratis verzending