Philodendron verzorging
De Philodendron is een populaire kamerplant met een tropische uitstraling. De naam Philodendron komt van het Griekse ‘Philo’, wat liefhebber betekent en ‘Dendron’, wat boom betekent. Samen vormt dit ‘liefhebber van bomen’. De Philodendron is dit namelijk, in de natuur groeit de plant op bomen. Deze plant is afkomstig uit de regenwouden van Midden- en Zuid-Amerika en staat bekend om zijn gemakkelijke Philodendron verzorging. De plant heeft grote, glanzende bladeren die een natuurlijke sfeer in huis brengen. Of je nu een ervaren plantenliefhebber bent of net begint met het verzorgen van kamerplanten, de Philodendron is een geweldige keuze. Ontdek alles over de Philodendron verzorging.
Philodendron soorten
Er zijn meer dan 500 verschillende soorten Philodendron, maar niet allemaal zijn ze even geschikt voor in de huiskamer. De meest voorkomende soorten die je in de woonkamer tegenkomt, zijn de klimmende varianten zoals de Monstera en de Philodendron Scandens. Deze soorten hebben luchtwortels waarmee ze in de natuur langs bomen omhoog klimmen op zoek naar licht. In huis zorgen deze luchtwortels voor een speels effect en kunnen ze bijdragen aan een natuurlijke en levendige uitstraling. Daarnaast zijn er niet-klimmende soorten, zoals de Philodendron Xanadu en Atom, die compacter blijven en daardoor perfect zijn voor kleinere ruimtes. Met de juiste Philodendron verzorging kan deze kamerplant een indrukwekkende grootte bereiken en een echte blikvanger in je interieur worden.
Philodendron water geven
Deze kamerplant houdt van een licht vochtige potgrond, maar pas op dat je niet te veel water geeft. Te veel water kan namelijk schadelijk zijn voor de plant. In de zomer heeft deze kamerplant ongeveer twee keer per week water nodig, terwijl in de winter één keer per week voldoende is. Het is belangrijk om de potgrond tussen de gietbeurten door iets te laten opdrogen. Voel met je vinger of de bovenste laag van de potgrond droog is voordat je weer water geeft. Zo zorg je ervoor dat de potgrond licht vochtig blijft zonder dat er water onder in de pot blijft staan. Wil je het jezelf makkelijker maken met de Philodendron verzorging? Overweeg dan onze waterdruppelaars.
ONZE Philodendrons
Luchtvochtigheid Philodendron
Deze kamerplant voelt zich het beste bij een gemiddelde tot hoge luchtvochtigheid. Om de luchtvochtigheid rondom de plant te verhogen, kun je een bakje met water naast de plant zetten. Het water verdampt dan langzaam en verhoogt zo de vochtigheid in de lucht. Zorg ervoor dat je het bakje bijvult wanneer het leeg raakt. Let op dat je de plant niet naast de verwarming plaatst, want daar is de lucht vaak te droog voor de kamerplant.
Door de luchtvochtigheid op peil te houden, zorg je ervoor dat de bladeren van de plant mooi blijven en niet uitdrogen. Dit is vooral belangrijk in de winter, wanneer de lucht in huis vaak droger is door de verwarming. Een goede luchtvochtigheid draagt bij aan de gezondheid en het uiterlijk van deze tropische kamerplant.
Philodendron standplaats
Zet de kamerplant op een plek waar hij kan genieten van indirect zonlicht of halfschaduw. In de zomer is het verstandig om deze kamerplant te beschermen tegen de sterke middagzon, die de bladeren kan beschadigen. De ideale temperatuur voor deze plant ligt tussen de 18 en 24 graden Celsius.
In de winter kan de Philodendron dichter bij het raam staan, maar zorg ervoor dat hij geleidelijk went aan de hoeveelheid licht om stress te voorkomen. Door de plant op de juiste standplaats te zetten, zorg je ervoor dat hij gezond blijft en zijn mooie bladeren behoudt.
Een goede standplaats voor de kamerplant is bijvoorbeeld bij een raam op het noorden, oosten of westen op nul tot twee meter afstand. Bij een raam op het zuiden doe je er goed aan een afstand van drie tot vier meter te nemen.
Door de plant op de juiste afstand van het raam te plaatsen, zorg je voor de perfecte balans tussen licht en schaduw.
VAAK IN COMBINATIE MET DE Philodendron GEKOCHT
Philodendron giftig?
