Voor 22:00 besteld, morgen in huis

Het grootste deel van ons assortiment (m.u.v. tuinplanten en XL-planten) wordt de volgende dag al geleverd als je voor 22.00 uur bestelt. In de winkelwagen en op de productpagina staat duidelijk aangegeven welke producten morgen geleverd kunnen worden. Wij leveren niet op zondag en maandag. Verzending bij een bestelling boven de €60,- is gratis. Eventuele vertragingen door de bezorgdienst liggen buiten onze macht.

Trustpilot 4.4 (Uitstekend)

Onze klanten bevelen ons aan en dat is te zien aan onze uitstekende score op Trustpilot. Al ruim 4000 klanten schreven een review.

Bewuste keuze

Wij zijn in bezit van het Thuiswinkel duurzaamheidscertificaat. Hier zijn we ontzettend trots op. Wil je hier meer over lezen? Dat kan op onze duurzaamheidspagina!

Pilea Peperomioides verzorging

De Pilea Peperomioides, beter bekend als de Pannenkoekplant, is een charmante kamerplant met ronde, platte bladeren. Deze plant komt oorspronkelijk uit China en is een geliefde verschijning in veel huishoudens. De Pannenkoekenplant staat symbool voor welvaart en staat bekend om zijn luchtzuiverende kwaliteiten. Hoewel de plant er misschien complex uitziet, is de Pannenkoekenplant verzorging ervan vrij eenvoudig. Lees verder voor alle tips over de Pannenkoekenplant verzorging.

Pilea Peperomioides soorten

De Pilea Peperomioides wordt vaak de Pannenkoekplant wordt genoemd, maar in de Pilea-familie is dit de enige soort met deze unieke bladvorm. De andere soorten kennen een andere verzorging dan deze plant. De Pilea Peperomioides is vooral bekend om zijn gemakkelijke verzorging en het feit dat het een snelle groeier is. Met de juiste Pannenkoekenplant verzorging kan deze kamerplant een mooie volle bos met ronde bladeren ontwikkelen. De plant blijft over het algemeen compact, wat hem ideaal maakt voor kleinere ruimtes of als onderdeel van een groepje kamerplanten.

Pilea Peperomioides kopen
volle zonStandplaats:
Indirect zonlicht
planten diervriendelijkDiervriendelijk:
Ja
gemakkelijke verzorgingWaterbehoefte:
Gemiddeld

Pilea Peperomioides water geven

Het geven van water aan de Pilea Peperomioides is een belangrijk onderdeel van de Pannenkoekenplant verzorging. Deze plant heeft een gemiddelde behoefte aan water; het is belangrijk om de potgrond licht vochtig te houden, maar pas op dat de grond niet te nat wordt. Geef de Pannenkoekenplant in de zomer één keer per week water en in de winter ook één keer per week, maar dan een minder grote scheut. Een goede manier om te controleren of de plant water nodig heeft, is door je vinger in de potgrond te steken. Als de grond nog licht vochtig aanvoelt, kan je het water geven nog even uitstellen.

Als de bladeren van de plant slap hangen of verkleuren, kan dit een teken zijn dat je te veel water hebt gegeven. Laat de plant in dat geval goed uitlekken en geef de volgende keer minder water. Voor degenen die minder tijd willen besteden aan de verzorging van hun Pannenkoekplant, kunnen onze waterdruppelaars een handige oplossing zijn.

Lees alles over planten water geven

Pannenkoekplant water geven

ONZE Pilea Peperomioides

Pilea Peperomioides Duo

Luchtvochtigheid Pilea Peperomioides

De Pilea Peperomioides groeit het beste bij een gemiddelde tot hoge luchtvochtigheid. Hoewel deze kamerplant beter tegen droge lucht kan dan veel andere tropische planten, is het toch goed om de luchtvochtigheid in de gaten te houden. Je kunt de luchtvochtigheid rondom de plant verhogen door af en toe te sproeien met water. Dit is niet alleen goed voor de luchtvochtigheid, maar helpt ook om stof van de bladeren te verwijderen.

