Philodendron Verzorging

Philodendron verzorging
Wist je dat… de sommige Philodendron soorten niet uit de aarde ontstaan? Wanneer vogels zaadjes naar bomen verplaatsen, kan de plant hier ontkiemen. Deze soorten zijn luchtplantjes: planten die op een andere plant of boom groeien, zonder hier voeding aan te onttrekken. Ze kunnen alle voeding uit de omgeving halen.

De Philodendron behoort tot de aronskelkfamilie (Araceae), en er bestaan ruim 500 soorten waaronder de Monstera. Van oorsprong komt deze kamerplant uit de tropische regenwouden van Midden- en Zuid-Amerika. Philodendron planten kunnen worden opgedeeld in twee soorten: klimmers en niet-klimmers. De klimmers vormen luchtwortels langs de stam, waarmee ze langs bomen omhoog klimmen. In het tropische regenwoud schijnt er namelijk weinig zonlicht langs de bomen door, waardoor de Philodendron naar het licht moet klimmen. De luchtwortels krinkelen om de bomen heen, wat je haast als een liefdevolle omhelzing zou kunnen omschrijven. En dit is precies waar de naam ‘Philodendron’ vandaan komt! In het Grieks betekent philo namelijk ‘houden van,’ en dendron betekent ‘boom’. Onder de klimmende Philodendrons vallen onder andere de Monstera, Red Emerald en Hastatum. Lees op deze pagina alles wat je moet weten over de Philodendron verzorging.

De niet-klimmende Philodendrons, ook wel laagblijvers genoemd, zijn wat minder bekend. Een deel van deze laagblijvers kunnen enorm groot worden, wat ze minder geschikt maakt als kamerplant. De Philodendron Xanadu en Atom blijven een stuk compacter, en zul je daarom eerder tegenkomen in huiskamers.

Philodendron standplaats

De Philodendron doet het het beste op een lichte plaats, uit direct zonlicht. Sommige soorten doen het ook goed in de halfschaduw, zoals de Monstera en de Philodendron Scandens.

Philodendron water geven

De Philodendron geeft de voorkeur aan een licht vochtige potgrond, en kan slecht tegen teveel water. Geef de plant daarom regelmatig kleine hoeveelheden water. Zo houd je de potgrond licht vochtig zónder dat er een laagje water in de pot komt te staan Hoeveel water je per keer moet geven hangt af van verschillende factoren, zoals de luchtvochtigheid en het seizoen. Geef daarom in het begin kleine hoeveelheden, en doe dit pas wanneer de grond begint op te drogen.

Gezien de tropische oorsprong van de Philodendron, is het belangrijk om de plant regelmatig te besproeien met een plantenspuit. Zo houd je niet alleen de luchtvochtigheid op peil, maar bescherm je de plant ook tegen ongedierte. Bovendien voorkom je dat er een laagje stof op de bladeren ontstaat, waardoor de plant er mooi uit blijft zien.

planten cursus verzorging

Philodendron verpotten

Verpot de plant eens in de 2 of 3 jaar, tijdens het voorjaar. Kies hierbij voor een pot die minimaal 20% groter is dan de huidige pot. Meer weten over het verpotten van je plant? In onze blog lees je precies wanneer je dit het beste kunt doen. Heb je een plantenpot gekocht waar onderin de pot geen gat zit dan adviseren we altijd om een laagje hydrokorrels op de bodem te leggen. Dit zorgt voor een betere drainage wat de afwatering van de plant ten goede komt.

Veel verkochte Philodendron planten:

Philodendron voeding geven

Zodra je de plant ontvangt heeft deze de komende 2 maanden geen voeding nodig. Dit omdat de plant voorlopig nog voldoende voeding kan halen uit de verse potgrond van de kweker. Hierna heeft de Philodendron tijdens de lente en zomer wekelijks plantenvoeding nodig. Tijdens de herfst en winter is het niet nodig om de plant voeding te geven.

Zorg ervoor dat je nooit teveel plantenvoeding geeft. Dit is namelijk schadelijk voor de plant. Neem voor de specifieke hoeveelheid een kijkje op de verpakking, en gebruik nooit meer dan aanbevolen.

Is mijn Philodendron plant giftig?

Bijna alle buiten- en kamerplanten op Plantje.nl zijn bestemd voor een decoratief doeleinde, en niet om te eten – tenzij expliciet staat vermeld dat dit wél kan (denk bijvoorbeeld aan een fruitboom). De Philodendron is alleen bij inname licht giftig. Kijk daarom uit dat kleine kinderen of huisdieren niet bij de plant kunnen.

Bekijk hier alle Philodendron planten uit ons assortiment.