De Philodendron is bij inname licht giftig. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat kinderen en huisdieren niet bij de plant kunnen komen. Als een kind of huisdier toch een deel van de plant heeft gegeten, is het verstandig om direct contact op te nemen met de huisarts of dierenarts. Zet de plant dus op een veilige plek, zodat je zonder zorgen kunt genieten van de sfeer die deze kamerplant in huis brengt.
Philodendron verpotten
Deze kamerplant heeft eens in de twee of drie jaar een grotere pot nodig. Het beste moment om deze kamerplant te verpotten is in het voorjaar, omdat hij dan het snelst herstelt. Door te verpotten geef je de wortels van de plant meer ruimte om te groeien. Ook zorgt een grotere pot voor een grotere waterbuffer, waardoor je minder vaak water hoeft te geven. Bovendien biedt verse potgrond nieuwe voedingsstoffen voor de plant. Voor een goede drainage, wat helpt om te voorkomen dat je de plant te veel water geeft, kun je hydrokorrels of perliet toevoegen aan de potgrond.
Hoe verpot je de Philodendron?
- Kies een bloempot die minimaal 20% groter is dan de huidige pot.
- Vul de nieuwe pot met een laagje hydrokorrels of perliet en een beetje potgrond.
- Haal de Philodendron voorzichtig uit de oude pot.
- Inspecteer de wortels op tekenen van wortelrot.
- Plaats de plant in de nieuwe pot.
- Voeg potgrond toe rond de wortels, zodat de plant stevig staat.
- Geef de plant water om de wortels te helpen zich te settelen in hun nieuwe omgeving.
Verzorgingsproducten
Philodendron voeding
Zodra je deze kamerplant ontvangt, heeft hij de komende twee maanden geen extra voeding nodig. De plant heeft namelijk genoeg voedingsstoffen in de potgrond die hij van de kweker heeft meegekregen. Na deze periode is het wel belangrijk om de kamerplant regelmatig van voeding te voorzien, vooral in de lente en zomer wanneer de plant actief groeit.
In de herfst en winter gaat de plant in een rustperiode en is het niet nodig om voeding te geven. Dit is omdat de plant dan minder snel groeit en dus minder voedingsstoffen nodig heeft. Let op dat je niet te veel voeding geeft, want dit kan schadelijk zijn voor de plant. Kijk altijd goed op de verpakking voor de juiste hoeveelheid en houd je aan de aanbevolen dosering.
Philodendron ziektes
Deze kamerplant is niet erg gevoelig voor ziektes en plagen. Het komt maar zelden voor dat de kamerplant last heeft van ongedierte. Door de luchtvochtigheid rondom de plant op peil te houden en de plant niet op een tochtige plek te zetten, kun je de kans op besmetting verkleinen. Het is ook aan te raden om de bladeren af en toe te besproeien, zodat ze stofvrij blijven en de plant sterk en gezond is.
Mocht jouw Philodendron toch te maken krijgen met ongedierte, dan hebben we verschillende biologische middelen om je plant te helpen beschermen, zoals onze insectenspray. Door goed voor je plant te zorgen en de Philodendron verzorging tips op deze pagina te volgen, zal je plant meestal vrij blijven van ziektes en plagen.
Gratis cursusIn 7 dagen plantenexpert
Philodendron stekken
Hoe moet je een Philodendron stekken? Deze kamerplant maakt het je makkelijk. Je kunt de kamerplant stekken door middel van luchtwortel stekken. Dit is een eenvoudige manier om nieuwe plantjes te krijgen. Het beste moment om te stekken is in de lente of zomer, omdat de stekjes dan de beste groeikansen hebben.
Dit heb je nodig:
- Een Philodendron met een gezonde stengel
- Een schone schaar of snoeischaar
- Een vaasje met water
- Optioneel: stekpoeder
Zo stek je:
- Kies een stengel van de Philodendron die minimaal twee bladeren en een luchtwortel heeft. De luchtwortel herken je aan een klein bruin bobbeltje of een al uitgegroeide wortel.
- Gebruik de schone schaar of snoeischaar om de stengel net onder de luchtwortel af te knippen.
- Als je stekpoeder hebt, kun je dit aanbrengen op de snijwond van de stek en de moederplant. Dit kan helpen om de wortelgroei te bevorderen en de plant te beschermen tegen ziektes.
- Plaats de stek in het vaasje met water. Zorg ervoor dat de luchtwortel onder water staat.