Een andere manier om de luchtvochtigheid te verhogen is door een bakje met water in de buurt van de plant te plaatsen. Het water verdampt en verhoogt zo de luchtvochtigheid. Zorg ervoor dat je het bakje water bijvult wanneer het leeg is. Het schoonhouden van de bladeren is ook belangrijk; je kunt ze afnemen met een vochtige doek. Schone bladeren kunnen beter licht opvangen, wat de groei van de plant ten goede komt.

Pilea Peperomioides standplaats

De ideale plek voor een Pilea Peperomioides is een lichte plaats, maar uit direct zonlicht. De middagzon kan namelijk te intens zijn en de bladeren van de plant beschadigen. Het is belangrijk dat de plant niet op de tocht staat, omdat dit de groei kan belemmeren en de kans op ziektes kan vergroten.

In de winter en zomer is het belangrijk om een goede balans te vinden voor de lichtintensiteit. Als de bladeren van de pannenkoekenplant geel kleuren of slap hangen, kan dit een teken zijn dat de plant te veel of te weinig licht krijgt. Bruine randen aan de bladeren kunnen duiden op te weinig licht. Probeer de plant geleidelijk aan meer of minder licht te laten wennen door deze dichter bij of verder van het raam te plaatsen.

De ideale temperatuur voor deze kamerplant ligt tussen de 18 en 24 graden Celsius. Zorg ervoor dat de temperatuur niet te veel schommelt, want daar houdt de Pannenkoekplant niet van. Een stabiele omgeving draagt bij aan een gezonde groei.

VAAK IN COMBINATIE MET DE Pilea Peperomioides GEKOCHT

Pilea Peperomioides Pannenkoekenplant

Pilea Peperomioides giftig?

De Pilea Peperomioides is niet giftig voor mensen of dieren. Toch is het verstandig om deze kamerplant buiten bereik van huisdieren te houden die graag aan planten knabbelen. De Pilea Peperomioides is namelijk niet bedoeld om op te eten en het kan schadelijk zijn voor de gezondheid van de plant.

Als je huisdieren hebt, zoals katten, die geneigd zijn om aan planten te knabbelen, kun je overwegen om kattengras in huis te halen. Kattengras is vaak aantrekkelijker voor katten en kan ervoor zorgen dat ze de pannenkoekenplant met rust laten.

Pilea Peperomioides verpotten

De Pilea Peperomioides is een snelle groeier en het is aan te raden om deze elk jaar te verpotten. Verpotten geeft de wortels van de Pannenkoekplant meer ruimte om te groeien en zorgt voor een grotere waterbuffer, waardoor je minder vaak water hoeft te geven. Bovendien biedt verse potgrond nieuwe voedingsstoffen voor de plant. Het beste moment om te verpotten is in het voorjaar, omdat de plant dan het snelst herstelt van de verhuizing.

Hoe verpot je de Pilea Peperomioides?

  • Kies een nieuwe bloempot die ongeveer 20% groter is dan de huidige pot.
  • Vul de bodem van de nieuwe pot met een laagje hydrokorrels voor een goede drainage.
  • Voeg vervolgens een beetje potgrond toe.
  • Haal de Pannenkoekenplant voorzichtig uit de oude pot.
  • Controleer de wortels op tekenen van wortelrot of beschadiging.
  • Plaats de plant in de nieuwe pot en vul deze aan met potgrond, zodat de plant stevig staat.
  • Geef de plant water om de wortels te helpen zich te settelen in hun nieuwe omgeving.

Door deze stappen te volgen, zorg je ervoor dat je Pannenkoekenplant gezond blijft en kan blijven groeien. Vergeet niet om na het verpotten de plant op een geschikte plek neer te zetten, waar hij de juiste hoeveelheid licht en warmte krijgt.

Lees alles over planten verpotten

Lees alles over wanneer je planten het beste kan verpotten

Pilea Peperomioides Pannenkoekenplant

Verzorgingsproducten

Pilea Peperomioides

Pilea Peperomioides voeding

Wanneer je de Pilea Peperomioides in huis haalt, heeft deze de eerste twee maanden geen extra voeding nodig. De verse potgrond waarin de plant staat, bevat al genoeg voedingsstoffen voor deze periode. Na deze twee maanden kun je ervoor kiezen om de Pannenkoekplant af en toe wat plantenvoeding te geven. Dit is niet noodzakelijk, maar het kan de groei en gezondheid van de plant ten goede komen.

Geef de Pannenkoekenplant voeding in de lente en zomer, de periode waarin de plant actief groeit. In de herfst en winter is het niet nodig om voeding te geven, omdat de plant dan in rust is. Let op dat je niet meer voeding geeft dan op de verpakking staat aangegeven. Te veel voeding kan namelijk schadelijk zijn voor de plant.

Door de Pilea Peperomioides op de juiste momenten voeding te geven, zorg je ervoor dat hij alle benodigde voedingsstoffen krijgt om mooi en gezond te blijven.

Pilea Peperomioides ziektes

De Pannenkoekenplant is over het algemeen niet snel vatbaar voor ziektes. Toch kan het soms gebeuren dat deze kamerplant last krijgt van ongedierte zoals spint. Dit kun je voorkomen door de luchtvochtigheid op peil te houden, de plant regelmatig te sproeien en te zorgen dat de plant niet op een plek met veel tocht staat. Als je de tips voor Pannenkoekenplant verzorging op deze pagina volgt, is de kans op ongedierte klein.

Mocht je Pannenkoekplant toch ongedierte krijgen, dan hebben wij verschillende middelen die je kunnen helpen. Op onze website vind je biologische producten om ongedierte te bestrijden, zoals deze insectenspray. Het is belangrijk om snel te handelen als je ongedierte opmerkt, zodat je plant gezond en sterk blijft.

Gratis cursusIn 7 dagen plantenexpert

Pilea Peperomioides stekken

Hoe moet je een Pannenkoekenplant stekken? Het is een eenvoudig proces waarbij de plant zelf kleine babyplantjes aanmaakt. Deze groeien uit de grond naast de moederplant. Om te stekken, volg je deze stappen. Het is het beste om de Pilea Peperomioides in de lente of zomer te stekken, omdat de stekjes dan de meeste kans hebben om goed te groeien.

Dit heb je nodig:

  • Een Pannenkoekenplant met een babyplantje dat goed zichtbaar is
  • Een schoon en scherp mesje
  • Een glas of vaasje met water of een nieuwe plantenpot met verse potgrond
  • Optioneel: stekpoeder

Zo stek je:

  • Graaf het babyplantje voorzichtig uit, waarbij je probeert zoveel mogelijk van de aarde rondom het stekje te behouden.
  • Kijk goed hoe de wortels lopen. Deze gaan van de moederplant naar het babyplantje. Snijd de wortels zo dicht mogelijk bij de moederplant af, zonder de hoofdwortels te beschadigen.
  • Als je stekpoeder hebt, doop dan het afgesneden deel van het stekje hierin. Dit kan helpen bij de wortelvorming.
  • Als de wortels van het stekje nog kort zijn, plaats het dan in een glas of vaasje met water. Zorg ervoor dat alleen de wortels onder water staan.
  • Als de wortels al wat langer zijn, kun je het stekje direct in potgrond of stekgrond planten. Maak een klein kuiltje in de aarde en plaats het stekje erin. Vul het kuiltje daarna op met aarde.
  • Zet het stekje op een plek met veel indirect zonlicht en geef het regelmatig water.
  • Plant de moederplant terug in de pot met verse aarde, of verpot deze als de plant daar aan toe is.

Door deze stappen te volgen, kun je jouw collectie Pannenkoekenplanten makkelijk uitbreiden. Het is een leuke manier om je liefde voor planten te delen met vrienden en familie.

Pilea peperomioides stekje
Pannenkoekplant bloei

Pilea Peperomioides bloei

De Pilea Peperomioides kan bloemen krijgen, maar dit gebeurt niet vaak. De bloemen zijn klein en niet erg opvallend. Ze groeien aan een stengel die uit de plant komt. De kleur van de bloemen is meestal wit, groen of soms een beetje roze. Als jouw Pannenkoekenplant bloeit, is dit een teken dat hij het heel goed doet. De kans op bloei is het grootst na een periode van koelere temperaturen, zoals na de winter.