- Ververs het water regelmatig om het schoon te houden.
- Zet het vaasje op een plek met veel indirect zonlicht en een hoge luchtvochtigheid.
- Wacht tot de wortels goed gegroeid zijn en plant de stek dan over in een pot met verse potgrond.
Door deze stappen te volgen, kun je jouw Philodendron gemakkelijk vermeerderen en genieten van nog meer groen in huis.
Philodendron bloei
De Philodendron zal als kamerplant waarschijnlijk niet bloeien. In de natuur is dit wel mogelijk. De bloemen zijn dan licht van kleur en hebben de vorm van een kolf, omgeven door een wit of roodachtig schutblad. Als er toch een bloem aan jouw kamerplant verschijnt, betekent dit dat hij het erg naar zijn zin heeft in jouw huis! Maar het is beter om de bloem weg te halen. Het kost de plant namelijk veel energie om binnen te bloeien. Deze energie kan de plant beter gebruiken voor het groeien van de bladeren. Bovendien ruiken de bloemen van deze plant niet altijd even prettig.
Let op: als je jouw Philodendron hebt behandeld tegen ongedierte met chemische middelen, dan is het extra belangrijk om geen bloemen te laten groeien. De chemicaliën kunnen namelijk in de bloem terechtkomen.
Philodendron snoeien
De Philodendron kan soms wat lange uitlopers krijgen of bladeren die minder mooi zijn. Het is goed voor de plant om deze af en toe bij te knippen. Dit helpt de plant om energie te steken in de gezonde bladeren en zorgt ervoor dat hij er netjes en verzorgd uitziet. Als je gele of beschadigde bladeren ziet, kun je deze het beste verwijderen.
Zo snoei je de Philodendron:
- Gebruik een schone schaar of snoeischaar om de kans op ziektes te verkleinen.
- Knip de ongewenste bladeren of uitlopers af, maar laat altijd een klein stukje van de stengel aan de plant. Dit voorkomt schade aan de rest van de plant.
- Verwijder maximaal een derde van de plant in één keer, om de plant niet te veel te belasten.
- Na het snoeien is het een goed idee om de plant wat extra water te geven, zodat hij kan herstellen.
Door je kamerplant regelmatig te snoeien, blijft hij mooi in vorm en kan hij nog jarenlang een groene sfeer in je huis brengen.
Wat zijn de verschillende soorten Philodendron?
Er zijn honderden soorten Philodendrons, elk met unieke kenmerken. Enkele populaire soorten zijn Philodendron Birkin, Philodendron Xanadu, Philodendron Scandens (Hartblad) en Philodendron Imperial Green.
Hoe kan ik mijn Philodendron stekken?
Philodendrons kunnen gemakkelijk gestekt worden via waterstekken of in potgrond. Snijd een stek af net onder een bladknoop, waarbij je ervoor zorgt dat er minstens 2 tot 3 bladeren aan de stek zitten. Plaats de stek in water of direct in vochtige potgrond. Zorg ervoor dat de bladknoop (de plek waar de bladeren groeien) in contact is met het water of de potgrond.
Wat moet ik doen met de luchtwortels van mijn Philodendron?
Luchtwortels zijn normaal voor Philodendrons en helpen de plant aan vocht en voedingsstoffen uit de lucht. Je kunt ze laten zitten om de plant te helpen zich verder te voeden of ze voorzichtig begeleiden naar de potgrond waar ze extra ondersteuning kunnen bieden aan de plant.
Waarom heeft mijn Philodendron gele bladeren?
Gele bladeren kunnen wijzen op te veel water, te weinig licht of een voedingsstoffentekort. Controleer de potgrond om te bepalen of deze te nat is en overweeg de lichtomstandigheden en voedingsroutine aan te passen.
Waarom heeft mijn Philodendron bruine bladeren?
Bruine bladeren kunnen een teken zijn van te weinig luchtvochtigheid, overbewatering of schade door direct zonlicht. Probeer de luchtvochtigheid rondom de plant te verhogen, zorg voor een goede drainage en verplaats de plant indien nodig naar een plek met indirect zonlicht.
Hoe verzorg ik mijn Philodendron Scandens?
Zorg voor je Philodendron Scandens door hem te plaatsen op een plek met indirect licht en hem regelmatig water te geven (laat de potgrond tussen de gietbeurten door opdrogen). Geef de plant in de lente en zomer plantenvoeding.