Je kunt ervoor kiezen om de bloemen aan de plant te laten zitten. Sommige mensen zeggen dat je de bloemen beter kunt weghalen, omdat de plant dan meer energie heeft voor het groeien van de bladeren. Wil je dat jouw Pannenkoekenplant meer groene bladeren krijgt? Dan kun je de bloemen het beste afsnijden. Zo kan de plant alle energie gebruiken voor de bladeren.

Let op: als je jouw Pannenkoekenplant hebt behandeld tegen ongedierte met chemische middelen, dan heeft dit geen invloed op de bloemen, omdat deze niet bedoeld zijn voor consumptie.

Pilea Peperomioides snoeien

Het snoeien van de Pilea Peperomioides is heel eenvoudig en meestal niet vaak nodig. Deze kamerplant groeit voornamelijk in de hoogte en breedte met zijn ronde bladeren. Als er een blad geel of bruin wordt, kun je dit gewoon afknippen. Dit helpt om de plant mooi en gezond te houden.

Knip het vergeelde of bruine blad dicht bij de basis van de stengel af. Zorg ervoor dat je een schoon en scherp mesje of een schaar gebruikt om de plant niet te beschadigen. Het is belangrijk om niet te dicht bij de hoofdstam te knippen, om de plant niet onnodig te beschadigen.

Door regelmatig dode of beschadigde bladeren te verwijderen, zorg je ervoor dat de Pannenkoekenplant zijn energie kan richten op het groeien van nieuwe, gezonde bladeren. Zo blijft je Pilea Peperomioides er fris en levendig uitzien.

Waarom wordt mijn Pannenkoekplant geel? 
Als de bladeren van je Pannenkoekplant geel worden, kan dit duiden op te veel direct zonlicht of overbewatering. Probeer de plant naar een plek met indirect licht te verplaatsen en controleer de watergift.

Wat veroorzaakt de bruine vlekken op mijn Pannenkoekenplant? 
Bruine vlekken op de bladeren van een Pannenkoekenplant kunnen het gevolg zijn van te veel direct zonlicht of juist een te kort aan water. Het is belangrijk een goede balans te vinden in de watergift en de plant niet in direct zonlicht te plaatsen.

Waarom heeft mijn Pannenkoekenplant een lange steel? 
Een lange steel bij een Pannenkoekenplant kan betekenen dat de plant te weinig licht krijgt en zich uitrekt om dichter bij het licht te komen. Verplaats je plant naar een lichtere plek, maar vermijd direct zonlicht.

Hoe verzorg ik mijn Pannenkoekenplant? 
De Pannenkoekenplant verzorging omvat het regelmatig water geven, zodat de grond licht vochtig blijft, maar niet te nat wordt. Zet de plant op een plek met veel indirect zonlicht en zorg voor een goede afwatering in de pot.

Wat moet ik doen als mijn Pannenkoekplant te groot wordt? 
Als je Pannenkoekplant te groot wordt, kun je overwegen om de plant te verpotten naar een grotere pot of om sommige stelen voorzichtig terug te snijden om de groei te beperken.

Is een Pannenkoekplant giftig? 
Nee, Pannenkoekplanten zijn niet giftig voor mensen of huisdieren. Ze zijn veilig om binnenshuis te houden rond kinderen en dieren.

Heeft de Pannenkoekplant een spirituele betekenis? 
Ja, de Pannenkoekplant wordt vaak geassocieerd met geluk en voorspoed in het huis. Het verspreiden van stekjes van de plant wordt gezien als het verspreiden van geluk onder vrienden en familie.

Klantenservice
Plantje.nl
nieuwsbrief
Nieuwe plantenweetjes, aanbiedingen en inspiratie!
volg ons

Plantje.nl
Logo
Winkelwagen
Besteed nog € 60,00 voor gratis verzending